Την «πόρτα» του στους κατοίκους της Κερατέας, της Λαυρεωτικής αλλά και της Ανατολικής Αττικής γενικότερα άνοιξε ο νεοσύστατος Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Κερατέας «Ηγέροχος» με την 1η μουσικοχορευτική παράσταση που διοργάνωσε την Τετάρτη 1 Ιουλίου στον προαύλιο χώρο του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κερατέας.

Η παράσταση που ενθουσίασε τους παραβρισκόμενους και κέρδισε το θερμό χειροκρότημα των θεατών, ξεκίνησε με την εμφάνιση στη σκηνή των χορευτών του συλλόγου, οι οποίοι τραγούδησαν «Οι φίλοι όταν σμίξουνε η γης αναταράζει», ένα παραδοσιακό τραγούδι έναρξης αντρικού γλεντιού με προέλευση από την Κύθνο και συνεχίστηκε με παρουσίαση χορών και τραγουδιών από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και του ελληνισμού και συγκεκριμένα από την Αττική, τη Μικρά Ασία, την Ήπειρο, την Κέρκυρα, την Ανατολική Ρωμυλία, την Αργιθέα (Θεσσαλία) και τις Κυκλάδες υπό τη συνοδεία του τραγουδιστή Παναγιώτη Λάλεζα και πενταμελούς ορχήστρας που αποτελούνταν από τους: Θοδωρή Τασούλα (κλαρίνο – καβάλ – φλογέρα), Σωτήρη Μαργώνη (βιολί), Κώστα Παπαπροκοπίου (λαούτο), Γιάννη Γευγελή (κρουστά) και Χαρίτωνα Χαριτωνίδη (γκάιντα – τσαμπούνα).

Ξεχωριστή θέση στην παράσταση είχαν οι μικροί χορευτές του συλλόγου, οι οποίοι με μεγάλο ενθουσιασμό αλλά και με την αθωότητα που χαρακτηρίζει την ηλικία τους, χόρεψαν στους ρυθμούς της παράδοσης και παρουσίασαν στο κοινό δύο έθιμα, το έθιμο της κούνιας και τα κουκιά. Το παραδοσιακό έθιμο της κούνιας, που συναντάται στην Κύθνο αλλά και σε παραλλαγές του και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων, ήταν ένας τρόπος για να δείξουν τα αδέσμευτα παλικάρια το ενδιαφέρον και την αγάπη τους προς ένα κορίτσι και φυσικά έτσι πλέκονταν τότε ειδύλλια που κατά κανόνα κατέληγαν σε γάμο. Όλο αυτό γινόταν σε μία μεγάλη ξύλινη κούνια πάνω στην οποία κουνιούνταν, φορώντας παραδοσιακές φορεσιές και υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής, νεαρά ζευγάρια δίνοντας όρκους αγάπης.

hgeroxos 1Το δεύτερο στιγμιότυπο που κέρδισε τις εντυπώσεις σκορπίζοντας γέλιο και ευθυμία στους θεατές ήταν εκείνο του μιμητικού χορού με το τραγούδι «Πώς τα σπέρνουν τα κουκιά» που εμφανίζεται σε διάφορες παραλλαγές σε περιοχές της Ελλάδας και στο οποίο οι χορευτές τραγουδούν και μιμούνται τις κινήσεις των εργαζομένων όταν σπέρνουν τα κουκιά.

Η παράσταση ολοκληρώθηκε σε κλίμα μεγάλης χαράς και ικανοποίησης αλλά και έντονης συγκίνησης από τη θερμή ανταπόκριση του κόσμου, με ένα τραγούδι για τον «Ηγέχορο» που γράφτηκε και τραγουδήθηκε από τους χορευτές του συλλόγου: «Με τούτη την παράσταση καλή αρχή να γίνει, και τα’ όνομα του Ηγέχορου χρόνια πολλά να μείνει. Χρονιά πολλά, χρόνια καλά να ‘χεις στο πέρασμά σου, Ηγέτης να σαι του χορού το λέει και τα’ όνομά σου. Στους δρόμους της παράδοσης εκάναμε σεργιάνι, κι η πρώτη μας παράσταση στο τέλος της πια φτάνει».

