poyli-pinei-nero.jpgΣε ένα παγκόσμιο περιβάλλον, στο οποίο όλα αλλάζουν με επιταχυνόμενους ρυθμούς, το Νερό, η βασική πηγή ζωής, φαίνεται ότι θα αποτελέσει στοιχείο ανταγωνισμού και περιοριστικός παράγοντας για την ανάπτυξη στις επόμενες δεκαετίες...

 

22 Μαρτιου: Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό...


Σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον, στο οποίο όλα αλλάζουν με επιταχυνόμενους ρυθμούς, το Νερό, η βασική πηγή ζωής, φαίνεται ότι θα αποτελέσει στοιχείο ανταγωνισμού και περιοριστικός παράγοντας για την ανάπτυξη στις επόμενες δεκαετίες. Τα τελευταία χρόνια, όλο και πιο συχνά επανέρχεται στην επικαιρότητα το πρόβλημα της έλλειψης του νερού. Η ψευδαίσθηση της αφθονίας δεν επιτρέπει εύκολα να αποκαλυφθεί η αλήθεια, ότι δηλαδή με την πάροδο του χρόνου το γλυκό νερό τείνει να μετατραπεί σε αγαθό εν ανεπαρκεία.


Επίσημα στοιχεία του Ο.Η.Ε.*** αναφέρουν ότι η κρίση του πόσιμου νερού χαρακτηρίζεται τόσο από τη συνεχιζόμενη μείωση της ποσότητας που διατίθεται, όσο και από την υποβάθμιση της ποιότητάς του. Η ίδια πηγή κάνει γνωστό ότι σήμερα 232 εκατομμύρια άνθρωποι από 26 χώρες του Τρίτου Κόσμου πλήττονται από λειψυδρία, αδυνατώντας να καλύψουν βασικές καθημερινές ανάγκες σε νερό, και 18 χώρες στην Αφρική και στην Ασία απειλούνται άμεσα, καθώς βρίσκονται σε οριακή από άποψη υδατικών αποθεμάτων κατάσταση.

poyli-pinei-nero.jpg Επιπλέον, προβλέπεται ότι το νερό θα αποτελέσει αιτία διαμάχης και συγκρούσεων μεταξύ γειτονικών χωρών, δεδομένου ότι περίπου το 40% των κατοίκων της Γης, ζει σε περισσότερες από 200 διακρατικές υδρολογικές λεκάνες, το νερό των οποίων μοιράζονται περισσότερες από δύο σε κάθε περίπτωση χώρες.

‘’Περί τις 300 ζώνες πιθανών συγκρούσεων γύρω από το πόσιμο νερό έχουν επισημανθεί σε διάφορα μέρη της Γης’’, αναφέρει ο δρ Jean Α. Vergnes, μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Υδατος και σύμβουλος της Unesco. Και καταλήγει: ‘’Πρόκειται για ένα κοινωνικό πρόβλημα για το οποίο θα πρέπει να βρεθούν επειγόντως λύσεις για την εξασφάλιση ενός κατωτάτου ορίου πόσιμου νερού για όλους’’.


Σοβαρότατο πρόβλημα λειψυδρίας πρόκειται να αντιμετωπίσει στα επόμενα χρόνια και η χώρα μας, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αστεροσκοπείου κ.Χρήστο Ζερεφό. Όπως τόνισε ο κ. Ζερεφός, μιλώντας στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Περιβάλλοντος, η λειψυδρία, και όχι η αύξηση της θερμοκρασίας όπως πιστεύεται ευρέως, θα είναι η πρώτη σπουδαία επίπτωση των κλιματικών αλλαγών στην Ελλάδα. Αντιμέτωποι με τη λειψυδρία βρίσκονται εκτός από την Ελλάδα και 650.000 κάτοικοι της Κύπρου. Όπως δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο υπουργός Γεωργίας της Κύπρου, Μιχάλης Πολυνίκης, οι φετινές βροχοπτώσεις ήταν μηδαμινές και οι πολίτες χρησιμοποιούν μέχρι και σήμερα το νερό που συγκεντρώθηκε στα φράγματα το 2004.

 

Οι μέχρι στιγμής προσπάθειες της Κύπρου να προμηθευτεί νερό από την Ελλάδα και άλλες χώρες δεν βρήκαν ανταπόκριση, ενώ ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτών Κύπρου μετέφερε στον ΣΚΑΪ τη φωνή απόγνωσης των συνάδελφων του, οι οποίοι εξαιτίας της ανομβρίας έχασαν φέτος το εισόδημα τους. Σημαντικές ελλείψεις νερού που φτάνουν έως και τα 40 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το χρόνο αντιμετωπίζει όμως και η Κίνα. Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, ο υπουργός Υδάτινων Αποθεμάτων Τσεν Λέι αποδίδει το φαινόμενο στην υπερθέρμανση του πλανήτη. "Οι αλλαγές έχουν οδηγήσει στον ταυτόχρονο συνδυασμό ξηρασίας και πλημμυρών", φέρεται να δηλώνει ο Τσεν στην εφημερίδα Κινεζική Ημερησία.


Αν και η Ελλάδα διαθέτει το περισσότερο νερό από όλες τις χώρες της Μεσογείου, μετά από έναν χειμώνα με ελάχιστες βροχές, το φάντασμα της λειψυδρίας εμφανίστηκε. Το 85% με 90% των υδάτινων πόρων της χώρας είναι επιφανειακά νερά και το 15 με 10% υπόγεια νερά. Εμείς αξιοποιούμε κυρίως τα υπόγεια, καθώς είναι πιο εύκολο. Με μια γεώτρηση που όταν στερέψει ανοίγουμε δεύτερη και πάει λέγοντας.


Επειδή πιστεύουμε ότι η ενημέρωση γύρω από τα προβλήματα, βοηθούν στον καλύτερο σχεδιασμό για την αντιμετώπισή τους, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας του Νερού, 22 Μαρτίου, καλούμε τους εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων μέσα από το γνωστικό αντικείμενο που διαπραγματεύονται να προκαλέσουν συζήτηση ανάμεσα στους μαθητές, για το όχι μόνο υπαρκτό αλλά και διαρκώς εντεινόμενο πρόβλημα, του οποίου οι προοπτικές κάθε άλλο παρά ευοίωνες μπορούν να χαρακτηριστούν.


*** Η καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας για το Νερό ήρθε μετά από πρωτοβουλία της συνόδου του ΟΗΕ για το «Περιβάλλον και την Ανάπτυξη» στο Ρίο της Βραζιλίας, το 1992.

Θανασης Πουλοπουλος

Δημοσιογραφος-Παιδαγωγος

 


Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 230 guests και κανένα μέλος