xaikalis-vouliΣ’ ένα πολύ ζεστό κλίμα, μας δέχτηκε στο γραφείο του ο Βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής Παυλος Χαϊκάλης. Τον Παύλο Χαϊκάλη των γνωρίζαμε εξ’ αποστάσεως και με άλλη ιδιότητα, αυτή του ηθοποιού. Σήμερα είδαμε μια άλλη του πλευρά εξ’ ίσου σημαντική και αξιόλογη, του πολιτικού. Ενός πολιτικού όμως, αλλιώτικου από τους άλλους, αυθόρμητο, προσηνή, ευχάριστο και ενημερωμένο, έτσι που δεν καταλάβαμε πώς πέρασαν δύο ώρες μαζί του. Συζητήσαμε επί παντός επιστητού. Σταχυολογώ κάποιες απ’ τις κουβέντες του μιας και ολόκληρος ο χειμαρώδης λόγος του - γεμάτος με όρεξη για την επόμενη ημέρα - θα χρειαζόταν πολλές εκδόσεις της ΕΒΔΟΜΗΣ.
 

Μιχάλης Στεφανίδης: Κύριε Χαϊκάλη, πώς θα περιγράφατε εσείς τον Παύλο Χαϊκάλη ως πολιτικό και ως άνθρωπο;

Παύλος Χαϊκάλης: Ο Παύλος Χαϊκάλης είναι ένας άνθρωπος που έχασε τους γονείς του από 10 χρονών, έζησε πολύ φτωχά και θέλησε να προσφέρει μέσα από το θέατρο στους ανθρώπους, ό,τι του στέρησε η ζωή· το χαμόγελο.

Αυτό το αίσθημα προσφοράς, μ’ ακολουθεί μέχρι και σήμερα, γι’ αυτό και αναμείχθηκα εξ’ αρχής με την πολιτική. Η οποία πρέπει να σας πω ότι έχει άμεση σχέση με το θέατρο.

(Σ.Σ. oι αρχαίες τραγωδίες και κωμωδίες “εδιδάσκοντο”, δεν “επαίζοντο”. Δεν υπάρχει αρχαία τραγωδία χωρίς πολιτικά μηνύματα - αποφθέγματα. Αλλά και του Σαίξπηρ τα έργα και της σύγχρονης δραματουργίας - Μπραχτ κλπ. Ο ηθοποιός από τη διδασκαλία του και το επάγγελμά του, είναι εραστής και ρέκτης της πολιτικής).

xaikalis-stefanidis-1Πώς πήρατε τη μεγάλη απόφαση, να θέσετε υποψηφιότητα ως Περιφερειάρχης;


Ο κόσμος με ώθησε αρχικά, ύστερα μου πρότειναν και από το κόμμα το οποίο εκπροσωπώ, τους “Ανεξάρτητου Ελλήνες” και αποδέχθηκα.

Ποιοί είναι οι στόχοι σας; Πώς βλέπετε την επόμενη μέρα;

Την επομένη των εκλογών θα κανονίσω συνάντηση με όλους τους Δημάρχους της περιοχής για να ενημερώσω και να ενημερωθώ χτίζοντας μια καλή συνεργασία.

Στόχος μας είναι να ενεργοποιήσουμε τους πολίτες να συμμετέχουν σε ένα είδος άμεσης δημοκρατίας. Θα κάνουμε λαϊκές συνελεύσεις κάθε 6 μήνες, έτσι ώστε ο πολίτης να έρχεται σε άμεσο διάλογο με τους Βουλευτές της περιοχής και να τίθενται τα προβλήματα στη βάση. Να ενημερώνουμε ποιά έργα έχουν γίνει, σε ποιό στάδιο βρίσκονται, ποιά σταμάτησαν και γιατί.

Γι’ αυτό το λόγο ονομάσαμε και τον συνδυασμό «Συμμέτοχοι στο αύριο».

