Με ιδιαίτερη αγάπη για τον τόπο που γεννήθηκε, μεγάλωσε και τιμήθηκε από τους συμπολίτες του, 24 κοντά χρόνια, μας μιλάει ο Δήμαρχος Γλυκών Νερών, Γιώργος Σιώκος, βάζοντας πρώτα απ’ όλα και πάνω απ’ όλα «το μέλλον αυτού του τόπου».

 

Τάσσεται υπέρ της διοικητικής μεταρρύθμισης στο σύνολό της, με την προϋπόθεση «όλα αυτά που γράφονται στα χαρτιά να ισχύσουν».

Οσον αφορά τις συνενώσεις, προτείνει και προκρίνει τη συνένωση των Γλυκών Νερών με την Αγία Παρασκευή, με οικονομικά κριτήρια – ως οικονομολόγος – αλλά αποδέχεται και το σενάριο συνένωσης με την Παιανία, από την οποία είχαν «αποκοληθεί», όπως και την εκδοχή συνένωσης με Γέρακα-Παλλήνη-Ανθούσα.

Αναφέρεται ακόμη, μετά από προτροπή μας, σ’ ένα σημαντικό έργο κοινωνικών παροχών και υποδομών που έχει επιτελέσει, καθώς και στο βασικό πρόβλημα όλων των Μεσογείων – το αποχετευτικό – που ελπίζει να επιλυθεί μέσω ΕΣΠΑ, χωρίς να παραβλέπει την «καθημερινότητα» των πολιτών.

 

«Καλλικράτης» ώρα μηδέν!

 

Κώστας Βενετσάνος: Κύριε Δήμαρχε, σας ευχαριστούμε που ανταποκριθήκατε. Η ενημέρωση των ενεργών πολιτών είναι καθήκον του τύπου, αλλά και της πολιτικής εξουσίας πρωτίστως, νομίζω. Ας αρχίσουμε με ένα ερώτημα που καίει αυτή την εποχή: Ποια είναι η θέση σας γενικά πάνω στην διοικητική ανασυγκρότηση, το siokos-venetsanosγνωστό σχέδιο «Καλλικράτης» και ειδικότερα όσον αφορά το Δήμο σας;

Γεώργιος Σιώκος: Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που μου δίνετε την ευκαιρία να επικοινωνήσω με τους δημότες, όχι μόνο των Γλυκών Νερών, αλλά και με όλη την περιοχή της Ανατολικής Αττικής στην οποία φτάνει η εφημερίδα σας. Όσον αφορά το σχέδιο «Καλλικράτης» είναι γεγονός πως όλο αυτό το διάστημα ασχολούμαστε με το θέμα αυτό. Υπάρχει όμως ο κίνδυνος, και πρέπει να το προσέξουμε ιδιαίτερα αυτό, να αφήσουμε τα προβλήματα, είτε αυτά είναι καθημερινότητας είτε είναι προβλήματα υποδομών για τους Δήμους μας, σε δεύτερη μοίρα. Κατά τη γνώμη μου αυτό είναι λάθος. Πρέπει να παρακολουθούμε ασφαλώς και τις εξελίξεις γύρω από τον «Καλλικράτη», ποτέ όμως να μη ξεχνάμε τα προβλήματα των δημοτών γιατί η θητεία μας λήγει 31/12/10 και κατά συνέπεια πρέπει να είμαστε απίκο στα προβλήματα των δημοτών.

 

Σε σχέση με τον «Καλλικράτη», για τα Γλυκά Νερά, υπάρχουν τρία σενάρια. Και λέω τρία και όχι δύο γιατί η μία πρόταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή, είναι πρόταση του Δημάρχου των Γλυκών Νερών. Το πρώτο σενάριο που ακούγεται αυτή τη στιγμή, είναι τα Γλυκά Νερά να ενωθούν με την Παιανία. Το δεύτερο σενάριο είναι Γλυκά Νερά-Γέρακας-Παλλήνη-Ανθούσα και το τρίτο είναι η πρόταση του Δημάρχου, τα Γλυκά Νερά να συνενωθούν με την Αγία Παρασκευή. Και αυτό θα το αιτιολογήσω.

