Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής για το μείζον θέμα της διαχείρισης των παραλιών του Σαρωνικού κόλπου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν από την πλευρά της Περιφέρειας Αττικής η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, οι Αντιπεριφερειάρχες Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου, Νότιου Τομέα Χρήστος Καπάταης και Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, ενώ από την «Κίνηση για τη Διάσωση του Παράκτιου Μετώπου Σαρωνικού» οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων δήμων της παραλιακής ζώνης Αγγελική Ράπτη (Σαρωνικός), Θάνος Ματόπουλος (Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη) και Κώστας Μερκουράκης (Π. Φάληρο) και αρκετά μέλη αυτής και τέλος εκπροσωπώντας το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) ο πρόεδρος Βασίλης Λυκούσης και τα μέλη Σταμάτης Ζόγκαρης και Γεράσιμος Κορρές.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης και αφού όλοι εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους στην παραχώρηση των ακτών που προωθεί η κυβέρνηση και στον τρόπο που εκείνη αντιλαμβάνεται την «αξιοποίηση» του παραλιακού μετώπου, έγινε μια πρώτη ανάλυση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί μετά την πρόσφατη παραχώρηση πολλών εκτάσεων – παραλιών του Σαρωνικού κόλπου στην ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ Α.Ε. Παράλληλα, έγινε αναφορά στις κινητοποιήσεις και στις παρεμβάσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα κατά της εκποίησης των παραλιών και κυρίως στις προσφυγές που έχουν κατατεθεί στο ΣτΕ από ομάδες πολιτών και διάφορους φορείς. Επιπλέον, διατυπώθηκε το αίτημα να αναλάβει η Περιφέρεια Αττικής την πρωτοβουλία για εκπόνηση μελέτης σχετικά με τη διαχείριση των παραλιών.

Oι εκπρόσωποι του ΕΛΚΕΘΕ διατύπωσαν σκέψεις – προτάσεις για μια φυσιολατρική αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου στη λογική της προστασίας του περιβάλλοντος και της ανάδειξης μεγάλης οικολογικής σημασίας σημείων (υγροτόπων, υδροβιότοπων κλπ.).

Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης προχωρά στη διοργάνωση διημερίδας 14-15 Δεκεμβρίου με επιστήμονες όλου του φάσματος, όπως μας ενημέρωσε ο δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος και έχει προτείνει, με επιστολή του, στην Περιφέρεια Αττικής να είναι συνδιοργανωτής, η οποία έγινε αποδεκτή.

Αναμένεται με ενδιαφέρον, λοιπόν, η διημερίδα, η οποία θα δώσει και το επόμενο βήμα για εκπόνηση μιας ολοκληρωμένης μελέτης μέσα από την οποία θα παρουσιάζεται συγκεκριμένη πρόταση για τον τρόπο διαχείρισης της παραλιακής ζώνης του Σαρωνικού προς όφελος των πολιτών.

Επίσης ο Δήμος 3Β έχει στείλει προτάσεις όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων, όπως είχε ζητήσει η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου με επιστολή τους προς τους δημάρχους.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 159 guests και κανένα μέλος