Είχαμε παρουσιάσει την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ΧΥΤΑ Γραμματικού, που έδωσε στον ευρωβουλευτη Ν. Χουντή μετά από ερώτησή του, με πρωτοσέλιδό μας στις 26 Σεπτεμβρίου.
Ελπίζαμε και πιστεύαμε ότι μετά απ’ αυτό, η νέα Κυβέρνηση, θα grammat-xyta“επαναδιαπραγματευθεί” κατά δική της προσφιλή και πρόσφατη έκφραση τον ΧΥΤΑ Γραμματικού.
Δυστυχώς όμως αντ’ αυτού, οι κάτοικοι του Γραμματικού είδαν άλλη μια φορά τα μηχανήματα να μπαίνουν μπροστά και τα ΜΑΤ να προασπίζουν τα συμφέροντα του εργολάβου, χτυπώντας αδιακρίτως τους κατοίκους που προσπάθησαν να τους εμποδίσουν.


Τη συνέχιση των έργων κατασκευής ΧΥΤΑ στο Γραμματικό με περίσσια σπουδή και με τη συνδρομή των ΜΑΤ επιχειρεί η νέα Κυβέρνηση.
Παρά τις υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κατάργηση των ΧΥΤΑ και επικαιροποίηση του Περιφερειακού σχεδιασμού και παρά τις δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού ότι δε χρωστάει σε κανέναν, δυστυχώς χωρίς κανέναν διάλογο ως όφειλε να κάνει η νέα κυβέρνηση και χωρίς καμία δημοκρατική ευαισθησία, αυταρχικά και ετσιθελικά συνεχίζει το περιβαλλοντικό έγκλημα της κατασκευής ΧΥΤΑ στο Γραμματικό που εξυπηρετεί τα οικονομικά συμφέροντα και τους εργολάβους.
Το διαδημοτικό – συντονιστικό όργανο Γραμματικού, Μαραθώνα, Ν. Μάκρης και Βαρνάβα και οι 20.000 κάτοικοι των περιοχών δηλώνουν ότι θα αντισταθούν με κάθε τρόπο και με κάθε μέσο για τη ματαίωση των διαδικασιών.
Καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει κάθε ενέργεια συνέχισης των έργων και να  πραγματοποιήσει μία ευρεία σύσκεψη που είναι καθήκον της, σύμφωνα με την πολιτική που εξαγγέλλει για εξαντλητικούς διαλόγους χωρίς χρήση βίας, προκειμένου να  εξευρεθεί λύση περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά αποδεκτή.  

ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗΣ– ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ
Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Γραμματικού ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΚΗΣ




Άσχημα «τροχιοδεικτικά» αντιπεριβαλλοντικά και αντιδημοκρατικά βλήματα εκτοξεύτηκαν λίγες ώρες μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, και λίγες ημέρες μετά την προεκλογική περίοδο, στη διάρκεια  της οποίας οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Αττικής δεσμεύονταν στους κατοίκους ότι δεν θα δημιουργηθεί ΧΥΤΑ στο Γραμματικό.
Μετά τις  πρόσφατες πυρκαγιές το Καλοκαίρι, επέστρεψαν στο Γραμματικό τα ΜΑΤ την Τρίτη το πρωί, 20/10/09,  για να τοποθετήσουν τον εργολάβο, για να  συνεχίσει ανενόχλητος το έργο του, που είχε διακοπεί μετά από τις αντιδράσεις των κατοίκων της Ανατολικής Αττικής. Τα ΜΑΤ δεν επέστρεψαν μόνα τους ούτε έκαναν προφανώς χρήση δακρυγόνων χωρίς να έχουν κυβερνητική εντολή.
To ΠΔΚΠ καταγγέλλει τις επιθέσεις των ΜΑΤ και τη χρήση δακρυγόνων, συμπαραστέκεται στον αγώνα των κατοίκων της Ανατολής Αττικής και καλεί την κυβέρνηση α) να αντιμετωπίσει με ψυχραιμία τις  δικαιολογημένες αντιδράσεις των κατοίκων
β) να απομακρύνει τα ΜΑΤ γ) να εφαρμόσει ριζική αλλαγή φιλοσοφίας στη πολιτική διαχείρισης απορριμμάτων.

Συντονιστική Επιτροπή του ΠΔΚΠ - panattiko.gr




Ο Ελληνας ευρωβουλευτης Ν. Χουντής μετά από ερώτησή του,  είχε ζητήσει από την Επιτροπή της Ε.Ε. να παρέμβει άμεσα για να σταματήσει τη δημιουργία ΧΥΤΑ στο Γραμματικό, αφού δεν καλύπτονται οι όροι της Οδηγίας 99/31 για τους όρους και τις προϋποθέσεις υγειονομικής ταφής των αποβλήτων.
Στην απάντησή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή,
Πρώτον, αναφέρεται στους ειδικούς όρους και τις προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούνται προκειμένου να πραγματοποιήσει τις πληρωμές για το συγκεκριμένο έργο, πράγμα που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.
Δεύτερο, σημειώνει ότι  στο Γραμματικό η τήρηση των  προϋποθέσεων δεν είναι ικανοποιητική.  
Τρίτο, η Κομισιόν στην απάντησή της, τονίζει ότι: «Εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση της μη τήρησης των συγκεκριμένων προϋποθέσεων η Επιτροπή επιφυλάσσεται του δικαιώματος να αναστείλει τις πληρωμές με βάση τον Κανονισμό 1265/1999.»
Τέταρτο, καταλήγοντας επισημαίνει ότι οι ενστάσεις της σε σχέση με τον ΧΥΤΑ Γραμματικού είναι ανεξάρτητες από το γεγονός ότι το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά είναι θέμα τήρησης της οδηγίας 1999/31/ΕΚ περί υγειονομικής ταφής των αποβλήτων.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 163 guests και κανένα μέλος