Η εβδομάδα αυτή είναι των προϋπολογισμών ως φαίνεται. Εθνικός και αυτοδιοικητικός, αφού ψηφίζονται προϋπολογισμοί καθημερινά στους ΟΤΑ αλλά και στη Βουλή.

Ιδιαίτερα αυτή την εβδομάδα που μαζί με το χρόνο εκπνέουν και οι προθεσμίες σπεύδουν όλοι να ψηφίσουν προϋπολογισμούς:  Παλλήνη, Βούλα, Βάρη, Κερατέα Κορωπί και και...

Τι προϋπολογισμούς όμως ψηφίζουν; Αυτούς, που με τα έργα που προγραμματίζουν για να γίνουν, θα διευκολύνουν περισσότερο τη ζωή του δημότη, ή έναν καθαρά λογιστικό διαχειριστικό προϋπολογισμό; Εναν προϋπολογισμό δηλαδή που δεν χρειάζεται να είσαι πολιτικός, αιρετός για να τον δημιουργήσεις, αλλά  ένας απλός διοικητικός υπάλληλος ή ένας λογιστής; Εισπράττουμε τόσα, χρειαζόμαστε για πληρωμές τόσα, δεν μας περισσεύουν· δεν κάνουμε έργο.

Δεν είδαμε στους διάφορους προϋπολογισμούς έμπνευση, όραμα, μεράκι για κάτι διαφορετικό.

 

Δευτέρα ψήφισε προϋπολογισμό και ο Δήμος Βούλας. Βέβαια υπήρξαν αρκετές ερωτήσεις προ ημερησίας.

Ο Αποστολάτος ρώτησε αν θα ασχοληθεί το Δ.Σ. με τη Διοικητική Μεταρρύθμιση που προτείνεται από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Ο Δήμαρχος κράτησε επιφυλάξεις και πρότεινε να περιμένουν τι θα αναρτήσουν το Υπουργείο Εσωτερικών για διαβούλευση και θα εκφραστούν στη συνέχεια.

 

Αντιδήμαρχοι για ενάμισυ μήνα

 

Ο Δήμαρχος όρισε αντιδημάρχους , τους ήδη υπάρχοντες με τις ίδιες αρμοδιότητες από 1ης Ιανουαριου μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου, όπου εκ του νόμου πρέπει να αλλάξουν.

Στις 18 Φεβρουαρίου δηλαδή, όπως εξήγησε ο Δήμαρχος,  θα οριστούν εκ νέου Αντιδήμαρχοι αφού ευχαριστήσει τους σημερινούς. Αφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν νέα πρόσωπα δηλαδή.

 

Για την στάθμευση επανήλθε ο Π. Θανόπουλος, η οποία πρέπει να έρθει προς συζήτηση στο Δ.Σ. για κάποιες διορθώσεις, που κρίνονται αναγκαίες.

 

Ο Δήμαρχος δήλωσε κατ’ επανάληψιν ότι το πρωί της ίδιας ημέρας βρισκόταν μαζί με το νομικό του Δήμου Δ. Γιατρά σε ένα δικαστήριο του Δήμου.

Κανείς από τους συμβούλους δεν είχε απορία να μάθει: τι δικαστήριο είχε ο Δήμος εκείνη την ημέρα;

 

Αττικός Πρωτέας, τον γνωρίζετε;

 

Ο Νανά Καραγιάν επανήλθε ρωτώντας αν ο Δήμος γνωρίζει τον «Αττικό Πρωτέα», το οποίο είναι ένα πρόγραμμα προσβασιμότητας με ράμπες και άλλα σχετικά σε άτομα με ειδικές ανάγκες, το οποίο χρηματοδοτείται από τη Νομαρχία. Υπεύθυνος είναι ο αντινομάρχης Πέππας.

Μάλιστα τους θύμισε ότι τρία χρόνια πριν το είχε ξανασυζητήσει και όρισαν μία Επιτροπή η οποία όμως δεν συνεδρίασε ποτέ.

 

Σ.Σ. Εμ, δεν θυμάται τη φράση του Δημάρχου: άμα θέλεις να μη γίνει ένα έργο, φτιάξε μια επιτροπή.

 

Μειώθηκαν οι λεωφορειακές γραμμές

 

Επίσης αναφέρθηκε σε παράπονα κατοίκων για την παύση της γραμμής Εξπρες Α2 και Α1, τα οποία εξυπηρετούσαν πολύ κόσμο.

Ο Αντιδήμαρχος Γρ. Κωνσταντέλλος εξήγησε ότι μειώθηκαν κατά 20% τα δρομολόγια των γραμμών εξπρές λόγω έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού και οι πρώτες γραμμές που κόπηκαν ήταν αυτές της Βούλας γιατί είχαν μικρότερη πληρότητα.

Αναφέρθηκε στην είδηση που είχαμε γράψει ότι το 162 τοπικό λεωφορείο με τη σύμφωνη γνώμη του ΟΑΣΑ και του Δήμου θα έχει από την 1η Ιανουαρίου 4 στάσεις το πρωί και 2 το απόγευμα προς το Κοιμητήριο.

