Aποφασίσαμε τη συνεργασία βάσει αρχών αμοιβαία αποδεκτών, κρίσιμων δεσμεύσεων για σημαντικά ζητήματα της πόλης



Ο Γιάννης Σκουμπούρης είναι δημοτικός σύμβουλος και γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δήμο Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης. Με το συνδυασμό του «Πράσινη πόλη», ανακοινώνει τη συνένωσή του με το συνδυασμό του Σπύρου Πανά, «Ανεξάρτητη Κίνηση ΒΒΒ». Γράφει σχετικά:

Η Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη βρίσκεται μπροστά σε μία κρίσιμη περίοδο πέντε ετών, που θα καθορίσει τη φυσιογνωμία της πόλης μας με τρόπο μη αντιστρεπτό. Στις συνθήκες πρωτοφανούς κρίσης που ζούμε, το δίλημμα που τίθεται είναι αν θα επιστρέψουμε να επικρατήσουν αντιλήψεις παλαιές, αντιλήψεις τοπικιστικές, αντιλήψεις οικογενειοκρατικές, αντιλήψεις που αντιλαμβάνονται το χώρο ως εμπόρευμα, τη γη ως το αρχικό στάδιο του τσιμέντου, τη ζωή ως προνομιακή σχέση με την εξουσία ή αν θα δημιουργήσουμε ένα δήμο σύγχρονο, αλληλέγγυο προς τους πολίτες, με το βλέμμα στραμμένο προς το μέλλον.

Το δίλημμα λοιπόν που τίθεται με σαφήνεια είναι, αν θα αφήσουμε την πόλη μας σε δυνάμεις, συμφέροντα και αισθητικές που έρχονται κατά πάνω μας από το παρελθόν ή θα επιχειρήσουμε ένα σαφές βήμα προς μία πόλη σύγχρονη, ένα δήμο που θα προστατεύσει το περιβάλλον του , θα διατηρήσει και θα σεβαστεί το δημόσιο χώρο, θα αμυνθεί στην εκτεταμένη προσπάθεια εμπορευματοποίησης που θα εντείνεται, θα λειτουργήσει ως χώρος αλληλεγγύης προς τους πολίτες, θα εφαρμόζει με τον ίδιο τρόπο τους νόμους, θα υιοθετεί συνολικά μία έντιμη πολιτική στάση.

Επειδή κατανοούμε την πολιτική ως κρίσιμο δίλημμα και απόφαση, ως προσπάθεια με άλλες δυνάμεις για στόχους που επιλέγονται και μάχες που πρέπει να δοθούν, αποφασίσαμε τη συνεργασία βάσει αρχών αμοιβαία αποδεκτών, κρίσιμων δεσμεύσεων για σημαντικά ζητήματα της πόλης και βάσει πολιτικών ορίων και κριτηρίων, με βάση τα οποία όλοι μας θα κρινόμαστε διαρκώς.

 

Ο συνδυασμός της ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΒΑΡΗΣ ΒΟΥΛΑΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ, μέσα από τις αντίξοες συνθήκες που διαμορφώθηκαν σε αυτόν, έφερε σε πέρας και ολοκλήρωσε σημαντικά έργα της πόλης, δείχνοντας την κατεύθυνση που επιθυμεί προγραμματικά να κινηθεί. Ενδεικτικά αναφέρω:

-        Η παρέμβαση στο παραλιακό μέτωπο της Βούλας, δημιουργεί μία ενότητα πολύ καλύτερη από αυτήν που παρέλαβε. Ο χώρος όπως διαμορφώθηκε αποτελεί πλέον ένα ιδιαίτερο σημείο αναφοράς της πόλης.

-        Το «άνοιγμα» της Β’ Πλαζ Βούλας, έστω και με τους όρους κάτω από τους οποίους έγινε, είναι μία θετική αρχή. Για μας αποτελεί και έναν αδιαπραγμάτευτο όρο η λειτουργία της πλαζ από το Δήμο, σε κάθε περίπτωση. Ήταν εύκολο; Τότε γιατί δεν γινόταν δέκα χρόνια που ήταν κλειστή.

