Στη, μοναδικής φυσικής ομορφιάς, περιοχή του Μεγάλου Καβουρίου ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανάπλασης και ανάδειξης του χώρου. Με τις εργασίες αυτές διασφαλίζεται η προστασία του Μεγάλου Καβουρίου και η διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος.

Με σεβασμό στη φύση και στον άνθρωπο δημιουργήθηκε ένα πρότυπο οικολογικό και αρχαιολογικό πάρκο που «ενώνει» ξανά το δάσος με τη θάλασσα. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκαν φυτεύσεις δένδρων και φυτών της μεσογειακής χλωρίδας σε όλη την έκταση και απομακρύνθηκαν παράνομες κατασκευές καθώς και το αυθαίρετο παρκινγκ αυτοκινήτων που λειτουργούσαν χρόνια εις βάρος του περιβάλλοντος και του χαρακτήρα της περιοχής. Το έργο συμπληρώνουν διάδρομοι περιπάτου, ποδηλατόδρομοι, παιδική χαρά, υπαίθριο θεατράκι και ένας πλακόστρωτος δρόμος παράλληλος στη θάλασσα.

kavouri-m-anaplasi-2Οι ανασκαφές στο Μεγάλο Καβούρι έφεραν στο φως, έναν αρχαίο αμαξιτό δρόμου, τον μεγαλύτερο σε μήκος σωζόμενο δρόμο που έχει αποκαλυφθεί μέχρι τώρα στη χώρα μας. Ο δρόμος αυτός οδηγεί σε περιοχή της ακτής όπου στην αρχαιότητα, κατά την εκτίμηση του εμπειρογνώμονα σε θέματα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Δήμου κ. Χρήστου Διονυσόπουλου, υπήρχε λιμάνι –και μάλιστα διπλό, όπως δείχνει η σωζόμενη στη θάλασσα απόληξη του αρχαίου προβλήτα, του οποίου ένα μέρος μόνον προβάλλει σήμερα ως νησίδα, λόγω της ανόδου της στάθμης της θαλάσσης κατά 1,5 μ. από την αρχαία εποχή μέχρι σήμερα.

Ήδη από την αρμόδια Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα για την ανάδειξη και συντήρηση του αρχαίου δρόμου, θα συνεχισθούν οι αρχαιολογικές εργασίες και θα ακολουθήσουν εν συνεχεία οι απαραίτητες γεωλογικές και υποθαλάσσιες έρευνες.

kavouri-m-anaplasi-3Ο Δήμαρχος Σπύρος Πανάς με αφορμή την ολοκλήρωση του έργου και την παραλαβή του σημείωσε, «πρόκειται για ένα έργο που αναδεικνύει την φυσική, πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά της χώρας μας. Με τις παρεμβάσεις που υλοποιήθηκαν διαμορφώθηκε ένας χώρος που προσφέρει στον επισκέπτη δυνατότητες  άθλησης, αναψυχής και «γνωριμίας» με την ιστορία. Πλέον η έκταση του Μεγάλου Καβουρίου βρήκε ξανά την ταυτότητά της και προκαλεί επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό να τη γνωρίσουν.

 Θα ήθελα φυσικά να ευχαριστήσω τόσο τον εμπειρογνώμονα σε θέματα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Δήμου κ. Χρήστο Διονυσόπουλο για τη συμβολή του στην ανακάλυψη και ανάδειξη των αρχαιοτήτων στο χώρο, όσο και τον κ. Θανάση Μαρτίνο που για ακόμα μια φορά αποδεικνύει με την προσφορά την αγάπη του για την πόλη μας».


Τα εγκαίνια του έργου πρόκειται να πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 5 Μαΐου 2014 στις 11.00.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 223 guests και κανένα μέλος