Από τη στιγμή που δεν απαγορεύεται νομικά η συνένωση αυτή, γιατί να αποτελεί πολιτικό εμπόδιο; Το πολιτικό εμπόδιο είναι ότι υπάγεται σε διαφορετική νομαρχία. Όπως ξέρουμε όμως και απ’ ότι έχουμε ακούσει κι αυτό θα καταργηθεί, με την έννοια ότι η Αττική θα γίνει μία ενιαία Νομαρχία, μια Περιφέρεια, για την ακρίβεια. Γιατί η πρόταση αυτή γίνεται από εμένα; Γιατί νομίζω πως αυτή η πρόταση είναι συμφέρουσα για τον τόπο. Φυσικά εάν το εξετάσουμε σε επίπεδο Δημάρχου, δεν με εξυπηρετεί καθόλου, δεδομένου ότι τα Γλυκά Νερά είναι ένας Δήμος πολύ μικρότερος από το Δήμο της Αγίας Παρασκευής και κατά συνέπεια ο υποψήφιος Δήμαρχος θα είναι από την Αγία Πρασκευή και δεν θα είναι ο ομιλών. Αυτό όμως έρχεται σε πολύ δεύτερη μοίρα και πρέπει να έρχεται σε πολύ δεύτερη μοίρα.

 

Κ. Βενετσάνος: Καταφανής ανιδιοτέλεια επομένως!

Γ. Σιώκος: Ανιδιοτέλεια γιατί εγώ πρέπει να σας πω και το άλλο, ούτε επαγγελματίας πολιτικός υπήρξα, ούτε σκοπεύω να γίνω στο μέλλον. Εγώ έχω γεννηθεί στα Γλυκά Νερά, αγαπώ τον τόπο αυτό που γεννήθηκα και μεγάλωσα και κατά συνέπεια του το οφείλω, που με έχει τιμήσει 23 χρόνια. Είμαι 20 χρόνια δημοτικός σύμβουλος και 3 χρόνια Δήμαρχος· με έχουν τιμήσει σ’ αυτά τα αξιώματα, γιατί θεωρώ εξίσου σοβαρό το αξίωμα του δημοτικού συμβούλου με αυτό του Δημάρχου, και έχω μία αγάπη και υποχρέωση. Πολιτική υποχρέωση απέναντι στους συνδημότες μου, να υποστηρίξω πρωτίστως το μέλλον αυτού του τόπου.

Τι εννοώ όταν λέω το μέλλον αυτού του τόπου: η Αγία Παρασκευή είναι σχετικά ένας εύπορος Δήμος, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει οικονομικά τα Γλυκά Νερά, ώστε να γίνουν εκείνα τα έργα υποδομής τα οποία χρειάζονται και τα οποία απαιτούνται, και είναι πάρα πολλά σε σχέση με αυτά που πρέπει να γίνουν στην Αγία Παρασκευή. Γιατί κακά τα ψέματα ο Δήμος της Αγίας Παρασκευής είναι ένας διαμορφωμένος Δήμος από προβλήματα υποδομών. Κατά συνέπεια πολλά χρήματα, για να μην πω τα περισσότερα, θα έρθουν στα Γλυκά Νερά. Έτσι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα έργα υποδομής τα οποία υπάρχουν σε εκκρεμότητα. Μ’ αυτό το σκεπτικό κάνω αυτήν την πρόταση.

Όσον αφορά τις άλλες προτάσεις οι οποίες ακούγονται, δεν διαφωνώ με καμία. Δεν διαφωνώ ιδιαίτερα, δεδομένου ότι εμείς οι Δήμαρχοι αυτήν την εποχή εαν από μόνοι μας, χωρίς να λάβουμε υπόψιν μας τις απόψεις των δημοτών, πούμε κάτι διαφορετικό από αυτό που είπα σε σχέση με την Αγία Παρασκευή, θα θεωρηθεί ότι έχουμε κάποια ιδιοτέλεια πάνω σ’ αυτό το θέμα, είτε γιατί έτσι νομίζουμε ότι μας εξυπηρετεί είτε για άλλους λόγους. Εγώ πιστεύω ότι και οι δύο αυτές προτάσεις είναι συζητήσιμες, ασφαλώς η κάθε μία έχει και τα δικά της προβλήματα, αλλά έχω την εντύπωση πως όταν ξεκινάμε να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα ή να αλλάξουμε τα δεδομένα όχι μόνο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού, αλλά να φτιάξουμε μια καινούρια αρχιτεκτονική για όλο το κράτος, θα ήταν μιζέρια από τη μεριά εκείνων που θα σταθούν  σε θέματα τα οποία έχουν σχέση με την εκλογή τους καταρχήν, αυτή καθεαυτή, ή της εκλογής της παράταξής τους, από το να δουν τι συμφέρει πραγματικά τον τόπο.

