H Καρδιολογική Κλινική του Ασκληπιείου αποτελεί πρότυπο ισότιμο των πλέον σύγχρονων ευρωπαϊκών και αμερικανικών νοσοκομειακών προδιαγραφών


Μια καλή είδηση για την περιοχή μας, την ανακαίνιση της Καρδιολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου “Ασκληπιείο” Βούλας, γιορτάσαμε προχθες την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου.

egainia-kosmosΚαι λέω γιορτάσαμε γιατί τέτοια νέα, είναι πολύ ευχάριστα για την περιοχή μας, γιατί το Ασκληπιείο είναι το μοναδικό νοσοκομείο σε μια πολύ μεγάλη ακτίνα χιλιομέτρων και ζωτικό για την περιοχή.

Ακόμη πιο ευχάριστο είναι αυτό που ακούσαμε από τον διευθυντής της Καρδιολογικής Αθανάσιο Μανώλη, ότι με τον εξοπλισμό και την ανακαίνιση η Καρδιολογική Κλινική του Ασκληπιείου αποτελεί πρότυπο ισότιμο των πλέον σύγχρονων ευρωπαϊκών και αμερικανικών νοσοκομειακών προδιαγραφών και ως τέτοια αντιμετωπίζεται διεθνώς.

Στη Μονάδα, μας υποδέχθηκαν ο διοικητής του Ασκληπιείου, Ηρακλής Καραγιώργος και ο Συντονιστής - διευθυντής της Καρδιολογικής μονάδας Αθανάσιος Μανώλης, οι οποίοι μας ενημέρωσαν ενδελεχώς. Σημειώνουμε τα κυριότερα:

«Είναι η επιβράβευση μιας επτάχρονης προσπάθειας. Τελειώνει μια απίστευτη διαδρομή με πολλές δυσκολίες, αλλά το στοίχημα το κερδίσαμε karagiorgos-manolis8όλοι μαζί, για το πώς το Ασκληπιείο μπορεί να αναδεικνύεται συνεχώς σαν Γενικό Νοσοκομείο και να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

Φτάσαμε σήμερα σε ένα επίπεδο που δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα από κανένα ιδιωτικό και δημόσιο κέντρο είτε της Ελλάδας είτε του εξωτερικού, είτε μιλάμε για ξενοδοχειακό εξοπλισμό είτε μιλάμε για μηχανήματα ιατρικά. Ολα είναι τελευταίας τεχνολογίας και πολλά απ’ αυτά τα μηχανήματα, μπορώ να πω, ότι δεν υπάρχουν ούτε και στον ιδιωτικό τομέα.

Εγινε μια προσπάθεια να φτιάξουμε ένα καρδιολογικό τμήμα πρότυπο. Οταν ξεκινήσαμε την προσπάθεια αυτή, δυστυχώς, υπήρχε μία οικονομική στενότητα για να καλυφθούν όλα αυτά τα προγράμματα. Ετσι αποφασίσαμε να απευθυνθούμε σε δωρητάς. Ημασταν τυχεροί σ’ αυτό, γιατί σε συνεργασία με τη Διοίκηση, πετύχαμε να φτιάξουμε μία κλινική πρότυπο τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Αναβαθμίσαμε το επίπεδο της παροχής υπηρεσιών και κρατήσαμε ψηλά το επιστημονικό και ερευνητικό έργο.

Η Κλινική μας συμμετείχε στη συγγραφή 6 διαφορετικών οδηγιών της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας και 3 της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης και οργανώνει το Καλοκαίρι το Παγκόσμιο Συνέδριο υπέρτασης στην Ελλάδα (Ιούνιο) με πολύ μεγάλη, ήδη, συμμετοχή από όλο τον κόσμο.

stefaniografosΜε τον πλήρη αυτό εξοπλισμό μας μπορούμε πλέον να καλύψουμε τις ανάγκες όλων των νοτίων προαστίων».

 

Τα εμφράγματα δεν έχουν εφημερία τα υποδέχονται όλα

Σε ερώτηση της ΕΒΔΟΜΗΣ (Αννα Μπουζιάνη) τί γίνεται όταν προκύψει ένα έμφραγμα σε ημέρα που δεν εφημερεύει το Νοσοκομείο, ο διευθυντής Αθ. Μανώλης μας απάντησε:

«Τα εμφράγματα έρχονται όλα εδώ, δεν πηγαίνουν αλλού. Η πόρτα είναι πάντα ανοιχτή. Το καρδιολογικό περιστατικό αν είναι οξύ τα κρατάμε, άλλως δίνουμε τις πρώτες βοήθειες και συστήνεται να πάει σε εφημερεύον νοσοκομείο».

Συμπλήρωσε δε ο διοικητής Ηρακλής Καραγιώργος· «αναδεικνύεται μία ιδιαιτερότητα του Νοσοκομείου που είναι μοναδική για μια πολύ μεγάλη περιοχή της Αττικής, ότι παρ’ όλο που εφημερεύει κάθε τέταρτη ημέρα οι πόρτες του είναι ανοιχτές καθημερινά. Στατιστικά να σας πω ότι σε ημέρες μη εφημερίας έρχονται και αντιμετωπίζονται πλέον των 120 περιστατικών το μήνα. Τέσσερα από αυτά έρχονται στο Καρδιολογικό τμήμα. Ενας τουλάχιστον άνθρωπος εισάγεται στην εντατική μονάδα. Κι αυτή την ιδιομορφία πρέπει να την τονίσουμε».

Εμείς το κρατάμε αυτό και συστήνουμε και στους αναγνώστες να το “κρατήσουν” και να μας ενημερώνουν.

