Πραγματοποιήθηκε στη Νέα Μάκρη με πρωτοβουλία των Συλλόγων


Συγκέντρωση – ενημερωτική ημερίδα με θέμα τα ιδιοκτησιακά – δασικά προβλήματα της Ανατ. Αττικής διοργάνωσαν από κοινού η Ομοσπονδία Εξωραϊστικών και Πολιτιστικών Συλλόγων Μαραθώνα και η Συνομοσπονδία Συλλόγων και Φορέων Ανατολικής Αττικής υπό την αιγίδα του Δήμου Μαραθώνα.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Μάκρης, την Κυριακή 2 Νοεμβρίου.

Παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατ. Αττικής Πέτρος Φιλίππου, βουλευτές της περιοχής, δήμαρχοι και εκπρόσωποι τοπικών φορέων.

Στη διάρκεια της ημερίδας έγινε αναφορά στα πολύπλοκα και μακροχρόνια προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τις ιδιοκτησιακές αλλά και δασικές αμφισβητήσεις που υπάρχουν από το κράτος για τη συγκεκριμένη περιοχή.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π. Φιλίππου σημείωσε κατά τη σύντομη ομιλία του ότι πρέπει:

1. άμεσα να ολοκληρωθεί το δασολόγιο και οι δασικοί χάρτες στην περιοχή προκειμένου να ξεκαθαρίσει το συντομότερο δυνατόν ποιες περιοχές είναι δασικές και ποιες όχι.

2. να ληφθεί σοβαρά υπόψη στους όποιους χαρακτηρισμούς (δασικούς κτλ.), σε ποιες περιοχές η κατάσταση θεωρείται αναστρέψιμη και σε ποιες όχι.

3. να γίνει οριοθέτηση των οικισμών με δεδομένη την υπάρχουσα πραγματική κατάσταση.

Ο Π. Φιλίππου τόνισε επίσης ότι η πολυνομία και η εμπλοκή πολλών φορέων κρατάει για πολλά χρόνια όμηρους τους κατοίκους με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πελατειακές σχέσεις ή σχέσεις οικονομικής διαπλοκής.

Η κυβέρνηση με τους πρόσφατους νόμους για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, ενδιαφέρεται αποκλειστικά για ενίσχυση της εισπρακτικής πολιτικής με την επιβολή προστίμων στο πλαίσιο της γενικότερης μνημονιακής πολιτικής που ακολουθεί, χωρίς στην ουσία να δίνει λύση στο πραγματικό πρόβλημα, το ξεκαθάρισμα των χρήσεων γης που είναι και το ουσιαστικό μέσο για την επίλυση των προβλημάτων που κρατούν σε καθεστώς ομηρίας χιλιάδες κατοίκους της περιοχής τις τελευταίες δεκαετίες.

Δήλωσε δε κλείνοντας ότι η Περιφέρεια Αττικής στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που της αντιστοιχούν, θα σταθεί δίπλα στους κατοίκους στο θέμα της επίλυσης του προβλήματος των χρήσεων γης σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος και του εναπομείναντος δασικού πλούτου της περιοχής.  

Στην ομιλία του ο βουλευτής Γιώργος Βλάχος, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στις θετικές ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν πρόσφατα (ν.4280/2014) και που δίνουν λύσεις σε σημαντικά προβλήματα διαφόρων περιοχών που εκκρεμούσαν από δεκαετίες και κρατούσαν τους πολίτες σε μια ιδιότυπη ομηρία.

Έδωσε διευκρινήσεις για θέματα ιδιοκτησίας καθώς και για εκείνα των χρήσεων γης και ανέδειξε τη δυσκολία κατάρτισης των δασικών χαρτών, λόγω προβλημάτων από την εφαρμογή του νόμου της κας. Μπιρμπίλη (ν.3818/2010).

Τέλος, δεσμεύτηκε να προωθήσει τις επιμέρους προτάσεις των τοπικών κοινωνιών σε σχετικά νομοσχέδια που θα έρθουν το επόμενο διάστημα στη Βουλή, ούτως ώστε κάθε φορά που θα γίνονται αντίστοιχες συναντήσεις στο μέλλον, τα προβλήματα των πολιτών της Αττικής να είναι όλο και λιγότερα.

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 170 guests και κανένα μέλος