O Παντελής Ασπραδάκης, ζήτησε στην προ ημερησίας διάταξη συζήτηση, να ενημερωθεί σχετικά με την ανακοίνωση της Διεύθυνσης Γεωργίας (είχαμε δημοσιεύσει στην ΕΒΔΟΜΗ), που ενημερώνει όσους ενδιαφέρονται να ξεριζώσουν τους αμπελώνες τους, ότι θα τύχουν επιδότησης γι’ αυτό, από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Μάλιστα εξέφρασε την απορία του, αφού στο ίδιο Νομαρχιακό Συμβούλιο στην ημερήσια διάταξη είχαν θέμα την επιδότηση της εκδήλωσης για τα κρασιά...

Ταράζει τη Νομαρχία η απο-αμπέλωση!

 

O Παντελής Ασπραδάκης, ζήτησε στην προ ημερησίας διάταξη συζήτηση, να ενημερωθεί σχετικά με την ανακοίνωση της Διεύθυνσης Γεωργίας (είχαμε δημοσιεύσει στην ΕΒΔΟΜΗ), που ενημερώνει όσους ενδιαφέρονται να ξεριζώσουν τους αμπελώνες τους, ότι θα τύχουν επιδότησης γι’ αυτό, από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Μάλιστα εξέφρασε την απορία του, αφού στο ίδιο Νομαρχιακό Συμβούλιο στην ημερήσια διάταξη είχαν θέμα την επιδότηση της εκδήλωσης για τα κρασιά.


Είπε χαρακτηριστικά:

Με αφορμή και το δημοσίευμα της Εβδόμης που αναφέρεται στους αμπελώνες και στο ξερίζωμα των αμπελιών που επιδοτούνται,

Δεν  είναι λίγο αντιφατικό από τη μια να φέρνουμε θέμα να επιχορηγήσουμε εκδηλώσεις για τους αμπελώνες κι απ’ την άλλη μέσω Νομαρχίας να γίνεται επιδότηση να ξηλωθούν τα αμπέλια;

Εκτιμώ ότι θα έπρεπε τουλάχιστον να βρεθεί τρόπος να επιδοτηθούν οι αμπελοκαλλιεργητές και να μη φθάνουμε σ’ αυτό το σημείο να ξηλώνονται τα αμπέλια.


Η εκρίζωση των αμπελιών είναι απόφαση της Ευρώπης


Ο Νομάρχης Λ. Κουρής “διόρθωσε” τον Π. Ασπραδάκη ότι η επιδότηση για το ξήλωμα των αμπελώνων δεν γίνεται από τη Νομαρχία, αλλά από την Ε.Ε. και επομένως η Νομαρχία ήταν υποχρεωμένη να ειδοποιήσει απλά τους καλλιεργητές για να επωφεληθούν.

«Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να ειδοποιήσουμε τους συμπολίτες μας, διότι πρέπει να πω ότι δυστυχώς, όπως γνωρίζετε, δεν υπάρχει ημερήσιος τύπος στην περιοχή μας, δεν υπάρχει   ραδιοφωνικός ούτε τηλεοπτικός σταθμός, όπως υπάρχει σε όλη την επικράτεια, με αποτέλεσμα πολλά πράγματα να μη μπορούν να γνωστοποιηθούν στους ενδιαφερόμενους», ήταν η απάντηση του Νομάρχη, που πραγματικά μας ξάφνιασε.


Ο Νομάρχης δηλώνει ότι είναι μέτρο που χρηματοδοτείται από την Ε.Ε., «και όπως έχω πει κατ’ επανάληψη από εδώ, εμείς θέλουμε να στηρίξουμε τα παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής!

Θέλουμε λοιπόν να στηρίξουμε το κρασί, τους παραγωγούς του κρασιού και κατ’ επέκτασιν, εφόσον τροφοδοτούν τον αττικό αμπελώνα, ο οποίος παρά τις πιέσεις που έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια είναι ο μεγαλύτερος αμπελώνας της Ελλάδος, να στηρίξουμε όλους αυτούς που ασχολούνται με την παραγωγή του κρασιού.

…Επομένως δεν είναι αντιφατικό με την έννοια ότι   απ’ τη μια προσπαθήσαμε να ειδοποιήσουμε για την ανακοίνωση αυτή που υπήρχε από την  Ε.Ε. μέσω του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και από την άλλη μεριά είναι μία πολιτική που νομίζω ότι όλες οι παρατάξεις έχουμε υποστηρίξει εδώ, αυτοί οι άνθρωποι που συνεχίζουν να ασχολούνται με τις παραδοσιακές καλλιέργειες και που έχουμε κατατάξει σε τρεις ενότητες κρασί, μέλι και λάδι πρέπει να συνεχίσουμε να τους στηρίζουμε.

Υπάρχουν ανοιχτά μέτωπα τα οποία έχουμε κουβεντιάσει πολλές φορές εδώ. Ένα θέμα είναι ότι θα πρέπει να ενθαρρυνθούν οι καινούργιοι γεωργοί να μπουν στην παραγωγή με τα μέτρα που προβλέπονται  από την Ε.Ε. για την ενίσχυση αυτών.  Η Αττική έχει εξαιρεθεί από όλη την Ελλάδα από τα μέτρα αυτά.

Σ.Σ.: Την Αττική και ειδικά τα Μεσόγεια όπως φαίνεται την θέλουν για οικόπεδα και για εμποροβιοτεχνικές χρήσεις.


