ydrousa xartisΜε την “επενδυτική” προσπάθεια “αξιοποίησης” της νησίδας Υδρούσα (ή Ποντικονήσι, ή Κατραμονήσι) ασχολήθηκε σε εκτενές ρεπρτάζ η “ΕΒΔΟΜΗ” στο φύλλο της 28ης Σεπτεμβρίου τ.έ. και βρήκε άμεση ανταπόκριση από το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης (3Β), όπου ο Δήμαρχος Σπύρος Πανάς αναγνώρισε ότι πληροφορήθηκε το θέμα από την εφημερίδα μας και αποφασίσθηκε ν’ ασχοληθεί το Δ.Σ. ειδικά με το θέμα σε προσεχές συμβούλιο.

Ομως από στοιχεία που ήρθαν στα χέρια μας, προκύπτει ότι σχετική απόφαση της Γενικής Δ/σης Δασών - Δασαρχείο Πειραιά1 για χαρακτηρισμό των δύο νησίδων, της μεγάλης, Β’, ως δασικής και της μικρής Α’, ως χορτολιβαδικής, είχε αναρτηθεί για δύο μήνες το 2011 στο δημαρχιακό κτήριο της Βουλιαγμένης και επομένως οι υπηρεσίες όφειλαν να ενημερώσουν σχετικώς το Δήμαρχο.

Σημειώνουμε ότι αυτή η ανάρτηση, κατά τη γνώμη μας είναι αντικανονική, αφού έδρα του ενοποιημένου Δήμου 3Β είναι η Βούλα και το Δημαρχείο της.

Το Δασαρχείο όφειλε να το γνωρίζει.

 

Άλλα ορίζει το Υπουργείο και
ο Οργανισμός Αθήνας και άλλα ονειρεύονται οι “επενδυτές”

 

Ομως το σπουδαiότερο της υπόθεσης εντοπίζεται στην αναντιστοιχεία των όρων παραχώρησης και χρήσης αιγιαλού και παραλίας που ορίζει γενικά Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) του Υπ. Εσωτερικών και Οικονομικών2 και, ειδικά για την Υδρούσα, ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Αθήνας - ο γνωστός ΟΡΣΑ - και εκείνων που οραματίζονται, προγραμματίζουν και άρχισαν να εφαρμόζουν οι επιχειρηματίες.

Θυμίζουμε ότι οι “επενδυτές” τοποθέτησαν ήδη βαρέως τύπου μόνιμες ξύλινες κατασκευές και είμαστε ακόμη στην αρχή, ενώ η ΚΥΑ σαφώς ορίζει ότι «Απαγορεύεται οποιαδήποτε κατασκευή που συνδέεται μόνιμα με το έδαφος...» (Παράρτ. κεφ. 1§ 2). Παράλληλα, ο ΟΡΣΑ στην εξειδικευμένη για το συγκεκριμένο έργο Απόφασή του3, ορίζει ρητά ότι »οι προσωρινές κατασκευές εξυπηρέτησης λουομένων, μετά το τέλος της θερινής περιόδου απομακρύνονται αποσυναρμολογούμενες και μεταφέρονται εκτός νήσου για αποθήκευση» (§11). Αυτοί τα έβαλαν τώρα, στο τέλος του καλοκαιριού· πότε θα τα μεταφέρουν;

Ο ΟΡΣΑ ορίζει ακόμη ότι πρέπει να γίνει φύτευση με πεύκα και “ν’ αντικατασταθούν τα διάσπαρτα αλμυρίκια με συστάδες” ώστε «μελλοντικά να χρησιμοποιούνται τα δέντρα αυτά για σκίαση από τους λουόμενους, ενώ οι ξύλινες ομπρέλες θα πρέπει να απομακρύνονται σταδιακά από το χώρο».

 

Ο Αιγιαλός και η παραλία είναι κοινόχρηστα στα αγαθά

Λένε οι “επενδυτές”, όπως αναδημοσιεύσαμε από την Real News, ότι θα κατασκευάσουν “πρότυπο πάρκο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, πολιτισμού και ερμηνείας περιβάλλοντος...” (σ.σ. αν δεν γίνονται για ...φιλανθρωπικούς λόγους, από σύγχρονους εθνικούς ευεργέτες, πρέπει να θαυμάσουμε τα φτιασιδώματα και τις παραλλαγές - το μασκάρεμα που χρησιμοποιεί και τους τρόπους που μετέρχεται ο νεοφιλελευθερισμός, για να εκμεταλλευτεί αυτά που μας έδωσε η φύση και τα κατακτήσαμε με ιδρώτα και αίμα. Κάποιοι έδωσαν τη ζωή τους, για ν’ ανήκει τούτος ο τόπος σ’ αυτούς που την πότισαν χιλιετίες και κάποιοι τον καταπάτησαν ή εξαγόρασαν την ανέχεια...).

Λέει ακόμα ο “επενδυτής” ότι θα αναδείξει το φυσικό τοπίο και θα κάνει “Διαχείριση της επισκεψιμότητας”! Και εξηγεί το ρεπορτάζ της R.N. «Οι επισκέπτες θα μπορούν να φτάσουν στο νησί με καραβάκι...» της εταιρείας ασφαλώς και μόνο(!) με 6 ευρώ, δηλαδή πάνω από 2000 δραχμές, γιατί τα ιδιωτικά μέσα προσέγγισης θα απαγορεύονται(!!!) σε απόσταση 200μ. περιμετρικά! (Δεν εξηγεί πώς θ’ αστυνομεύει την τήρηση αυτής της αυθαίρετης “διαταγής”!...) Βέβαια για λόγους προστασίας των ...λουομένων.

