Ευρωπαϊκή ηλεκτρονική κληρονομιά Europeana

 

Η Europeana αποτελεί μια φιλόδοξη προσπάθεια δημιουργίας ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης και μουσείου μέσα από την οποία θα αναδεικνύεται συνολικά ο ευρωπαϊκός πολιτισμός. Η πρόσβαση στο κοινό είναι ελεύθερη μέσω της ιστοσελίδας της: www.europeana.eu.

pensar_cultureΟ ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Παπανικολάου με ερώτηση που υπέβαλε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζήτησε να πληροφορηθεί για το ποσοστό συμμετοχής της Ελλάδας στο πρόγραμμα Europeana και την ενσωμάτωση των αρχαίων ελληνικών, λατινικών και βυζαντινών κειμένων σε αυτό.

Στην απάντησή της η Επιτροπή επισημαίνει ότι μέσω της ψηφιακής βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Πατρών, η Ελλάδα έχει συνεισφέρει μέχρι σήμερα με περίπου 75.000 ψηφιακά αντικείμενα στην Europeana, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 1,5% του συνόλου των προσβάσιμων αντικειμένων. Παράλληλα, επισημαίνει ότι έχει καλέσει επανειλημμένως τα κράτη μέλη ως μόνα αρμόδια να εντείνουν τις προσπάθειες ψηφιοποίησης συμπεριλαμβάνοντας ιδίως τα αριστουργήματα της κοινής ευρωπαϊκής κληρονομιάς, όπως τα κείμενα της αρχαίας ελληνικής και βυζαντινής γραμματείας.

Η συνεισφορά της Ελλάδας στην Europeana είναι δυσανάλογα μικρή σε σχέση με την συνεισφορά της στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό όπως τόνισε και ο Γ. Παπανικολάου.

Η προσπάθεια του Πανεπιστημίου Πατρών είναι αξιόλογη αλλά από μόνη της δεν αρκεί. Θα πρέπει να ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι ακαδημαϊκοί και πολιτιστικοί φορείς της χώρας προκειμένου να υπάρχει μια βάση δεδομένων ολοκληρωμένη στο ηλεκτρονικό αυτό μουσείο, μιας και η αρχαία Ελληνική κληρονομιά αποτελεί μεγάλο και πρωταρχικό μέρος της Ευρωπαϊκής.

 

 

ΣΥΣΚΕΥΗ ΑΝΤΙ-ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ

 

Το 1923, οι απλοί ιπτάμενοι δίσκοι του Townsend T. Brown απέδειξαν μια σχέση μεταξύ του ηλεκτρισμού και της βαρύτητας. Δουλεύοντας σ' αυτή την κατεύθυνση για πάνω από 28 χρόνια, ο Brown κατοχύρωσε (ευρεσιτεχνείες U.S. 2,949,550, 3,018,394, και άλλες) την ηλεκτροστατική μέθοδο προώθησης. Ξεκινώντας με δίσκους διαμέτρου δύο ποδιών, που αιωρούνταν γύρω από ένα πάσσαλο με 17 πόδια το δευτερόλεπτο, αύξησε το μέγεθος κατά ένα τρίτο και οι δίσκοι πέταξαν τόσο γρήγορα ώστε τα αποτελέσματα έγιναν άκρως απόρρητα, έγραψε ένα διεθνές περιοδικό πτήσεων το 1956. Πριν το τέλος της ζωής του ο Brown κατείχε συσκευή, που μπορούσε να ανυψώσει τον εαυτό της όταν της εφαρμοζόταν ηλεκτρισμός. Πέθανε το 1985.

Άρα αν η ηλεκτροβαρυτική αναπτυχθεί, θα μπορούσαμε να είχαμε μια τεχνολογία ηλεκτρικών διαστημοπλοίων, η οποία δεν θα υπόκειται στις γνωστές ηλεκτρομαγνητικές αρχές. Τα σκάφη θα ωθούνταν σε κάθε κατεύθυνση, δίχως να τα κινούν μηχανικά μέρη. Δίχως ταχύτητες, προπέλες ή τροχούς.

Την επόμενη φορά που θα δείτε στον ουρανό ένα περίεργο στρογγυλό αντικείμενο να πετάει προς κάθε κατεύθυνση σκεφτείτε μήπως τελικά είναι γήινο.

