Οι εκδηλώσεις της 67ης επετείου του ολοκαυτώματος του Κορωπίου στις οποίες εντάχθηκε και συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με την οποία αναγνωρίστηκε το Κορωπί ως Μαρτυρική Πόλη, καταγράφηκαν ως οι σημαντικότερες στην ιστορία του Κορωπίου.

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε ομόφωνα τον Δήμαρχο της πόλης να προβεί, μεταξύ άλλων, σε ενέργειες περαιτέρω αναγνώρισης του Ολοκαυτώματος από τη Ελληνική Πολιτεία με την ενεργοποίηση της κείμενης νομοθεσίας καθώς και με άλλες υποστηρικτικές ενέργειες όπως, η δημιουργία μόνιμης ανοιχτής επιτροπής για τη διάσωση και αξιοποίηση των διαθέσιμων πηγών, τη χρηματοδότηση διδακτορικής διατριβής ή μεταπτυχιακών εργασιών με αντικείμενο το Ολοκαύτωμα του Κορωπίου και την περαιτέρω ιστορική διερεύνηση, τη δημιουργία Μητρώου Νέων Επιστημόνων, τη σύνταξη ολοκληρωμένου οδηγού πόλης, που θα συμπληρώνει τις «λευκές» ακόμα «σελίδες» της ιστορίας του Δήμου Κρωπίας κα.

 

 

koropi-epeteiosΟ Δήμαρχος Κρωπίας Δημήτριος Κιούσης στο σύντομο λόγο του στο μνημείο των 47 εκτελεσθέντων (πλατεία της 9ης Οκτωβρίου) είπε, μεταξύ άλλων: Νιώθω τη μεγάλη ευθύνη προς Εσάς, τους συγγενείς και τις οικογένειες σας, το λαό του Κορωπίου, να κάνω, μαζί με το Δημοτικό Συμβούλιο, τις κατάλληλες ενέργειες για να απαλύνω τον άδικο χαμό τους... Έστω και μετά από 67 ολόκληρα χρόνια! Η τραγωδία αυτή, θέλουμε να βρει επίσημη αναγνώριση από το Δημοτικό μας Συμβούλιο και από το Ελληνικό Κράτος. Θέλουμε να προχωρήσουμε σε μια ανάδειξη και περαιτέρω ιστορική διερεύνηση της μαύρης εκείνης ημέρας. Θέλουμε να διασώσουμε τις υπάρχουσες ιστορικές πηγές που δεν έχουν ακόμα, μετά από 67 χρόνια, περιέλθει στις δημοτικές υπηρεσίες και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Μαζί με τους δημότες και φίλους του Κορωπίου, με το επιστημονικό δυναμικό του Δήμου μας, τους συγγραφείς και ερευνητές, μπορούμε να κάνουμε τη οδυνηρή αυτή επέτειο, την αρχή μιας νέας πορείας για την συμπλήρωση «λευκών σελίδων» της ιστορίας του Κορωπίου. Το ξέρω …πολλοί μπορεί να πουν τι σκαλίζετε τώρα… αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα του Κορωπίου; Σε αυτό το μνημείο… στο όνομα των 47 νεκρών και όλων όσων έπεσαν στα πεδία των μαχών για εθνική ανεξαρτησία και απελευθέρωση, λέγω το εξής: Ναι! Αυτή η Δημοτική Αρχή, αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο, ξεκινάει τον αγώνα για την πρόοδο και τα δημοτικά έργα από εκεί που ο πόνος γίνεται Ζωντανή Μνήμη… Από εκεί που ο πόνος, γίνεται Όρκος Μνήμης και ο Όρκος γίνεται Έμπνευση και Συνείδηση της Ευθύνης! Συνείδηση της ευθύνης να υπηρετούμε συλλογικές αξίες!

Στην επετειακη εκδηλωση της Πλατείας 9ης Οκτωβρίου 1944 συμμετείχαν, εκτός από τους συγγενείς και τους απογόνους των θυμάτων, σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο, οι βουλευτές Αττικής ΝΔ Ν. Καντερές, Γ. Βλάχος, ο ανεξάρτητος βουλευτής Αττικής Β.Οικονόμου, ο Αθ. Αυγερινός περιφερειακός σύμβουλος Αττικής, οι πρώην Δήμαρχοι Ιωσήφ Πρόφης, Κωνσταντίνος Γκίκας, Θεόδωρος Αθανασόπουλος, όλοι οι θεσμικοί παραγοντες της πόλης, εκπροσωποι όλων των φορέων της πόλης, εκπρόσωποι οργανώσεων από άλλες περιοχές και πολλοι κάτοικοι.

