Επίσης, 408 ακτές και 10 μαρίνες έλαβαν τη «Γαλάζια Σημαία», η οποία πιστοποιεί και την ύπαρξη επαρκών εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης των λουομένων.

Η αξιολόγηση της ποιότητας υδάτων κολύμβησης είναι υποχρέωση της χώρας έναντι της κοινοτικής νομοθεσίας και πραγματοποιείται από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος. Για την αξιολόγηση έγιναν δειγματοληψίες σε 2.150 σημεία το 2013: σύμφωνα με την επεξεργασία των αποτελεσμάτων, 2.016 σημεία (93,8%) ταξινομούνται στην κατηγορία «εξαιρετικής ποιότητας», 111 σημεία (5,2%) χαρακτηρίζονται «καλής ποιότητας», 18 σημεία (0,8%) χαρακτηρίζονται «επαρκούς ποιότητας» και μόνο 5 σημεία (0,2%) «ανεπαρκούς ποιότητας».

Ταυτόχρονα ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης οι βραβεύσεις ακτών και μαρινών για το 2014. Με 408 βραβευμένες ακτές η Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη θέση παγκοσμίως μετά την Ισπανία!

«Πρωταθλητές» αναδείχθηκαν φέτος το Λασίθι με 42 σημαίες, η Χαλκιδική με 33, η Κέρκυρα με 30, τα Χανιά με 29 και η Ρόδος με 24. Οι Γαλάζιες Σημαίες δεν επιβραβεύουν μόνο την εξαιρετική ποιότητα των νερών, αλλά υπάρχουν και κριτήρια σχετικά με την οργάνωση των ακτών, όπως καθαριότητα, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών. Γι’ αυτό οι περισσότερες Γαλάζιες Σημαίες απονέμονται συνήθως σε μεγάλα νησιά ή ηπειρωτικές περιοχές, ενώ τα νησιά των Κυκλάδων ή των Σποράδων έχουν πολύ μικρό αριθμό σημαιών (π.χ. Σκιάθος 2, Σκόπελος 1, Μύκονος 1, Κέα 1, Ανδρος 1, Μήλος 1, Σίφνος 2).

Επίσης τη Γαλάζια Σημαία έλαβαν και 10 μαρίνες: 2 στην Αττική και στη Χαλκιδική και από μία σε Κορινθία, Λευκάδα, Κέρκυρα, Λασίθι, Κω και Λέρο.

Στην Αττική δεν θα έλεγα ότι είναι πολλές οι παραλίες με γαλάζια σημαία, αφού μόνο σε τέσσερις Δήμους υπάρχουν και αυτές είναι όλες στην Ανατ. Αττική! Συγκεκριμένα:

Δήμος Μαραθώνα
Σχινιάς/Καράβι & Μπρεξίζα

Δήμος Μαρκόπουλου Μεσογαίας
Αυλάκι

Δήμος Σαρωνικού
Μαύρο Λιθάρι/Eden Beach
Ανάβυσσος / Κεντρική
Λαγονήσι 1 / Grand Beach
Λαγονήσι 2 / Mediterraneo
Λαγονήσι 3 / Κοχύλια

Δήμος Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης
Βάρκιζα - Αστέρας Βουλιαγμένης &
A πλαζ Βούλας. Απουσιάζουν το Καβούρι & η πλαζ Βουλιαγμένης

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 559 guests και κανένα μέλος