Ημερίδα με θέμα «Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού» πραγματοποίησε η Νομαρχία Αθηνών (13 Ιουλίου), με κεντρικούς ομιλητές το Νομάρχη Αθηνών Γιάννη Σγουρό, τον Δήμαρχο Γλυφάδας Γιάννη Θεοδωρόπουλο, τον Δήμαρχο Αλίμου  Θάνο Ορφανό, τον Δήμαρχο Αργυρούπολης  Δημήτρη Ευσταθιάδη, τον Δήμαρχο Ελληνικού Χρήστο Κορτζίδη και τους καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών,  Μάνθο Σανταμούρη και Γεώργιο Κάλο...

Αδήριτη ανάγκη  δημιουργίας Μητροπολιτικού

Πάρκου στο παλιό Αεροδρόμιο


Ημερίδα με θέμα «Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού» πραγματοποίησε η Νομαρχία Αθηνών (13 Ιουλίου), με κεντρικούς ομιλητές το Νομάρχη Αθηνών Γιάννη Σγουρό, τον Δήμαρχο Γλυφάδας Γιάννη Θεοδωρόπουλο, τον Δήμαρχο Αλίμου  Θάνο Ορφανό, τον Δήμαρχο Αργυρούπολης  Δημήτρη Ευσταθιάδη, τον Δήμαρχο Ελληνικού Χρήστο Κορτζίδη και τους καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών,  Μάνθο Σανταμούρη και Γεώργιο Κάλο.


Την ημερίδα άνοιξε ο Νομάρχης Αθηνών Γιάννης Σγουρός ο οποίος αναφέρθηκε στην επιδείνωση του περιβάλλοντος στο Λεκανοπέδιο της Αττικής και στην επιτακτική ανάγκη αποτελεσματικής αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών προβλημάτων που  έχουν γίνει  όπως είπε χαρακτηριστικά πλέον προβλήματα ‘ζωής’ αλλά και ‘αναπνοής’ για τους πολίτες της Αθήνας.


Ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιάννης Θεοδωρόπουλος, στην τοποθέτησή του τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός Μητροπολιτικού Πάρκου χωρίς οικοδομική δραστηριότητα, ήπια, η μη που θα ανακουφίσει όχι μόνο τις  όμορες προς αυτό περιοχές, αλλά ολόκληρη την Αττική, ενός “πνεύμονα πρασίνου” όπως χαρακτηριστικά είπε και κατέθεσε πρόταση δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Περιβαλλοντικού και Ερευνητικού Κέντρου.

Ακολούθησε αναλυτική παρουσίαση από τους Καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών,  Μάνθο Σανταμούρη και Γεώργιο Κάλο της μελέτης του Μητροπολιτικού Πάρκου του Ελληνικού, οι οποίοι συνηγόρησαν με την πάγια θέση των τεσσάρων Δήμων Γλυφάδας, Αλίμου, Αργυρούπολης και Ελληνικού για δημιουργία στο χώρο του Πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού ενιαίου πάρκου υψηλού πρασίνου.

Πνεύμονας πρασίνου μόνο!

Ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιάννη Θεοδωρόπουλος τάχθηκε υπέρμαχος ενός πάρκου με πράσινο μόνο και όχι οικοδομική δραστηριότητα. Είπε μεταξύ άλλων:

...Mε τη σημερινή ημερίδα επανέρχεται στην επικαιρότητα, με βιαιότητα θα μου επιτρέψετε να πω, με αφορμή τη ζοφερή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε μετά την πρόσφατη πυρκαγιά στον Υμηττό, η αδήριτη ανάγκη  για τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου της Αθήνας.

 

...Η θέση του Δήμου Γλυφάδας,  ήταν ξεκάθαρη από την πρώτη στιγμή που τέθηκε το θέμα και παραμένει το ίδιο διαυγής. Είμαστε υπέρ της δημιουργίας ενός πνεύμονα πρασίνου, ενός μητροπολιτικού Πάρκου που θα ανακουφίσει όχι μόνο τις  όμορες προς αυτό περιοχές, αλλά ολόκληρη την Αττική. Είμαστε υπέρ της δημιουργίας του Μητροπολιτικού Πάρκου, χωρίς οικοδομική δραστηριότητα, ήπια η μη, και εδώ, θα καταθέσω και μία σκέψη που την αναφέρω δημόσια, για πρώτη φορά.

Σε ένα τέτοιο πάρκο, σε μία τέτοια  έκταση θα μπορούσε ίσως, να δημιουργηθεί ένα πρότυπο Ευρωπαϊκό Περιβαλλοντικό και Ερευνητικό Κέντρο που θα εξετάζει και θα προτείνει λύσεις  σε θέματα Περιβάλλοντος.

Ταυτόχρονα η  δυνατότητα  δημιουργίας  Περιβαλλοντικών  και Πολιτιστικών δράσεων θα καταστήσει  το Μητροπολιτικό Πάρκο σημαντικό κέντρο ανταλλαγής  απόψεων και πολιτισμού.

Με αυτόν τον τρόπο, το επαναλαμβάνω αποτελεί πρωτόλεια σκέψη, θα καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε τους πόρους για την λειτουργία του Πάρκου σε συνάρτηση φυσικά και με τη βοήθεια της πολιτείας.

Κλείνοντας ο Δήμαρχος Γλυφάδας τόνισε: “Το περιβάλλον δεν έχει πολιτικό χρώμα. Αποτελεί καθημερινό πεδίο αναγνώρισης και δράσης για τον καθένα από εμάς”.

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων, παρέστησαν ο βουλευτής της Ν.Δ. και Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος Κυριάκος Μητσοτάκης, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαρία Δαμανάκη, η Υπερνομάρχης Κωνσταντίνα Μπέη,  ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ και Δήμαρχος Αιγάλεω Δημήτρης Καλογερόπουλος, η Πρόεδρος του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος της Αθήνας Αικατερίνη Συκανάκη, ο Αντιπρόεδρος της ΓΕΣΕΒΕ Γιώργος Καβαθάς,  ο Δήμαρχος Πεντέλης Δημήτρης Στεργίου, ο Δήμαρχος Υμηττού Χρήστος Ζούπας, ο Δήμαρχος Καλλιθέας Κώστας Ασκούνης, ο Δήμαρχος Ν. Σμύρνης Γιώργος Κουτελάκης, Δήμαρχος Λυκόβρυσης Δημήτρης Φωκιανός, η Δήμαρχος Ψυχικού Ειρήνη Κατσαρού.

 

 


Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 136 guests και κανένα μέλος