Συγκέντρωση για το Διάταγμα του Υμηττού πραγματοποίησε ο θιγόμενος Δήμος Κρωπίας την Κυριακή 3 Ιουλίου στο Δημαρχείο.

2eidisi_ymhtos1Κατάμεστη η αίθουσα, οργή και έντονες οι αντιδράσεις των πολιτών κατά της απόφασης που βάζει οριστικά στο περιθώριο την περιουσία τους, αφού τους εντάσει στη Β’ ζώνη Υμηττού αποκλείοντας έτσι οποιαδήποτε αξιοποίηση.

Βέβαια όπως απεδείχθη, μόνο οι “μικροί” δεν μπορούν και δεν θα μπορούν, γιατί όταν πρόκειται για μεγάλες “επενδύσεις” ξεχνάμε και τη Β’ ζώνη και τους νόμους και τα διατάγματα.

Παράδειγμα η Ιππική Ακαδημία που προχωρεί στα όρια με την Παιανία, η οποία σημειωτέον χτίζεται μέσα στη β’ ζώνη Υμηττού κατά παράβαση των νόμων, με απόφαση του προηγούμενου Υπουργού Περιβάλλοντος Σουφλιά και μεροληπτικής απουσίας της μέχρι πρότινος Υπουργού Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη.

Ανάλογη συγκέντρωση είχε γίνει πάλι στο Κορωπί, όταν το Προεδρικό διάταγμα βρισκόταν σε διαβούλευση. Ο Δήμος Κρωπίας και οι όμοροι θιγόμενοι Δήμοι (Παιανία, Γλυκά Νερά, Βάρη) είχαν παρευρεθεί και είχαν εκθέσει τις απόψεις τους. Ολοι είχαν συμφωνήσει ότι αν ψηφιστεί το Πρ. Διάταγμα θα το προσβάλουν.

 

Με μια μεγάλη συγκέντρωση δημοτών και με την παρουσία πολλών εκπροσώπων του Κοινοβουλίου, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α και Β΄ βαθμού και φορέων τοπικών Συλλόγων, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση ενημέρωσης και διαμαρτυρίας που διοργάνωσε η Δημοτική Αρχή Κρωπίας, την Κυριακή 3 Ιουλίου 2011, στο αμφιθέατρο του Δημαρχείο.

 

Θα εξαντληθούν όλα τα νομικά μέσα

Ο Δήμαρχος Κρωπίας Δημήτριος Κιούσης στην προλογική του ομιλία καθώς και σε άλλες παρεμβάσεις του κατέστησε σαφές2eidisi_ymhtos2 ότι θα εξαντληθούν όλα τα νομικά μέσα, στην Ελλάδα (Διοικητικά Δικαστήρια) και στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων), που υπάρχουν κατά του νέου Π.Δ. Συμφώνησε επίσης, α) να κινηθεί ο Δήμος και κατά διοικητικών αποφάσεων παλαιότερων ετών που καθόρισαν με αυθαίρετο και αντιεπιστημονικό τρόπο τα όρια της γραμμής προστασίας του Υμηττού και της οριοθέτησης της ζώνης Νatura (αγωγή σε Αστικό Δικαστήριο) β) να πραγματοποιηθεί άμεσα συνάντηση με τη νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, με ευρεία συμμετοχή εκπροσώπων ΟΤΑ Α και Β βαθμού και με όποια άλλη συνδρομή αιρετών εκπροσώπων. Ενημέρωσε, επίσης ότι οι νομικές ενέργειες πρέπει να γίνουν εντός των 60 ημερών από την δημοσίευση του ΦΕΚ του Π.Δ. Ο Δήμος Κρωπίας αναθέτει ήδη τη νομική του προσφυγή ενώ πρότεινε και τη δημιουργία μεγάλων ομάδων πολιτών που από κοινού πρέπει να δράσουν νομικά καθότι το οικονομικό κόστος είναι μεγάλο. Χαρακτήρισε ως «έγκλημα» το νέο Π.Δ το οποίο δεν συμβάλλει στην ουσιαστική προστασία του Υμηττού ενώ δεσμεύει ιδιωτικές και δημοτικές περιουσίες και δημιουργεί συνθήκες μεγάλης κοινωνικής αδικίας.

