Έντονα επικριτική με αιχμή το Ταμείο Αποκεντρωμένης Διοίκησης, εμφανίζεται η Ένωση Περιφερειών

  • Επιστολή - Πρόταση του Γρ. Κωνσταντέλλου


Έντονα επικριτική σε σχέση με τον «Καλλικράτη 2» με αιχμή το Ταμείο Αποκεντρωμένης Διοίκησης, εμφανίζεται η Ένωση Περιφερειών (ΕΝ.Π.Ε.) στο 26σελιδο υπόμνημα  που απέστειλε στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, όπου αναφέρει μεταξύ άλλων:
1. Το συγκεκριμένο Νομοσχέδιο αντί να επιλύει προβλήματα τα οποία έχουν επισημανθεί από τα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης τον πρώτο χρόνο λειτουργίας των θεσμών του «Καλλικράτη», δημιουργεί νέα ακόμα πιο δυσεπίλυτα προβλήματα.
2. Η Ένωση Περιφερειών εκτιμά ότι με τις διατάξεις του συγκεκριμένου νομοσχεδίου υπονομεύεται σε αρκετά σημεία η λογική του «Καλλικράτη», στο μέτρο που συνιστά υπαναχώρηση από βασικές αρχές και παραδοχές του νομοθέτη.
3. Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου όχι μόνο δεν εξασφαλίζουν δημοσιονομικό όφελος από τη λειτουργία της αυτοδιοίκησης αλλά και επιτείνουν τη γραφειοκρατία.
Καταγγέλουν δε ότι επί ένα χρόνο, παρά τις επανειλλημένες έγγραφες αναφορές τους, ποτέ δεν τους άκουσαν, τουναντίον τους αγνόησαν.

Τα βασικά σημεία που διαφωνούν οι περιφερειάρχες είναι:
- Το Ταμείο Αποκεντρωμένης Διοίκησης  ακυρώνει τον αναπτυξιακό ρόλο των Περιφερειών με τη δημιουργία πρόσθετου οργάνου αναπτυξιακού προγραμματισμού.
- Οι Περιφερειακές Επιτροπές, οι οποίες κατά τους περιφερειάρχες «αλλοιώνουν τη λογική του «Καλλικράτη», εισάγοντας στοιχεία ομοσπονδοποίησης και  προκαλώντας σύγχυση σε σχέση με τις αρμοδιότητες καθώς δημιουργούν πρόσθετο διοικητικό επίπεδο χωρίς αποσαφηνισμένο ρόλο.
πηγή: aftodioikisi.gr
Μερικά από τα προτεινόμενα

― Μείωση του αριθμού των Αντιδημάρχων, που η θητεία τους παύει να είναι ετήσια και θα είναι τουλάχιστον 2,5 έτη, δηλαδή το ήμισυ της θητείας μιας δημοτικής αρχής.
― Καθιερώνει την Περιφερειακή Επιτροπή, αποτελούμενη από τους Περιφερειακούς Συμβούλους (κάθε Π.Ε., που αποτελεί ένα είδος μετεξέλιξης του Νομαρχιακού Συμβουλίου), σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, με ρόλο γνωμοδοτικό.
― Συστήνει Οικονομική Επιτροπή στην Περιφέρεια με ιδιαίτερα σημαντικές αρμοδιότητες,
― Δίνει τη δυνατότητα στον Περιφερειάρχη να μεταβιβάζει αρμοδιότητες στους Αντιπεριφερειάρχες.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου 3Β, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών, αναφορικά με τη δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου “Καλλικράτης 2”, που, θεωρούμε, ότι δένει χειροπόδαρα την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το παραθέτουμε:

Προς: Υπουργό Εσωτερικών κ. Αναστάσιο Γιαννίτση
Κοιν : Τμήμα Οργάνωσης και Λειτουργίας ΟΤΑ Υπουργείου Εσωτερικών

