protash-anaptyxisΟ κτηνίατρος Ι. Αραβανής προτείνει

Εκδηλη είναι η ανησυχία, ο προβληματισμός και κυρίως η πρόθεση πολλών ανθρώπων να συμβάλλουν στην επίλυση των προβλημάτων που έχουν προκύψει στη χώρα μας και ιδίως στον τομέα της πραγματικής οικονομίας.
Ετσι, ο αναγνώστης μας Ιωάννης Αραβανής - κτηνίατρος με 30ετή πείρα στον τομέα του, κάνει ορισμένες σημαντικές επισημάνσεις και προτείνει διάφορα αξιοπρόσεκτα μέτρα.
Συνοψίζουμε όσο μπορούμε:
«Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, με διάφορες λογιστικές αλχημείες της ΟΝΕ και με όπλο το ευρώ σταματήσαμε να παράγομε και εισάγομε όλα τα ευτελή προϊόντα διατροφής της Ευρώπης, ως φθηνότερα. Πριν 20 χρόνια παράγαμε το 60% των προϊόντων διατροφής μας και τώρα μόνο το 20%.
Αυτή τη μείωση θεωρούμε την κυριότερη αιτία της οικονομικής κρίσης που ενέσκυψε στη χώρα μας, διότι δεν φεύγουν μόνο ευρώ από τη χώρα, για εισαγωγή προϊόντων που μπορούμε να τα παράγομε, αλλά χάνομε και δισεκατομμύρια ευρώ από έλλειψη εξαγωγών λόγω μειωμένης παραγωγής, ενώ είναι γνωστό ότι τα ελληνικά προϊόντα τα έχουν απόλυτη ανάγκη ειδικά οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης, (Γερμανία, Ολλανδία κλπ.). Μέσα στον κρίκο της διατροφικής τους αλυσίδας κάποια προϊόντα άκρως απαραίτητα, από τα οποία εξαρτάται η παραγωγή των άλλων, εισάγονται από την Ελλάδα π.χ. το Ελληνικό ελαιόλαδο χρησιμοποιείται για να εμπλουτίζονται τα σπορέλαια.
Η μείωση αυτής της παραγωγής έχει επιπτώσεις αρνητικές αλυσιδωτά σε ένα σωρό τομείς της ζωής των Ελλήνων. Ενδεικτικά αναφέρω ότι τα μειωμένης ποιότητας εισαγόμενα τρόφιμα, με τα πολλά συντηρητικά, προκαλούν τις περισότερες ασθένειες σήμερα στον Ελληνα, διατροφικής αιτιολογίας (υψηλή χοληστερίνη, εγκεφαλικά, καρδιοπάθειες, παχυσαρκία κλπ.). Με τη μείωση δηλαδή της πρώτης ποιότητας προϊόντων, από την Ελληνική γη (το πρώτο κακό), μύρια κακά έπονται (οικονομική κρίση, υγεία του λαού κλπ.).
Γερμανοί στον εργασιακό μας χώρο, μας λένε ότι έχουν άμεση ανάγκη τα ελληνικά προϊόντα για να εμπλουτίζουν τα δικά τους, που είναι μειωμένης ποιότητας. Παίρνουν γύρω στα 200 είδη και όλα αυτά με τους δικούς τους μηχανισμούς και σε πολύ φτηνές τιμές.
Η παραγωγή των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων μπορεί να επιτευχθεί και να φθάσει σε υψηλά επίπεδα μέσα σε 1 - 1,5 χρόνο.
Υπάρχουν μηχανισμοί που σαμποτάρουν και εμποδίζουν την παραγωγή. Είναι οι ίδιοι που καταληστεύουν τους πλέον υγιείς συνεταιρισμούς.
Και συνεχίζει ο ειδήμων Ι. Αραβανής:
Σήμερα οι περισσότερες αγροτικές οικογένειες στους κάμπους Θεσσαλίας, Θεσσαλονίκης, Ηλείας κλπ. έχουν πληθώρα αγροτικών μηχανημάτων για τη γρήγορη και εύκολη καλλιέργεια της γης.
Βέβαια όταν όλα δρομολογηθούν σωστά θα παράγονται πληθώρα ελληνικών προϊόντων. Τώρα εμείς προτείνομε την αύξηση παραγωγής 4 προϊόντων, που θα ανακάμψουν την ελληνική οικονομία σε ένα με ενάμισυ χρόνο. Σε μεγάλο βαθμό θα καλυφθεί το έλλειμμα στο ισοζύγιο πληρωμών, τα δε προϊόντα του πρωτογενούς τομέα θα παράγουν ως γνωστό υψηλή άυλη προστιθέμενη αξία:
1) Αύξηση παραγωγής αιγοπρόβειας φέτας. Σήμερα καλύπτει το 28% της παγκόσμιας αγοράς και μπορεί να διπλασιασθεί εάν αυξηθεί η παραγωγή γάλακτος διότι είναι περιζήτητη στο εξωτερικό. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί το πολύ σε 6-12 μήνες όταν συντονιστούν κάποιες υπηρεσίες για τακτικούς εμβολιασμούς  και αποπαρασιτισμούς των αιγοπροβάτων και χρήση σε κάθε Νομό μίγματος ζωοτροφών χαμηλού κόστους και υψηλών αποδόσεων στη γαλακτική περίοδο. Σήμερα το γιαούρτι ελληνικού τύπου αποτελεί διεθνή αξία, που μαζί με ορισμένα άλλα γαλκτοκομικά προϊόντα εξάγεται από 5-6 βιομηχανίες σε πάνω από 30 χώρες. Πρέπει να ενισχυθεί με πολλούς τρόπους η συνεργασία παραγωγών αιγοπρόβειου και γελαδινού γάλακτος με αυτές τις επιχειρήσεις.
