Το Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου αναδείχθηκε ως πρώτος επιλαχών προορισμός - μεταξύ 8 προτάσεων που συνολικά κατατέθηκαν - από την Επιτροπή Αξιολόγησης της Γενικής Γραμματείας Τουρισμού.


Στο Πρόγραμμα «Ευρωπαϊκοί Προορισμοί Αριστείας» («European Destinations of Excellence» - EDEN V), της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συμμετείχε φέτος για πρώτη φορά η Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής, μετά από σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από το Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού/ Γενική Γραμματεία Τουρισμού, προς τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης.

eidisi3_texnologiko_parkoΤο Πρόγραμμα EDEN, εφέτος έχει θέμα «Τουρισμός και Ανάπλαση Χώρων-Περιοχών» («Tourism and Regeneration of Physical Sites») και αποτελεί πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ξεκίνησε το 2007, με στόχο την ανάδειξη νέων τουριστικών προορισμών, μη παραδοσιακών και μη αναπτυγμένων τουριστικά, οι οποίοι αναπτύσσονται σύμφωνα με τις αρχές της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης.

 

Η πρόταση της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής στο διαγωνισμό αφορούσε τη γεωγραφική περιοχή της Νοτιοανατολικής Αττικής, και ιδιαίτερα το Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, όπου έχει γίνει η αποκατάσταση και ανάπλαση του ιστορικού βιομηχανικού συγκροτήματος της πρώην Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου (Compagnie Francaise des Mines du Laurium), και η λειτουργία του οποίου συμβάλει σημαντικά στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

 

Το αποτέλεσμα της προσπάθειας ήταν η Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής - Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου - να αναδειχθεί ως πρώτος επιλαχών προορισμός - μεταξύ των 8 προτάσεων που συνολικά κατατέθηκαν - από την Επιτροπή Αξιολόγησης της Γενικής Γραμματείας Τουρισμού. Η διάκριση, η οποία θα προβάλλει την Ανατολική Αττική σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, αφού πληροφορίες και φωτογραφίες για το Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου αλλά και της ευρύτερης περιοχής, θα δημοσιευτούν στην επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είναι αφιερωμένη στο πρόγραμμα EDEN (http://ec.europa.eu/eden).

 

Ετσι στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών πραγματοποιήθηκε 25/7/2011 η βράβευση της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής για το Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου.

Στην τελετή βράβευσης παρευρέθη o εκπρόσωπος του Δήμου Λαυρεωτικής Εμμαν. Μπίστας και η Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Χρυσάνθη Κισκήρα, η οποία παρέλαβε το βραβείο από τη Γενική Γραμματέα Τουριστικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνα Μπέη.

Παρευρέθησαν ακόμη εκπροσωποι άλλων περιοχών, όπως η βουλευτής Φωκίδας Αφροδίτη Παπαθανάση, η Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας Παναγιώτα Γαζή, ο Δήμαρχος Δελφών Νικόλαος Φουσέκης, καθώς και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης από τους διακριθέντες προορισμούς.

 

Η Χρυσάνθη Κισκήρα, κατά το χαιρετισμό της στην τελετή βράβευσης της Ανατολικής Αττικής, δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Με την παρουσία μου εδώ, μου δίνεται η ευκαιρία να σας “ταξιδέψω” στις ομορφιές και στον αξιόλογο πολιτισμό της περιοχής μου.

Θα ήθελα όμως πρώτα απ’ όλα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Γεώργιο Νικητιάδη καθώς και όλα τα στελέχη της Γενικής Δ/νσης Τουριστικής Πολιτικής και Οργάνωσης της Γενικής Γραμματείας Τουρισμού για την πρωτοβουλία τους να συμμετέχει η χώρα μας για πέμπτη συνεχή χρονιά στο Πρόγραμμα «ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ“ (“EUROPEAN DESTINATIONS OF EXCELLENCE”, EDEN V).

... Ως Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής, ανταποκριθήκαμε άμεσα και δίχως δεύτερη σκέψη στην φετινή πρόσκληση, που συνέπεσε με την πρώτη χρονιά εφαρμογής της διοικητικής μεταρρύθμισης του Καλλικράτη.

...Με μοναδικά όπλα την αγάπη και την πολύ καλή γνώση της περιοχής μας, και φυσικά, με την άριστη συνεργασία που είχαμε με το Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου καταφέραμε να κερδίσουμε την καλή βαθμολογία της Επιτροπής Αξιολόγησης και να αναδειχθούμε Πρώτος Επιλαχών Προορισμός.

 

...Το όνομα του Λαυρίου προέρχεται ίσως από τον 8ο αιώνα π.Χ., όταν φαίνεται πως άρχισε η εξόρυξη των κοιτασμάτων αργύρου και σχετίζεται με τα «λαύρα», τα λαγούμια, τις σήραγγες που ανοίγονταν στο έδαφος, κυρίως λόγω της έλλειψης νερού στην περιοχή.

Η ίδρυση του Λαυρίου και η εκμετάλλευση του πλούσιου υπεδάφους του συνδέεται άμεσα με την προσπάθεια του νέου ελληνικού κράτους του 19ου αιώνα να αναπτύξει τις πλουτοπαραγωγικές του πηγές και τη βιομηχανία του, ως μέρους της βιομηχανικής επανάστασης στην Ευρώπη. Η ζωή της πόλης του Λαυρίου είναι τόσο στενά συνδεδεμένη με τις βιομηχανίες της περιοχής, που όπως είναι φυσικό ακολούθησε την πορεία τους. Μετά το 1980, η Γαλλική Εταιρεία Μεταλλείων Λαυρίου, η κυρίαρχη μεταλλευτική και μεταλλουργική εταιρεία στο Λαύριο, εισήχθη σε μια περίοδο κρίσης με κατάληξη την οριστική παύση των εργασιών της.

...Έτσι, γεννήθηκε η ιδέα του Τεχνολογικού και Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου.

...

Η διάκριση του Τεχνολογικού και Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου στο πρόγραμμα EDEN δεν αποτελεί μόνο επιβράβευση της προσπάθειας μας, αλλά μας δίνει το έναυσμα για να αναδείξουμε πολιτιστικά και να προωθήσουμε τουριστικά την περιοχή μας, υπό το πρίσμα της αειφόρου ανάπτυξης.

... Απώτερος μας στόχος είναι η Ανατολική Αττική, με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει, να αποτελέσει ένα διαφοροποιημένο τουριστικό προϊόν με υπηρεσίες υψηλού επιπέδου.

...Είμαστε τυχεροί γιατί έχουμε στη διάθεση μας μια εξαιρετική «πρώτη ύλη»: ένα ιδιαίτερης ομορφιάς φυσικό περιβάλλον, μια σημαντική πολιτιστική κληρονομιά, το αγροτικό μας τοπίο, τις δυνατότητες εναλλακτικού τουρισμού και άλλα πολλά.

 

Έχουμε και την πρόκληση αυτή την «πρώτη ύλη» να την αναδείξουμε διεθνώς και να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε να προσελκύσουμε το τουριστικό ενδιαφέρον καθ’ όλην τη διάρκεια του έτους, τονώνοντας έτσι την τοπική κοινωνία και οικονομία.

Αυτό είναι ένα στοίχημα που είμαι αποφασισμένη να το κερδίσω.»

 

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 891 επισκέπτες και κανένα μέλος