-        Ακόμη και το απλό «άνοιγμα» του κάμπιγκ, έδωσε τη δυνατότητα σε συλλογικότητες της περιοχής να αναπτύξουν θετικές δράσεις. Το άνοιγμα στην κοινωνία είναι πάντα θετικό. Στην επόμενη δημοτική περίοδο ο δήμος θα διαχειριστεί και το κάμπιγκ, ως οφείλει.

-        Η διαμόρφωση του άλσους στην οδό Ζακύνθου αποτέλεσε μία λύση για την περιοχή, που πόρρω απέχει από την προηγούμενη κατάσταση.

-        η νέα παιδική χαρά στο Νότο, στην παραλία της Βούλας, είναι ένα έργο σύγχρονης αισθητικής, ασφαλές για τα παιδιά που κατακλύζουν την περιοχή από όλο το λεκανοπέδιο.

-        η απομάκρυνση του σταθμού μεταφόρτωσης από το Πανόραμα (που ήταν παράνομος), διέκοψε επιτέλους τον παραλογισμό τόσων χρόνων, να ανεβαίνουν τα σκουπίδια μίας πόλης πενήντα χιλιάδων κατοίκων σε τόσο ύψος (όχι βεβαίως χωρίς καθημερινό κόστος) και να κατέρχονται εκ νέου, διασχίζοντας δύο φορές το Πανόραμα!

-        Η ασφαλτόστρωση 40 χιλιομέτρων στη Μηλαδέζα της Βάρης, είναι εκεί, ένα έργο σχεδόν ολοκληρωμένο (95%), που άλλαξε κατά πολύ την όψη της περιοχής.

-        Ο βρεφονηπιακός σταθμός της Μηλαδέζας, που άρχισε να κατασκευάζεται από προηγούμενες δημοτικές αρχές, ολοκληρώθηκε και λειτουργεί. Δεν μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς αρνητική την ολοκλήρωση ενός έργου.

-        Ολοκλήρωση μελέτης αντιπλημμυρικού έργου στη Μηλαδέζα.

-        Ολοκλήρωση του Γ’ Δημοτικού Σχολείου στον Ασύρματο Βάρης (εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση του έργου)

-        Δεν μπορεί να αγνοηθεί η νομοθετική λύση που δόθηκε για το Χέρωμα της Βάρης, αντιμετωπίζοντας, σε ένα πρώτο βαθμό το υπάρχον πρόβλημα.

-        Ολοκλήρωση της οριοθέτησης του ρέματος Κόρμπι και διασφάλιση της χρηματοδότησης από την Περιφέρεια Αττικής για τα έργα διευθέτησης (20 εκ. €)

-        Ανάπλαση της παραλίας και της παιδικής χαράς της Βάρκιζας

-        Δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση του ΓΠΣ της Βάρης

-        η διαμόρφωση στο Καβούρι, με το μοναδικό αρχαίο αμαξιτό δρόμο, που ανακαλύφθηκε, ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Ήδη δρομολογήθηκε – με χορηγία – η ανασκαφή του σημαντικού αυτού αρχαιολογικού ευρήματος, αναδεικνύοντας ένα ολόκληρο αρχαιολογικό πάρκο. Η περιοχή πέρα από το φυσικό της κάλλος, αποκτά και μία ιδιαίτερη πολιτιστική ταυτότητα.

-        το Γυμνάσιο της Βουλιαγμένης, για το οποίο το 2012 είχαν πέσει μόνο οι βάσεις, ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

 

Τα έργα αυτά, που ολοκληρώθηκαν, αποδεικνύουν ότι υπήρξε μία θετική κινητοποίηση και έφερε ένα σαφές αποτέλεσμα έργων. Κατά τη διάρκεια της πολυτάραχης αυτής θητείας δεν υπήρξαν αστοχίες, λάθη ή παραλείψεις εκ μέρους της δημοτικής αρχής; Υπήρξαν. Γι’ αυτό με πολλά διαφωνούσαμε. Θεωρούμε όμως ότι υπάρχουν τα μεγάλα περιθώρια να γίνει ένα σημαντικό έργο την πενταετία που έρχεται. Το έργο αυτό ενδεικτικά θα σκιαγραφήσουμε ως κατεύθυνση στις δεσμεύσεις που ακολουθούν. Η νέα μορφή του συνδυασμού της ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΒΑΡΗΣ ΒΟΥΛΑΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ διαθέτει πραγματική θέληση, γνήσια βούληση και γνώση για να αλλάξει σελίδα η περιοχή μας.