 

Κ. Βενετσάνος: Είστε σαφής. Θα ήθελα μονάχα μία διευκρίνηση σχετικά με το αν θεωρείτε ενδεδειγμένη γενικότερα αυτή την διοικητική ανασυγκρότηση όσον αφορά την Α’ βάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δηλαδή Δήμοι ευμεγέθεις και από πλευράς πληθυσμού και οικονομικής αυτάρκειας δεν θα μπορούσαν να παραμείνουν δήμοι-πόλεις;

Γ. Σιώκος: Είναι, όχι απλά καλή, αλλά ουσιαστική η ερώτηση και οφείλω στις ουσιαστικές ερωτήσεις, να απαντώ ανάλογα. Εαν όλα αυτά που αναφέρονται στο κείμενο το οποίο έχει δοθεί για διαβούλευση, ισχύσουν,  τότε μιλάμε για μια αναγκαιότητα της εφαρμογής του προγράμματος «Καλλικράτης»· απαραίτητη αναγκαιότητα. Εαν όμως στην πορεία αυτά τα οποία αναφέρονται στο κείμενο διαβούλευσης, που εν τέλει θα αποτελέσει το νομοσχέδιο και κατ’ακολουθίαν το νόμο, δεν εφαρμοστούν, τότε καλύτερα να παραμείνουμε όπως είμαστε.

 

 

Δημαρχεύειν μεν, πράττειν δε!

 

Κ. Βενετσάνος: Σας ευχαριστώ πολύ. Θέλετε να μας αναφέρετε σε συντομία, για να γίνει και πιο εύληπτο από τους αναγνώστες, 2-3 βασικά έργα σας, που έχετε επιτελέσει στην θητεία σας ως Δήμαρχος;

Γ. Σιώκος: Καταρχήν ήθελα να αναφερθώ σε δύο ενότητες. Η πρώτη είναι το κοινωνικό κομμάτι. Το δεύτερο είναι τα έργα, αυτά καθ’ αυτά, υποδομών. Τα Γλυκά Νερά είναι σχετικά ένας καινούριος Δήμος. Δεν θέλω σε καμία περίπτωση να υποτιμήσω το έργο των προηγούμενων Δημάρχων. Εκείνο όμως το οποίο έλειπε από τα Γλυκά Νερά ήταν οι λεγόμενες κοινωνικές παροχές, είτε υπό τη μορφή δομικών παροχών, είτε υπό τη μορφή πολιτιστικών ή αθλητικών δραστηριοτήτων.

Έλειπε ένα ΚΑΠΗ στα Γλυκά Νερά, τώρα υπάρχει· δεν υπήρχαν δωρεάν δημοτικά ιατρεία με εθελοντές γιατρούς, τώρα υπάρχουν· δεν υπήρχε μία κοινωνική λειτουργός, τώρα υπάρχει· δεν υπήρχε ένας θερινός κινηματογράφος, τώρα τον δημιουργήσαμε.

Δεν υπήρχε ανακύκλωση, τώρα γίνεται, δεν υπήρχαν αθλητικές εγκαταστάσεις ανάλογες του πληθυσμού. Υπήρχε απλά ένα γήπεδο και τώρα υπάρχουν 2 ακόμη γήπεδα 5x5 και ένα 9x9 με πλαστικό τάπητα κλπ. Δεν υπήρχαν αυτές οι πολιτιστικές δραστηριότητες οι οποίες υπάρχουν τώρα με τη μορφή της ποιότητας και της ποσότητας.

Έχουμε ένα πνευματικό κέντρο το οποίο πραγματικά εξυπηρετεί όλες τις ανάγκες όχι μόνο του Δήμου Γλυκών Νερών, αλλά και των γειτονικών Δήμων, θα μπορούσα να πω. Δεν υπήρχε ένας παιδικός σταθμός ανάλογος των αναγκών του Δήμου Γλυκών Νερών. Υπήρχε ένας που εξυπηρετούσε μόνο 70 παιδιά, 70 οικογένεις. Τώρα σε έναν καινούριο Παιδικό Σταθμό, ο οποίος κατασκευάστηκε, δημιουργήθηκε και λειτουργεί, τα παιδιά είναι 170, 170 οικογένειες. Ακόμη, δημιουργήσαμε 4 παιδικές χαρές. Αυτά σε σχέση με τις παροχές.