2) Εισάγουμε 1 - 1.500.000 τόνους μοσχαρίσιο κρέας. Αυτό μπορεί να παραχθεί όλο στη χώρα μας, διότι δεν υπόκειται σε ποσοστώσεις, όπως και τα αιγοπρόβατα, και επιπλέον έχομε άφθονες ζωοτροφές σε χαμηλό κόστος και υψηλής ποιότητας. Ολα αυτά μπορεί να γίνουν σε διάστημα 1 - 1,5 έτους. Η αγορά είναι έτοιμη να απορροφήσει τις ποσότητες, διότι οι Ελληνες γνωρίζουν πλέον ότι τα εισαγόμενα κρέατα από Βόρεια Ευρώπη (Γερμανία, Ολλανδία) λόγω χρησιμοποιήσεως κρεαταλεύρων στη διατροφή τους έχουν το πρόβλημα της ασθένειας των τρελών αγελάδων· ασθένεια που πλήττει ανθρώπους και ζώα. Αυτοί τα δικά τους αρνητικά τα κρύβουν, ενώ εμείς με τα κάποια λάθη μας πάνε να μας εξαφανίσουν.
Επιπλέον θα αναπτυχθεί ο κλάδος της βυρσοδεψίας.
3) Μέσα σε λιγότερο από 1,5 χρόνο μπορεί να παραχθεί το χοιρινό κρέας που εισάγομε. Οι εγχώριες ζωοτροφές δίδουν πρώτης ποιότητας κρέας. Εάν δε χρησιμοποιηθεί μέρος της διατροφής το τυρόγαλα (1.000.000 τόνοι τυρόγαλα πετιούνται στα ποτάμια από τα τυροκομεία) το κόστος παραγωγής θα είναι χαμηλότερο του εισαγομένου και η ποιότητα αρίστη. Οι εγκαταστάσεις των χοιροτροφείων υπάρχουν αλλά υπολειτουργούν ή είναι κλειστά. Εκλεισαν με τα περιβόητα ΝΕΠ ότι δήθεν τα εισαγόμενα είναι φθηνότερα, χωρίς οι Ευρωπαίοι ποτέ να τονίζουν την ποιότητα (τα δικά τους χοιρινά ταΐζονται με υποπροϊόντα και καμένα ορυκτέλαια). Εμείς ταΐζομε κριθάρι και καλαμπόκι και ένα μέρος τυρόγαλα.
4) Η καθιέρωση προγράμματος παραγωγής στους κάμπους Θεσσαλίας, Θεσσαλονίκης, Ηλείας κλπ. ενσιρώματος αραβοσίτου και σανού, μοναδικές τροφές πλούσιες για ανάπτυξη βοοειδών και αιγοπροβάτων. Το ενσίρωμα αραβοσίτου (όλη η καλαμποκιά μαζί με τον καρπό) αποδίδει 6-8 τόνους το στρέμμα το οποίο εάν πουληθεί από τον αγρότη παραγωγό 5 λεπτά το κιλό, ο μεν παραγωγός θα πάρει 300-400 € το στρέμμα, ο δε κτηνοτρόφος με 8 τόνους ενσίρωμα αξίας 400€ θα μεγαλώσει ένα μοσχάρι 500 κιλών, το οποίο τιμάται ζωντανό, με 4€ το κιλό, 2000€. Εξασφαλίζονται ικανοποιητικά κέρδη και στο αγρότη και στον κτηνοτρόφο. Στους τομείς αυτούς τα τελευταία 20 χρόνια έγιναν πολλά λάθη στη χώρα μας. Εμπιστευτήκαμε τα αμφιβόλου ποιότητας και απόδοσης εισαγόμενα φυράματα και αφήσαμε τις πατροπαράδοτες δικές μας μεθόδους. Υπάρχει η γνώση για να τα επανορθώσουμε εμείς. Αυτές οι τροφές ίσως είναι και το δυνατό χαρτί της Ελλάδος για τους Γερμανούς και Ολλανδούς που τα 20.000.000 και 5.000.000 βοοειδή αντίστοιχα που έχουν λόγω των φτωχών τους φυτικών ζωοτροφών, αδυνατούν να τα ταΐσουν και έτσι χρησιμοποιούν κρεατάλευρα με μεγάλο κίνδυνο στην υγεία ζώων και ανθρώπων.
Μόνο με αυτά νομίζομε ότι η Ελλάδα σε 1,5 χρόνο θα αλλάξει όψη, διότι θα μπει πρωταγωιστικά στον τομέα διατροφής της Βόρειας Ευρώπης· τομέας που είναι ανώτερος από τον ενεργειακό.

Κλείνοντας εκφράζουμε μιαν εύλογη απορία. Γιατί η αρμόδια πολιτική ηγεσία δεν παίρνει τη γνώμη των ειδικών; Την επιστημονική γνώση και γνώμη, μέσα από τη ζύμωση ενός συνεδρίου ειδικών επιστημόνων, όχι κάποιων Συμβούλων, που πιθανον να επηρεάζονται από ξένα κέντρα και ιδιοτελείς επιδιώξεις.

Βέβαια και η δική μας παλαιότερη πρόταση για την αξιοποίηση 11,5 εκατομμύρίων στρεμμάτων χέρσας αγροτικής γης του Υπουργείου Γεωργίας, από την οποία μπορούσαν ν’ αντληθούν δεκάδες δις ευρώ, πήγε στο καλάθι των αχρήστων, παρ’ όλο που προωθήθηκε “αρμοδίως”.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 118 guests και κανένα μέλος