Ο Πέτρος Δούκας, Υφυπουργός Οικονομικών στην πρώτη διακυβέρνηση της Ν.Δ. 2004-2007 και ακολούθως Εξωτερικών επί οικονομικών θεμάτων, “ανοίγεται” στον Κώστα Βενετσάνο, πάνω στα καυτά θέματα της οικονομίας, του σκανδάλου του Βατοπεδίου στο οποίο εμπλέκεται, και στις εξεταστικές επιτροπές.

Είναι αποκαλυπτικός, αν και προσεκτικός, επί των πραγματικών υπευθύνων, γιατί δεν θέλει προφανώς να δώσει λαβές σε εσωκομματικούς αντιπάλους που καιροφυλακτούν και «ηθικολογούν».

Είναι «θύμα κι όχι θύτης», όπως δηλώνει κατηγορηματικά και φωτογραφίζει το Μαξίμου, όπως έχει καθιερωθεί να λέγεται ο εκάστοτε Πρωθυπουργός – εν προκειμένω ο Καραμανλής και (ή) το αυλικό περιβάλλον του.

Επιφυλάσσεται να τα πει στην εξεταστική όλα αυτά, αφού τα κομματικά όργανα – εφ’ όσον λειτουργούν – αποφεύγουν ν’ ασχοληθούν, αν και το ‘χει ζητήσει επανειλημμένα.

Όσον αφορά τις «εξεταστικές» θεωρεί ότι στόχος της συστάσεώς τους δεν είναι η αλήθεια!

Ας διαβάσουμε όμως προσεκτικά τη συνέντευξη που μας παραχώρησε ο πρ. Υπουργός και Βουλευτής, γιατί τα υποφαινόμενα αποκαλύπτουν την αλήθεια.

 

 

Κύριε Υπουργέ,  η όποια οικονομική κατάσταση και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα δεν προκύπτει ξαφνικά, ακολουθεί μία πορεία σε ένα βάθος χρόνου. Ποιοι ευθύνονται, κατά τη γνώμη σας, για τα σημερινά οικονομικά χάλια της χώρας μας;

 

doukas-venetsanos_1Όλος ο πολιτικός κόσμος έχει μεγάλες ευθύνες. Η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ που έχουμε διακυβερνήσει τη χώρα τα τελευταία 35 και χρόνια, αλλά και όλα τα κόμματα της εκάστοτε αντιπολίτευσης που πλειοδοτούσαν στην παροχολογία και αντιδρούσαν σε κάθε προσπάθεια συμμαζέματος (χαρακτηρίζοντάς την ως «ανάλγητη και αντιλαϊκή), όλοι είμαστε υπεύθυνοι για τα σημερινά χάλια.

Στην Ευρώπη μας θεωρούν τον «αδύναμο κρίκο», μας θεωρούν «βαρίδι». Οι αγορές προβληματίζονται για το αν και πόσο και με πιο «καπέλο» είναι «συνετό» να μας δανείζουν. Είναι ντροπή για όλους τους Έλληνες.

 

Δεν είναι άδικο να διασπείρουμε την ευθύνη σε όλους σχεδόν τους Ελληνες, αλλά οι πολιτικοί που χειρίζονται και στηρίζουν την οικονομική πολιτική έχουν την πρώτη ευθύνη. Δεν έχει μεγάλες ευθύνες πρωτίστως η Νέα Δημοκρατία;

– Η Νέα Δημοκρατία κληρονόμησε μια οικονομία με περίπου 40 δισεκ. ευρώ «κρυφά» ελλείμματα και την δημόσια διοίκηση σε κακά χάλια. Έπρεπε να λειτουργήσει ανατρεπτικά, αλλά προτίμησε τον εύκολο δρόμο. Ναι, έχει ευθύνες.

 

Eίναι πράγματι τόσο χάλια η οικονομία, ή μήπως η κρίση είναι δημιούργημα των κερδοσκόπων;

– Δυστυχώς είναι πραγματική κρίση. Οι κερδοσκόποι την χειροτερεύουν κατά ένα 5%. Το 95% είναι αποτέλεσμα δικής μας αμέλειας και άνοιας. Για παράδειγμα, οι μισθοί και οι συντάξεις πληρώνονται με δανεικά. Τα χρέη που έρχονται για εξόφληση τα πληρώνουμε παίρνοντας νέα δάνεια, κ.ο.κ.!

