Οργανωτική και διοικητική διάλυση του Δήμου σε όλους τους τομείς.

Ο ένας στους τρεις δημότες δεν πλήρωνε το νερό του.

Δεν εισέπρατταν τα λατομικά τέλη επί σειρά ετών.

Τα πάντα από την αρχή στο Δήμο!


Προβληματισμένος μα και αισιόδοξος. Πικρές διαπιστώσεις για τη διαχείριση του Δήμου από τις προηγούμενες Δημοτικές αρχές· 165% τα χρέη και το μεγαλύτερο μέρος από την ύδρευση. Αλλά θα βάλουν πλάτη για να τα καταφέρουν.

Πολλά ακούστηκαν στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Δήμαρχος Μαρκοπούλου Σωτήρης Μεθενίτης για να dimos-markopoulou_683_04ενημερωθεί και ο Τύπος και οι κάτοικοι για την δεινή οικονομικη θέση στην υποία υποχρεωτικά βρίσκεται ο Δήμος, ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση του Υπουργείου, το οποίο θα επιβάλλει και ένα τύπο μνημονίου στους υπερχρεωμένους Δήμους.

Τα νούμερα αδιάψευστα όπως τα κατέθεσε ο Δήμαρχος:

11,8 εκατ. € είναι ο αριθμητής του κλάσματος

18 εκατ. € ο παρονομαστής

16,5 το χρέος.

Χρέη από δάνεια από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων (ΤΠ&Δ) κυρίως. Και 9 εκατομμύρια € χρωστούμενα στην ΕΥΔΑΠ. Πάνω από 50% της συνολικής οφειλής του Δήμου!

«Αν η ΕΥΔΑΠ ήθελε να ενεργοποιήσει το κατασχετήριο που ήδη έχει στείλει στο Δήμο, θα γινόμασταν ο πρώτος Δήμος που θα είχαμε μισθωμένο Δημαρχειο», ήταν τα δραματικά λόγια του Δημάρχου.

Και γίνονται ακόμη πιο δραματικά, αν σκεφθεί κανείς ότι το 2012 το πιθανότατο είναι ότι η ΕΥΔΑΠ θα είναι σε ιδιωτικά χέρια...

 

Τι μας υποχρεώνουν

 Οπως ανέφερε ο Δήμαρχος περιμένουν ορκωτό λογιστή που θα ελέγξει όλα τα στοιχεία. (Παρεπιπτόντως ο Δήμαρχος όταν ανέλαβε είδε τα “μαύρα σύννεφα” και εγκατέστησαν μόνοι τους ελεγκτή,  ο οποίος ελέγχει τα  οικονομικά στοιχεία της Δημοτικής Επιχείρησης).

Θα γίνει έκθεση αξιολόγησης που θα πάει στο Υπουργείο Οικονομικών και σε δύο μήνες πρέπει να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα εξυγίανσης. Αν δεν γίνει μέσα στο δίμηνο από το Δήμο, τότε αναλαμβάνει το Υπουργείο να το επιβάλλει.

Σε τρισήμισυ χρόνια πρέπει να εξοφλήσει ο Δήμος 18 εκατομμύρια €.

 

― Στο διάστημα αυτό δεν μπορεί να γίνει κανένα έργο από εθνικούς πόρους. Μοναδική διέξοδος το ΕΣΠΑ, ενώ το ΣΑΤΑ θα χρηματοδοτεί το έλλειμμα.

― Πάγωμα και απαγόρευση οποιασδήποτε πρόσληψης ακόμη και για έκτακτους για τις ανάγκες του Δήμου.

― Πάσης φύσεως εκδηλώσεις και χρηματοδοτήσεις αθλητικών φορέων.

dimos-markopoulou_683_02― Απαγορευονται ακόμη και οι χρηστικού περιεχομένου ανακοινώσεις του Δήμου στον Τύπο.

 

Οσον αφορά το καθεστώς που περιήλθε ο Δήμος τον θεωρούμε άδικο από δύο πλευρές, τόνισε ο Δήμαρχος και εξήγησε:

Η συμμετοχή της Τ.Α. στο συνολικό χρέος που έχει η χώρα μας δεν φθάνει ούτε 0,1%.