Τι σημαίνει πλήρης Καρδιολογική Μονάδα;

Η Καρδιολογική Κλινική σήμερα είναι πλήρης και περιλαμβάνει:

― Το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο

― Το Καρδιολογικό Τμήμα

― Το Ιατρείο υπέρτασης

― Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης Καρδιοπαθών και

― Εργαστήριο Ηχοκαρδιογραφίας

Στον εξοπλισμό, είναι πλέον πλήρης, δεν της λείπει τίποτα καθώς και στο ανθρώπινο δυναμικό.

To αιμοδυναμικό εργαστήριο ήταν αίτημα ζωτικής σημασίας καθώς η κλινική καλύπτει μεγάλη γεωγραφική περιοχή και η έγκαιρη kardiologiki-1επαναιμάτωση των εμφραγματιών είναι κυριολεκτικά ζήτημα ζωής και θανάτου. Στο εργαστήριο εγκαταστάθηκε στεφανιογράφος νεότατης τεχνολογίας, συσκευή αφαίρεσης θρόμβωναπαραίτητη στην αντιμετώπιση επειγουσών καταστάσεων και συσκευή τομογραφίας για την απεικονιστική μελέτη των στεφανιαίων αγγείων. Οπως χαρακτηριστικά είπε ο διευθυντής της Αθ. Μανώλης, «τα 4 τελευταία χρόνια διακομίσαμε 800 οξέα εμφράγματα σε κεντρικά νοσοκομεία των Αθηνών και 1800 ασθενείς με χρόνια περιστατικά που χρειάζονταν να κάνουν στεφανιογραφία και αγγειοπλαστική με ό,τι ρίσκο συνεπάγεται κατά τη μετακίνησή τους. Ευτυχώς ήμασταν τυχεροί...».

Το Ιατρείο Υπέρτασης έχει πάρει αριστείο από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Υπέρτασης ως «Center of Excellence» Τα συστήματά του πραγματοποιούν ηλεκτρονική ενημέρωση των ασθενών με e-mails ή sms.

Το τμήμα αποκατάστασης καρδιοπαθών και κυρίως ασθενών με στεφανιαία νόσο και καρδιακή ανεπάρκεια έχει ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα και γίνεται σε συνεργασία με το τμήμα φυσικοθεραπείας του Νοσοκομείου.

Το εργαστήριο ηχοκαρδιογραφίας εξοπλίστηκε με υπερσύγχρονα υπερηχογραφικά μηχανήματα και με μηχάνημα υπερήχων τριών διαστάσεων. Το σύνολο των μελετών που γίνονται είναι συστηματικά αρχειοθετημένο. Εφαρμόζονται νέες τεχνικές ηχοκαρδιογραφίας για τις οποίες αποτελεί μετεκπαιδευτική μονάδα.

Μια καινοτομία: 70% των ασθενών μπορούν να παρακολουθούνται ασύρματα από πλευράς καρδιογραφήματος, ενώ κινούνται ελεύθερα μέσα στην καρδιολογική κλινική, για οποιοδήποτε έκτακτο συμβάν.

Στην Κλινική λειτουργούν επίσης·

Εργαστήριο βηματοδοτών - Αρρυθμιών - Holter Ρυθμού, Ιατρείο Καρδιακής ανεπάρκειας, Ιατρείο Στεφανιαίων Συνδρόμων - Στεφανιαίας νόσου, Ιατρείο Λιπιδίων.Η τελετή των εγκαινίων

Μετά την ενημέρωση και την ξενάγηση στους χώρους της Κλινικής, ακολούθησε η τελετή των εγκαινίων στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου πmanolis-athαρουσία πλήθους πολιτών.

Εκεί χαιρέτισε την τελετή ο Διοικητής του Νοσοκομείου Ηρακλής Καραγιώργος, ο οποίος να σημειώσουμε ότι είναι Βουλιαγμενιώτης και έχει αναλάβει καθήκοντα διοικητού εκ νέου, πριν 4 περίπου χρόνια, με ιδιαίτερα επιτυχημένη θητεία.

Ο Συντονιστής - Διευθυντής της Κλινικής Αθ. Μανώλης, έκανε παρουσίαση της Κλινικής με τη βοήθεια διαφανειών στο κοινό, ευχαρίστησε τους δωρητάς, οι οποίοι, όπως είπε ήθελαν την ανωνυμία τους αλλά το θεώρησε ηθική υποχρέωσή του να τους αναφέρει και τους αναφέρουμε κι εμείς με τη σειρά μας.

Παρών στην τελετή ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Διονύσης Κοδέλλας, πρέσβης εκ προσωπικοτήτων, ο Μητροπολίτης Γλυφάδας, Ελληνικού και 3Β κ. Παύλος και ο δήμαρχος των 3Β Σπύρος Πανάς,

 

 

Οι Δωρητές

Talal Zein Foundation

Χρήστος Κανελλάκης

Αννα Αγγελικώση

Ιωάννης Μαρτίνος

Αθανάσιος Μαρτίνος

Μαρίνα Μαρτίνου

Costas M. Lemos Foundation

Σύλλογος Φίλων Ασκληπιείου

Μαρία Τσάκου

Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών

Το αξιοσημείωτο είναι, όπως μας ενημέρωσε ο Αθ. Μανώλης, ότι δεν παίρνουν χρήματα στα χέρια από τους δωρητές. Τους ενημερώνουν για τις ελλείψεις τους και τα αγοράζουν οι ίδιοι οι δωρητές.

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 402 επισκέπτες και κανένα μέλος