Προσωπικά, επειδή έχω δει πολλά έργα να καταρρέουν, να μένουν ημιτελή ή και να μην αρχίζουν καθόλου, θεωρώ επιτυχή τον απολογισμό του δημάρχου Σπύρου Πανά, για το μικρό διάστημα της μέχρι τώρα δημαρχίας του και για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες λειτούργησε.

 

Τιμούμε όλες τις παρατάξεις που κατέρχονται στις δημοτικές εκλογές. Η όποια συζήτηση ή διαφωνία μαζί τους θα είναι συζήτηση και διαφωνία πολιτική. Με ορισμένες μάλιστα υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες. Αυτό όμως είναι θεμιτό.

Επιλέγουμε τη συνεργασία μας με τη δημοτική παράταξη ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΒΑΡΗΣ ΒΟΥΛΑΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ, του δημάρχου ΣΠΥΡΟΥ ΠΑΝΑ, βάσει αρχών και πολιτικών δεσμεύσεων, επειδή θεωρούμε ότι η συνεργασία αυτή μπορεί να οδηγήσει την πόλη μας σε μία νέα εποχή.



Ι. Σκουμπούρης, Δημοτικός Σύμβουλος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γραμματέας Δημοτικού Συμβουλίου

Κώστας Μαυραγάνης                 

Γιώργος Πανταζής

Χρήστος Σαββόπουλος

Αντιγόνη Πετρέλη

Ανδρέας Βερροιόπουλος

Χρήστος Προκοπίου

Συνυπογράφει τις παραπάνω θέσεις η Βάνα Φερτάκη, Αντιπρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου Βούλας

Συνυπογράφουν το παραπάνω

Σπύρος Τρίβιζας

Χρήστος Ριφιώτης

Χαρά Τζήλιου Τριβιζά

Δημήτριος Στίγγας

Πανταλάκη Βασιλική (Βιβή)

Βασιλική Αρβανιτοπούλου

Αλέξανδρος Οικονομάκος

 

Αρχές πολιτικής συμφωνίας για το Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

 

Καθημερινότητα του πολίτη: Η νέα δημοτική αρχή υιοθετεί κατά απόλυτη προτεραιότητα δράσεις για τη διευκόλυνση της καθημερινότητας του πολίτη

 

Χρήσεις Γης: Σεβόμαστε και προστατεύουμε ενεργά τη χρήση της αποκλειστικής κατοικίας. Προστατεύουμε το δημόσιο και τον κοινόχρηστο χώρο. Εφαρμόζουμε τους νόμους και τις αποφάσεις του ΣτΕ, για όλους.

Παραλιακή ζώνη. Η θάλασσα και το παραλιακό μέτωπο αποτελούν τη φυσική συνέχεια της πόλης. Η παραλιακή ζώνη υφίσταται σημαντικές πιέσεις εμπορευματοποίησης. Η νέα δημοτική αρχή θα ασκήσει πολιτική πλήρους απελευθέρωσης ακτών και ανοικτών παραλιών.

Κοινωνική Πολιτική: Θα υπάρξει ενεργός στήριξη όλων των κοινωνικών ομάδων, που πλήττονται από την κρίση. Θα δημιουργηθούν δομές κοινωνικής αλληλεγγύης με τη βοήθεια και εθελοντών. Ο δήμος θα λειτουργήσει ως θεσμός – αρωγός του πολίτη.

Παιδεία: Η παιδεία αποτελεί δημόσιο αγαθό. Ο σύγχρονος δήμος θα πρέπει να εξασφαλίσει δημόσιες και ασφαλείς υποδομές παιδείας σε όλα τα επίπεδα

Αθλητισμός: Ο αθλητισμός αποτελεί κορυφαίο στοιχείο συνοχής της κοινωνίας και θα στηριχθεί ενεργά από τη νέα δημοτική αρχή.

