massa-mnimio-02Αδελφοποίηση της πόλης του Κορωπίου με την ιταλική πόλη Μάσσα αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Κορωπίου (21/2).

Και οι δύο πόλεις έχουν ένα κοινό στοιχείο, που αναζητήθηκε από τις αρχές της πόλης Massa. Συγκεκριμένα στις 16/9/1944 Γερμανοί ΕΣ-ΕΣ σκότωσαν 147 αιχμαλώτους που βρίσκονται θαμένοι στη Μάσσα. Ανάμεσά τους ο Κορωπιώτης  Θωμάς Σκουρλής., πεθερός της Μαρίας Φαραζή-Σκουρλή, η οποία παρευρισκόταν στο δημοτικό συμβούλιο της 21/2.

Η οικογένεια του Θωμά Σκουρλή μέχρι πρόσφατα (2002) τον θεωρούσε αγνοούμενο, αφού δεν είχε στοιχεία για το πού τον πήγαν όταν συνελήφθη, μετά απο καταγγελίες δωσίλογων την Ανοιξη του ‘44 στο Κορωπί και παραδόθηκε στις ιταλικές αρχές Κατοχής.
Οπως έχουμε διαβάσει κείμενα του Θωμά Πρόφη (εκδότη της Κεκροπίας) από το mesogia.news.gr, οι κρατούμενοι μεταφέρθηκαν από την Massa από Γερμανούς κατά την αποχώρησή τους, μερικά χιλιόμετρα έξω από την πόλη στην περιοχή Fosse του ποταμού Frigido, όπου και τους εκτέλεσαν όλους. Το ημερολόγιο έγραφε 16 Σεπτεμβρίου 1944. Οι Γερμανοί κατέστρεψαν πολλά χωριά κατά την αποχώρησή τους και προέβησαν σε ομαδικές εκετελέσεις.

Την εκτέλεση στην περιοχή αυτή δεν την αντελήφθησαν άμεσα. Μετά από 3 χρόνια η έντονη δυσοσμία οδήγησε στην εκσκαφή (1947) και αποκαλύφθηκε η τραγωδία.

Αναζητώντας τα ονόματα των εκτελεσθέντων στα αρχεία  και έγγραφα των φυλακών της Massa, σε έρευνα που διεξήγαγε, η Alina Gjika, με τη συνδρομή των Luigi Cairola και Raffaele Coluccia, βρήκε και το όνομα του Θωμά Σκουρλή.

Οι ιταλικές αρχές τιμούν

massa-mnimio

Οι ιταλικές αρχές της Massa,  ανήγειραν μνημείο των εκτελεσθένων και κάθε χρόνο πραγματοποιούν τελετές ΜΝΗΜΗΣ στην πόλη.

Η οικογένεια του Θωμά Σκουρλή μέχρι το 2002 τον θεωρούσε αγνοούμενο, όταν ειδοποιήθηκε από τις ιταλικές αρχές.
Ακόμη, όσων εκτελεσθέντων βρέθηκαν οι οικογένειές τους, εκλήθησαν από τις ιταλικές αρχές και παρευρέθηκαν στις εκδηλώσεις μνήμης και μάλιστα με πληρωμένα τα έξοδα.

«Το να θυμόμαστε είναι χρέος μας, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να ακυρωθούν από την Ιστορία εκείνα τα γεγονότα που λίγοι μπορούν να διηγηθούν και σπάνιοι είναι οι μάρτυρες της πραγματικότητας […] που αν δεν παρουσιαστούν (σ.σ. τα γεγονότα) […] θα εξαφανιστούν μέσα στον χρόνο». […]  «έχουμε ηθική υποχρέωση να διατηρήσουμε ζωντανό στη μνήμη μας όλον εκείνον τον πόνο και να τον μετατρέψουμε σε αγανάκτηση για τις βιαιότητες του παρελθόντος», γράφει στον πρόλογο του βιβλίου της η  Alina Gjika.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 197 guests και κανένα μέλος