Ηλιακό ποδήλατο

podilata-iliouΤο ποδήλατο ως μέσο μεταφοράς, έχει πάρει τα “πάνω του” και πλέον βλέπουμε πολλούς να μετακινούνται μ’ αυτό.

Κι επειδή μπορεί να χρειαστεί να διανύσεις μεγάλες αποστάσεις κάνοντας πεντάλ, η τεχνολογία ήρθε να “ξεκουράσει” τους ποδηλάτες φτιάχνοντας το ηλιακό ποδήλατο.

Έτσι μετά από τα ποδήλατα με μπαταρίες τώρα ευφηύραν ποδήλατο το οποίο μπορεί να κινηθεί και να βοηθήσει τον αναβάτη του χρησιμοποιώντας ηλιακή ενέργεια!

Το Solar Man είναι ένα αναδιπλούμενο-ηλιακό ποδήλατο που ζυγίζει 12 κιλά. Ιδανικό για αυτούς που διανύουν μεγάλες αποστάσεις, ή απλά θέλουν να απολαύσουν την βόλτα τους ξεκούραστα.

Διαδραστικός κινηματογράφος

Από την σκέψη... στην πράξη

Φανταστείτε να ελέγχατε με την σκέψη σας την εξέλιξη μιας ταινίας... Σας φαίνεται για ταινία επιστημονικής φαντασίας; Κι όμως μια νέα τεχνολογία έρχεται να ανατρέψει τον τρόπο που βλέπουμε τηλεόραση.

myndplayΟι θεατές με το νου και τα συναισθήματά τους θα μπορούν να καθορίζουν το φινάλε μιας ταινίας ελέγχοντας με τη δύναμη της σκέψης σε κομβικά σημεία την εξέλιξη του σεναρίου.

Η τεχνολογία ονομάζεται Myndplay και λέγεται ότι ανιχνεύει μέσω ενός ειδικού κράνους με ηλεκτρόδια ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος, τα εγκεφαλικά σήματα που σχετίζονται με τις διάφορες νοητικές και συναισθηματικές καταστάσεις του θεατή κατά την παρακολούθηση της ταινίας. Ανάλογα με την «ανάγνωση» των εγκεφαλικών σημάτων, η ταινία παίρνει διαφορετική τροπή και το ανάλογο φινάλε.

Ο νέος διαδραστικός τρόπος παρακολούθησης ταινιών ανατρέπει τις έως τώρα συνήθειες, αφού πλέον οι θεατές θα μπορούν να διαλέγουν ποιός θα ζήσει ή ποιός θα πεθάνει για παράδειγμα σε ένα σενάριο, θα παίζει δηλαδή το ρόλο του σεναριογράφου και μάλιστα με τρόπο υποσυνείδητο, αφου οι σκέψεις τους και οι διαθέσεις τους θα καταγράφονται με ηλεκτρονικό τρόπο μέσο του ειδικού κράνους που θα φοράνε.

Η νέα τεχνική προσφέρει μια εμπειρία που συνιστά «διασταύρωση» παρακολούθησης κινηματογραφικής ταινίας και βιντεοπαιχνιδιού. Ήδη πέντε σύντομα διαδραστικά φιλμ είναι διαθέσιμα για παρακολούθηση-παίξιμο σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές για όσους έχουν το αναγκαίο «κράνος» και το δωρεάν λογισμικό Myndplay.

Δύο ερωτήματα μου έρχονται στο μυαλό. Το ένα είναι, αν παρακολουθούν πολλοί ποιανού το φινάλε θα δείξει;

Και το δεύτερο είναι, μέχρι πού φτάνει η φαντασία του σκηνοθέτη και του σεναριογράφου, ώστε να έχουν κινηματογραφήσει αρκετές εκδοχές και μια από αυτές να είναι η σκέψη του θεατή; Θα το δούμε στην πράξη...

Η απαγόρευση του καπνίσματος με την ματιά των φοιτητών

Μετά από νόμους, απαγορεύσεις, ελέγχους και διαμαρτυρίες οι καπνιστές σε πολλούς δημόσιους χώρους καλά κρατούν, ενώ διάφοροι επιχειρηματίες έχουν ανακαλύψει τρόπους να ξεγελάνε ένα πιθανό έλεγχο, βάζοντας αντί για τασάκια δήθεν βαζάκια με πλαστικά λουλούδια, δήθεν κεριά και άλλες πατέντες ίσως, που δεν έχω δει...

Την άποψη του νεολαίου κόσμου θέλησε να μάθει ο ιστότοπος nosmoke.gr για την κατάσταση αυτή και με ένα ερωτηματολόγιο που απάντησαν 220 φοιτητές από 4 Πανεπιστήμια περιγράφει την εικόνα των νέων.

no-smokingΌσον αφορά λοιπόν την αποδοχή της απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους (καφετέριες, μπαρ, εστιατόρια, κλπ.) η πλειοψηφία των μη-καπνιστών (68.6%) δήλωσε ότι προτιμά να επισκέπτεται χώρους που απαγορεύεται εντελώς το κάπνισμα, ενώ 26.9% δήλωσε ότι δεν τους πειράζει να καπνίζουν στους χώρους που συχνάζουν. Αντίστοιχα, το ποσοστό των καπνιστών με προτίμηση σε χώρους που απαγορεύεται πλήρως το κάπνισμα ήταν 17.2%, ενώ μεγάλο είναι το ποσοστό  (48.4%) που δεν θα επισκέπτονταν χώρους που απαγορεύεται το κάπνισμα.

Επίσης, περίπου 8 στους 10 μη-καπνιστές και 1 στους 4 καπνιστές έχουν αναγκαστεί ή θελήσει να απομακρυνθούν από το τραπέζι τους εξαιτίας του καπνού που προερχόταν από άτομα που κάπνιζαν.  

Ένα ενδιαφέρον εύρημα είναι ότι μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό (περίπου 1 στους 10) καπνιστών και μη-καπνιστών πιστεύει ότι η κυβέρνηση ακολουθεί ένα σωστά σχεδιασμένο πρόγραμμα για τον περιορισμό του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους.

Περισσότεροι από 80% καπνιστές και μη-καπνιστές πιστεύουν ότι κυβέρνηση δέχεται πιέσεις από τους καπνιστές και τα συνδικάτα και τις ενώσεις των καταστηματαρχών για να άρει την απαγόρευση του καπνίσματος. Ακόμη πιο σημαντικό όμως είναι το εύρημα σχετικά με τις σχέσεις κράτους και καπνοβιομηχανίας: τόσο οι καπνιστές (79.7%) όσο και οι μη-καπνιστές (78.8%) πιστεύουν στην πλειοψηφία τους, ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης για άρση της απαγόρευσης είναι προϊόν πίεσης από τις καπνοβιομηχανίες.

Τέλος, γενικότερη παραπληροφόρηση δείχνει το ποσοστό των καπνιστών που φτάνει το 60%, και πιστεύει ότι η απαγόρευση του καπνίσματος θα μειώσει σημαντικά τα έσοδα των επιχειρήσεων εστίασης και διασκέδασης. Το αντίστοιχο ποσοστό των μη-καπνιστών με αυτή την άποψη είναι 25.2%.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 123 guests και κανένα μέλος