Η Νομαρχία  στα πλαίσια του προγράμματος ανάδειξης της ιστορικής και πολιτιστικής μνημείων της περιοχής ανέλαβε την αναστύλωση δύο Ιερών Ναών μεγάλου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, που είχαν υποστεί σημαντικές ζημιές από τον σεισμό του 1999, με τη συνεργασία των αρμοδίων εκκλησιαστικών και αρχαιολογικών αρχών.

Συγκεκριμένα έγιναν εργασίες αποκατάστασης στους παρακάτω Ιερούς Ναούς του Δήμου Αχαρνών:

 

Α) Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Βουρδουμπά

Ο Ναός βρίσκεται στα όρια του Δήμου Αχαρνών με τον Δήμο Θρακομακεδόνων και με βάση τα μορφολογικά του στοιχεία η κατασκευή του τοποθετείται στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, χωρίς να υπάρχει προς το παρόν ακριβής χρονολογία. Το κτίσμα  υπέστη σοβαρές ζημιές από τον σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου 1999 σε βαθμό που να απαγορεύεται η χρήση του.

marathonas-mouseioΜε πρωτοβουλία των κατοίκων της περιοχής (Σύλλογος Αγ. Γεωργίου Βουρδουμπά) ανατέθηκε μελέτη αποκατάστασης του ναού. Μετά την έγκριση της μελέτης από την Διεύθυνση Αναστηλώσεων Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών μνημείων, η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής προχώρησε στα έργα αποκατάστασης του ναού με εργολαβία προϋπολογισμού 255.850€.

Με βάση αυτή την μελέτη εκτελέστηκαν εργασίες υποστύλωσης, αντιστήριξης, καθαίρεσης των νεωτερικών κατασκευών, αποκατάσταση των βλαβέντων δομικών και μη στοιχείων καθώς και ο καθαρισμός του περιβάλλοντος χώρου ενώ παράλληλα κατασκευάστηκε αποστραγγιστική τάφρος.

 

Β) Ιερός Ναός Αγίου Πέτρου

Ο μικρός Ναός του Αγίου Πέτρου ή «Άσπρη Εκκλησία» όπως λέγεται, βρίσκεται επί της οδού Αγ. Πέτρου και δυτικά της Λεωφόρου Πάρνηθας και αποτελεί σημείο αναφοράς για την περιοχή. Είναι μια θολοσκεπής μονόκλιτη βασιλική με ημιεξαγωνική αψίδα ιερού βήματος, που χρονολογείται στους μεταβυζαντινούς χρόνους, διακοσμημένος με τοιχογραφίες του 17ου -18ου αιώνα.

Ο ναός έχει διαστάσεις 4.70 χ 7.20 τμ. με τοιχοποιία από αργολιθοδομή και δίριχτη στέγη. Στα χρόνια που πέρασαν είχε υποστεί αλλεπάλληλες αλλοιώσεις, προσθήκες και επεκτάσεις στη δυτική και νότια πλευρά ενώ κατά την κατεδάφιση του δυτικού τοίχου χάθηκε και το βυζαντινό πλαίσιο πάνω από την είσοδο. Η μόνη όψη που δεν έχει θιγεί από τις παρεμβάσεις είναι η ανατολική, της κόγχης του Ιερού.

Ο σεισμός του 1999 δημιούργησε χιαστί διαμπερείς ρηγματώσεις καθώς και μικρότερης έκτασης ζημίες στις άλλες πλευρές. Η Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΥΑΣ) χαρακτήρισε το ναό ως κατεδαφιστέο, αλλά το 2000 με απόφαση του Υπ. Πολιτισμού ο ναός χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο με περιβάλλοντα χώρο.

Σύμφωνα με την μελέτη του έργου συνολικού ύψους 300.000€, που καλύφθηκαν από ιδίους πόρους της Νομαρχίας και του ευρωπαϊκού προγράμματος Interreg, πραγματοποιήθηκαν εργασίες τσιμεντενέσεων και αποκατάστασης των ρηγματώσεων στις τοιχοποιίες και στον θόλο, διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου με την διάστρωση πλακών, φύτευση κατάλληλων φυτών και δενδριλίων, τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων και τοποθέτηση προκατασκευασμένης τουαλέτας για το κοινό.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης στους δύο αυτούς ναούς, οι οποίοι παραδόθηκαν στην Ι. Μητρόπολη Αττικής, ο Νομάρχης Ανατολικής Αττικής Λ. Κουρής σε συνεργασία με τον Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαο και τις αρχαιολογικές υπηρεσίες προωθούν αντίστοιχα έργα αναστύλωσης και αποκατάστασης σε Ιερούς Ναούς της περιοχής Μεσογείων, για τους οποίους έχουν ολοκληρωθεί και εγκριθεί οι σχετικές μελέτες.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 68 guests και κανένα μέλος