 

Ο Γιάννης Σκουμπούρης επανήλθε στη διάνοιξη της Βασ. Παύλου από τη Διγενή και κάτω, για την οποία υπάρχει και απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου.

 

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις των εξυπηρετήσεων!

 

Για την κυκλοφοριακή ρύθμιση που δεν έχει κόστος και δημιουργεί ατυχήματα γενικότερα και ειδικότερα για τη ρύθμιση στο 3ο Δημοτικό Σχολείο.

Ο Αντιδήμαρχος Γρ. Κωνσταντέλλος μίλησε με ευθύ λόγο για το θέμα, τονίζοντας ότι οι μελέτες πολλές φορές δημιουργούν μεγάλα προβλήματα εκεί που εφαρμόζονται, είτε από ελλείψεις των μελετητών είτε γιατί χαλάνε τη βόλεψη των κατοίκων, που προσφεύγουν με σωρεία υπογραφών.

Ετσι κάποιες μελέτες πάνε κι έρχονται από τη μελετητή στην εφαρμογή και τούμπαλιν.

Αναφέρθηκε στην κυικλοφοριακή ρύθμιση της Κάτω Βούλας που εφαρμόστηκε και μετά από ένα μήνα βέβαια, έχει πάψει να υφίσταται στους περισσότερους δρόμους, αφού έχουν ξηλωθεί τα σήματα. Η πρόσθετη δε κυκλοφοριακή ρύθμιση που θα ανακούφιζε την περιοχή με την εφαρμογή  αριστερής στροφής  από Σωκράτους – Λ. Βουλιαγμένης και κάποιες μονοδρομήσεις που πρέπει να αλλάξουν δεν έγιναν ποτέ. Μέχρι και ερώτηση είχε κάνει ο βουλευτής Βασ. Οικονόμου στους αρμόδιους υπουργούς και είχε πάρει απάντηση ότι ο Δήμος δεν τους έχει στείλει πλήρεις μελέτες.

 

Αποχώρησε ο Αποστολάτος από τη συζήτηση του προϋπολογισμού

 

Ο Α. Αποστολάτος στην έναρξη της συζήτησης του προϋπολογισμού δήλωσε ότι δεν θα παραμείνει και θα αποχωρήσει: «επειδή τα πράγματα έχουν πάρει το δρόμο τους και δεδομένου ότι έχω ζητήσει οικονομικά στοιχεία που αφορούν τη διαχείριση και τα οικονομικά του Δήμου και κάτω από το δήθεν πρόσχημα ότι “είναι προσωπικά δεδομένα” δεν μου γνωστοποιούν ποιοι υπάλληλοι παίρνουν παραπάνω αμοιβές - μπόνους με δελτία παροχής υπηρεσιών. Εγώ δεν μπορώ να καθίσω να ακούσω έναν προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα αντίστοιχα ψηφίσατε, τη στιγμή μάλιστα που, με δικιά σας ομολογία, ο Δήμος έχει περιέλθει σε δεινή οικονομική κατάσταση και το μόνο που ενδεχομένως θα αντιμετωπίσει είναι η μισθοδοσία του προσωπικού και οι προμηθευτές.

Κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις εγώ θα αποχωρήσω από το θέμα, διότι ακόμη ένας αντιαναπτυξιακός προϋπολογισμός, τα έργα είναι ελάχιστα και συνεχιζόμενα και είμαι βέβαιος ότι δεν θα γίνουν όπως δεν έγιναν και τα άλλα, και κατά συνέπεια θεωρώ περιττή την παρουσία μου κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού.

Δήλωσε δε ότι αποχωρεί μόνον ο ίδιος και όχι όλος ο συνδυασμός του.

 

Εισηγητής στον προϋπολογισμό ήταν ο Αντιδήμαρχος Διοικητικού Γρ. Κωνστατέλλος και οι αρμόδιοι υπάλληλοι Αδ. Νικολάου και Γ. Δρακούλη

Εχουμε πρόβλεψη και όχι τα επίσημα απολογιστικά στοιχεία, είπε. Εχουμε τα δεδομένα μέχρι τις αρχές του μήνα και ο υπολογισμός για το μήνα Δεκέμβριο είναι με τα συγκριτικά στοιχεία του έτους.

Θα επισημάνω τις διαφοροποιήσεις σε σχέση με πέρυσι και πρόπερσι.

 

Απώλειες  για τους ΟΤΑ η μείωση τελών

 

Οι μειώσεις στα τακτικά έσοδα αλλά και οι αυξήσεις που έχουν αιτιολογηθεί προέκυψαν από μία ξαφνική μείωση των τακτικών εσόδων, όσον αφορά το τέλος εκδιδομένων λογαριασμών και παρεπιδημούντων που από 2% που ήταν σε 0,5%. Είχαμε πρόβλεψη για 435.000 ευρώ με το 2% και κλείνουμε το χρόνο με 198.000 περίπου ευρώ.

Επίσης μείωση από τα μισθώματα γιατί έκλεισε το εντευκτήριο του Κοιμητηρίου.