 

Όσον αφορά τις υποδομές, ένα πολύ μεγάλο έργο είναι το σκέπασμα του ρέματος Παναγίτσας. Ήταν ένα ρέμα στο οποίο πέφτανε όλα τα λύματα, όχι μόνο των Γλυκών Νερών, αλλά και άλλων Δήμων, καθώς αυτό το ρέμα είναι από τα πιο παλιά· ξεκινούσε από την Πεντέλη και κατέληγε στη Ραφήνα. Ένα τμήμα του, το οποίο ήταν ξεσκέπαστο, δίπλα ακριβώς από τα παράθυρα και τις πόρτες των σπιτιών, ο Δήμος Γλυκών Νέρων, μαζί με τον Δήμο του Γέρακα και τη Νομαρχία φυσικά, συνήψαμε μία  προγραμματική σύμβαση και είναι ζήτημα ημερών να ολοκληρωθεί. Έχει ξεκινήσει και αυτό το σκέπασμα του ρέματος της Παναγίτσας.

Ήταν ένα έργο ουσίας και ένα έργο το οποίο περίμεναν χρόνια οι πολίτες των Γλυκών Νερών.

 

 

Αποχετευτικό Σύστημα: χρόνιο πρόβλημα!

 

Κ. Βενετσάνος: Δίκτυο αποχέτευσης υπάρχει;

Γ. Σιώκος: Δίκτυο αποχέτευσης δεν έχουμε. Όταν προεκλογικά είχα κάνει ένα γκάλοπ να δω πού βρισκόμαστε, ανάμεσα στη πρόθεση ψήφου και άλλα, ένα ερώτημα ήταν:  «ποιο είναι το σοβαρότερο πρόβλημα των Γλυκών Νερών».

Οι πολίτες απήντησαν με μεγάλη διαφορά από το δεύτερο πρόβλημα - που ήταν η καθαριότητα - και έβαζαν πρώτο το αποχετευτικό. Είχαμε δυο συναντήσεις οι Δήμαρχοι της Ανατολικής Αττικής· η μία ήταν με  τον περιφερειάρχη τον κ. Λιακόπουλο και η άλλη με την κ. Μπιρμπίλη παρουσία του κυρίου περιφερειάρχη. Απ’ ότι μας είπαν, τα λεφτά αυτή τη στιγμή υπάρχουν από το ΕΣΠΑ, εκείνο όμως που πρέπει να τακτοποιήσουμε είναι τα γραφειοκρατικά, τα νομικά προβλήματα τα οποία υπάρχουν και έχω την εντύπωση  και την  εκτίμηση ότι εαν το δει σωστά και γρήγορα η κυβέρνηση μπορεί να γίνει τώρα το έργο αυτό της αποχέτευσης για όλα τα Μεσόγεια, με τριτοβάθμιο καθαρισμό, με 1,5-2 χιλιόμετρα μέσα στη θάλασσα, σε 60 μέτρα βάθος. Το παλιό σχέδιο ουσιαστικά, βελτιωμένο. Πρέπει να γίνει! Είναι τεράστια υποχρέωση της πολιτείας! Δεν μπορεί το 2010 να έχουμε τον μισό πληθυσμό της Αθήνας με βόθρους.

 

Μία τρίτη ενότητα στην ερώτηση που μου κάνατε προηγουμένως, είναι η αντιμετώπιση της καθημερινότητας. Είπα έργα υποδομής, κοινωνικές παροχές, αλλά εξίσου σημαντική είναι και η αντιμετώπιση της καθημερινότητας, η οποία μπορεί να ακούγεται πολύ απλή, αλλά η ενασχόλησή μου με τα κοινά μου έχει αποδείξει και με έχει διδάξει ότι η καθημερινότητα είναι το σοβαρότερο πρόβλημα των δημοτών γιατί η τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία είναι και πιο κοντά στους δημότες, το πρώτο που έρχεται να αντιμετωπίσει και να λύσει είναι η καθημερινότητα. Αν δεν έχεις καθαρή πόλη, αν έχεις τα νερά να τρέχουν στους δρόμους, αν δεν έχεις φυτέψει ή δεν φυτεύεις δεντράκια, αν δεν κοιτάς και δεν τακτοποιείς τα σχολεία, αν δεν φτιάξεις μία εκκλησίτσα – ούτε εκκλησίτσα δεν είχαμε μέχρι πρόσφατα στο Κοιμητήριο· είχαμε μία που κόντευε να πέσει - αν το νεκροταφείο δεν είναι τακτοποιημένο, καθαρό, σε μία τάξη, όλα αυτά διαμορφώνουν ένα κλίμα, στο οποίο, ό,τι έργα μεγάλα υποδομής και να κάνεις, όλα αυτά επισκιάζονται από την έλλειψη επαρκούς ενδιαφέροντος προς τους πολίτες. Ο πολίτης νιώθει άμεσα αυτή την επίπτωση και την εκλαμβάνει ως αδιαφορία απέναντι του, εάν δεν είναι καθαρή η πόλη, δεν μαζεύεις τα κλαδιά και χίλια «δεν», θα μπορούσαμε να πούμε.

