Σε καθοδική τάση τα έσοδα του Δήμου

Πριν λίγες μέρες, σε μια συνεδρίαση που παρουσίασε εξαιρετικό ενδιαφέρον, κατατέθηκε ο ισολογισμός του δήμου Λαυρεωτικής. Όπως δείχνουν τα στοιχεία, ο ισολογισμός του Λαυρίου δεν παρουσιάζει πολλά ανοίγματα, ως προς τις οφειλές – βέβαια υπάρχει ένα όχι ευκαταφρόνητο ποσό διεκδικήσεων από εργολάβους κλπ... 

Ψηφίστηκε ο Ισολογισμός του Δήμου Λαυρίου

Σε καθοδική τάση τα έσοδα του Δήμου

 

Από την Αγγελική Ραγκούση

Πριν λίγες μέρες, σε μια συνεδρίαση που παρουσίασε εξαιρετικό ενδιαφέρον, κατατέθηκε ο ισολογισμός του δήμου Λαυρεωτικής. Όπως δείχνουν τα στοιχεία, ο ισολογισμός του Λαυρίου δεν παρουσιάζει πολλά ανοίγματα, ως προς τις οφειλές – βέβαια υπάρχει ένα όχι ευκαταφρόνητο ποσό διεκδικήσεων από εργολάβους κλπ. ύψους 655.000,00 ευρώ περίπου – ούτε όμως και ως προς τα έσοδα, τα οποία έχουν μια καθοδική τάση. Σε σχετική εκτίμηση του ορκωτού λογιστή αναφέρεται ότι: «υπάρχει έλλειμμα ουσιαστικού σχεδιασμού και συντονισμού, όσον αφορά την οικονομική πολιτική του δήμου».

Ο εισηγητής της πλειοψηφίας Μέγας Τσαμπρούνης, ζήτησε εποικοδομητική κριτική, χωρίς κορώνες για το θεαθήναι, κάτι που όπως τόνισε, βλάπτει μόνο την πόλη και τους κατοίκους της. Αναφέρθηκε στα αναπτυξιακά έργα του ΄07, χαρακτηρίζοντας ως κυρίαρχο έργο την ολοκλήρωση της Β’ φάσης του αποχετευτικού δικτύου, (αξίας 3,5 εκατ. ευρώ) και την σύνδεση περίπου του 80% του πληθυσμού με το βιολογικό καθαρισμό.

Σημαντική χαρακτήρισε την αναβάθμιση της υπηρεσίας καθαριότητας με την αγορά διαφόρων μηχανημάτων (σκούπα, απορριμματοφόρα κ.α.), την ολοκλήρωση αντικατάστασης των αμιαντοσωλήνων ύδρευσης.

Κατέληξε με την πρόβλεψη ότι το ‘08, θα ολοκληρωθεί η Γ’ φάση του αποχετευτικού δικτύου και μάλιστα όπως πιστεύει χωρίς δανειοδότηση, αφού προβλέπεται να καλυφθεί απ’ το Δ’  ΚΠΣ.

Τόνισε την κοινωνική διάσταση της πολιτικής τους, που δίνει άμεση προτεραιότητα προσφοράς στο ΚΑΠΗ – Πολιτισμό – Αθλητισμό και στον παιδικό σταθμό.

Τη σχετική μείωση των εξόδων αιτιολόγησε  με τη μεταφορά περίπου 800 χιλ. ευρώ στην ΔΕΑΔΗΛ, (θυγατρική επιχείρηση αποχέτευσης του δήμου). Και έκλεισε την εισήγησή του τονίζοντας:  «Δεν θριαμβολογώ, για την οικονομική κατάσταση του δήμου, αλλά εν μέσω γενικότερης οικονομικής ύφεσης, εντός και εκτός Ελλάδας, ο δήμος Λαυρίου δεν έχει δάνεια και εν πάση περιπτώσει δεν χρωστά τόσα όσο γειτονικοί δήμοι. Έχουμε δρομολογήσει εκείνες τις συνθήκες ταχείας ανάπτυξης στο Λαύριο, που θα φέρουν θέσεις εργασίας καθώς η ίδια η ανάπτυξη θα είναι το σημαντικότερο στοιχείο της οικονομίας μας».

Από την πλευρά της μειοψηφίας ο Δημήτρης Δράκος έκανε μια ολοκληρωμένη οικονομική «αντεπίθεση». Επικεντρώθηκε στη λελογισμένη διαχείριση των οικονομικών του δήμου, ώστε να μην υπονομεύεται το μέλλον των επόμενων γενιών. «Όσο αυξάνονται οι υποχρεώσεις του δήμου, είπε, στερούμε απ’ την επόμενη γενιά, να ονειρευτεί και να δημιουργήσει».


Αξιοπρόσεκτη ήταν η παρατήρηση της αύξησης κατά ένα εκ. ευρώ των υποχρεώσεων – χωρίς να υπολογίζεται ένα αστρονομικό ποσό απαιτήσεων, μέσω αγωγών και προστίμων – κάτι που χαρακτήρισε πολύ για ένα δήμο του μεγέθους του Λαυρίου. Όπως και την έλλειψη συντονισμού που παρουσιάζεται στις διάφορες υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να μην αξιοποιείται κατά το δυνατόν καλύτερα και το τελευταίο ευρώ.

Θεώρησε ως παραπλανητική τη μεταφορά του χρέους προς την ΕΥΔΑΠ, περί τις 860 χιλ. ευρώ,   στην ΔΕΑΔΗΛ.

Δήλωσε ότι 107 χιλιάδες για σπασίματα αγωγών, είναι πολλά και πρέπει να ληφθεί μέριμνα για την καλή κατάσταση του δικτύου. Κλείνοντας είπε: «Με την οικονομική σας πολιτική, αυτοεγκλωβίζεστε σε μια κατάσταση, μέσα απ’ την οποία θα φθάσετε στο σημείο να μην μπορείτε να ασκήσετε πολιτική γιατί δεν θα υπάρχουν χρήματα προς τούτο. Ήδη γνωρίζετε πολύ καλά ότι υπάρχει


 Στην παρέμβασή του ο πρώην δήμαρχος κ. Πόγκας, μεταξύ άλλων προέβλεψε χειρότερη πορεία των οικονομικών τον επόμενο χρόνο, καθώς όπως δήλωσε είναι χειρότερο να φορολογεί ο δήμος τους πολίτες για να κρατήσει επιδοτούμενα προγράμματα, στα οποία δεν υπάρχει πλέον επιχορήγηση, παρά να μην τα πάρει καθόλου.


Κλείνοντας τη συνεδρίαση ο δήμαρχος Δημήτρης Λουκάς είπε: «Ο Δήμος Λαυρεωτικής στελεχώνεται από μακροχρόνια μόνιμους υπαλλήλους στην οικονομική υπηρεσία με εμπειρία και αποτελεσματικότητα.  Όμως η σταδιακή  μεταφορά αρμοδιοτήτων από το κράτος προς το Δήμο, χωρίς το κράτος να παρέχει και τους ανάλογους πόρους και ταυτόχρονα η αύξηση των  επιχορηγήσεων προς τα Νομικά Πρόσωπα με στόχο την κοινωνική πολιτική, έχουν σαν αποτέλεσμα την μείωση των εσόδων του Δήμου. Ο Δήμος Λαυρεωτικής όμως έχει σαν στόχο τόσο την μείωση των εξόδων του όσο και την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών του».

 


Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 267 guests και κανένα μέλος