 

Δηλαδή ζούμε με δανεικά.

– Ναι, κατά ένα μεγάλο μέρος.

 

Πιστεύετε πως η Κυβέρνηση ξέρει πού πατάει;

– Μα οι διαφωνίες των μελών της Κυβέρνησης έχουν βγει στον αέρα. Το πρώτο πράγμα που έπρεπε να κάνει ο Πρωθυπουργός είναι να επιβάλλει να μην βγαίνει ο καθένας έξω από το Υπουργικό Συμβούλιο και να υπονομεύει ότι αποφασίσθηκε μέσα στο Συμβούλιο. Θα χρειασθεί μεγάλη προσπάθεια για να τα φέρουμε βόλτα. Όχι φλυαρίες και ατέρμονες διαβουλεύσεις, αλλά δράση σήμερα. Οι ατέρμονες διαβουλεύσεις είναι για αυτούς που τα έχουν χαμένα. Που δεν ξέρουν τι να κάνουν. Αυτοί που γνωρίζουν, μπορούνε.

 

Τι σημαίνουν όλες αυτές οι πιστοληπτικές υποβαθμίσεις και η αναξιοπιστία της χώρας μας;

– Η Fitsch και η Standard and Poor‘s (διεθνούς κύρους εταιρείες αξιολόγησης δανειακής αξιοπιστίας) μείωσαν την πιστοληπτική μας αξιοπιστία από Α- σε ΒΒΒ+. Ακολούθησε και η Moody‘s, αλλά με πιο ήπια υποβάθμιση. Μέχρι στιγμής, η Κυβέρνηση δεν έχει πείσει για την δραστικότητα και την αποτελεσματικότητα των μέτρων που θα πάρει άμεσα και το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου σε σχέση με το Γερμανικό έχει χειροτερέψει κατά 1,2% το τελευταίο δίμηνο και ξεπέρασε το 2,5%! Οι δηλώσεις των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο χρεοκοπίας (και δηλαδή θα στηρίξουν την χώρα μας όπου χρειαστεί), ηρέμησαν τις αγορές και τα spreads μειώθηκαν. Αλλά μόνο επί του παρόντος.

Σας υπενθυμίζω πως οι μισθοί και οι συντάξεις πληρώνονται με δάνεια από το εξωτερικό!

 

Πώς ήταν τα πράγματα όταν ήσασταν εσείς στο Υπουργείο Οικονομικών το 2004-2007;

– Θυμάστε πως τότε δανειζόμασταν περίπου 33 δις € το χρόνο και όχι 65 δις€ που δανειστήκαμε το 2009...

Η διαφορά στο spread ήταν 0,3% και μπορέσαμε να δανεισθούμε για 30 και για 50 χρόνια, ενώ τώρα το πολύ για 5-10 χρόνια (για πολύ μικρότερα ποσά) και με πολύ υψηλότερο κόστος.

 

Πάντως πάλι για μισθούς και συντάξεις. Όχι για παραγωγικές επενδύσεις.
Προβλέπετε να καταφύγουμε στο Διεθνές Νομισματικό ταμείο για αρωγή;

– Ήδη «ακούγεται» πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει προβεί σε χρηματοδοτήσεις σχεδόν 40 δισεκ. ευρώ με «ενέχυρο» ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου! Δηλαδή, ήδη δανειζόμαστε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Χωρίς αυτό το «παράθυρο, τα πράγματα θα ήταν ακόμα πιο απελπιστικά. Στα Credit Default Swaps που δείχνουν το κόστος εξασφάλισης της αποπληρωμής των 5ετών ομολόγων η χώρα μας έρχεται πρώτη. Κόστος 2,4%. Χειρότεροι και από την Ιρλανδία, Τουρκία και Βουλγαρία και η Κυβέρνηση πιέζει άγαρμπα τις Ελληνικές τράπεζες να αγοράζουν ομόλογα.