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ
konstantellos-mikriΜε  την ευκαιρία της δημοσιοποίησης του νομοσχεδίου «Καλλικράτης 2», με την παρούσα επιστολή μου, επιθυμώ να καταθέσω κάποιες σκέψεις και απόψεις μου, σχετικά με τις διατάξεις του προτεινόμενου νομοσχεδίου. Είναι πλέον άποψη της συντριπτικής πλειοψηφίας των ανθρώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ότι ο νόμος  «Καλλικράτης» (Ν3582/2010) περιέχει κενά και ατέλειες λόγω κυρίως της πλημμελούς προετοιμασίας του, τα οποία πρέπει να διορθωθούν.
Βασικό συστατικό της λειτουργίας των ΟΤΑ είναι η οικονομική επάρκεια και αυτοτέλειά τους. Λόγω της συνεχώς εντεινόμενης αρνητικής οικονομικής κατάστασης της Χώρας, η Κυβέρνηση και οι δανειστές της προχωρούν όλο και περισσότερο στην περικοπή οικονομικών πόρων προς τους ΟΤΑ, με τον συνακόλουθο περιορισμό κυρίως των προσφερόμενων  κοινωνικών υπηρεσιών των Δήμων προς τους πολίτες. Η εντεινόμενη κοινωνική κρίση απαιτεί γενναίες παρεμβάσεις κοινωνικού περιεχομένου και χαρακτήρα, που πρέπει να εφαρμοστούν ακόμα και σε επίπεδο γειτονίας, βασικά από τους ΟΤΑ. Άρα την περίοδο αυτής της βαθιάς κρίσης πρέπει να ενισχυθούν οικονομικά οι Δήμοι και οι Περιφέρειες για να επιτελέσουν τον πραγματικά αναγκαίο τούτη την περίοδο ρόλο τους και όχι το αντίθετο που δυστυχώς συμβαίνει.
Η αποκέντρωση ήταν για δεκαετίες ένα από τα κεντρικά ζητήματα της Ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Αυτή επετεύχθη τουλάχιστον μερικώς με την δυνατότητα που έδωσε ο νόμος «Καλλικράτης» στην διαχείριση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ από τις περιφέρειες. Η σκέψη που υπάρχει σήμερα και κυοφορείται για επιστροφή της αρμοδιότητας αυτής εκ νέου στην κεντρική κυβέρνηση, θα μειώσει την απορροφητικότητα των κονδυλίων και θα φαλκιδεύσει την προσπάθεια για ουσιαστική αποκέντρωση. Πιστεύω ότι πρέπει να εγκαταλειφθεί αυτή η οπισθοδρομική σκέψη.
Στα θέματα διαχειριστικού και λειτουργικού χαρακτήρα των ΟΤΑ σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου υπάρχει σωρεία ρυθμίσεων που περιέχουν κενά, επικαλύψεις  και αδυναμίες εφαρμογής, οι περισσότερες εκ των οποίων σας έχουν μεταφερθεί από όσο γνωρίζω από τα συλλογικά όργανα των αιρετών των ΟΤΑ.
Όπως ίσως γνωρίζετε ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γ. Κασιδόκωστας, λόγω αιφνίδιας σοβαρής ασθένειας, απέχει επί σχεδόν εξάμηνο των καθηκόντων του. Η απουσία του έχει δημιουργήσει μια ιδιότυπη ακυβερνησία στον Δήμο επιταχύνοντας την κατάρρευση του. Με πρόταση του συνδυασμού που εκπροσωπώ, τον Οκτώβριο του 2011 το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα απέστειλε στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου σας σειρά ερωτημάτων σχετικά με το δέων γενέσθαι. Τα ερωτήματα διαβιβάστηκαν στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για επεξεργασία και αναμένουμε εντός της προσεχούς περιόδου να αποφανθείτε εν τέλει και ως Υπουργείο επ’ αυτών. Επειδή όπως πολύ καλά γνωρίζετε η άποψη του ΝΣΚ δεν αποτελεί θέσφατο, αλλά απλά μια πολύ χρήσιμη γνώμη συμβούλου του Κράτους, φοβούμαι  ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει σειρά δικαστικών ενστάσεων και διαδικασιών εκ μέρους όσων μπορεί να διαφωνούν με το περιεχόμενό της. Για τον λόγο αυτό θεωρώ σκόπιμο και χρήσιμο ενόψει της επικείμενης νομοθετικής σας πρωτοβουλίας να συμπεριλάβετε ξεκάθαρη ρύθμιση για αντίστοιχα ζητήματα (σύμφωνη με την άποψη του ΝΣΚ επί του ζητήματος) έτσι ώστε να μην μπορέσουν να  εμφιλοχωρήσουν δυσερμηνείες στο άμεσο ή στο απώτερο μέλλον. Με τον τρόπο αυτό πιστεύω ότι ίσως σταματήσει η σημερινή  ακυβερνησία και αλληλοϋπονόμευση που έχει καταστήσει τον Δήμο μας ανίκανο πλέον να αντεπεξέλθει ακόμα και στις βασικές του λειτουργίες.
Επίσης το ζήτημα που έχει να κάνει με την διαχρονική αναλογική εκπροσώπηση πλειοψηφίας και μειοψηφίας (3/5 και 2/5) στα όργανα του Δήμου που ισχύει σήμερα για το Δημοτικό Συμβούλιο την Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, πιστεύω ότι εκ παραδρομής, δεν έχει μεταφερθεί και στα λοιπά Δημοτικά Νομικά Πρόσωπα. Αποτέλεσμα αυτού είναι στον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, στον οποίο έχω την τιμή να εκλέγομαι, το σύνολο της μειοψηφίας να κατέχει μόλις 2 από τις 15 θέσεις στο Δ.Σ του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού και Αθλητισμού, πράγμα που αντίκειται στην δημοκρατική δεοντολογία αφού αλλοιώνει την βασική αρχή της αντιπροσωπευτικότητας.
Πιστεύοντας ότι οι ανωτέρω σκέψεις θα ληφθούν υπ’ όψιν σας κατά την διάρκεια της νομοθέτησης, σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.

 Γρηγόρης Κωνσταντέλλος
Επικεφαλής του Συνδυασμού
«ΒΑΡΗ-ΒΟΥΛΑ-ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ ΠΟΛΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΖΕΙΣ»


Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 128 guests και κανένα μέλος