Διαχείριση απορριμμάτων: Η διαχείριση των στερεών αστικών αποβλήτων θεωρείται πρώτης προτεραιότητας ζήτημα για το νέο δήμο. θα σχεδιασθεί νέο σύγχρονο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων, με διαλογή στην πηγή (ΔσΠ), εκτεταμένο πρόγραμμα κομποστοποίησης, κάδους νέας τεχνολογίας, υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης και χρήση νέων τεχνολογιών σε κάθε επίπεδο.

Προστασία του Περιβάλλοντος:

-        Διατήρησης της οικιστικής φυσιογνωμίας της περιοχής

-        Η ολοκληρωμένη προστασία του ορεινού όγκου του Υμηττού και των περιαστικών δασών είναι ιδιαίτερα υψηλής προτεραιότητας.

-        Η προστασία της πόλης από το θόρυβο αποτελεί σημαντική προτεραιότητα.

-        Η προστασία του θαλασσίου οικοσυστήματος βρίσκεται σε υψηλή προτεραιότητα.

 

Υγεία: Διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του Ασκληπιείου Βούλας και του Κέντρου Υγείας της Βάρης.

 

Συμμετοχικός προϋπολογισμός του Δήμου: Ο προϋπολογισμός του Δήμου, δηλαδή η διάθεση του δημοσίου χρήματος θα γίνει με βάση τις δεσμεύσεις προς την τοπική κοινωνία και με τη συμμετοχή και δικαίωμα λόγου όλων των φορέων της περιοχής. Κάθε περιοχή της πόλης θα προτείνει, μέχρι ενός ύψους, το δικό της σχεδιασμό, δεσμευτικό για τη νέα διοίκηση του δήμου.

Τοπική δημοκρατία:

-        Δικαίωμα λόγου φορέων στα δημοτικά συμβούλια

-        Τηρήση της αρχής τη ισονομίας

-        Ανάκληση άστοχων αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου

 

Πολιτικές δεσμεύσεις και πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν κατά προτεραιότητα από τη νέα δημοτική αρχή - :

Βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη:

-        Νέο σύστημα αποκομιδής απορριμμάτων, με κάδους νέας τεχνολογίας, πρόγραμμα ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή και κομποστοποίηση των βιοαποβλήτων.

-        Σύγχρονο σύστημα δημοτικού φωτισμού χαμηλής ενέργειας, για αύξηση της ασφάλειας της πόλης

-        Δημιουργία υποδομών για ΑΜΕΑ σε όλη την πόλη.

-        Σύγχρονη διαχείριση δημοτικών πάρκιγκ με χρήση νέων τεχνολογιών και σύγχρονος έλεγχος της στάθμευσης.

Κυκλοφοριακό - Δημοτική Συγκοινωνία - Αναπλάσεις :

-        Λειτουργικό δίκτυο δημοτικής συγκοινωνίας, που θα διέρχεται από όλα τα επιμέρους κέντρα της πόλης και θα ενώνει λειτουργικά τις επιμέρους περιοχές.

-        Δημιουργία κυκλικών κόμβων

-        Εκπόνηση και εφαρμογή νέας κυκλοφοριακής μελέτης

Απελευθέρωση κοινόχρηστων χώρων και πεζοδρομίων:

-        Πρόγραμμα απελευθέρωσης των κατειλημμένων πεζοδρομίων της πόλης και απόδοση του χώρου στους πεζούς.

-        Πρόγραμμα απελευθέρωσης και ανάκτησης κοινόχρηστων χώρων

Κοινωνικές υποδομές - υγεία:

-        Δημιουργία κοινωνικού παντοπωλείου

-        Αναβάθμιση κοινωνικού ιατρείου και κοινωνικού φαρμακείου

-        Δωρεάν κοινωνική σίτιση για άπορους πολίτες

-        Αγορές χωρίς μεσάζοντες

Περιβάλλον:

-        Οριοθέτηση των ρεμάτων της πόλης, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Άμεση εκπόνηση των σχετικών μελετών.