 

Ιδού η διαβάθμιση του κόστους:

 

Ελλάδα             2,4%

Αίγυπτος             2,3%

Τουρκία             1,9%

Ρωσία             1,9%

Φιλιππίνες            1,7%

Ιρλανδία            1,5%

Βραζιλία             1,2%

 

Στο 1 τρις το χρέος

 

Πόσο υπολογίζετε ότι είναι το Δημόσιο χρέος;

– Μαζί με τις εγγυήσεις που έχει εκδώσει το κράτος) μάλλον υπερβαίνει τα 320 δις€, ενώ το χρέος του ιδιωτικού τομέα πλησιάζει τα 280 δισεκ.€. Το άνοιγμα των ασφαλιστικών ταμείων, μάλλον πρέπει να είναι κι αυτό κοντά στα 300 δις €!

 

Πώς θα καλυφθεί όλο αυτό το άνοιγμα; Είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής το «κλειδί» της εξόδου από την κρίση ή πρέπει να υπάρξει και αυστηρή περιστολή δαπανών;

– Πρέπει να καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, αλλά όσους φόρους και να βάλλουμε, το πρόβλημα του τεράστιου αριθμού των υπαλλήλων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τις ΔΕΚΟ και το πρόβλημα με τις παροχές που έχει θεσμοθετήσει το κράτος που είναι όμως πολύ πέρα από τις δυνατότητές του να χρηματοδοτήσει δεν λύνεται, όσοι νέοι φόροι και αν επιβληθούν. Η Κυβέρνηση πρέπει να συγκρατήσει τις δαπάνες που έχουν ξεφύγει. Αυτό είναι μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, γιατί το 95% των δαπανών είναι ανελαστικό, (μισθοί, συντάξεις, επιδοτήσεις, επιχορηγήσεις)! Τα στελέχη του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ, πληρώνονται καλύτερα από τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, εργάζονται σχετικά λιγότερο και παράγουν αρκετά λιγότερο. Δεν αντέχει η ιδιωτική οικονομία να πληρώνει τόσους υπαλλήλους του Δημόσιου τομέα και τόσα «κεκτημένα»!

 

3 φορές έχει ζητήσει να συζητηθεί

στα κομματικά όργανα το Βατοπέδι

 

Να έρθουμε για λίγο στην υπόθεση του Βατοπεδίου. Ο Καραμανλής τελικά σας χρησιμοποίησε ως “Ιφιγένεια”;

Εχετε αποφασίσει να μεταβληθείτε σε Ντρέιφους ή θα μιλήσετε; doukas-venetsanos_3Πήρατε τηλεφωνήματα από το Μαξίμου προς όφελος της Μονής;

— Έχω απαντήσει πως έχω ζητήσει τρείς φορές, επίσημα, να συζητηθούν όλες οι πτυχές της υπόθεσης αυτής μέσα στα κομματικά όργανα. Και επαναλαμβάνω ότι, σε ό,τι αφορά εμένα, όλες οι ενέργειές μου ήταν και πεντακάθαρες και νόμιμες και ηθικές. Αλλά πρωτίστως πεντακάθαρες. Αν υπήρχε σχέδιο ή “σενάριο”, δεν είχα καμία ιδέα γι’ αυτό, ούτε συμμετείχα, ούτε ήμουνα μαέστρος, ούτε ενορχηστρωτής. Δεν γνώριζα καν την ύπαρξη της Μονής! Ήμουνα θύμα και όχι θύτης.

 

Η Κυβέρνηση της ΝΔ δηλαδή γνώριζε τις διάφορες ενέργειες στην υπόθεση αυτή;

– Μα φυσικά. Τίποτα δεν ήταν μυστικό ή αποτέλεσμα “αυθαιρέτων” ενεργειών. Δημόσια έγγραφα ήταν και τα γνώριζε. Αποδοχή ομόφωνων αποφάσεων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ήταν.