Ομως ο ΟΡΣΑ και η ΚΥΑ - που αφορά τους χώρους που εκμεταλλεύονται οι ΟΤΑ και οι εκμισθωτές ιδιώτες, άλλα λένε και δεν μπορώ να διανοηθώ ότι για τον “επενδυτή” της Υδρούσας παρακάμπτεται το Σύνταγμα, οι νόμοι και το πρωτογενές φυσικό δίκαιο! - λένε λοιπόν οι σχετικές αποφάσεις:

«Η έγκριση της θέσης πρόσβασης στη νήσο με δίαυλο πλάτους 10 μέτρων θα γίνει από τις αρμόδιες για τα έργα επί του αιγιαλού υπηρεσίες και θα είναι κατάλληλη για την υποδοχή σκαφών (πλην ταχύπλοων), ώστε να μην παρεμποδίζεται η ελεύθερη πρόσβαση του κοινού στον αιγιαλό»3.

Κι ακόμα, όπως ορίζει η ΚΥΑ, «Μεταξύ της πρώτης σειράς ανακλίντρων - ομπρελών και ακτογραμμής σε ηρεμία, θα πρέπει να παραμένει ακάλυπτος διάδρομος υποχρεωτικού πλάτους 5 μέτρων, ο οποίος θα διευκολύνει την ελεύθερη κυκλοφορία των λουομένων». Κι αυτό βέβαια δεν ισχύει μόνο για τη νήσο Υδρούσα, αλλά για κάθε οργανωμένη παραλία. Αυτό για να ξέρουμε να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας.

Κανένας δεν μπορεί να μας εμποδίσει να πάμε με δικό μας μέσο (πλην ταχύπλοων)4. Οι κοινόχρηστοι χώροι στο νησάκι έχουν οριστεί από το Δασαρχείο σε 21.410 τ.μ. (αποφ. Δσσαρχείο §18).

Πρέπει ακόμα να προσθέσουμε ότι ο ΟΡΣΑ ορίζει και άλλες προϋποθέσεις που πρέπει να τηρηθούν και να τηρήθηκαν (έγκριση δασικής Υπηρεσίας και ΕΠΑΕ, παρακολούθηση αρχαιολόγου κ.ά.) κι ακόμη, όχι ηχορύπανση και φωτορύπανση κλπ. Να προσθέσουμε ακόμη ότι σχετικό έγγραφο του Ελλ. Κέντρο Δακτυλίωσης Πουλιών αναφέρει ότι οι νησίδες του Σαρωνικού χρησιμοποιούνται από αρκετά είδη πουλιών (κυρίως θαλασσοπούλια) ως χώροι φωλιάσματος, ανάπαυσης κατά την αποδήμηση και ανεύρεσης τροφής. Για τη συγκεκριμένη δε νησίδα ότι συγκεντρώνει αρκετά είδη κυρίως στρουθιόμορφων - μυγοχάφτες, μαυρολαίμηδες κ.ά. και ότι πολλά μεταναστευτικά είναι σπάνια και προστατευόμενα και επισημαίνει ότι πρέπει να προηγηθεί πλήρης μελέτη της βιοποικιλότητας της νησίδας. Να σημειώσουμε ότι υπάρχει ήδη μεγάλος πληθυσμός από αγριοκούνελα.

Ο ΟΡΣΑ τέλος υπογραμμίζει ότι η απόφασή του σχετικά με την εκμετάλλευση της Υδρούσας «δεν συνιστά νομιμοποίηση των τίτλων ιδιοκτησίας».

Και εδώ παραπέμπει έμμεσα στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, απου αποτελεί άλλη πικραμένη ιστορία με αναγωγή στην καταλήστευση της δημόσιας, δηλαδή της κοινής περιουσίας, από διάφορους επιτήδειους.

Για το ιδιοκτησιακό της Υδρούσας, θ’ ασχοληθούμε στο προσεχές φύλλο, από το πλούσιο υλικό που μας προμήθευσε ένας ευαίσθητος και πάντα ενεργός συμπολίτης μας, ο Κ.Συρεγκέλας τον οποίο συγχαίρω και ευχαριστώ δημόσια.

 


1. Δασαρχείο Πειραιά: Αρ. Πρωτ. 3917 της 1/8/2011.
2. Υπ. Απόφαση αρ. πρωτ. Δ10Β1053970/1672 ΕΞ 2013 της 29.3.2013.
3. ΟΡΣΑ: Απόφαση της 20ης Τακτ. Συν/σης 1/10/2008.
4. Ταχύπλοο: Κάθε μηχανοκίνητο σκάφος με εξωλέμβια μηχανή συνεχούς ιπποδύναμης άνω των 30 Hp (ή εσωλέμβια άνω των 40 Ηp ή εσωλέμβια περτρελαιομηχανή 70 Ηp (FEK Bar. 9/2000)

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 191 guests και κανένα μέλος