Η εκδήλωση υποστηρίχθηκε από τη Δημοτική Φιλαρμονική με επικεφαλής τον μαέστρο Ηλία Σοφρώνη.

 

Η εισήγηση της Δημοτικής Αρχής η οποία είχε αποτελέσει και αντικείμενο διαβούλευσης σε σύσκεψη με δημότες και συγγραφείς υπερψηφίστηκε απ’ όλες τις δημοτικές παρατάξεις. Ο Δήμαρχος Κρωπίας Δημήτριος Κιούσης στη σύντομη παρέμβασή του ανέφερε ότι ανεξαρτήτως των ιδεολογικών προτιμήσεων και των όποιων υποκειμενικών εκτιμήσεων για το τι συνέβη στο Κορωπί, ο Δήμος Κρωπίας στέκεται στο τραγικό αποτέλεσμα της εκτέλεσης αμάχων και της μαζικής καταστροφής οικιών και κοινοτικών καταστημάτων.

Το Κορωπί είναι Μαρτυρική Πόλη και ανεξαρτήτως των όποιων διαδικασιών διεκδίκησης αποζημιώσεων είναι θέμα ηθικής τάξεως η επίσημη αναγνώριση των εγκλημάτων, που διεπράχθησαν από τους ναζιστικούς μηχανισμούς της Γερμανικής Κατοχής στις 9 Οκτωβρίου του 1944, από το ελληνικό κράτος.

 

Ο Αριστείδης Γκίκας ως επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, αναφέρθηκε στη σημασία αυτής της ιστορικής συνεδρίασης για τους δημότες και ιδιαίτερα για τους συγγενείς και απογόνους των θυμάτων. Εξέφρασε την πλήρη και ολόψυχη στήριξη της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου και επισήμανε τα σύγχρονα νοήματα αυτής της θυσίας.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Κρωπίας με τον επικεφαλής της, Παναγιώτη Ρεμπάπη, εξέφρασε επιφυλάξεις σε κάποια σημεία του σχεδίου της εισήγησης. Επί της τελικής εισήγησης, ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης επισήμανε τη καθοριστική συμβολή του ΚΚΕ στην Εαμική Εθνική Αντίσταση, ως ο «βασικός αιμοδότης» της και μετέφερε την υπερηφάνεια των σημερινών μελών, στελεχών και φίλων του κόμματος για τους αγώνες που έδωσαν στο βωμό της εθνικής απελευθέρωσης.

Μετά την εισήγηση το λόγο έλαβαν οι βουλευτές Αττικής, Γεώργιος Βλάχος, Νίκος Καντερές, Βασίλης Οικονόμου, ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα Αριστομένης Συγγελάκης, η νομικός Χριστίνα Σταμούλη, ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, Βασίλης Πριόβολος, ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μέλος της ΠΕΑΕΑ -ΔΣΕ Κορωπίου (υπηρέτησε στο Λόχο Μεταφορών 2ης Ελληνικής Ταξιαρχίας στη Μέση Ανατολή) Σταμάτης Κώνστας, ο Γεώργιος Σμέρος περιφερειακός σύμβουλος εκπρόσωπος της Αντινομάρχη Αν. Αττικής Χρ. Κισκήρα, ο Βασίλης Νομικός, εκπρόσωπος του ΣΠΑΥ, ο πρώην Δήμαρχος Κρωπίας Ντίνος Γκίκας.

Χαρακτηριστικό απόσπασμα της εισήγησης: «Η πόλη μας είναι Μαρτυρική στη συλλογική συνείδηση της κοινωνίας του Κορωπίου. Αυτή η πραγματικότητα που δεκαετίες «στοιχειώνει» την πόλη μας ήρθε η ώρα να βρει την πρώτη επίσημη αναγνώρισή της από το εκλεγμένο αντιπροσωπευτικό σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου Κρωπίας. Η ευθύνη όλων μας είναι ιστορική.