Ούτε μετά 3 χρόνια η Κυβέρνηση δεν θεώρησε πως έπρεπε να αλλάξει κάτι. Και όλα αυτά είχαν συζητηθεί και επίσημα στη Βουλή όταν απαντήθηκαν αντίστοιχες ερωτήσεις και επερωτήσεις για το θέμα αυτό! Απορώ λοιπόν με τη στάση κάποιων που ηθικολόγησαν “εκ του ασφαλούς”.

Εξ’ ίσου σημαντικό είναι πως και η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ γνώριζε όλες τις αποφάσεις του 1999-2003 με τις οποίες δόθηκε από το ΠΑΣΟΚ, όλη η περιοχή της Βιστονίδας στη Μονή. Υποθέτω πως οι φίλοι μας το γνωρίζουν αυτό...

 

Είναι αλήθεια πως σας είχαν επισκεφθεί οι μοναχοί της Μονής Βατοπεδίου και σας είχαν ζητήσει να αγοράσει το Υπουργείο Οικονομικών τα ακίνητα που είχαν παραχωρηθεί στη Μονή από το ΠΑΣΟΚ (την περίοδο 1999-2003), ή να τα ανταλλάξει με ακίνητα ίσης αξίας και αρνηθήκατε;

– Ναι. Τους απάντησα πως το Κράτος δεν έχει χρήματα για να αγοράζει ακίνητα, ούτε το Υπουργείο Οικονομικών ασκεί “πολιτική γης”. Εκεί τέλειωσε η συζήτηση.

 

Έχει ακουσθεί, και το ΠΑΣΟΚ έχει δηλώσει επίσημα, πως θεωρεί ότι υπήρχαν “άνωθεν” εντολές από το Μαξίμου προς όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία και τους φορείς, για επίσπευση των ενεργειών υπέρ της Μονής και μετά το Μαξίμου “κρύφτηκε”.

– Θα τα συζητήσουμε στην εξεταστική όλα αυτά.

 

Είναι αλήθεια, πως αργότερα σάς ζητήθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να υπογράψετε κοινή απόφαση να ανταλλαγούν και ακίνητα του Υπουργείου Οικονομικών, και πάλι αρνηθήκατε να υπογράψετε;

– Ναι, δεν υπέγραψα. Είπα πως δεν είναι δουλειά του Υπουργείου μου να ανταλλάσσει οικόπεδα και ακίνητα.

 

Ας μην το συζητήσουμε άλλο αυτό.... Είναι μία πυορροούσα πληγή που δεν έχει κλείσει ακόμη. Ας έρθουμε όμως πάλι στα οικονομικά. Είναι αλήθεια πως ήσασταν ο μόνος που από τον Μάϊο του 2009 εκτίμησε δημόσια πως το έλλειμμα του 2009 θα ξεπερνούσε το 8%, όταν η Κυβέρνηση επέμενε σχεδόν μέχρι το τέλος, πως το έλλειμμα δεν θα ξεπερνούσε το 3,7%! .

– Όταν βλέπεις τον δανεισμό να ξεφεύγει τόσο και ακούς για την υστέρηση των εσόδων, δεν χρειάζεται να είσαι ο κ. Κρούγκμαν για να καταλάβεις πως κάτι δεν πάει καθόλου καλά.

 

Όσον αφορά την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ)…;

– Να ξεκαθαρίσω κατηγορηματικά:

1. Οι εκτιμήσεις των αξιών των ακινήτων έγιναν από το ΣΟΕ και όχι από την ΚΕΔ.

2. Η ΚΕΔ είναι αυτόνομος οργανισμός με Διοικητικό Συμβούλιο, καταστατικό και κανόνες λειτουργίας που ψηφίστηκαν με ειδικό νόμο από το ΠΑΣΟΚ και με διοικητική αυτονομία.