Στη σύντομη ομιλία της η πρόεδρος του «Ηγέχορου» Δήμητρα Λιέπουρη ευχαρίστησε από καρδιάς όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης, τον δάσκαλο του συλλόγου Νίκο Στεργίου και τους χορευτές για την άρτια παράσταση που παρουσίασαν, τον Δήμο Λαυρεωτικής και το ΝΠΔΔ ΘΟΡΙΚΟΣ για τη σημαντική βοήθεια που παρείχαν στον σύλλογο, τους χορηγούς χωρίς την πολύτιμη βοήθεια των οποίων δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί η παράσταση, τους εθελοντές και φίλους του «Ηγέχορου» για τον χρόνο και τον κόπο που διέθεσαν αλλά και όλους τους επισήμους και τους θεατές που παρακολούθησαν την πρώτη παράσταση του συλλόγου και με την παρουσία τους και την ενθουσιώδη υποδοχή που επεφύλαξαν στην πρώτη του παράσταση, έδωσαν δύναμη και ώθηση στον νέο σύλλογο για να συνεχίσει με ακόμα μεγαλύτερη όρεξη, μεράκι και αγάπη για την παράδοση και την ιστορία του τόπου μας, την προσπάθειά του για τη διάδοση, διατήρηση και αναβίωση των εθίμων της χώρας, αφήνοντας με αυτόν τον τρόπο μια γερή παρακαταθήκη για το μέλλον. Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό της, η πρόεδρος ευχήθηκε καλό καλοκαίρι σε όλους και ανανέωσε το ραντεβού για τον Σεπτέμβριο, ενώ απεύθυνε κάλεσμα σε όσους επιθυμούν να ασχοληθούν με την παράδοση και τον χορό, να γίνουν μέλη του «Ηγέχορου».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο βουλευτής Περιφέρειας Αττικής Γιώργος Πάντζας, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου, ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς, ο οποίος δεσμεύθηκε να μεριμνήσει για την κάλυψη της δαπάνης για τη στέγαση του συλλόγου, οι αντιδήμαρχοι Λαυρεωτικής Ηλίας Στουραΐτης, Γιάννης Αδάμης, Τάσος Αντωνίου και Παναγιώτης Τσίκλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Φρόσω Σίνη, Σόνια Ελευθεριάδη, Κώστας Λεβαντής (πρώην δήμαρχος Λαυρεωτικής), Λάμπρος Μπουκουβάλας, Αρετούσα Μακρή, Σοφία Λινάρδου και Σωτήρης Ιατρού, ο εντεταλμένος σύμβουλος Μιχάλης Μαθιουδάκης, η πρόεδρος της ΔΚ Κερατέας Κυριακή Χολέβα, η τοπική σύμβουλος Κερατέας Θεοδώρα Θηβαίου, ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ «ΘΟΡΙΚΟΣ» Αντώνης Μακρυωνίτης, ο πρόεδρος Ποντίων Λαυρίου «ΜΙΘΡΙΔΑΤΗΣ» Γιώργος Βαρυθυμιάδης, η πρόεδρος του Κυνηγετικού Φιλοθηραματικού Συλλόγου Κερατέας «Η ΑΡΤΕΜΙΣ» Ελ. Δόγκα, η κα Μ. Μυρσινιά ως εκπρόσωπος του εφοπλιστή Αθανάσιου Μαρτίνου, καθώς και οι ιερείς της πόλης της Κερατέας Σταμάτιος Ευσταθίου και Ιωάννης Μωραΐτης και πλήθος κόσμου.

 

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΗΓΕΧΟΡΟΣ ΚΕΡΑΤΕΑΣ
Τροίας και Πραξιτέλους 38, Κερατέα
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Facebook: Ηγέχορος Πολιτιστικός Σύλλογος Κερατέας

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 156 guests και κανένα μέλος