podilatis.jpg2008 και ο κύριος τρόπος μεταφοράς μας, ακόμα, είναι το αυτοκίνητο. Τουλάχιστον εδώ και μια δεκαετία φωνάζουν οι επιστήμονες ότι αυτό ευθύνεται για το 40% της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην πόλη.
Το 1961 υπήρχαv στηv Αθήvα 39.000 αυτoκίvητα, εvώ σήμερα φτάνουν το 1,5 εκατομμύριο!...

22/9 Ευρωπαϊκή ημέρα “χωρίς” αυτοκίνητο


– Πιστεύετε ότι ο άνθρωπος φθείρεται από τη μόλυνση του περιβάλλοντος;

– Εγώ έχω πάθει πολύ μεγάλη ζημιά, έχει αφυδατωθεί το δέρμα μου με αποτέλεσμα να έχω γεμίσει ρυτίδες, χόντρινε η φωνή μου, πέφτουν τα μαλλιά μου, το σώμα μου έχει χαλαρώσει. Δεν με πλησιάζουν πια. Δεν αρέσω.

– Δεν έχετε δίκιο, είστε μια χαρά άντρας!

– Δεν είμαι άντρας, γυναίκα είμαι!

Χιουμοριστικός διάλογος από δίσκο του Χάρυ Κλιν


2008 και ο κύριος τρόπος μεταφοράς μας, ακόμα, είναι το αυτοκίνητο. Τουλάχιστον εδώ και μια δεκαετία φωνάζουν οι επιστήμονες ότι αυτό ευθύνεται για το 40% της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην πόλη.

Το 1961 υπήρχαv στηv Αθήvα 39.000 αυτoκίvητα, εvώ σήμερα φτάνουν το 1,5 εκατομμύριο!

Αν τώρα συνδυάσετε αυτή την πληροφορία με το ότι τα τελευταία 25 χρόvια τo πoσoστό τωv Αθηvαίωv πoυ προτιμούν μέσα μαζικής μεταφoράς μειώθηκε από 70% σε 35%, θα πάρετε ως αποτέλεσμα τη σημερινή εικόνα της Αθήνας και όχι μόνο.  Του απόλυτου μποτιλιαρισμένου κομφούζιου δηλαδή.

Αποστάσεις 30 λεπτών διπλασιάζονται, η «μικρή» Αθήνα φαίνεται τεράστια στη σκέψη ότι πρέπει να την διασχίσεις με αμάξι καθημερινή πρωί…


Η χρήση μηχανοκίνητων μέσων μεταφοράς αγγίζει πολλές πτυχές. Της οικονομίας, του περιβάλλοντος, της ανθρώπινης ζωής.

Από έρευνες που έχουν γίνει φαίνεται ότι το 70% των Ευρωπαίων ανησυχούν για την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε. Θεωρούν ότι η  ατμοσφαιρική ρύπανση είναι το  πρώτο θέμα στον κατάλογο των περιβαλλοντικών προβλημάτων. Επίσης δηλώνουν ότι τα κυκλοφοριακά προβλήματα είναι η κύρια αιτία της δυσαρέσκειάς τους  για τις συνθήκες διαβίωσης στις πόλεις.


Υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης;


Στην προστασία του περιβάλλοντος και κατά συνέπεια στην αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής μας μπορούμε να συμβάλουμε και εμείς οι ίδιοι, αλλάζοντας κάποιες απλές καθημερινές συνήθειες.

Για την Ευρωπαϊκή Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο η οργάνωση Ν.Ε.Ο.Ι. που ασχολείται με θέματα περιβάλλοντος, τεχνολογίας, αθλητισμού κ.α.  παραθέτει εύκολους τρόπους βοήθειας.

  • Ο πιο κλασικός και διαχρονικός τρόπος είναι το ποδήλατο. Εκτός του ότι είναι απόλυτα οικολογικό βοηθάει στην εσωτερική και εξωτερική ομορφιά μας. [Βέβαια στην Ελλάδα το ποδήλατο, αν και γίνονται προσπάθειες, δεν προσφέρεται ως ασφαλές μέσω μεταφοράς καθότι δεν υπάρχουν υποδομές, ποδηλατόδρομοι κλπ, ώστε να μπορούν οι ποδηλάτες να κυκλοφορούν άφοβα και όχι ανάμεσα στα αυτοκίνητα].
  • Για κοντινές αποστάσεις μια επίσης εύκολη λύση, είναι το περπάτημα. [Στην Ευρώπη οι μισές μετακινήσεις με μηχανοκίνητα μέσα αφορούν διαδρομές μικρότερες των 3 χλμ.]
  • Η ενίσχυση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς όπως λεωφορεία, τραμ, μετρό, συμβάλει κι αυτή θετικά στη μείωση των εκπομπών τοξικών αερίων. Ακόμα αποσυμφορίζονται οι δρόμοι με αποτέλεσμα να φτάνουμε πιο γρήγορα στον προορισμό μας. 

Εδώ να σημειώσουμε ότι το μετρό έχει συμβάλει καταλυτικά στην καταπολέμιση της «κακιάς» συνήθειας του αυτοκινήτου μέσα στο κέντρο, αλλά από μόνο του δεν φτάνει.

Ο λόγος που το μετρό έχει μεγάλη επιτυχία, ενώ τα λεωφορεία και το τραμ όχι, είναι τα πολύ συχνά δρομολόγια, η συνέπεια και η ταχύτητα της μεταφοράς.

Οι επιδόσεις της Ελλάδας όσον αφορά τη χρήση εναλλακτικών τρόπων μεταφοράς είναι αρκετά χαμηλές. Κρίνεται απολύτως αναγκαία η βελτίωση των αστικών μετακινήσεων, η αναβάθμιση των οδικών δικτύων καθώς και των μέσων μαζικής μεταφοράς όπως και η βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών και κατ’ επέκταση η αύξηση της χρηματοδότησης των παραπάνω από την ελληνική πολιτεία.

Ρυθμίζοντας λοιπόν η κυβέρνηση καλύτερα τις αστικές συγκοινωνίες θα δώσει ώθηση στους πολίτες να μετακινηθούν με αυτά. Είναι λογικό να μην τα προτιμήσει κάποιος αν δεν είναι ικανοποιητικά.

  • Υιοθέτηση μιας έξυπνης οδήγησης αυξάνοντας σταδιακά την ταχύτητα, οδηγώντας ήρεμα και χωρίς απότομες αυξομειώσεις στροφών και φρεναρίσματα. (Μα τι λέω!). Συνδυάζοντας τις δουλειές μας ώστε να κάνουμε μια διαδρομή και όχι κύκλους μειώνουμε έως και 30% τις εκπομπές ρύπων.

Είναι καιρός πλέον να δείξουμε ωριμότητα ως πολίτες στα περιβαλλοντικά ζητήματα και να σκεφτούμε λίγο πιο υπεύθυνα και όχι επιδερμικά.

Αρχίστε από την 22η Σεπτεμβρίου, Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο.

Ο κώδων του κινδύνου έχει κρούσει 2 φορές. Στην τρίτη «καιγόμαστε».

 


Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 115 guests και κανένα μέλος