Το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης μονοπώλησε το ενδιαφέρον των Δημοτικών συμβούλων στο Δ.Σ. της Δευτέρας 25/1, αφού αφορούσε την πολυσυζητημένη μεταρρύθμιση της Τ.Α. «Καλλικράτης» κι ας προσπάθησε ο πρόεδρος να το περάσει με τη συνηθισμένη συντομία “λοιπόν ομόφωνα”! Ετσι λοιπόν επί του θέματος  είπε: «μια υποστηρικτική απόφαση να πάρουμε για το ψήφισμα της ΚΕΔΚΕ». Παρ’ ότι η μεγάλη πλειοψηφία ήταν θετική με την μεταρρύθμιση, οι σύμβουλοι – καλώς κρίνουμε εμείς – θέλησαν να το αναπτύξουν το θέμα και όχι απλά να ψηφίσουν με ένα ναι ή ένα όχι.

Ο Αγγ. Αποστολάτος, τόνισε ότι δεν έχει κάποια αξία απλώς να ψηφίσουν υπέρ της απόφασης της ΚΕΔΚΕ, αλλά να συζητήσουν κάποια ζητήματα που θα απασχολήσουν τους νέους Δήμους, όπως το σημαντικότερο ίσως θέμα των πόρων. Αν δηλαδή θα κατανεμηθούν σωστά οι πόροι και οι αρμοδιότητες στους Δήμους. Κατέληξε δε, με την είδηση, που ανακοίνωσε ο Θ. Πάγκαλος την προηγούμενη ημέρα σε συγκέντρωση ενημέρωσης για τον «Καλλικράτη ότι η συνένωση θα είναι τα 3Β, Βούλα – Βουλιαγμένη – Βάρη.

Ο Π. Θανόπουλος βλέποντάς το συναισθηματικά δεν ήθελε να συνενωθεί η Βούλα. Και θα μπορούσε είπε να γίνει αυτό. Όμως δήλωσε ότι «για εθνικό συμφέρον και για οικονομία του κράτους, για ουσιαστική αποκέντρωση και πολλά άλλα προτερήματα που προσφέρει ο “ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ” πρέπει να το στηρίξουμε». Πρόσθεσε ακόμα (σαν να άκουγα τον Παπανδρέου) ότι θα έχουν καλύτερη οργάνωση οι Δήμοι, και οι πολίτες καλύτερη εξυπηρέτηση»(!). Τελειώνοντας επέστησε την προσοχή στους συμβούλους «να μη μπουν ξένα συμφέροντα και έχουμε αρνητικές επιδράσεις στο περιβάλλον της Βούλας».

 

“Ο μόνος τρόπος να μη βγει Δήμαρχος ο Αποστολάτος,

είναι η συνένωση των Δήμων”

 

Καρφί προσπάθησε να πετάξει ο Δ. Κιούκης στον Αγγ. Αποστολάτο λέγοντας ότι «προτιμώ την συνένωση των 3Β γιατί είναι ο μόνος τρόπος να μη βγει Δήμαρχος ο Αποστολάτος», αλλά δεν του βγήκε ακριβώς όπως το ήθελε, αφού με την δήλωσή του αυτή, ουσιαστικά παραδέχεται τη δύναμη του Αποστολάτου στη Βούλα.

 

Ακολούθησε το σχόλιο του Δημήτρη Δαβάκη, ο οποίος θέλησε να γράψουν ένα υπόμνημα που θα περιφρουρεί τις αρχές, τα ευεργετήματα του Δήμου για τα οικονομικά και πολεοδομικά θέματα, αλλά ο πρ. Α. Κάσδαγλης, είπε ότι δεν μπορούν να περιμένουν, έπρεπε να το είχε έτοιμο.

Η Ηλ. Τσιριγώτη δήλωσε “αδιάβαστη” ώστε να μπορεί να ψηφίσει υπέρ της απόφασης της ΚΕΔΚΕ, γι’ αυτό και ψήφισε λευκό. Πρόσθεσε δε έναν προβληματισμό: «η κοινωνία θέλει να ξεφύγει απ’ τα κόμματα. Με τις συνενώσεις και τις γιγαντώσεις των Δήμων, αυτό είναι κάτι που θα επιτευχθεί;  Ή μήπως θα χρειαζόμαστε κομματικές οργανώσεις για να ψηφίσουμε Δήμαρχο»;

Προβληματισμένος φάνηκε και ο Γ. Χατζηιωάννου που όπως είπε «υποτίθεται ότι έχουμε σοβαρό οικονομικό πρόβλημα στη χώρα μας και πάνε να κάνουν τέτοια μεταρρύθμιση; Πόσο θα κοστίσει αυτή;»

Θετική αλλά με κάποιες επισημάνσεις εμφανίστηκε και η Ν. Κάραγιαν προτάσσοντας θέματα όπως τη χωροθέτηση διοικητικών ορίων των ΟΤΑ, η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, η στελέχωση και η υποχρεωτική επιμόρφωση των Δημάρχων.

Τέλος ο Γιάννης Σκουμπούρης ήταν ο πλέον ενημερωμένος και έκανε μια ανάλυση υπέρ της μεταρρύθμισης. «Δεν αφορά μόνο την Τ.Α., πρόκειται για ανασυγκρότηση όλου του κράτους» είπε και συνέχισε, «είμαστε το πιο γραφειοκρατικό κράτος της Ευρώπης. Πρέπει να στηρίξουμε τον “Καλλικράτη” χωρίς να σκεφτόμαστε ότι είμαστε Βουλιώτες. Θα επιτύχουμε αποκέντρωση της φορολογικής εξουσίας, θα συνδεθεί το ΦΠΑ με τους πόρους της Τ.Α. Δεν πρέπει να μας φοβίζει το θέμα της εκπροσώπησης, θα γίνει με ποσόστωση και ο κάθε Δήμος θα εκπροσωπείται από δικούς του». Και κατέληξε: «Να πούμε ένα μεγάλο ναι».

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 119 guests και κανένα μέλος