Αδιαλλαξία του ΟΡΣΑ-

Υποτίμηση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης κράτους-πολιτών

Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν για τον Οργανισμό του Ρυθμιστικού της Αθήνας (ΟΡΣΑ) και τη χρόνια άρνησή του να δεχθεί ομόφωνες προτάσεις του Δήμου Κρωπίας και άλλων όμορων δήμων που προστάτευαν επί της ουσίας τον Υμηττό και διασφάλιζαν τις ιδιοκτησίες στις πεδινές περιοχές που δεν ανήκουν στον ορεινό όγκο και στο δασικό οικοσύστημα του Υμηττού. Υπερασπίστηκε την διαχρονική στάση του Δήμου Κρωπίας απέναντι στα δίκαια αιτήματα των κατοίκων του Χερώματος Βάρης, της Σκάρπιζας Κρωπίας, τμήματος του Κίτσι Κρωπίας (Άνοιξη), της Βίλιζας Κρωπίας, του Προσηλίου Παιανίας, που είναι όμηροι του Π.Δ από το 1978 έως σήμερα. Ενώ με τη χρήση του χάρτη εξήγησε γιατί περιοχές του Κορωπίου που μπήκαν στη ζώνη απόλυτης προστασίας Α δεν έπρεπε να συμπεριλαμβάνονται και γιατί εξαιρέθηκαν περιοχές δασικές που έπρεπε να είναι στη ζώνη Α…Για το θέμα της αρτιότητας είπε ότι ισχύουν όρια αρτιότητας στα 20 στρέμματα για γεωργική χρήση και αθλητικές εγκαταστάσεις στη Β΄ζώνη και τα 40 στρέμματα για εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις.

 

Ήρθε η ώρα της απόδειξης της ύπαρξης νόμιμων δικαιωμάτων του Δήμου Κρωπίας

Ο Δήμαρχος Κρωπίας αναφέρθηκε και στην ύπαρξη εγγράφων από την περίοδο της Τουρκοκρατίας με ισχυρή νομική ισχύ για την κυριότητα των ακινήτων, σε απάντηση όσων διαδίδονται περί καταπατητών και που ήρθε η ώρα να χρησιμοποιηθούν στον δίκαιο αγώνα του Δήμου Κρωπίας.


Η απαγόρευση της θήρας και η δασοπυροπροστασία του Υμηττού

Ο κ. Κιούσης αναφέρθηκε ιδιαίτερα και στην απαγόρευση της θήρας στις ζώνες του Υμηττού. Κατέκρινε την διάταξη αυτή η οποία δεν συμβάλει στην προστασία της χλωρίδας και της πανίδας της περιοχής και τάχθηκε με τις θέσεις του Κυνηγετικού Συλλόγου Κορωπίου, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κυνηγετικών Συλλόγων και των επιστημόνων που έχουν εδώ και χρόνια έχουν αποδείξει το δίκαιο των θέσεών τους και έχουν εμπράκτως ασκήσει οικολογική δράση στον Υμηττό. Ο Δήμαρχος εξήρε τη δράση του Κυνηγετικού Συλλόγου στην δασοπυροπροστασία του Υμηττού αλλά και των άλλων συλλόγων του Κορωπίου και κάλεσε τους πολίτες να πυκνώσουν τις τάξεις της Εθελοντικής Ομάδας Δήμου Κρωπίας και των συλλόγων που συνεργάζονται για τη φύλαξη του Υμηττού και των άλλων δασικών περιοχών, ως απάντηση στην απαξιωτική στάση της κεντρικής διοίκησης απέναντι στο Δήμο μας και τον Υμηττό.

 

Ενεργοποιείται η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Δήμου Κρωπίας

Μετά τις παραπάνω εξελίξεις αναμένεται να ενεργοποιηθεί τις επόμενες ημέρες η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Δήμου Κρωπίας προκειμένου να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου που θα συγκληθεί για το θέμα του Π.Δ.

Το λόγο έλαβαν οι βουλευτές Αττικής, Γ. Βλάχος, Ν. Καντερές, Μ. Βορίδης, Β. Οικονόμου, ο Δημάρχος Παιανίας Δημήτρης Δάβαρης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι, Δ. Αφεντούλη, Γ. Σμέρος Αθ.Αυγερινός, οι αντιδήμαρχοι Κρωπίας, Αθανάσιος Πουλάκης και Θοδωρής Γρίβας, ο πρώην Πρόεδρος του Δ.Σ και νυν δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Αντώνης Ντούνης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Κρωπίας Αριστείδης Γκίκας και ο πρώην αντιδήμαρχος (2003-2010) Τ.Υ Σεραφείμ Κόλλιας, εκπρόσωποι συλλόγων και πολίτες.

