Η θερμοκρασία ανέβηκε στους 30 βαθμούς, ο ήλιος καίει και ο κόσμος γέμισε τις παραλίες. Τι πιο απολαυστικό από ένα δροσιστικό παγωτό!

Βέβαια για όσους κάνουν διαιτητική διατροφή, ίσως είναι απαγορευμένη απόλαυση άλλα όλο και υποκίπτουμε σ’ αυτήν. Γιατί εδώ που τα λέμε δεν περιέχει και κάτι ανθυγιεινό το παγωτό, σωστά;

Έτσι πιστεύαμε κι εμείς, αλλά μετά από μια μικρή έρευνα που κάναμε τα αποτελέσματα που είχαμε ήταν λίγο ανησυχητικά.

 

Πήραμε ενδεικτικά ορισμένες μάρκες “παγωτών” να δούμε τα συστατικά τους στοιχεία. Παρατηρήσαμε ότι πάνω στις συσκευασίες των παγωτών, δεν αναγράφεται πουθενά η λέξη “παγωτό” και αναρωτηθήκαμε γιατί. Αντιθέτως οι λέξεις που χρησιμοποιούν είναι "παγωμένο γλύκισμα". Ποιά είναι η διαφορά; Μεγάλη.

Το παγωτό υποχρεούται σύμφωνα με τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών (ο ΚΤΠ συνοψίζει τις νομικές προδιαγραφές όλων των κυκλοφορούντων τροφίμων), να γίνεται από γάλα φρέσκο ή σκόνη και όλα τα λιπαρά που εμπεριέχονται σε αυτό να προέρχονται από το γάλα. Απαγορεύεται λοιπόν η οποιαδήποτε προσθήκη λιπαρών που δεν έχουν σχέση με το γάλα.

 

Απ’ τα 5 “παγωτά” που αγοράσαμε τα 3 έγραφαν πάνω παγωμένα γλυκίσματα και μέσα περιείχαν φυτικά λιπαρά, όπως ηλιέλαιο, καρυδέλαιο, φοινικέλαιο, αραβοσιτέλαιο και όποια άλλη μαργαρίνη φαντάζεστε. Βέβαια στη συσκευασία πάνω, δεν αναγράφεται τι είδος φυτικού ελαίου είναι.

Σύμφωνα όμως με στοιχεία από το zougla.gr, που είχε ασχοληθεί με το θέμα, αποφεύγουν το ηλιέλαιο γιατί δημιουργεί πρόβλημα στην ομοιογένεια του τελικού προϊόντος, άρα μην ανησυχείτε για μολυσμένο με ορυκτέλαια ηλιέλαιο.

Ωστόσο, ως επί το πλείστον χρησιμοποιείται το καρυδέλαιο το οποίο είναι έλαιο "παχύ" και ταιριάζει στην υφή του τελικού προϊόντος. Το καρυδέλαιο (από καρύδα), το χρησιμοποιούν στα αντηλιακά. Δίνει το χρώμα, ως φυσική χρωστική, και την υφή σε όλα τα αντηλιακά τύπου Coppertone.

 

Παρ’ όλα αυτά, βρήκαμε και 2 παγωτά, τα οποία αυτοαποκαλούνται “παγωτά ειδικού τύπου” και δεν περιέχουν φυτικά έλαια, ενώ έχουν και μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε γάλα και λιγότερα λιπαρά απ’ τα υπόλοιπα, χωρίς να είναι απ’ τα λεγόμενα light.

Ο λόγος που οι εταιρείες καταλήγουν να χρησιμοποιούν τέτοια συστατικά είναι προφανής. Το ερώτημα είναι ο καταναλωτής πώς προστατεύεται;

 

Προτιμήστε λοιπόν παγωτά από καταστήματα που τα φτιάχνουν οι ίδιοι, παρά μεγάλων εταιρειών.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 180 guests και κανένα μέλος