Στην Κοπεγχάγη είναι στραμμένα τα μάτια όλων μας, στη σύνοδο του ΟΗΕ,  περιμένοντας μια καλύτερη συμφωνία για την προστασία του Πλανήτη.

Συμμετέχουν χιλιάδες εκπρόσωποι. Και επίσημες αντιπροσωπείες χωρών, αλλά και κυβερνητικές οργανώσεις και επιστήμονες.

Θα καταλήξουν σε συμφωνία; Θα δουν το δάσος και όχι το δέντρο;

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευθεί για μειώσεις των εκπομπών ρύπων κατά 20% ως το 2020.

Το Πρωτόκολλο του Κιότο ήταν η πρώτη συντονισμένη προσπάθεια της διεθνούς κοινότητας για την αντιμετώπιση της κλιματικής απειλής. Υπήρξε το πρώτο αποφασιστικό βήμα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν πάντοτε υπέρμαχος του Κιότο. Παρ’ όλα αυτά δεν προχώρησε όσο έπρεπε. Δεν υλοποίησαν τις αποφάσεις για μείωση ρύπων τα κράτη.

Απ’ την άλλη οι ΗΠΑ, ενώ είχαν υπογράψει τη συμφωνία του Κιότο δεν την ακολούθησαν γιατί δεν την κύρωσε το Κογκρέσο!

 

Ο Ομπάμα μίλησε για πράσινη ανάπτυξη και περιβάλλον, αλλά χλωμό το βλέπω, αφού τώρα μιλάει για ποσοστά μείωσης στο 4% όταν η Ε.Ε. μιλάει για 20% και οι επιστήμονες μιλούν για ανάγκη μείωσης μέχρι και 40%.

 

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Το ρολόι της καταστροφής κινείται με μαγνητική ταχύτητα.

Μια αύξηση της θερμοκρασίας πάνω από 2 βαθμούς στα επόμενα χρόνια, μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες, με δραματικά αποτελέσματα για ολόκληρους πληθυσμούς:

― λιώσιμο των πάγων,

― άνοδο της επιφάνειας των θαλασσών,

― ξηρασία, ερημοποίηση.

 

Κοινό άρθρο στον Τύπο σε 45 χώρες!!

 

Θετικό βήμα ήταν η κοινή δημοσίευση σε 56 εφημερίδες από 45 χώρες στον κόσμο κοινό κύριο άρθρο για τις κλιματικές αλλαγές.

Στο άρθρο τονίζεται ότι αποφάσισαν την πρωτόγνωρη αυτή ενέργεια να ενώσουν τις φωνές τους προκειμένου να καλέσουν τους παγκόσμιους ηγέτες «να κάνουν την ορθή επιλογή» κατά τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης για το κλίμα.

«Οι πολιτικοί στην Κοπεγχάγη έχουν τη δύναμη να καθορίσουν την κρίση της Ιστορίας για την παρούσα γενεά: είτε πως υπήρξε μία γενεά που βρέθηκε ενώπιον μίας πρόκλησης και ύψωσε το ανάστημά της, είτε μία τόσο ηλίθια που ενώ έβλεπε κατάματα την καταστροφή δεν έκανε το παραμικρό για να την αποτρέψει», τονίζεται στο κείμενο.

Την ανάγκη να υπάρξουν σαφείς όροι και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ώστε ν' αποκτήσει η όποια συμφωνία επιτευχθεί νομικά δεσμευτικό χαρακτήρα εντός του 2010, επεσήμανε σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ, ο κοινοτικός επίτροπος Σταύρος Δήμας.

 

Τα μηνύματα που έρχονται δεν είναι ενθαρρυντικά.

Στη διεθνή κοινότητα έχουν αρχίσει να μιλάνε για «πολιτική διακήρυξη» στην οποία θα καταλήξει η συνδιάσκεψη.

 

Φτωχότερες χώρες υπό την ηγεσία της Κίνας ζητούν μείωση των ρύπων από τις βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες με την αιτιολογία ότι εκείνες ευθύνονται για την σημερινή κατάσταση. Από την άλλη πλευρά βρίσκονται οι πλουσιότερες χώρες, οι οποίες υπό την ηγεσία των ΗΠΑ επικαλούνται την οικονομική, αλλά και πληθυσμιακή ανάπτυξη χωρών όπως η Κίνα και η Ινδία, τις οποίες και φωτογραφίζουν ως αυριανούς μεγαλύτερους ρυπαντές.

Η ΕΕ αναζητεί απάντηση στο ερώτημα ποιός θα διαθέσει τα €15 δις στις υπο ανάπτυξη χώρες για την προώθηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Χώρες όπως η Πολωνία ζητούν τη διεξαγωγή ενός είδους ελέγχου στα οικονομικά των χωρών-μελών έτσι ώστε οι πλουσιότερες χώρες (Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία) να καταβάλλουν μεγαλύτερα ποσά από τις φτωχότερες.

Η κυβέρνηση της Δανίας ανακοινώνει ότι επιδιώκει την επίτευξη μιας παγκόσμιας συμφωνίας, την οποία θα συνυπογράψουν όλες οι χώρες της γης. Αρκετοί είναι όμως εκείνοι που εκφράζουν  τις αμφιβολίες τους.

Στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός της Δανίας Λαρς Ρασμούζεν ήταν σαφής: δεν απέκλεισε από τη μια πλευρά μια σύνοδο δίχως απτά αποτελέσματα. Από την άλλη όμως μίλησε για το ενδεχόμενο καθορισμού των συντατεγμένων που θα οδηγήσουν σε πιθανή συμφωνία σε επόμενη σύνοδο εντός του 2010.

 

Ποιος θα πληρώσει;

 

Το μεγαλύτερο εμπόδιο στην εξεύρεση συμβαστικής λύσης είναι ποιός θα πληρώσει τα €15 δις για να ενισχυθεί η αναζήτηση και εκμετάλλευση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον λεγόμενο 3ο κόσμο. Ο Πολωνός υπουργός Οικονομικών Γιάτσεκ Ροσβόσκι δήλωσε ότι: «Αν συμφωνήσουμε ότι ο βιομηχανικά ανεπτυγμένος κόσμος θα πρέπει να βοηθήσει τις υπό ανάπτυξη χώρες, τότε δεν μπορούμε να απαιτήσουμε από τις φτωχότερες χώρες της ΕΕ να σηκώσουν το μεγάλο βάρος της οικονομικής ενίσχυσης». Ας σημειωθεί ότι η Βαρσοβία προτείνει οι φτωχότερες χώρες της ΕΕ να ορίσουν οικειοθελώς το ύψος της οικονομικής βοήθειας που επιθυμούν να καταβάλλουν.

Η Μεγάλη Βρετανία είναι διατεθειμμένη να πληρώσει €1 δις ετησίως και περιμένει και από άλλες ισχυρές οικονομικά χώρες της ΕΕ να πράξουν το ίδιο. Από την πλευρά της η Γερμανία επιδιώκει να μεσολαβήσει μεταξύ των θέσεων της Πολωνίας και Βρετανίας και την ίδια στιγμή βρίσκεται στην διαδικασία καθορισμού της δικής της στάσης στο ζήτημα.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 130 guests και κανένα μέλος