Ο Γ. Πάντζας δήλωσε ότι στηρίζει τέτοιες εκδηλώσεις είναι παράδοση αιώνων, οι γιορτές κρασιού. Όμως θα μου επιτρέψετε να πω ότι: «είναι παράλογο από τη μία να στηρίζουμε - και πρέπει να στηρίζουμε - τέτοιες εκδηλώσεις, και από την άλλη η Ε.Ε. να χρηματοδοτεί και να επιδοτεί ανθρώπους που θα ξεριζώσουν τα αμπέλια τους», επεσήμανε.

«Μεγάλη αντίφαση», το χαρακτήρισε ο Ι. Κοκκινόπουλος τονίζοντας ότι: «Η Ε.Ε. ουσιαστικά προωθεί να ξεκληρίσει τους μικρούς επιχειρηματίες και αγρότες. Η γη των μικρομεσαίων περνάει στα χέρια μεγάλων επενδυτών».


Παραπονείται ή παραπαίει;

(Σχόλειο του Κ. Βενετσάνου)


Την αντιφατική εμφάνιση της Νομαρχίας πάνω στο θέμα των αμπελώνων, που απ’ τη μια στηρίζει ως κύριο παραδοσιακό προϊόν κι απ’ την άλλη ανακοινώνει την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εκρίζωσης των αμπελιών με τη μέθοδο εξαγοράς συνειδήσεων και εκμετάλλευσης των αναγκών των αμπελοκαλλιεργητών - επιδότηση την ονομάζει - προσπάθησε ο Νομάρχης να την επιρρίψει στην ΕΒΔΟΜΗ που σχολίασε την αντιφατικότητα.

Προσπάθησε ακόμη να ...συμπεράνει ότι αυτό “δεν είναι αντιφατικό” γιατί το ένα - η υποστήριξη - είναι πάγια και ομόφρονη θέση της Νομαρχίας, ενώ η διάδοση του μέτρου οριστικής εκρίζωσης, είναι διοικητικό καθήκον της Νομαρχίας!

Σχόλιο πρώτο: Οταν στηρίζεις ένα μέτρο, μία θέση, την υποστηρίζεις παγίως, εμπράκτως και αγωνιστικά. Οχι από τη μια έτσι κι απ’ την άλλη αλλιώς. Δεν γίνεται και η πίτα να είναι σωστή και ο σκύλος χορτάτος.

Ερωτούμε: Εξέφρασε η Νομαρχία έντονα και αγωνιστικά την αντίθεσή της στην απόφαση της Ε.Ε.; Παραστάθηκε και απαίτησε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης(;) αυτή τη θέση να υποστηρίξει στην Ε.Ε.;

Είπε: «τον καρπό που φύτεψε εδά ‘πα ο αρχαίος θεός Διόνυσος - σύμβολο και της χριστιανικής θρησκείας - εμείς ΔΕΝ το ξεριζώνουμε. Το θεωρούμε ιεροσυλία;» Το ‘πε; Δεν το ‘πε. Ολα τ’ άλλα είναι “να σε κάψω, Γιάννη, να σ’ αλείψω λάδι...”.


Σχόλιο δεύτερο: Εκείνο το «δυστυχώς ...δεν υπάρχει ημερήσιος τύπος στην περιοχής μας, ούτε ραδιόφωνο, ούτε κανάλι», τι το ήθελε; Δηλαδή τι θα κάνανε; Θα παίζανε το ρόλο του οθωμανικού τελάλη; Δεν τον καλύπτουμε ούτε εμείς, ούτε τόσες και τόσες εφημερίδες αποκλειστικά της Ανατολικής Αττικής;

Γνωρίζει πολύ καλά ο Νομάρχης ότι οι στήλες μας είναι ανοιχτές για ό,τι θελήσει να πει, αλλά έχουμε άποψη. Σωστή ή λάθος, την εκφράζουμε. Και ιδού ο αντίλογος. Ελεύθερος.


Οσον αφορά την εκρίζωση, χρησιμοποιήσαμε στον κύριο τίτλο μας τον όρο “απο-αμπέλωση”, αν και δεν υπάρχει στα λεξικά μας, ούτε ως αφαμπέλωση, ενώ υπάρχει ο όρος “εναμπέλωση”. Και τούτο γιατί οι καλοί και σοφοί άνθρωποι που κατοίκησαν και καλλιέργησαν αυτό τον τόπο, με την υγιά λογική που είχαν αναπτύξει δεν μπορούσαν να διανοηθούν οριστική εκρίζωση (απο-αμπέλωση) της “θείας αμπέλου, κι έτσι δεν την καταχώρησαν στο λεξιλόγιό τους, ενώ θεωρούσαν απολύτως φυσική την εναμπέλωση - το φύτεμα μιας έκτασης με αμπέλια - .


Τώρα, γιατί έτσι αποφάσισαν οι φωστήρες οικονομολόγοι της Ε.Ε., άσχετα μ’ αυτά που επικαλούνται, είναι φανερό πού εποβλέπουν. Υπάρχουν πάντως κι ακριβά κρασιά, και μπίρες και ουίσκυ και κόκα... Το πολύ κρασάκι και το χύμα, ρίχνει τις τιμές, βλέπεις. Αστα, δεν είναι του παρόντος.

Στην υγειά μας και ...καλά κρασιά!


Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 232 guests και κανένα μέλος