Όλοι οι ομιλητές κατέκριναν πλευρές του Π.Δ Υμηττού και των πολιτικών αποφάσεων των εκάστοτε κεντρικών διοικήσεων που δεν κατανόησαν τα αιτήματα και αντιδράσεις των όμορων Δήμων της ανατολικής πλευράς του Υμηττού και των δημοτών τους ούτε έδειξαν τη διάθεση για μια ουσιαστική διαβούλευση με σεβασμό στα επιχειρήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τάχθηκαν όλοι υπέρ του αγώνα των Δήμων Κρωπίας της Παιανίας και των άλλων όμορων Δήμων. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι βουλευτές Αττικής κκ Μ.Βορίδης και Β.Οικονόμου τάχθηκαν στη διάθεση του Δήμου Κρωπίας και για οποιαδήποτε νομική συνδρομή.

Τοποθετήσεις έγιναν επίσης από εκπροσώπους συλλόγων, μεταξύ των οποίων, ξεχώρισαν: κ. Χρ. Τσιαχρής και Χρήστος Αναγνώστου, Κυνηγετικός Σύλλογος Κορωπίου, Αγροτικός Συνεταιρισμός, κ.Στ. Γεωργάκης, Κίτσι, Αγ. Μαρίνας, Σκάρπιζας, Βίλιζας, από διακεκριμένους επιστήμονες όπως ο κ.Σπυρίδων Λέκκας ( Καθηγ. ΕΚΠΑ) και από δεκάδες πολίτες.

Την συζήτηση συντόνιζε ο Πρόεδρος του Δ.Σ κ.Γεώργιος Σπέλλας με τη συνεπικουρία του αντιδημάρχου Τ.Υ κ.Θοδωρή Γρίβα.Τεκμηρίωση παρείχε η Διευθύντρια Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Κρωπίας κα Αργυρώ Βήχου. Διοικητική υποστήριξη παρείχε ο αντιδήμαρχος Διοίκησης κ.Αθ.Πουλάκης, το Γραφείο Δημάρχου και συνεργάτες Δήμου Κρωπίας.

Συμμετείχαν :

Οι βουλευτές Αττικής, Γεώργιος Βλάχος (ΝΔ) Νίκος Καντερές (ΝΔ), Μάκης Βορίδης (ΛΑ.ΟΣ), Βασίλης Οικονόμου (κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών), ο Δήμαρχος Παιανίας, Δημήτρης Δάβαρης με τον αντιδήμαρχο κ. Γ. Μητροθανάση, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Αττικής, Δέσποινα Αφεντούλη, Γεώργιος Σμέρος, Αθανάσιος Αυγερινός, ο πρώην Δήμαρχος Κρωπίας

(2003-2010) Θεόδωρος Αθανασόπουλος, ο πρώην αντιδήμαρχος κ.Σεραφείμ Κόλλιας και η πολιτευτής –δημοσιογράφος κα Τάνια Ιακωβίδου

Από το δημοτικό συμβούλιο Κρωπίας : οι αντιδήμαρχοι, Αθανάσιος Πουλάκης, Θοδωρής Γρίβας, Εμμαν. Γρινιεζάκης, οι δημοτικοί σύμβουλοι, Σπ.Κόλλιας, Κωνστ. Δήμου, Ιωάννης Σταύρου, Ελένη Αδάμ, Αδαμαντία Μάλλιου, Γεωργία Μπούτση-Θεοχάρη, Παναγιώτης Πολίτης, ,Αντώνης Κορωνιάς (Πρόεδρος Σφηττός), Γεώργιος Γκίκας, Θεοφάνης Μιχαιρίνας, Πέτρος Σουρλαντζής, Μαρία Γκίκα, Ελένη Τσεβά, Αθηνά Ψιλλάκη.

Παρευρέθηκε και η αντιπρόεδρος του Νομικού Προσώπου «Σφηττός» και πρώην γραμματέας Ν.Σ Αν. Αττικής κα Αγγελική Γκιόκα,

 

Εκπρόσωποι τοπικών κομμάτων :

Δ.Ο. ΠΑΣΟΚ Κορωπίου Γεώργιος Χ. Πρόφης, της Τ.Ε της ΝΔ

Εκπρόσωποι της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης που αποτελείται από 26 συλλόγους του Δήμου Κρωπίας.

Σχετικά με το θέμα διαβάστε και τα παρακάτω links:

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΑΚΥΡΩΣΗΣ Προεδ.Διατάγματος

Και οι κάτοικοι του Χερώματος προσφεύγουν στην δικαιοσύνη


Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 93 guests και κανένα μέλος