-        Χρήση νέων τεχνολογιών και σύγχρονου εξοπλισμού για την προστασία των δασών

-        Διεξαγωγή τακτικών μετρήσεων περιβαλλοντικών παραμέτρων, που θα ανακοινώνονται δημόσια (νερό γεωτρήσεων, νερά κολύμβησης)

-        Αντιμετώπιση θορύβου μέσω σύγχρονων και υψηλής αισθητικής ηχοπετασμάτων στους οδικούς άξονες

Δημοτική Βιβλιοθήκη – Κέντρο Πολιτισμού:

Δημιουργείται σύγχρονη βιβλιοθήκη – αναγνωστήριο, με όλα τα έργα της ελληνικής γραμματείας και με συνδρομές σε όλες τις μεγάλες βιβλιοθήκες πανεπιστημίων του εξωτερικού. Η βιβλιοθήκη θα στεγασθεί στο κτίριο της κοινωνικής υπηρεσίας του δήμου, που βρίσκεται στη Βούλα και θα αποτελέσει κέντρο πολιτισμού για τους κατοίκους και τους μαθητές. Η λειτουργία της Βιβλιοθήκης θα συνδυαστεί με το κτίριο της Ακαδημίας Αθηνών, όπου θα γίνει σπίτι πολιτισμού.

Δημιουργία υπαίθριου θεάτρου στον Κοκκινόβραχο της Βάρης

Β’ Πλαζ Βούλας – Κάμπιγκ Βούλας: Η νέα δημοτική αρχή θα αναλάβει, σε κάθε περίπτωση και με κάθε μέσο τη διαχείριση και λειτουργία της Β’ Πλάζ Βούλας και του Κάμπινγκ, που θα είναι ανοικτά προς τους πολίτες.

 

Παραλίες της πόλης: Διεκδίκηση ανοικτών παραλιών για όλους του πολίτες. Άμεση διεκδίκηση Α’ πλαζ Βούλας, Πλαζ Βουλιαγμένης, Πλαζ Βάρκιζας. Λειτουργία από το δήμο.

Γ’ Γυμνάσιο - Λύκειο:

-   Απόλυτη δέσμευση της νέας δημοτικής αρχής για την αγορά γης για το Γ’ Γυμνάσιο – Λύκειο της Βούλας.

Αθλητισμός:

-   Δημιουργία δημοτικού κολυμβητηρίου

-   Άμεση απαλλοτρίωση της έκτασης δίπλα από το Β Γυμνάσιο – Β Λύκειο της Βούλας και δημιουργία αθλητικού πολυχώρου.

 

Βασιλέως Παύλου – Πλατεία Βούλας:

Πλήρης ανάπλαση όλης της Βασιλέως Παύλου και νέα αντίληψη για την πλατεία της Βούλας. Το έργο θα αποτελέσει ένα από τα στοιχεία ταυτότητας της πόλης. Δημιουργία ποδηλατοδρόμου και διαδρομής περιπάτου σε όλο το μήκος του δρόμου.

Λιμάνι της Βάρκιζας:

Το λιμάνι της Βάρκιζας, αναβαθμίζεται συνολικά και προστατεύεται περιβαλλοντικά, διατηρώντας την ταυτότητα και το χρώμα του.

Δημιουργία Ιστορικού μουσείου, σε χώρο που θα επιλεγεί, σχετικά με την τοπική ιστορία και τη συμφωνία της Βάρκιζας.

Οριστικοποίηση της λύσης για το Χέρωμα της Βάρης:

Η νέα δημοτική αρχή θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της, ώστε το Χέρωμα να αποτελέσει επίσημα το νέο οικισμό της πόλης μας.

Ολοκλήρωση της πράξης εφαρμογής στο Κόρμπι. Ο δήμος θα ασκήσει σημαντική πίεση στην κατεύθυνση αυτή. Δημιουργία δομής για την αξιοποίηση όλων των υπαρχόντων χρηματοδοτικών μέσων

Ψηφιακός δήμος: Εκτεταμένη χρήση νέων τεχνολογιών για την εξυπηρέτηση των πολιτών – καταγραφή και διαχείριση παραπόνων και αιτημάτων με σύγχρονή τεχνολογία. Εγκατάσταση ηλεκτρονικών κέντρων εξυπηρέτησης πολιτών (τύπου ΑΤΜς) στις τρεις πλατείες (Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης)

ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΝΑΣ - Ι. ΣΚΟΥΜΠΟΥΡΗΣ

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 257 guests και κανένα μέλος