Το μεγάλο θέμα της παραλίας συζητήθηκε την περασμένη Τετάρτη 16/9 στο Δημοτικό Συμβούλιο Βάρης.
Ο Δήμαρχος, προσπαθώντας να πιέσει και να προλάβει εξελίξεις, ζήτησε από το Δημοτικό συμβούλιο να παρθεί απόφαση για την παραχώρηση της ανατολικής παραλίας της Βάρκιζας στο Δήμο και να δεσμευθούν οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων.
Η μειοψηφία ζήτησε αναβολή. Η απόφαση πάρθηκε κατά πλειοψηφία....

ΧΡΗΣΕΙΣ ΓΗΣ, ΔΙΟΙΚΗΣΗ –

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΒΑΡΚΙΖΑΣ


Το μεγάλο θέμα της παραλίας συζητήθηκε την περασμένη Τετάρτη 16/9 στο Δημοτικό Συμβούλιο Βάρης.

Ο Δήμαρχος, προσπαθώντας να πιέσει και να προλάβει εξελίξεις, ζήτησε από το Δημοτικό συμβούλιο να παρθεί απόφαση για την παραχώρηση της ανατολικής παραλίας της Βάρκιζας στο Δήμο και να δεσμευθούν οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων.

Η μειοψηφία ζήτησε αναβολή. Η απόφαση πάρθηκε κατά πλειοψηφία

 

Το θέμα εισηγήθηκε ο Δήμαρχος Παναγιώτης Καπετανέας, για να προλάβει τις εξελίξεις, εν όψει των εθνικών εκλογών. Υποστήριξε ότι είναι η κατάλληλη περίοδος, λόγω εκλογών, να ενημερωθούν και να δεσμευτούν οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων για το αίτημά τους.

Το θέμα έχει δει με μεγάλο ενδιαφέρον η παρούσα Δημοτική Αρχή και ο Δήμαρχος Παναγιώτης Καπετανέας, από την ανάληψη των καθηκόντων τους ως Δημοτική Αρχή, το 2007.

Η συζήτηση τράβηξε σε μάκρος, ο Δήμαρχος ενημέρωσε το σώμα για τις μέχρι σήμερα ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση με συναντήσεις, παραστατικά και έγγραφα, από τον Ιανουάριο του 2007.

Ο Δήμος Βάρης ζητάει τη διαχείριση της παραλίας της Βάρκιζας προκειμένου να την αναβαθμίσει και να την παραδώσει ελεύθερη και καθαρή στους πολίτες.

Στην εισήγησή του  μεταξύ άλλων προτείνει:


Επειδή  το ζήτημα του παραλιακού μετώπου είναι σκόπιμο  να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο με σκοπό να διαφυλαχθούν τα κατοχυρωμένα δικαιώματα όλων των δημοτών – πολιτών, να προστατευθεί  και αναβαθμιστεί το φυσικό περιβάλλον και εντέλει να διασφαλιστεί η εφαρμογή των Νόμων και του Συντάγματος τουλάχιστον καθ’ όλο το μήκος του αιγιαλού και της παραλίας εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου μας. 

Εισηγούμαστε:

Την λήψη σχετικής απόφασης 1. Για την ανανέωση της παραχώρησης στον Δήμο Βάρης της Δυτικής Παραλίας Βάρκιζας  ΓΙΑ ΙΣΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΜΕ τους ΙΔΙΟΥΣ ΟΡΟΥΣ  της αρχικής παραχώρησης.

2α.   Για την παραχώρηση της Ανατολικής Παραλίας Βάρκιζας στον Δήμο Βάρης με τους ίδιους ή παραπλήσιους όρους της  υπ’αριθμόν 13781 Κοινής Υπουργικής Απόφασης  (Εσωτερικών, Οικονομικών, Τουριστικής Ανάπτυξης) της 14/30.11.2005. (Παραχώρηση Πάρκου Φλοίσβου στο Δήμο Παλαιού Φαλήρου) και

2β. Για την ανάπλασή της Ανατολικής  Παραλίας, σύμφωνα με την από 18-6-2009 έκθεση της Τεχνικής Υπηρεσίας και το συνοδεύον αυτήν τοπογραφικό διάγραμμα. 


