Παρά τις διαφωνίες που έχει εκφράσει το σύνολο της κοινωνίας επί του σχεδίου με τίτλο: “Χωροταξική και Πολεοδομική Μεταρρύθμιση”, το “σχέδιο” είναι πλέον νόμος του κράτους, αφού ψηφίστηκε με τη μορφή του κατεπείγοντος στο θερινό τμήμα της Βουλής! Ετσι λοιπόν το νομοσχέδιο συζητήθηκε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, δηλαδή σε μία συνεδρίαση, χωρίς την ακρόαση φορέων και χωρίς δεύτερη ανάγνωση, και στη συνέχεια εισήχθη στο Α' Θερινό Τμήμα της Βουλής όπου ψηφίστηκε από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ.

Απέναντι στις διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης για τις ακολουθούμενες διαδικασίες, οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και της πλειοψηφίας αντέταξαν πως το νομοσχέδιο είχε τεθεί για αρκετό καιρό σε διαβούλευση, ενώ ορισμένα από τα ζητήματα που πραγματεύεται χρονίζουν για πάνω από μία δεκαετία!

Ετσι εξηγείται γιατί έκλεισαν τόσο βεβιασμένα τη Βουλή. Και δεν κατάλαβα ποτέ τι θα πεί κλείνει η Βουλή για Καλοκαίρι. Τι είναι εκπαιδευτικό ίδρυμα; Και αφού κλείνει συνεχίζει να λειτουργεί και να περνάει ...νόμους που χρονίζουν δεκαετίες!!! Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας, όπως είπε και o Γουίλιαμ Σαίξπηρ.

Τι περιλαμβάνει όμως το νομοσχέδιο που αλλάζει το χάρτη της Ελλάδας

Αλλάζουν οι περιοχές αμιγούς και γενικής κατοικίας με το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ. Δημιουργούνται τρεις νέες κατηγορίες χρήσεων και εισάγονται σε αυτές πολλές νέες χρήσεις, προκειμένου, όπως υποστηρίζουν οι συντάκτες του νομοσχεδίου, να δοθεί η δυνατότητα… εξέλιξης των συγκεκριμένων περιοχών και να εξυπηρετηθούν οι σύγχρονες ανάγκες των κατοίκων τους.

Ο όποιος χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός γίνεται πιο «ευέλικτος» καθώς όλα τα επίπεδα σχεδιασμού μπορούν να τροποποιηθούν με μια απλή υπουργική απόφαση, για να εξυπηρετηθούν οι επενδυτές. Δηλαδή, όταν προκύπτει ένα έργο «εθνικής σημασίας» ή έργα και δράσεις εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων, ή όπως αναφέρεται στο κείμενο του νομοσχεδίου «εξαιρετικές και απρόβλεπτες ανάγκες και νέα δεδομένα» ο σχεδιασμός πάειπερίπατο. Δηλαδή προσαρμόζεται, με υπουργική απόφαση, προκειμένου να εξυπηρετείται η επιχειρηματικότητα.

― Καταργούν επί της ουσίας την έννοια των χρήσεων γης, αφού όλες οι χρήσεις χωρούν σχεδόν παντού.

Καταργούν τον πολεοδομικό σχεδιασμό, αφού οι συντελεστές δόμησης καθορίζονται ενιαία και οριζόντια!

― Οι νέες κατηγορίες χρήσεων γης, θα θεσπίζονται από τα Τοπικά και Ειδικά Χωρικά Σχέδια, τα οποία θα αντικαταστήσουν τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια.

13 οργανώσεις προσφεύγουν στο ΣτΕ

Δεκατρείς φορείς από όλα τα μέρη της Ελλάδος έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για το νέο Χωροταξικό του Τουρισμού που αυτοπροβάλλεται ως τροποποίηση του Χωροταξικού του Τουρισμού του 2009 αλλά στην πραγματικότητα προωθεί μια ακόμα δυσμενέστερη αντίληψη, που θίγει καίρια το φυσικό και πολιτιστικό υπόβαθρο των περιοχών, υποθηκεύοντας τις μελλοντικές γενιές να ζήσουν σε ένα μη βιώσιμο φυσικό περιβάλλον.

Καίρια σημεία

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, δημιουργούνται 18 κατηγορίες χρήσεων γης, δηλαδή διπλάσιες από αυτές που υπάρχουν σήμερα.

Συγκεκριμένα:

Kατοικία (Κ1): Στις περιοχές που διέπονται από ειδικά διατάγματα, βάσει των οποίων επιτρέπεται μόνο η κατοικία -εκτός από ορισμένες χρήσεις σε συγκεκριμένους χώρους που προσδιορίζονται στο ρυμοτομικό σχέδιο- θα επιτρέπονται χρήσεις οι οποίες προβλέπονται από την κατηγορία Πολεοδομικού Κέντρου. Με άλλα λόγια, στην κατηγορία Κ1, η οποία ουσιαστικά αντικαθιστά εκείνη της «αμιγούς κατοικίας», θα επιτρέπονται εκθεσιακά κέντρα, τράπεζες, εστιατόρια, καφέ, μπαρ, κέντρα διασκέδασης, ξενοδοχεία και άλλες τουριστικές εγκαταστάσεις, χώροι στάθμευσης, πρατήρια καυσίμων, συνεργεία αυτοκινήτων, επαγγελματικά εργαστήρια κτλ.

