“Η Αττική αλλάζει πρόσωπο, για να έχει ο τόπος μου λόγο και άποψη”

 

Ο Στέλιος Τόλιας είναι επιχειρηματίας στην Ανατολική Αττική και ενεργός πολίτης, αφού έχει εκλεγεί κατ’ επανάληψιν νομαρχιακός σύμβουλος Ανατ. Αττικής.

Σήμερα βρίσκεται στο πλευρό του υποψηφίου Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Κουμουτσάκου, ως υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Ανατ. Αττικής και εξηγεί τους λόγους, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΒΔΟΜΗ.


 

Κύριε Τόλια, παρών ξανά και σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση. Τι σας κάνει να μπαίνετε πάλι στην πρώτη γραμμή;

tolias-stΤόλιας: κα Βενετσάνου, 2 ζητήματα είναι αυτά που έθεσα στον εαυτό μου και είπα ναι στην πρόταση του κου Κουμουτσάκου. Πρώτον με φοβίζει η αδιαφορία που απορρέει από την απογοήτευση του κόσμου για οποιαδήποτε ελπίδα στο μέλλον και δεύτερον και κυριότερο, με φοβίζει η απραξία του κου Σγουρού για τον τόπο μου.

Τί ακριβώς εννοείτε;

Στο πρώτο κομμάτι θα σας πω ότι θεωρώ επικίνδυνο για κάθε πολίτη αυτής της χώρας να αδιαφορεί για τα κοινά. Πιστεύω πως όταν δε πάρουμε εμείς θέση αφήνουμε τους άλλους να αποφασίσουν για εμάς χωρίς εμάς. Και σε αυτό εγώ διαφωνώ. Ξέρω πως ο κόσμος έχει κουραστεί με όλα αυτά που συμβαίνουν. Όμως αν δεν βρούμε εμείς λύσεις- νέες προτάσεις- νέα πρόσωπα ποιος θα βρει για μας και με ποιο στόχο απώτερο. Γι’ αυτό- για να έχει ο τόπος μου λόγο και άποψη, εγώ δηλώνω παρών. Για να είμαι εντάξει απέναντι στα παιδιά μου, για να ξέρουν ότι εγω προσπαθώ και έτσι θα πρέπει πάντα να κάνουν και εκείνα. Η απουσία για μένα σημαίνει ενίσχυση του καθεστώτος Σγουρού και εγώ αυτό δεν το θέλω. Γιατί δεν έκανε τίποτα για την Αττική, τίποτα για την Ανατολική Αττική, τίποτα για μένα.

Κύριε Τόλια, πώς στοιχειοθετείτε το τίποτα του Γιάννη Σγουρού;

Στην Ανατολική Αττική υπάρχουν τέσσερα μεγάλα θέματα που ταλαιπωρούν χρόνια τους κατοίκους και απαιτούν άμεση δρομολόγηση και επίλυση για τα οποία ο κος Σγουρός συνεχίζει να τα ξαναεξαγγέλει...

Πιστεύετε ότι ο Γιώργος Κουμουτσάκος είναι μια νέα λύση, παρά το γεγονός ότι προτάθηκε από το κυβερνητικό επίπεδο;

Εγώ στη ζωή μου πάντοτε διάλεγα και διαλέγω συνεργάτες. Και δε με ενδιαφέρουν οι πολιτικές ταυτότητες, που ούτως η άλλως στην Ελλάδα του 2014 έχουν χάσει την αρχική σημασία τους. Αν ο συνεργάτης ξέρει και μπορεί θα σου κάνει τη δουλειά σου. Και στο πρόσωπο του κου Κουμουτσάκου εγώ είδα έναν δυνατό συνεργάτη – έναν ισχυρό χαρακτήρα που και ξέρει και μπορεί. Και είδα και έναν άνθρωπο με άλφα κεφαλαίο και με τεράστια δύναμη ψυχής. Ανέλαβε καθυστερημένα και ήδη έχει καταφέρει να διεκδικεί τη νίκη και όπως εύχομαι εγώ από την πρώτη Κυριακή.

Πιστεύετε ότι θα κερδίσετε αυτή τη μάχη;

Πιστεύω πως ειδικά στην Ανατολική Αττική ο συνδυασμός μας είναι μοναδική επιλογή. Πρώτον γιατί κανένας μας δεν θέλει το κο Σγουρό και ό,τι αυτός υπηρετεί και δεύτερον γιατί η υποψηφιότητα Δούρου είναι απλά κομματική επιλογή, που θα χρησιμοποιηθεί εναντίον της κυβέρνησης και όχι υπέρ της Περιφέρειας και των προβλημάτων μας. Κατα συνέπεια ναι, πιστεύω πως η Νίκη του κου Κουμουτσάκου είναι μονόδρομος.

Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας στην Ανατ. Αττική.

Οπως σας ανέφερα, στην Αν.Αττική υπάρχουν 4 θέματα που απαιτούν άμεση δρομολόγηση και λύση.

1ον ΚΕΛ- ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ

Η αποχέτευση είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για τα Μεσόγεια, με μόνιμο πληθυσμό πάνω από 300.000 που υπερδιπλασιάζεται τους θερινούς μήνες – αλλά και 150.000 βόθρους.

Τα λύματα εξακολουθούν να κυλάνε στους δρόμους καθημερινά. Τα δεδομένα αυτά καθιστούν επιτακτική την ανάγκη:

― κατασκευής ΚΕΛ στην Ανατολική Αττική, από τα οποία το ωριμότερο για υλοποίηση έργο στην παρούσα φάση και από πλευράς ύπαρξης κοινωνικής συναίνεσης είναι το προτεινόμενο ΚΕΛ Κορωπίου-Παιανίας της ΕΥΔΑΠ.