...Το ελληνικό κράτος, η ελληνική πολιτεία οφείλει να αναγνωρίσει με τη σειρά της αυτή τη Μαρτυρική Σελίδα του τόπου μας και μαζί με τις άλλες Μαρτυρικές Πόλεις της Κατοχής να την κάνει γνωστή στη Ελληνική και Ευρωπαϊκή Επικράτεια».

 

Η λήξη της συνεδρίαση έκρυβε μια συγκινητική στιγμή για το Δημοτικό Συμβούλιο. Η παλαιά δημοτική σύμβουλος Μαρία Κοτζιά παρέδωσε ένα σημαντικό ιστορικό κειμήλιο, τη σημαία του Σωματείου «Ένωση Θυμάτων και Τραυματιών Πολέμου και Κατοχής» Κορωπίου που έφτιαξε ένα χρόνο μετά το Ολοκαύτωμα η θεία της, Κούλα Βλάχου-Καπαηδώνη. Τα Σωματείο (1944-1952) ιδρύθηκε από τον θείο της, Αντώνη Καπαηδώνη*. Κάλεσε μάλιστα στο βήμα τον πρώτο σημαιοφόρο (τότε έφηβο) του σωματείου τον Γεώργιο Ε. Γεωργάκη να παραδώσει τη σημαία. Επίσης, παρέδωσε το αυθεντικό τετράδιο της καταγραφής των νεκρών και των καμένων ιδιοκτησιών, που συνέταξε ο αείμνηστος Αντώνης Καπαηδώνης. Συνεργάτες στο δύσκολο έργο της καταγραφής είχε τους Γεώργιο Τρυπαρόλη, Ξενοφώντα Σουρλαντζή, Κωνσταντίνα Γεωργίτση, Δημοσθένη Θεοχάρη, Κωνσταντίνα Ανδρέου. Τέλος, προσέφερε σπάνιες φωτογραφίες από τις επετείους του ολοκαυτώματος τα πρώτα χρόνια μετά την καταστροφή.

 

Η Διακήρυξη του Δ.Σ.

Όπως ψηφίστηκε στην 26η Συνεδρίαση της 9.10.2011

 

Σήμερα, 9 Οκτωβρίου 2011, στην 67η επέτειο του ολοκαυτώματος της πόλης μας, το Δημοτικό Συμβούλιο,

 

Διακηρύσσει μπροστά στους απογόνους των θυμάτων της 9ης Οκτωβρίου 1944 και το λαό του Κορωπίου, την απόφασή του να θυμάται πάντα και να τιμά τη θυσία τους.  

 

Διακηρύσσει πως εκπροσωπεί όχι μόνον τους Κορωπιώτες στο σήμερα και στην προοπτική του αύριο, αλλά και τους Κορωπιώτες που έδωσαν τη ζωή τους στους αγώνες της πατρίδας μας για εθνική ανεξαρτησία, κοινωνική δικαιοσύνη και ανθρώπινη αξιοπρέπεια. 

 

Διακηρύσσει τη δέσμευσή του, μπροστά στη δυστυχία που βίωσε η πόλη μας, κατά τη γερμανική κατοχή, από τις αποτρόπαιες πράξεις των ναζιστικών μηχανισμών, να δώσει τη σύγχρονη μάχη για τη διεκδίκηση των ανεκπλήρωτων και απαράγραπτων δικαίων των πολιτών μας.

 

Δεσμεύεται, να μην αφήσει την τραγωδία της 9ης Οκτωβρίου 1944 να «στοιχειώνει» τον τόπο μας .

 

Διακηρύσσει την απόφασή του να περιφρουρήσει την ιερότητα της θυσίας και να προασπιστεί με θάρρος την ιστορική μνήμη για τις επόμενες γενιές.

 

Μπροστά στο «Δημόσιο Σήμα» των 47 εκτελεσμένων,

 

διακηρύσσει την προσήλωσή του στον αγώνα για να δικαιωθεί το Κορωπί που θυσιάστηκε στις 9 Οκτωβρίου 1944 στο βωμό της εθνικής απελευθέρωσης.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 255 guests και κανένα μέλος