 

Κ. Βενετσάνος: Να διατυπώσω δυο τυπικές ερωτήσεις. Πόσο πληθυσμό έχετε και πόσους ψηφοφόρους;

Γ. Σιώκος: Υπάρχουν δύο νούμερα όσον αφορά τον πληθυσμό. Υπάρχει το πρώτο νούμερο που είναι η απογραφή του 2001. Το νούμερο αυτό δεν ανταποκρίνεται σε καμία περίπτωση στην πραγματικότητα και υπάρχει το πιθανολογούμενο, το οποίο θα γίνει σίγουρο το 2011, στη νέα απογραφή. Αυτή τη στιγμή υπολογίζω τους κατοίκους των Γλυκών Νερών γύρω στις 15.000. Οι εγγεγραμένοι ψηφοφόροι και από εκεί φαίνεται και η διαφορά, είναι 6.000, και η απογραφή του 2001 ήταν 6.000. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση οι ψηφοφόροι να είναι ίδιοι σε ποσότητα με τους κατοίκους. Βέβαια εδώ έχουμε μια ιδιορρυθμία. Επειδή τα Γλυκά Νερά δεν αποτελούνται από γηγενείς κατοίκους, οι γηγενείς κάτοικοι άντε να ήταν εγώ και άλλοι 50· έτσι ξεκίνησαν τα Γλυκά Νερά. Ήταν οικισμός της κοινότητας Παιανίας. Προέρχονται οι κάτοικοι των Γλυκών Νερών από διάφορα μέρη της Ελλάδος όπου ήρθαν εδώ και εγκαταστάθηκαν. Κατά συνέπεια πολλοί απ’ αυτούς ψηφίζουν στις περιφέρειές τους.

 

Κ. Βενετσάνος: Σας ευχαριστώ πολύ κ. Δήμαρχε. Ήσασταν σαφέστατος και απόλυτα ειλικρινής.

Γ. Σιώκος: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ κι εγώ, που μου δώσατε τη δυνατότητα να εκφραστώ και να ενημερώσω υπεύθυνα τους δημότες μου, μέσω της “Εβδόμης”.

 

 

Κατά την αρχαιότητα η περιοχή των Γλυκών Νερών ήταν κατοικημένη και πιθανότατα εκεί βρισκόταν ο αρχαίος δήμος Λευκόνιον ή Λευκονόη. Από τον 5ο αι. π.Χ. και μέχρι τη ρωμαϊκή κατάκτηση η περιοχή είχε συνεχή κατοίκηση όπως μαρτυρούν διάφορα αρχαιολογικά ευρήματα. Επιπλέον, τα ερείπια παλαιοχριστιανικού ναού μαρτυρούν την πρώιμη οργάνωση χριστιανικής κοινότητας.

Γλυκά Νερά σήμερα ονομάζεται η περιοχή που βρίσκεται μεταξύ Παιανίας, Σταυρού, δυτικά της λεωφόρου Λαυρίου, μέχρι και τους ανατολικούς πρόποδες του Υμηττού.

Η ονομασία Γλυκά Νερά προέρχεται από το θαυμάσιο νερό ενός πηγαδιού που βρισκόταν σε κτήμα της περιοχής.

Η περιοχή που υπάγεται σήμερα στο Δήμο Γλυκών Νερών ήταν κάποτε πευκόφυτη και καταπράσινη, αλλά σήμερα, ακόμη κι αν έχει χάσει μέρος της αγροτικής και φυσικής της ομορφιάς, διατηρείται ελκυστική στον επισκέπτη και ο Δήμος εξελίσσεται σε όμορφη πόλη.

Ο Δήμος έχει έκταση 4.000 τ.χλμ. και πληθυσμό γύρω στις 15.000 κατοίκους, όπως υπολογίζεται να δείξει η απογραφή του 2011. Η περιοχή είναι καθαρά οικιστική.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 94 guests και κανένα μέλος