Ποιοι είναι οι βασικοί πυλώνες της παράταξής σας;

Βασικός πυλώνας, είναι να ανακουφίσουμε την κοινωνία που υποφέρει, πάσχει και αργοπεθαίνει. Να σταθούμε δίπλα στους πολίτες και να αυξήσουμε τις κοινωνικές δομές.

Αλλά και η στήριξη της επιχειρηματικότητας των νέων, που έχουμε σαν στόχο, συμβάλουν στην βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων της Αττικής.

Επιπλέον, επειδή πιστεύουμε στη σωστή διαχείριση και εξοικονόμηση χρημάτων, θέλουμε να εστιάσουμε στη χρήση φωτοβολταϊκών, πράσινων στεγών, καλών μονώσεων κτλ., στα δημόσια κτίρια, ώστε να καταφέρουμε μείωση των λειτουργικών εξόδων και χρήση αυτών των χρημάτων για την βελτίωση της ζωής των πολιτών. Επίσης θα μπορούσε ο δημόσιος φωτισμός απομακρυσμένων σημείων που δεν φωτίζονται, να καλύπτεται από φωτοβολταϊκά, αυξάνοντας την ασφάλεια των πολιτών.

Γενικά στηρίζω την αποκεντρωμένη διοίκηση και πιστεύω ότι η Περιφέρεια και οι Δήμοι θα έπρεπε να έχουν διευρυμένες αρμοδιότητες και βέβαια τους ανάλογους πόρους.

Ποιό είναι το μείζον πρόβλημα της Περιφέρειας Αττικής;

Θεωρώ απαράδεκτο εν έτει 2014 να μην έχουμε αποχέτευση σε κάποιους Δήμους. Αυτό είναι πρωτεύον. Επίσης τα αντιπλημμυρικά έργα. Όπου έχουν γίνει, έγιναν ...προεκλογικά και πρόχειρα.

Τα σκουπίδια και η διαχείρισή τους είναι ένα ακόμα ζήτημα που θα μας απασχολήσει. Αν θέλουμε να λεγόμαστε Ευρώπη, δεν μπορεί να έχουμε ακόμα χωματερές. Πρέπει να δημιουργηθούν Κέντρα Διαχείρισης Απορριμμάτων. Έχω ψάξει πάρα πολύ τις διάφορες τεχνολογίες και θέλω να εφαρμόσουμε μοντέρνες λύσεις για τα απορρίμματα όπως η αεριοποίηση.

Ως καλλιτέχνης, τι σχεδιάζετε για τον Πολιτισμό;

Είναι απαράδεκτο το μουσείο Θεάτρου να παραμένει κλειστό λόγω έλλειψης πόρων. Καταστρέφονται κειμήλια, φορεσιές και σημαντικά αρχεία.

Πρώτα λοιπόν πρέπει να διορθώσουμε κάποιες τέτοιες περιπτώσεις, περικόπτοντας ίσως από αλλού προκειμένου να βρεθούν τα λεφτά να λειτουργήσει.

Αντ’ αυτού πωλούνται χώροι μεγάλης κληρονομικής αξίας. Θα αγωνιστούμε οι αρχαιολογικοί χώροι να μην εμπορεύονται. Και σας δίνω το παράδειγμα του Τύμβου των Σαλαμινομάχων, ο οποίος έχει περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ!!

Θα μπορούσαμε ας πούμε το Ελληνικό να έχει γίνει ένα θεματικό πάρκο με θέμα για παράδειγμα την Ηλιάδα και τον Όμηρο, προάγοντας έτσι τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό. Θα ήταν μεγαλύτερο κι από την Disneyland.

Παύλο Χαϊκάλη, σ’ ευχαριστούμε πολύ και σου ευχόμαστε καλή επιτυχία και δύναμη για ένα έργο υπέρ των πολιτών.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 182 guests και κανένα μέλος