Χρήση κατοικίας Κ1 δεν θα μπορούν να έχουν ιδιοκτησίες που βρίσκονται πάνω σε πρωτεύουσες και δευτερεύουσες αρτηρίες, σε λεωφόρους και στο βασικό οδικό δίκτυο (π.χ. όσες βρίσκονται πάνω στη λεωφόρο Κηφισιάς).

Κατοικία επιπέδου γειτονιάς (Κ2): Στις οικιστικές περιοχές με χαρακτήρα γειτονιάς προβλέπεται κατοικία σε ποσοστό τουλάχιστον 50% ανά κτίριο. Σε αυτές τις γειτονιές θα επιτρέπονται επίσης χρήσεις κοινωνικής πρόνοιας, βρεφονηπιακοί σταθμοί, οίκοι ευγηρίας, ορφανοτροφεία, γηροκομεία, ιδρύματα ατόμων με ειδικές ανάγκες, ιδρύματα χρόνιων πασχόντων, κοινωφελείς ξενώνες, άσυλα, κτίρια εκπαίδευσης (σχολεία, φροντιστήρια κ.ά.), αθλητικές εγκαταστάσεις, θρησκευτικοί χώροι, ιατρεία, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορικά καταστήματα κ.ά. Για τις συγκεκριμένες χρήσεις τίθενται περιορισμοί ως προς τη μέγιστη επιφάνεια ανά οικόπεδο, τη δυναμικότητα των μαθητών κτλ.

Κατοικία ενδιάμεσου επιπέδου (ΜΚ): Επιτρέπονται όλες οι χρήσεις των περιοχών κατοικίας επιπέδου γειτονιάς, αλλά… επεκτείνονται σε περισσότερα τετραγωνικά. Έτσι επιτρέπονται χρήσεις ειδικής εκπαίδευσης, γυμναστήρια, αθλητικές σχολές, βιβλιοθήκες, αίθουσες πολιτιστικών εκδηλώσεων μουσεία, πινακοθήκες, θέατρα, κινηματογράφοι, συνεδριακά κέντρα, εμπορικά καταστήματα κτλ. σε έκταση που μπορεί να φτάνει τα 1.500 τ.μ. Τα νοσοκομεία και τα ξενοδοχεία μπορεί να έχουν 100 κλίνες και οι καφετέριες, τα εστιατόρια και τα μπαρ να «απλώνονται» σε 400 τ.μ.

Εκτός από τις τρεις κατηγορίες χρήσεων κατοικίας, στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται επίσης χρήσεις πολεοδομικού κέντρου, τουρισμού – αναψυχής – δεύτερης κατοικίας, εγκαταστάσεων κοινής ωφέλειας, ελεύθερων χώρων – αστικού πρασίνου, χονδρικού εμπορίου, εγκαταστάσεων μέσων μαζικής μεταφοράς, εγκαταστάσεων αστικών υποδομών κοινής ωφέλειας, παραγωγικών δραστηριοτήτων χαμηλής και μέσης όχλησης, παραγωγικών δραστηριοτήτων πολεοδομικής εξυγίανσης, τεχνολογικού πάρκου, εμπορευματικού κέντρου, παραγωγικών εγκαταστάσεων υψηλής όχλησης, ιδιαιτέρων χρήσεων, οροθετημένων οικισμών, κύριου οδικού δικτύου πόλεων.

Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο καθορίζονται εκ των προτέρων ανώτατα όρια συντελεστή δόμησης ως εξής:

- για τις περιοχές που προορίζονται για χρήση κύριας κατοικίας ο συντελεστής δόμησης δεν μπορεί να υπερβαίνει το 0,8

- για τις περιοχές που προορίζονται για χρήση πολεοδομικού κέντρου ο συντελεστής δόμησης δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1,2

- για τις περιοχές που προορίζονται για χρήση τουρισμού – αναψυχής ο συντελεστής δόμησης δεν μπορεί να υπερβαίνει το 0,6

- για τις περιοχές που προορίζονται για χρήση παραθεριστικής (δεύτερης) κατοικίας ο συντελεστής δόμησης δεν μπορεί να υπερβαίνει το 0,4

- για τις περιοχές που προορίζονται για χρήση εγκαταστάσεων κοινής ωφέλειας ο συντελεστής δόμησης δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1,2

Επιπλέον σε Οικοδομικά Τετράγωνα για τα οποία έχει καθορισθεί χρήση αμιγούς κατοικίας και έχουν πρόσωπο σε πρωτεύουσες και δευτερεύουσες αρτηρίες των ισχυόντων Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων (συμπεριλαμβανομένων των περιοχών των ρυθμιστικών σχεδίων Αττικής και Θεσσαλονίκης) θα έχουν χρήσεις Κυρίου Οδικού Δικτύου Πόλεων, εάν τα απέναντί τους οικόπεδα έχουν χρήση γενικής κατοικίας. Έτσι σε αυτά τα οικόπεδα, τα οποία σήμερα έχουν χρήση αμιγούς κατοικίας, προστίθενται χρήσεις όπως εστίαση, μπαρ, καφετέριες, αναψυκτήρια, χώροι στάθμευσης (οχημάτων μέχρι 3,5 τόνους), ξενοδοχεία, εγκαταστάσεις πρωτοβάθμιας περίθαλψης, μονάδες αιμοκάθαρσης, ιδιωτικές κλινικές άνευ νοσηλείας κ.τλ.            

πηγή: e-inon.gr
 

δείτε και:

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 91 guests και κανένα μέλος