Σημαντική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 14 Μαΐου στην Καμάριζα, όπου σήμερα στεγάζεται το Ορυκτολογικό Μεταλλευτικό Μουσείο, που διαθέτει πλουσιότατο υλικό από τα ρυρήματα της περιοχής.

 

Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Δήμος Λαυρεωτικής, η Τοπική Κοινότητα Αγίου Κωνσταντίνου, το Ν.Π.Δ.Δ. «Θορικός» και η Εταιρεία Ορυκτοφίλων, ως αφιέρωμα για τα 120 χρόνια από τη μεγάλη απεργία των μεταλλωρύχων της Καμάριζας τον Απρίλιο του 1896. Οι ομιλίες ξεκίνησαν με τον Δρ. Ιστορίας Γιώργο Δερμάτη μιλώντσς για την απεργία του 1896, που ήταν μια από τις πρώτες απεργιακές κινητοποιήσεις στη χώρα μας. Στη συνέχεια μίλησαν η εκπαιδευτικός Φιλιώ Πέππα και ο Χρήστος Γούλας – μέλος του Τοπικού Συμβουλίου Αγίου Κωνσταντίνου, ενώ ο κύκλος των ομιλιών ολοκληρώθηκε με τον πρώην Δήμαρχο Λαυρεωτικής Κων/νο Πόγκα, ο οποίος έκανε ξεχωριστή ιστορική αναφορά και στην πολυήμερη απεργία των μεταλλωρύχων το 1961. Ο Κ. Πόγκας περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια τις κινητοποιήσεις εκείνης της περιόδου μέσα σε ένα φορτισμένο πολιτικά κλίμα, τις οποίες έζησε όντας και ο ίδιος απεργός.

 

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Πέτρος Φιλίππου, ο οποίος τόνισε ότι η Περιφέρεια Αττικής στηρίζει όλα εκείνα τα προγράμματα αλλά και τις δράσεις που αφορούν στην ιστορική ανάδειξη της Αττικής, ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς, ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος της Εταιρείας Ορυκτοφίλων Δημήτρης Λουκάς, ο Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. «Θορικός» Αντώνης Μακρυωνίτης, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου Συρίγος Βάλσαμος,

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 208 guests και κανένα μέλος