3. Ο εκάστοτε υπουργός δεν δικαιούται από τον νόμο να «υπαγορεύει» αποφάσεις. Εγώ τουλάχιστον δεν επηρέασα καμία τέτοια απόφαση ή τον χειρισμό οποιασδήποτε απόφασης, όπως άλλωστε προκύπτει από όλες τις καταθέσεις μαρτύρων από όλα τα κόμματα και όλες τις υπηρεσίες, ...Αν υπήρχε κάποια συγκεκριμένη καταγγελία, φυσικά και θα διερευνάτο. Αλλά επί των ημερών μου δεν έκανα παρεμβάσεις στην λειτουργία της εταιρείας. Μετά, εύλογα θα έλεγε κάποιος, «ο κ. Υπουργός τα ώθησε προς τα εκεί». Γι’ αυτό και σε πάνω από 30 χιλιάδες σελίδες μαρτυρικών καταθέσεων, ούτε μία δεν αφήνει υπονοούμενο σε βάρος μου.

4. Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος δεν διορίστηκαν από εμένα. Υπογραμμίζω πως τους θεωρώ απόλυτα έντιμους λειτουργούς! Απόλυτα και λυπάμαι για τις δοκιμασίες τους όλο αυτό τον καιρό.

5. Δεν είχα καμία μα καμία συμμετοχή στις ανταλλαγές.

 

Ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε και συμφώνησε με τους αρχηγούς των κομμάτων ότι θα συσταθούν εκ νέου εξεταστικές επιτροπές και για τα άλλα σκάνδαλα. Είσαστε υπέρ των εξεταστικών επιτροπών;

Στόχος τους δεν είναι η αλήθεια

– Όσον αφορά το Βατοπέδι και ό,τι με αφορά όχι μόνο είμαι, αλλά και υπερθεματίζω. Το έχω δηλώσει δημόσια εδώ και πολύ καιρό σε όλους τους τόνους! Φως σε όλες τις υποθέσεις και για όλους! Έχω όμως την εντύπωση πως οι εξεταστικές γίνονται όχι για να αποκαλυφθεί η αλήθεια, αλλά για ξεκαθάρισμα εσωτερικών λογαριασμών και ισορροπιών. Και επίσης για ένα ακόμα πιο ουσιαστικό λόγο. Όσο η Βουλή, ο τύπος και η κοινή γνώμη αναλώνονται με κάποια πρόσωπα, τόσο οι άλλοι που εμπλέκονται σε άλλες υποθέσεις βολεύονται. Είδατε πόσοι από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που «ηθικολογούσαν» πριν τις εκλογές, βρέθηκαν οι ίδιοι μπλεγμένοι σε διάφορες σκοτεινές υποθέσεις.

 

Πώς θα μπορούσε κατά τη γνώμη σας, να γίνει πιο ουσιαστική δουλειά στο θέμα της διαφάνειας και της εξέτασης τέτοιων θεμάτων;

– Για όλες αυτές τις υποθέσεις, για όσες υποθέσεις απασχόλησαν τα πρωτοσέλιδα, όπως οι προμήθειες φαρμάκων, η οικονομική καταχρέωση του ΕΟΤ, το κόστος κάθε δημόσιου έργου και άλλες, να αναθέσει εδώ και τώρα η Κυβέρνηση στους διαπρεπέστερους διεθνείς ελεγκτικούς οίκους να ελέγξουν και να συντάξουν συγκεκριμένο πόρισμα για κάθε τέτοιο θέμα. Και για την υπόθεση SIEMENS, να αναθέσει στην DEBEVOIS ή κάποια άλλη τέτοια να ερευνήσει τα πάντα σχετικά. Αλλά είμαι βέβαιος πως δεν θα το κάνει, γιατί έτσι δεν θα είχε τον απόλυτο έλεγχο των υποθέσεων. Γι’ αυτό και οι εξεταστικές είναι «προμελετημένες» και όχι αντικειμενικές. Οι στόχοι τους είναι άλλοι. Όχι η αλήθεια.

 

Είναι λυπηρό αν είναι έτσι, όπως νομίζετε. Η πρότασή σας όμως καταγράφηκε. Σας ευχαριστώ για τις διευκρινίσεις σας. Ησασταν αποκαλυπτικός. Ελπίζω να τα ξαναπούμε κύριε Υπουργέ, πιο αισιόδοξα και πιο παραγωγικά. Ευχαριστώ.

– Και εγώ σας ευχαριστώ.

 

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 225 guests και κανένα μέλος