Στη συνέχεια λόγω των πολύ μεγάλων καθυστερήσεων των εσόδων μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, εισέπραξαν 177.000 αντί 250.000.

Αντίστοιχες μειώσεις εσόδων είχαν και στα τέλη καθαριότητας και στο ΤΑΠ και στην αποχέτευση.

Ο λόγος είναι ότι οι πολίτες πλέον λόγω της οικονομικής δυσπραγίας καθυστερούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Αποτέλεσμα όλου αυτού είναι ότι ο Δήμος έπρεπε να έχει έσοδα πάνω από 330.000 ευρώ μέσα στο μήνα, που δεν έχουν έρθει.

Στην αποχέτευση από 840.000 περίπου που προσδοκούσαν να εισπράξουν εισέπραξαν 85.000 ευρώ. Την αιτία απέδωσε στην απουσία στοιχείων διαφόρων ιδιοκτησιών, που δεν μπορεί ο Δήμος να βρει για να πληρώσουν.

 

Διαφωνεί με την τακτική

 

Στα τέλη της καθαριότητας εξήγησε ότι ο Δήμος είναι αρνητικός. Δηλαδή θα έπρεπε να εισπράττει ο Δήμος όσα δίνει για την καθαριότητα, πράγμα που δεν κάνει. Τα παίρνει από τα τακτικά έσοδα και τα δίνει στην καθαριότητα, κάτι που βρίσκει τον Αντιδήμαρχο, όπως είπε, αντίθετο.

 

Κατά την άποψή του, Αναπτυξιακός προϋπολογισμός δεν υπάρχει. Εχεις χρήματα τα διανέμεις, δεν έχεις χρήματα δεν προγραμματίζεις.

Θεωρεί ότι ο προϋπολογισμός και ο απολογισμός έχουν να κάνουν με μια διαδικασία χρηστής διαχείρισης.

Εδωσε συγχαρητήρια στην υπηρεσία γιατί ανταποκρίθηκε στις νέες απαιτήσεις του Υπ. Οικονομικών και το σχήμα του προϋπολογισμού το χρησιμοποιούν η Νομαρχία και η Περιφέρεια ως δείγμα. Πώς δηλαδή να συντάξεις έναν προϋπολογισμό.

 

ΣΣ.: Απο λογιστικά δηλαδή, μπράβο μας!)

 

Ενας προϋπολογισμός πρέπει να είναι και ανταποδοτικός

 

Η Ηλέκτρα Τσιριγώτη μίλησε για ανταποδοτικό προϋπολογισμό, πέραν του διαχειριστικού.

Θα έπρεπε, εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και σε μια τόσο δύσκολη οικονομικά περίοδο για την χώρα μας, ένας προϋπολογισμός να είναι  «μαζεμένος» και «διαχειριστικός», αλλά και «ανταποδοτικός». Όμως αυτός που συζητάμε σήμερα, δεν είναι τίποτα από αυτά.

Θα περίμενα να δω και τις κινήσεις εκείνες που θα με έκαναν να πιστέψω ότι γίνονται οι διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει, ώστε τα πάγια και ανελαστικά έξοδα του Δήμου μας, που ανέρχονται σε 15 περίπου εκατομμ.€, να αποδίδουν στον Δημότη τις υπηρεσίες που θα έπρεπε να απολαμβάνει για τα δημοτικά τέλη που πληρώνει, όπως για παράδειγμα στην καθαριότητα. Δεν μας είπατε ποιες είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές που θα γίνουν, ώστε το ποσό των 3 εκατομ.€ που σπαταλάμε κάθε χρόνο, να γίνει πιο αποδοτικό.

Δυστυχώς, όμως, ακόμα και σε τομείς που ισχυρίζεστε ότι παρέχετε έργο, τα τελευταία 4 χρόνια δεν έχετε αλλάξει τίποτα, ούτε κατά 1 ευρώ, στα κονδύλια που προβλέπεται να δαπανηθούν.

Ή μήπως πιστεύετε ότι ο πολιτισμός που παρέχετε από την Πνευματική Εστία είναι ανάλογος των 323.000 ευρώ που λαμβάνει κάθε χρόνο;

Γι’ αυτό και καταψηφίζω τον Προϋπολογισμό.

 

Δεν αγγίζει τα προβλήματα της πόλης

 

Στην πράξη, εξήγησε ο Γιάννης Σκουμπούρης μιλούν για 36 εκατομ.€ αλλά τα 18 είναι διαχειρίσμα. Τα άλλα 10 είναι μισθοί και αμοιβές αιρετών (Δημάρχου, Αντιδημάρχων, προέδρου κλπ.) “Πραγματικό έργο ενός εκατομμυρίου είναι μόνο ο ποδηλατόδρομος. Δεν αγγίζει πραγματικά προβλήματα της πόλης, ο προϋπολογισμός”, τόνισε και γι’ αυτό τον καταψήφισε.

Έργα ανάπτυξης δεν είδαμε.

 

Ο Πέτρος Θανόπουλος τον θεωρεί πλασματικό και αντιαναπτυξιακό και τονισε ότι για μελέτες προβλέπεται μόλις το 0,0002%.

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 111 guests και κανένα μέλος