Μια πανανθρώπινη γέφυρα φιλίας έγινε το 5ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας, που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή στο Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα του Δήμου Παλλήνης, σε ένα ιδιαίτερα φιλικό κλίμα με μεγαλύτερη συμμετοχή συνέδρων από κάθε άλλη φορά το Σαββατοκύριακο 7-8 Φεβρουαρίου.
Ο χώρος του συνεδρίου αυτού, που ξεκίνησε πρίν πέντε χρόνια δεν επελέγη τυχαία. Στο Δήμο Παλλήνης ανήκει και ο Γέρακας (περιοχή Γαργηττός), τόπος καταγωγής του Επίκουρου.

Ο Δήμαρχος Παλλήνης Αθανάσιος Ζούτσος στην εναρκτήρια ομιλία του καταχειροκροτήθηκε, όταν δήλωσε ότι εκπλήρωσε την παλαιότερη υπόσχεσή του για έναν νέο χώρο αναψυχής που ονομάζεται «Κήπος του Επίκουρου» στην περιοχή του Γαργηττού.
Τον Γαργηττό και τον χώρο όπου προανήγγειλε ο δήμαρχος ότι θα γίνει ο “Κήπο του Επίκουρου” επισκέφθηκαν σύνεδροι και πολίτες τη 2η ημέρα του συνεδρίου.
Σκεπτόμενοι πολίτες που υποστηρίζουν ότι η σημερινή κρίση αξιών μπορεί να αντιμετωπιστεί από τον καθένα χωριστά, αλλά και συλλογικά με υγιή φιλοσοφική σκέψη, που δημιουργεί ελεύθερους και ευτυχισμένους ανθρώπους, διοργάνωσαν για πέμπτη συνεχή χρονιά το Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας, το μοναδικό φιλοσοφικό συνέδριο στην Ελλάδα που έχει καθιερωθεί ως ετήσιος θεσμός από τον κόσμο και όχι από την κορυφή.

Εκατοντάδες φίλων της Επικούρειας φιλοσοφίας άκουσαν το χαιρετισμό του Προξένου της Ουρουγουάης Σιένρα εκ μέρους του Προέδρου Μουχίκα, και την βιντεοσκοπημένη ομιλία του  στην Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για την Βιώσιμη Ανάπτυξη, όπου ο Πρόεδρος Μουχίκα δήλωσε:
“Ήρθαμε στη ζωή για να κατακτήσουμε την ευτυχία. Όμως η ζωή είναι σύντομη και μας ξεγλιστρά. Καμμιά απόκτηση αγαθού δεν αξίζει όσο η ζωή μας. Είναι θεμελιώδες και στοιχειώδες αυτό… Όπως είπε ο Επίκουρος, φτωχός δεν είναι αυτός που έχει λίγα, αλλά αυτός που αποζητά όλο και περισσότερα, που επιθυμεί κι άλλα κι άλλα, χωρίς τέλος”.  
Στο φετινό Συμπόσιο αναδείχθηκε η ευδαιμονική βιωματική προσέγγιση της Επικούρειας φιλοσοφίας, που συντελείται με ελεύθερη σκέψη, φρόνηση, αρετή και φιλία.

5o-symposio-epikourou-1Στο Συμπόσιο παρουσιάστηκαν εξαιρετικές ομιλίες και επιτοίχιες ανακοινώσεις φιλοσοφίας. Στο τέλος της κάθε ημέρας γινόταν συζήτηση μεταξύ των συνέδρων και του ακροατηρίου, με πολύ ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις.
Στα πλαίσια του συνεδρίου παρουσιάστηκαν αποσπάσματα από την νέα κοινωνική ταινία του σκηνοθέτη Θεόδωρου Μαραγκού, που θα παρουσιαστεί το καλοκαίρι.
Επίσης μέρος της επιστολής του Επίκουρου στον Μενοικέα διάβασε ο ηθοποιός Γεράσιμος Γεννατάς, ένα ποίημα προς τιμήν του Επίκουρου απήγγειλε ο Γιώργος Κλώνης, και στιγμές μουσικής απόλαυσης πρόσφερε η Λίτσα Πιτσικάλη παίζοντας πιάνο.    
 
Οι διοργανωτές του Συμποσίου Δήμος Παλλήνης, Φίλοι της Επικούρειας Φιλοσοφίας “Κήπος Αθηνών” και “Κήπος Θεσσαλονίκης” ανέδειξαν για άλλη μια χρονιά το ανθρωπιστικό και ψυχοθεραπευτικό μήνυμα του Επίκουρου, που εκφράζει με τον απλούστερο αλλά και αρτιότερο τρόπο τη διαχρονική θεωρητική και πρακτική μέθοδο προσέγγισης μιας ευτυχισμένης ζωής, ακόμη και σε δύσκολους καιρούς.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 184 guests και κανένα μέλος