 

 

Τι λένε οι Βουλευτές για την απαγόρευση του καπνίσματος;

 

Έχω ασχοληθεί πολλές φορές απ’ αυτή τη σελίδα με το κάπνισμα και την απαγόρευσή του και ίσως έχω κουράσει, ή ακόμα και τσαντίσει ορισμένους καπνιστές.

Όμως αυτή τη φορά με “τσίγκλισε” μια έρευνα που έφτασε στο e-mail μου από την ΜΚΟ "nosmoke.gr". Έρευνα σχετικά με το πρόβλημα του καπνίσματος στη χώρα μας και τους τρόπους επίλυσής του, που διεξήγαγαν μέλη της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης από 21/12/09 έως 12/1/2010 στους 300 Βουλευτές μας και απάντησαν μόλις 41... Οι παρατάξεις που πρόσκεινται οι βουλευτές που συμμετείχαν είναι: 21 ΠΑΣΟΚ, 14 ΝΔ, 4 ΛΑΟΣ, 1 ΚΚΕ & 1 ΣΥΡΙΖΑ κι απ’ αυτούς καπνίζουν οι 9, 16 το έχουν κόψει και 16 δεν έχουν καπνίσει ποτέ.

Η πλειοψηφία αυτών των 41 λοιπόν, υποστηρίζει ότι:

- πρέπει να ληφθούν ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ δραστικά μέτρα, για την πρόληψη και μείωση του καπνίσματος, καθότι το κάπνισμα στη χώρα μας έχει πάρει τις διαστάσεις πανδημίας και έχει γίνει πλέον εθνικό μας πρόβλημα,

- είναι λάθος επιλογή της πολιτείας να προσπαθεί να πετύχει μείωση του καπνίσματος των ανηλίκων, χωρίς να λαμβάνει σοβαρά μέτρα για τη μείωση του καπνίσματος των ΕΝΗΛΙΚΩΝ, καθότι ως γνωστό οι ανήλικοι αντιγράφουν τους ενήλικους,

- το δικαίωμα του μη καπνιστή να μην εισπνέει καπνό είναι ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟ από το δικαίωμα του καπνιστή να καπνίζει όπου θέλει.

35 από τους 41 βουλευτές συμφωνούν ότι η ΚΑΘΟΛΙΚΗ απαγόρευση του καπνίσματος σε ΟΛΟΥΣ τους κλειστούς δημόσιους χώρους ΧΩΡΙΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ, όπως έχει πλέον εφαρμοστεί με επιτυχία στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. θα πρέπει να είναι το επόμενο βήμα του υπουργείου υγείας στα πλαίσια της «επικαιροποίησης» της γνωστής υπουργικής απόφασης 88202 / 25-6-2009. Πέντε βουλευτές υποστηρίζουν πως απλά πρέπει να εφαρμοστεί ο υπάρχων νόμος με διενέργεια ελέγχων και εφαρμογή κυρώσεων στους παραβάτες και μόνο 1 βουλευτής τάσσεται υπέρ του διαχωρισμού των καταστημάτων σε χώρους καπνιστών και μη.

Εντύπωση έκανε στους ανθρώπους της Μ.Κ.Ο. «Nosmoke.gr» το γεγονός ότι απείχε από την έρευνα η Υπουργός υγείας, ενώ επισημαίνουν ότι εδώ και ενάμιση μήνα έχουν ζητήσει ακρόαση απ’ την Υπουργό - καθ’ ότι όπως ανακοίνωσε η ίδια από τηλεοράσεως συναντά τους εμπλεκόμενους φορείς, πριν εκδοθεί από το υπουργείο υγείας η σχετική υπουργική απόφαση που θα καθορίσει την κατάσταση από δω και πέρα όσον αφορά το κάπνισμα στη χώρα μας - αλλά ακόμα περιμένουν...

 

Εγώ πάλι, πιστεύω ότι πρέπει να περιμένω μέχρι το 2012 για να συμπορευθούμε με τις Ευρωπαϊκές χώρες, την προθεσμία που έχει δώσει η Ε.Ε. δηλαδή για την απαγόρευση του τσιγάρου, γιατί η μέχρι τώρα πορεία αυτό έχει δείξει. Όποια μεταρρύθμιση έχει υπόβαθρο την Ε.Ε. θα λειτουργήσει θέλουμε δεν θέλουμε.

 

 

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 69 guests και κανένα μέλος