― εκπόνησης προγραμμάτων ενημέρωσης των δημοτών ώστε να επιτευχθεί η κοινωνική συνοχή και να προχωρήσουν τα έργα.

2ον ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ

Τα μεγάλα έργα που εκκρεμούν είναι τρία μεγάλα ρέματα της περιοχής. Μέγα ρέμα, Ερασίνος και Εσχατιάς παραμένουν χωρίς καμμία διευθέτηση, γεγονός που καθιστά αδύνατη την κατασκευή οποιουδήποτε άλλου παράλληλου έργου.

3ον ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ –ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ

Ζητάμε ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ του Περιφερειακού Σχεδιασμού (όπως ορίζει ο νόμος 4042/2012 και όπως επέβαλλε ήδη το ΥΠΕΚΑ με πρόσφατη απόφαση της Γεν. Γραμματέως) γιατί λόγω κρίσης έχει μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων κατά 17% σε σχέση με το 2008.

Η ανακύκλωση αυξάνεται καθημερινά.

Στο σχεδιασμό δεν τίθενται στόχοι για την εκτροπή των υλικών πριν την τελική επεξεργασία όπως είναι η οργανική κομποστοποίηση, η διαλογή στην πηγή, Πράσινα Σημεία κλπ.

Δεν δίνεται βάρος σε σύγχρονες τεχνικές - μεθόδους.

Δεν προσδιορίζεται τι θα γίνει το καύσιμο υλικό που παράγεται από αυτό το Σχεδιασμό.

Δεν διασφαλίζει την επίτευξη των ποιοτικών και ποσοτικών στόχων που ορίζει η οδηγία 98/2008.

Η κοινωνία δείχνει ότι είναι έτοιμη να διαχειριστεί τα σκουπίδια της και να συνεργαστεί με όμορους δήμου. Τι προτείνετε επ’ αυτού;

Περισσότερες και μικρότερες κατά τόπους εξειδικευμένες μονάδες, που θα ικανοποιούν τις ανάγκες τόσο της κοινωνίας σε 40ετη βάση αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό αποδεδειγμένα θα υλοποιηθεί γρηγορότερα καθότι δεν χρειάζονται αδειοδοτήσεις, θα κοστίσει λιγότερα και θα αποφέρει οικονομικά οφέλη από την εκμετάλλευση των παραγόμενων τελικά υλικών.

Τέτοιου τύπου μονάδες επεξεργασίας είναι:

Μονάδες κομποστοποίησης

Μονάδες Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών Μονάδες Αξιοποίησης Υπολειμμάτων

4ον ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

Από το 2013 ψηφίστηκε σχέδιο νόμου για τη μεταφορά μαθητών, που ρυθμίζει θέματα οικονομικής αποζημίωσης των μεταφορέων και προβλέπει την ανάληψη της αρμοδιότητας από τις Περιφέρειες. Ωστόσο, το πρόβλημα της έλλειψης μεταφοράς παραμένει, για μεγάλο αριθμό μαθητών.

Με αυτά τα δεδομένα δρομολογούμε διαδικασίες για την έγκαιρη διασφάλιση της μεταφοράς των μαθητών οι οποίες προβλέπουν:

Τη χαρτογράφηση των δικαιούχων μαθητών, μέσω ειδικού λογισμικού συστήματος.

Την αυτόματη καταγραφή τους σε προβλεπόμενο σύστημα, το οποίο θα σχεδιάζει και το ασφαλέστερο δρομολόγιο.

Την εφαρμογή ολοκληρωμένου προγράμματος από την πρώτη μέρα έναρξης της σχολικής χρονιάς.

Και παράλληλα με αυτά έχουμε και έτοιμο ένα πλήρες πλάνο δράσης με στόχο την ανάπτυξη και την απασχόληση στη περιοχή μας.

Και όσον αφορά την ευρύτερη Περιφέρεια της Αττικής;

Η Αττική έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή της Ελλάδας από την κρίση. Χρειάζονται προγράμματα κοινωνικής αλληλεγγύης και μέριμνας. Εχουμε ήδη παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις: την αντιμετώπιση του προβλήματος των αστέγων με την αξιοποίηση δημοσίων κτιρίων που “ρημάζουν”. Τη διαμόρφωση τιμολογιακής πολιτικής για τα μέσα μαζικής μεταφοράς υπέρ των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, κατόπιν συμφωνίας Περιφέρειας Αττικής - ΟΑΣΑ και ΚΤΕΛ. Τη στέγαση οργανώσεων εθελοντικής προσφοράς σε έναν Πολυχώρο Αλληλεγγύης, προκειμένου να διαμορφώνονται συνέργειες και να παράγεται προστιθέμενη αξία.

Μπορούμε και είναι δέσμευσή μας να αξιοποιήσουμε τους πόρους του νεοσυσταθέντος Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους. Και όλα αυτά σε σταθερή συνεργασία με την Εκκλησία, που επιτελεί εξαίρετο έργο, καθώς και τους δήμους και τις πρωτοβουλίες πολιτών.

Κλείνοντας θα θέλατε να προσθέσετε κάτι;

Θα ήθελα να τονίσω ότι σε αυτές τις εκλογές καλούμαστε να ψηφίσουμε για την καθημερινότητά μας, καλούμαστε να βάλουμε την Περιφέρεια στο κέντρο των εξελίξεων και αυτό είναι η Ευρώπη. Πρέπει να το κάνουμε αποφασίζοντας το τώρα. Έχουμε πρόταση – τώρα έχουμε και λύσεις.  

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 264 guests και κανένα μέλος