Εχουμε γράψει κατά καιρούς, για την αποχέτευση γενικότερα στα Μεσόγεια, που υπολείπεται σχεδόν στο εκατό τοις εκατό, αλλά και τις προσπάθειες που γίνονται από τους Δήμους να μπορέσει να προχωρήσει - ιδιαίτερα σήμερα που η κρίση στενεύει απελπιστικά τα περιθώρια χρηματοδοτήσεων. Η μόνη ελπίδα είναι τα έργα μέσω ΕΣΠΑ, και κάποιοι Δήμοι το έβαλαν στόχο να το πετύχουν. Ενας από αυτούς είναι και ο Δήμος Σαρωνικού.

Εχουμε γράψει επίσης ότι η αποχέτευση δεν δίνει λύση στους ...δημάρχους, αλλά στους πολίτες. Καθαρίζει τον υδροφόρο ορίζοντα και γενικότερα το περιβάλλον. Επομένως κάθε αντίδρασή μας θα πρέπει να γίνεται μετά από έντονο σκεπτικισμό και όχι με το κοντόθωρο μικροσυμφέρον μας.

Αν χαθεί και η τελευταία αυτή ευκαιρία να αποκτήσουν οι Δήμοι της Ανατ. Αττικής αποχέτευση, σε λίγα χρόνια θα γίνουν ...ακατοίκητες περιοχές.

Και ας αναλογιστεί ο καθένας, πού πάνε τα λύματα από τις ταβέρνες του παραλιακού μετώπου. Τους σώζει ο δρόμος; αυτά είναι αστεία πράγματα.

Συγκεκριμένα για το Δήμο Σαρωνικού, είχαμε παρουσιάσει τη συγκέντρωση που έγινε στην Παλαιά Φώκαια και το καταστάλαγμα της συζήτησης ότι «αν δεν θέλει η τοπική κοινωνία δεν θα γίνει».  Αρα οποιαδήποτε άλλη «πληροφορία» θεωρείται εκ του πονηρού.

 

Παρακάτω δημοσιεύουμε επιστολή-δήλωση του Αντιδημάρχου Σαρωνικού Μανώλη Τσαλικίδη, για την ορθή ενημέρωση των πολιτών, όπως σημειώνει. Την παρουσιάζουμε.

eidisi-tsalikidis-new

ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ Μ. ΤΣΑΛΙΚΙΔΗ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΏΝ 9-10-2011

Τις τελευταίες ημέρες διακινούνται «ειδήσεις» στηριγμένες σε κακόβουλες και αυθαίρετες ερμηνείες, σχετικά με την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων από το ΥΠΕΚΑ για το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Π. Φώκαιας. 

θα ήθελα με αφορμή τα παραπάνω να ξεκαθαρίσω τα εξής:

 

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και οι προσπάθειες για την Ψυτάλλεια

Στην ίδια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (03/08/2011), με την οποία, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα που μέχρι τη στιγμή εκείνη είχαμε στη διάθεσή μας, συναινέσαμε στην πρόταση του μελετητή για εγκατάσταση του ΚΕΛ στη θέση Γερακίνα της Π. Φώκαιας, θεωρώντας την έσχατη λύση, προκειμένου να μη χαθεί η χρηματοδότηση του έργου, προκρίναμε παράλληλα ως βέλτιστη λύση τη σύνδεσή μας με την Ψυτάλλεια.

 

Στη βάση αυτής της απόφασης που προέκρινε την Ψυτάλλεια αναλάβαμε (πάντα εντός των χρονοδιαγραμμάτων που θέτει η χρηματοδοτική αρχή) πρωτοβουλίες, ώστε η λύση αυτή να υλοποιηθεί και συμμετείχαμε σε συσκέψεις και επαφές που διοργάνωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιάννης Σγουρός, με όλους τους αρμόδιους φορείς.

Σήμερα η λύση της Ψυτάλλειας αποτελεί το μοναδικό θέμα συζήτησης μεταξύ του Δήμου και των αρμοδίων φορέων, ενώ οι πιθανότητες υλοποίησής της είναι συνεχώς αυξανόμενες. 

 

Η σημερινή εξέλιξη είναι ακριβώς το αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών και των πρωτοβουλιών του Δήμου.

Για να φτάσουμε έως εδώ:

Ενημερώσαμε, πιέσαμε, διεκδικήσαμε.

Ανοίξαμε τον κύκλο των επαφών - συνομιλιών και με την Περιφέρεια που έχει την ευθύνη του συνολικού σχεδιασμού.

Ενημερωθήκαμε για όλα τα νέα δεδομένα τα οποία και βάλαμε στο τραπέζι.

Ουσιαστικά διαμορφώσαμε μια ατζέντα προς όλους τους φορείς που έλεγε:

Κατοχυρώσαμε την έσχατη λύση, αλλά διεκδικούμε τη βέλτιστη.