 Ο Δήμαρχος έκανε μία αναδρομική ενημέρωση:

Το ‘89 έγινε μια παραχώρηση 25ετής, που έληγε το 2014. Η τότε Δημοτική Αρχή δεν κατοχύρωσε τις διαδικασίες με πρωτόκολλο παραλαβής της Ανατ. παραλίας. Γι’ αυτό ήρθαν τα ΕΤΑ και ακύρωσαν μονομερώς την απόφαση. Δυστυχώς το λέω, δεν ξέρω τι έγινε τότε.

Ό,τι έχει κατασκευαστεί με τον ιδρώτα των δημοτών, όποια ώρα τη ζητήσει την παραλία η ΕΤΑ θα την πάρει χωρίς καμία υποχρέωση.

Είναι ευκαιρία τώρα να πιέσουμε και τα δύο μεγάλα κόμματα να μας πουν τι θα κάνουν με τις παραλίες.


Ο Δημ. Αναστασίου ζήτησε αναβολή του θέματος για μετά τις εκλογές.

«Ο χρόνος που συζητούμε έχει άμεση σχέση με τις εκλογές. Και ξέρουμε ότι αλλάζει η πολιτική. Εμείς έχουμε πετύχει μία παραχώρηση. Αν πάρουμε κάποιες αποφάσεις αυτή τη στιγμή, που μπορεί να θέτουν εν αμφιβόλω και αυτή την παραχώρηση που έχουμε πάρει, μπορεί να αποβεί και εις βάρος του Δήμου. Καλό είναι να περιμένουμε το αποτέλεσμα των εκλογών, για να έχουμε έναν συγκεκριμένο άνθρωπο απέναντί μας. Καλύτερα να αναβληθεί το θέμα, και να μη μπούμε στην ουσία της συζήτησης», εξήγησε.

 

Ο Πρόεδρος Θωμάς Δεληγιάννης απάντησε ότι «Εμείς σαν συμβούλιο ζητάμε να μας παραχωρηθεί η Ανατ. Παραλία στο Δήμο Βάρης. Δεν νομίζω να διαφωνεί κανένας. Αυτό δεν έχει να κάνει με το ποιος είναι απέναντί μας. Εμείς  ζητάμε από την κυβέρνηση που θα προκύψει – όποια κι αν είναι αυτή - μετά τις 4 του μήνα».

Παρόμοια και η θέση του Δημ. Κυπριώτη για αναβολή του θέματος, αφού τόνισε ότι: «Θεωρώ ότι είναι πιο φρόνιμο να δούμε το σκεπτικό της νέας κυβέρνησης, όποια προκύψει, για όλα τα παραλιακά μέτωπα, και της ίδιας της ΕΤΑ ακόμη, αν θέλετε».


Το θέμα συζητήθηκε και ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία. Η παράταξη του Δ. Αναστασίου αποχώρησε, ενώ ο Δ. Κυπριώτης κατέθεσε δική του πρόταση.

 

Παραιτήθηκε ο Χρήστος Λογοθέτης από δημοτικός σύμβουλος


Με επιστολή που διάβασε ο πρόεδρος του Δ.Σ. γνωστοποιήθηκε η παραίτηση του δημοτικού συμβούλου της μειοψηφίας από τη θέση του αυτή. Στην επιστολή σημειώνει μεταξύ άλλων ο Χρ. Λογοθέτης ότι:

«Ως εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ. αισθάνομαι την υποχρέωση απέναντι στους πολίτες της Βάρης και σ’ αυτούς που με ψήφισαν αλλά και σ’ αυτούς που δεν με ψήφισαν, να μοιραστώ κάποιες σκέψεις και προβληματισμούς που με οδηγούν στην απόφαση παραίτησής μου.

Όμως οι πραγματικοί λόγοι της παραίτησής μου δεν είναι αυτοί αν και θα μπορούσα να επικαλεστώ μόνο αυτούς.

Είναι οι υπαινιγμοί για την προέλευσή μου, οι πιέσεις κάποιων συναδέλφων μου ως προς τον τύπο του ρόλου και ειδικότερα διαβλέπω μια εν γένει άρνηση προς το πρόσωπό μου που θίγει όλες τις εκφάνσεις της ως τώρα πορείας μου».

 


Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 655 επισκέπτες και κανένα μέλος