Το 99% του χρέους της χώρας δεν αφορά την  Τ.Α.

Η Ελλάδα είμαστε η 26η χώρα με χρέος στην Τ.Α. σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση.

 

Κακοδιαχείριση και μεροληψία

 Πέραν αυτού όμως δεν μπορεί να μην παρατηρήσει κανείς μελετώντας τα νούμερα ότι οι δύο προηγούμενες θητείες του Φώτη Μαγουλά, ιδιαίτερα της ύδρευσης έβαλαν τη “θηλιά” στο Δήμο.

Χρέος προς ΕΥΔΑΠ:

2002 533.000 €

2006 1,5 εκατ. €

2010/31.12 9.011.476 €

Δηλαδή δεν εισέπρατταν από τους δημότες το νερό που κατανάλωναν επί σειρά ετών. Ο ένας στους τρεις δημότες δεν πλήρωνε! Και όπως μας είπαν κάτοικοι που συζητήσαμε στο καφενείο, οι μεγάλοι δεν πλήρωναν!

 

Λατομικά τέλη

 Επίσης ο Δήμος έχει ανεισπρακτα λατομικά τέλη, παρά το ότι τα Λατομεία κέρδιζαν πολλαπλάσια εκατομμύρια ευρώ. Σημερα τα ανείσπρατα ανέρχονται στα 8,5 εκατομμύρια €. Ηδη έχουν αναθέσει την υπόθεση σε δικηγορικό γραφείο.

Δύσκολο είναι να εισπραχθούν αν λάβει κανείς υπόψιν ότι το ένα Λατομείο έχει ήδη πτωχεύσει (Μαλέας), ενώ το δεύτερο (Σταύρου) έκανε μία πρόταση που, όπως είπε ο Δήμαρχος, «αν την αποδεχόμασταν θα είμασταν όλοι υπόδικοι».

Τα χρέη του Λατομείου Σταύρου ανέρχονται στα 4,5 εκατομ.€

 

Ολα από την αρχή!

 Αυτό που μας έχει κουράσει περισσότερο όλο αυτό το διάστημα, ψυχικά, όσο κι αν σας φανεί παράξενο είναι η οργανωτική και διοικητική διάλυση του Δήμου σε όλους τους τομείς, εξήγησε ο Δήμαρχος.

Αρχίσαμε τα πάντα από την αρχή, αγώνα δρόμου για να ξαναστήσουμε το Δήμο!

Αρνητικό είναι το ισοζύγιο και στην τράπεζα γης του Δήμου.

Εξαιρετικά δύσκολο να καλύψουμε σε 3,5 χρόνια το χρέος του Δήμου!

 

Να δοθεί το δίκτυο στην ΕΥΔΑΠ

 Σε ερώτησή μας τί κερδίζει σε ετήσια βάση από την ύδρευση ο Δήμος, η απάντηση του Δημάρχου μας εξέπληξε: «Κανένα κέρδος· απλά έμπαινε ζεστό χρήμα στο ταμείο. Και ο δημότης πληρώνει το νερο πιο ακριβά».

Σε ερώτησή μας γιατί δεν δίνετε το δίκτυο τότε, ο δήμαρχος απάντησε ότι θα προσπαθήσουν να βρουν την πιο ορθή λύση.

Πολύς ο κόσμος στην αίθουσα, μαγκωμένος άκουγε τα κακά μαντάτα για την πόλη που αγαπούν και έχουν διαλέξει να ζήσουν.

«Οι δυσκολίες χαλυβδώνουν τους ανθρώπους. Αυτή η αδυναμία που βρέθηκε ο τόπος μας θα είναι για κάτι καλύτερο», ήταν τα λόγια μιας δημότισσας που πραγματικά μας συγκίνησε.

Ο παλιός Δήμαρχος Νίκος Κατσίκης δήλωσε ότι «είναι πολυτέλεια η αντιπολίτευση πλέον» και έθεσε τις δυνάμεις του στην υπηρεσία του Δήμου.

 Ελπιδοφόρα μηνύματα για να μπορέσει και η Δημοτική Αρχή να πάρει κουράγιο να βάλει περισσότερη πλάτη και η πόλη να μη γονατίσει...

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 247 guests και κανένα μέλος