 

Οι αντιδράσεις του κόσμου, το πάγωμα της Γερακίνας και ο μονόδρομος της Ψυτάλλειας

Επιπλέον κατά τη διάρκεια αυτών των συζητήσεων και στο χρονικό σημείο που αντιληφθήκαμε ότι η έσχατη λύση της Γερακίνας, ούτε καν ως έσχατη είναι αποδεκτή από τους δημότες, την «παγώσαμε». 

Το «πάγωμα» της Γερακίνας αποτελεί την απόδειξη της χιλιοειπωμένης θέσης ότι τα μεγάλα έργα τα νομιμοποιούν οι τοπικές κοινωνίες και δεν υλοποιούνται ούτε ερήμην τους, ούτε ακόμη περισσότερο σε αντίθεση με τη βούλησή τους.

 

Σήμερα, με δεδομένα τα νέα στοιχεία που προέκυψαν, έχουμε μπροστά μας ένα μονόδρομο. Έχουμε μπροστά μας τη σύνδεσή μας με την Ψυτάλλεια η οποία πλέον αποδεικνύεται εφικτή.

Επαναλαμβάνω ότι αυτός ο μονόδρομος προκύπτει, τόσο από την αντίδραση των κατοίκων, όσο και από τις ενέργειες του Δήμου που φαίνεται να έχουν θετικό αποτέλεσμα.

Επομένως είναι προφανές το γεγονός ότι δε χρειάζεται να ανασύρουμε έσχατες λύσεις, αφού έχουμε μπροστά μας εφικτή και υλοποιήσιμη τη βέλτιστη λύση, που είναι η Ψυτάλλεια.

 

Ποιοι επενδύουν στην αποτυχία ;

Παρά τα παραπάνω, και ενώ από την πλευρά μας καταβάλλουμε συνεχώς προσπάθειες για συστράτευση όλων των τοπικών δυνάμεων και των φίλων που καλοπροαίρετα διαφώνησαν, κάποιοι επιμένουν να θέτουν το ατομικό τους συμφέρον πάνω απ΄ όλους και απ΄ όλα, επενδύοντας στην παραπληροφόρηση.

 

Οι όψιμοι «προστάτες» της Παλαιάς Φώκαιας και του περιβάλλοντος ενώ γνωρίζουν ότι η έγκριση περιβαλλοντικών όρων (που μπορεί να δημοσιεύθηκε πρόσφατα αλλά είναι γνωστή από καιρό) είναι μια τυπική από την Πολιτεία διαδικασία που έχει ξεκινήσει από το 2005 (!) και κυρίως ενώ γνωρίζουν ότι αφορά σ’ ένα παλαιό, ξεπερασμένο έργο που δεν πρόκειται να υλοποιηθεί ποτέ (παλαιά μελέτη ΕΥΔΑΠ), την παρουσιάζουν ως βήμα αναγκαστικής εκτέλεσης του έργου στη Γερακίνα.

 

Όλες οι παραπάνω ενέργειες και ερμηνείες, που σκόπιμα παραπληροφορούν και αμφισβητούν την ειλικρίνεια των προθέσεων μας και τη βασιμότητα της λύσης της Ψυτάλλειας, είναι κακόβουλες και αυθαίρετες, αποτελούν δε απόρροια σκοπιμοτήτων και λογικών εξυπηρέτησης μικροπολιτικών συμφερόντων.

Οι ενέργειες αυτές δεν έχουν στόχο την επίτευξη της βέλτιστης λύσης, αλλά την πολιτική φθορά συγκεκριμένων προσώπων.

Δεν επενδύουν στο δημόσιο συμφέρον, αλλά στην πολιτική διάσωση ανθρώπων που εγνωσμένα, αποδεδειγμένα και κατά παράβαση κάθε κανόνα δεοντολογίας, έχουν (σε γειτονικούς πρώην δήμους) χρησιμοποιήσει δημόσιες θέσεις προς όφελος προσωπικό.

 

Ωστόσο η πορεία του καθενός είναι αυτή που αποτελεί την εγγύηση για το μέλλον και όχι οι παρασκηνιακές συνεργασίες με γνωστά κέντρα παραπληροφόρησης.

 

Θα ήθελα τέλος να υπογραμμίσω ότι, στην κρίσιμη αυτή στιγμή, τέτοιες προσπάθειες κατασκευής «ειδήσεων» και αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης είναι πολύ πιθανόν να έχουν δυσάρεστα αποτελέσματα, γιατί υπονομεύουν ξεκάθαρα την προσπάθειά μας για την Ψυτάλλεια, η οποία διαφαίνεται να οδεύει προς την τελική ευθεία.

 


 

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 210 guests και κανένα μέλος