Κορυφώθηκαν το Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Μαΐου, οι εκδηλώσεις Εθνικής Μνήμης για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, σε ολόκληρη την Ελλάδα.

genoktonia1Στην Αθήνα, η εκδηλωση έγινε στην Πλατεια Συνταγματος, την ευθύνη της οποίας είχαν η Αιρετή Περιφέρεια Αττικής με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρό και η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (Π.Ο.Ε) με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Ν. Ελλάδος και Νήσων της Π.Ο.Ε., Γιώργο Βαρυθυμιάδη.

Κόκκινα τριαντάφυλλα μπροστά στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, σχημάτιζαν τον αριθμό 353.000 στη μνήμη του αριθμού των δολοφονημένων Ποντίων από την Τουρκία.

Στεφάνια κατεθεσαν εκπρόσωποι της Κυπριακής Δημοκρατίας, αντιπροσωπία εκπροσώπων Ποντιακών Ομοσπονδιών, εκπροσωπος της Περιφέρειας Αττικής, ο Δήμαρχος Κορωπίου και άλλοι.

Στην πλατεία Συντάγματος είχαν στηθεί περίπτερα, με ενημερωτικό υλικό για τη γενοκτονία.

 

Η 19η Μαΐου έχει αναγνωριστεί το 1994 από το Κοινοβούλιο, ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων, στον Μικρασιατικό Πόντο.

 

Ξεφυλλίζοντας την ιστορία...

 

19 Μαΐου 1919. Πρόκειται για μία από τις πιο μαύρες στιγμές της Ιστορίας, για τους Έλληνες αλλά και για την ανθρωπότητα ολόκληρη. Με την Γενοκτονία των Ποντίων αφανίστηκε από τις πατρογονικές του εστίες ένα ζωηρό κομμάτι του ελληνισμού που βίωνε εκεί περίπου 3000 χρόνια.

19 Μαΐου 1919 ο Μουσταφά Κεμάλ, μετέπειτα Ατατούρκ αποβιβάστηκε στην Σαμψούντα προκειμένου να ξεκινήσει την δεύτερη ιστορικά, φάση της εξόντωσης των Ελλήνων Ποντίων της Μικράς Ασίας.

Οι Έλληνες του Πόντου αποτελούσαν πάντοτε ένα ζωτικό κομμάτι της περιοχής και παρόλο που ήταν μακρυά από τον εθνικό κορμό της ελληνικής χερσονήσου και των δυτικών παραλιών της Μικράς Ασίας, διέγραψαν την δική τους πορεία, η οποία όμως ήταν παράλληλη με αυτήν των υπολοίπων Ελλήνων.genoktonia2

Οι Πόντιοι αναπτύχθηκαν πληθυσμιακά αλλά και πνευματικά. Ενώ το 1860 υπήρχαν μόλις 100 σχολεία σε όλον τον Πόντο, το 1919 υπολογίζονταν να ξεπερνούν τα 1400· ανάμεσά τους και το περίφημο Φροντιστήριο της Τραπεζούντας. Tυπογραφεία, λέσχες, θέατρα, εφημερίδες και κάθε τί που επιβεβαιώνει το υψηλό πνευματικό επίπεδο μίας κοινωνίας είχε αναπτυχθεί στην Σαμψούντα.

Στο στόχαστρό του Ατατούρκ ήταν κυρίως οι χριστιανικοί πληθυσμοί, προκειμένου μεγάλες εκτάσεις της Ανατολίας να εκτουρκιστούν.

Τα «Αμελέ Ταμπουρού» (τάγματα εργασίας), σκόπευαν να εξοντώσουν όλους τους άνδρες που δεν κατατάσσονταν στον τουρκικό στρατό. Τα τάγματα εργασίας έβαζαν τους άνδρες να εργαστούν σε λατομεία, ορυχεία και κατασκευές δρόμων κάτω από κυριολεκτικά εξοντωτικές συνθήκες. Πολλοί πέθαναν, άλλοι εκτελέστηκαν, φυλακίστηκαν ή βιάστηκαν, χωριά λεηλατήθηκαν και καταστράφηκαν.

Χαρακτηριστικό είναι πως μέχρι την Μικρασιατική Καταστροφή, (μέσα σε επτά χρόνια) 350.000 Πόντιοι είχαν χάσει την ζωή τους, σε σύνολο 750.000 που αναγκάστηκαν να να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

 

Η ποντιακή ομοσπονδία ζητά από την διεθνή κοινότητα την ποινικοποίηση της άρνησης παραδοχής της γενοκτονίας ως μέτρο αποτροπής παρόμοιων γεγονότων στο μέλλον, την άμεση επέμβαση για την προστασία των θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων στον Πόντο και την καθιέρωση της 19ης Μαΐου ως «ευρωπαϊκής ημέρας μνήμης των θυμάτων της ρατσιστικής ιδεολογίας του κεμαλισμού».

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 493 επισκέπτες και κανένα μέλος