Καλωδιωθείτε ...ψηφιακά

Θυμάστε την τηλεόραση πριν από 20 χρόνια, που υπήρχαν μόλις δύο κανάλια ιδιωτικά και 3 κρατικά; Που βλέπαμε τα προγράμματα κάποτε ασπρόμαυρα, μετά και έγχρωμα αλλά χιονισμένα; Ε, τώρα ήρθε η εποχή μετά τον ψηφιακό ήχο (από δίσκους σε cd) να  περάσουμε στην ψηφιακή εικόνα.

Βέβαια αυτό δεν γίνεται το ίδιο ομαλά όπως έγινε με τον ήχο και εμφανίζονται προβλήματα που φαίνεται να έχουν βάσεις οικονομικών συμφερόντων.

 

Για την ιστορία το πρώτο κανάλι που έκανε το ψηφιακό βήμα ήταν η ΕΡΤ. Προκειμένου τότε να μπορείς να λαμβάνεις το ψηφιακό σήμα - του οποίου το πρότυπο εκμπέμπει ήδη η ΕΡΤ και είναι το DVB-T mpeg2 - έπρεπε να προμηθευτείς τον ειδικό αποκωδικοποιητή, που στη συνέχεια όμως ενσωματώθηκε στις καινούργιες τηλεοράσεις της αγοράς.

 

Τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας, έρχονται τώρα με την εταιρεία DIGEA - που σύστησαν τα ίδια - και της αναθέτουν την ψηφιακή εκπομπή των τηλεοπτικών προγραμμάτων τους καθώς και όποιων άλλων σταθμών επιλέξουν τις υπηρεσίες της.

 

Έργο της DIGEA λοιπόν, είναι:

• Να κατασκευάσει τις απαραίτητες υποδομές για το ψηφιακό δίκτυο (εγκαταστάσεις αναμετάδοσης, κωδικοποίησης και πολυπλεξίας), να προσφέρει υπηρεσίες και να αναλάβει την επέκταση των συχνοτήτων/ bandwidth στο μέλλον (ένας από τους 2 φορείς στην Ελλάδα).

• Να κατασκευάσει την υποδομή για τις ψηφιακές υπηρεσίες (ηλεκτρονικός οδηγός προγράμματος, διαδραστικές υπηρεσίες, κρυπτογράφηση κ.λπ.)

 

Το πρόβλημα που προκύπτει τώρα είναι ότι το πρότυπο που θα εκπέμψει η Digea (δηλαδή τα κανάλια) ΔΕΝ είναι συμβατό με την πλειονότητα των συσκευών με ενσωματωμένο ψηφιακό δέκτη που έχουν πουληθεί στην χώρα μας, αφού αποφάσισε να υιοθετήσει το DVB-T mpeg4 το οποίο ΔΕΝ μπορούν να αποκωδικοποιήσουν οι περισσότερες συσκευές.

 

H πρώτη ψηφιακή εκπομπή έγινε στην περιοχή του Κορινθιακού τον Σεπτέμβριο του 2009. Από τις 14 Ιανουαρίου 2010 και η Θεσσαλονίκη βλέπει «ψηφιακά» από τα κέντρα εκπομπής του Χορτιάτη και του Φιλίππειου, ενώ μέσα στο 6μηνο που ακολουθεί προγραμματίζουν την Αθήνα, τη Λάρισα και την Πάτρα.

Εάν αγοράσατε την ωραία σας τηλεόραση πρόσφατα (το τελευταίο 6μηνο), ανήκετε πιθανότατα στους λίγους τυχερούς και δεν θα έχετε πρόβλημα. Εάν πάλι όχι, θα αναγκαστείτε να αντικαταστήσετε τον εξοπλισμό σας αγοράζοντας ή μια καινούργια τηλεόραση ή τον ανάλογο αποκωδικοποιητή σήματος. Και θα μου πείτε, εμένα δεν με ενδιαφέρει να βλέπω ψηφιακά, άρα δεν θα αλλάξω τίποτα στον εξοπλισμό μου.

Λάθος, αφού ακολουθώντας την απόφαση της Παγκόσμιας Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU) έως το 2015 όλες οι χώρες παγκοσμίως θα πρέπει να έχουν εγκαταλείψει την ξεπερασμένη αναλογική τεχνολογία και να προχωρήσουν στην εκπομπή ψηφιακού σήματος για την τηλεόραση.

Μάλιστα σύμφωνα με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα προτρέπονται να σταματήσουν την προβολή των αναλογικών προγραμμάτων τους έως το τέλος του 2012, κάτι για το οποίο η Ελλάδα έχει δεσμευτεί εδώ και τρία χρόνια. Οπότε όποιος δεν εκσυγχρονιστεί δεν θα βλέπει τηλεόραση. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα στο κέντρο του Φιλίππειου, όπου ήδη έχει σταματήσει η εκπομπή αναλογικού σήματος από τις 14 Ιανουαρίου 2010 και πλέον η εκπομπή σήματος γίνεται μόνο ψηφιακά.

Το ερώτημα που εύλογα δημιουργείται είναι γιατί τα ιδιωτικά κανάλια δεν προσαρμόστηκαν με το ίδιο πρότυπο που εκπέμπουν και τα κρατικά. Από μια μικρή έρευνα που κάναμε στο internet, τα κανάλια θα εκπέμπονται και πάλι σε 4:3 (!!!) standard definition, με εξαίρεση τον ΣΚΑΙ που ήδη εκπέμπει 16:9. Δηλαδή, θα μπορούσαν κάλλιστα να εκπέμψουν στο συμβατό mpeg2 και πάλι θα είχαν δυνατότητα καλύτερης ανάλυσης σήματος.

Άρα γιατί mpeg4? Ίσως διότι είναι φθηνότερο για τα ίδια τα κανάλια που μόνα τους κάνανε την Digea; Διότι θα χωρέσει περισσότερους σταθμούς από τις ίδιες συχνότητες και έτσι θα γεμίσουμε ευκολότερα με κάθε είδους telemarketing.

Όποιος και να είναι ο λόγος, αυτός που επιβαρύνεται είναι ο τηλεθεατής.

 

«Αφού δεν καταλαβαίνετε γαλλικά,

σας γράφουμε ελληνικά»

 

Την απόγνωσή τους για το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας τους αποφάσισαν να αποτυπώσουν Γάλλοι φοιτητές σε μία επιστολή γραμμένη στα... αρχαία ελληνικά.

Με την υποσημείωση «αφού δεν καταλαβαίνετε γαλλικά, σας γράφουμε ελληνικά», οι φοιτητές έστειλαν το γράμμα διαμαρτυρίας στον υπουργό Παιδείας της χώρας, Ξαβιέ Νταρκός.

Προέρχεται από το τμήμα φοιτητών Αρχαίων Ελληνικών της Σορβόννης, οι οποίοι διάλεξαν τον τρόπο αυτόν για να τραβήξουν την προσοχή της γαλλικής κυβέρνησης. Όπως επισημαίνουν αστειευόμενοι στην επιστολή, ο Πλάτων και ο Δημοσθένης δεν θα μπορούσαν παρά να συμφωνήσουν με το πνεύμα του κειμένου τους.

Απολαύστε την παρακάτω...

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 333 guests και κανένα μέλος