Συζητήθηκε εκτάκτως στο Νομαρχιακό Συμβούλιο  το θέμα των εκτρόπων που σημειώθηκαν την Τρίτη 7 Ιουλίου κατά την αστυνομική επιχείρηση υποστήριξης για τη μη σύννομη εγκατάσταση εργολάβου, προκειμένου να κατασκευάσει ΧΥΤΑ στο Γραμματικό.

  • Σκουπίδια· “παραπροϊόν” του πολιτισμού μας ή ενέργεια; (Συνέντευξη τύπου του Ν. Κούκη)

Καταδίκη για τα έκτροπα στο Γραμματικό


Συζητήθηκε εκτάκτως στο Νομαρχιακό Συμβούλιο  το θέμα των εκτρόπων που σημειώθηκαν την Τρίτη 7 Ιουλίου κατά την αστυνομική επιχείρηση υποστήριξης για τη μη σύννομη εγκατάσταση εργολάβου, προκειμένου να κατασκευάσει ΧΥΤΑ στο Γραμματικό.

Το προεδρείο διάβασε επιστολή του προέδρου της Κοινότητας Γραμματικού Ν. Κούκη με την οποία ευχαριστούσε το Νομάρχη και τα μέλη του Νομαρχιακού Συμβουλίου για την συμπαράστασή τους στο δίκαιο αγώνα των κατοίκων για τη μη εγκατάσταση ΧΥΤΑ στην περιοχή.


Μιλώντας ο Νομάρχης Λεων. Κουρής για τα διάφορα που ακούστηκαν από «αέρος», τόνισε ότι “ο Περιφερειακός Σχεδιασμός (Περ.Σ.) περιλαμβάνει πολλά, πέρα από τους χώρους υποδοχής σκουπιδιών. Σταθμός μεταφόρτωσης δεν έχει γίνει κανένας από αυτούς που προβλέπει. Ο μοναδικός είναι του Σχιστού.


Στου Ελαιώνα που έχει αδειοδότηση από το 2000 και δεν έχει προχωρήσει καθόλου, στο Ελληνικό, στη Γλυφάδα, στο Βύρωνα, στην Κηφισιά.

Χρησιμοποιείται σαν άλλοθι στους κατοίκους της Φυλής και των Ανω Λιοσίων.


Οσον αφορά την ανακύκλωση, ο ΕΣΔΚΝΑ τη διαχειρίζεται μονοπωλιακά στην Αττική, έχει την πρωτοπορία στη διαφημιστική καταχώρηση και στα spots με εκατοντάδες εκατομμύρια.

Το αποτέλεσμα: είμαστε οι τελευταίοι στην Ευρώπη! Οι διαφημίσεις ωστόσο συνεχίζονται και μάλιστα με μαύρη δημοσίευση καθ’ υπαγόρευση του ΕΣΔΚΝΑ”.


Σ.Σ.: Και θέλουν να μας πείσουν οι κ. Νάκοι… ότι στο Γραμματικό και στην Κερατέα θα γίνουν όλα όπως πρέπει, όταν πουθενά δεν έχουν προχωρήσει.

Ή ότι στο Γραμματικό θα πάνε τα σκουπίδια της Ανατ. Αττικής μόνο. Ως ανέκδοτο ακούγεται.


Στη συνέχεια μίλησαν πολλοί νομαρχιακοί σύμβουλοι καταγγέλοντας τις συμπεριφορές και τη βαναυσότητα, που επέριψαν πάνω σε απλούς πολίτες την Τρίτη 7 Ιουλίου, όταν ανέβηκαν στο Γραμματικό συνοδεύοντας τις εταιρίες που προσπαθούν να εγκαταστασήσουν εκεί τη χωματερή.

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτηση το Νομαρχιακό Συμβούλιο εξέδωσε το παρακάτω ομόφωνο ψήφισμα.

 

ΨΗΦΙΣΜΑ

 


1. Καταδικάζει τα έκτροπα που σημειώθηκαν στο Γραμματικό την Τρίτη 7 Ιουλίου κατά την αστυνομική επιχείρηση για την μη σύννομη εγκατάσταση εργολάβου για την κατασκευή ΧΥΤΑ και θεωρεί απαράδεκτο το κλίμα αστυνομοκρατίας που προσπαθούν οι υπεύθυνοι να επιβάλλουν στην ευρύτερη περιοχή.

2. Επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά την αντίθεσή του στον προωθούμενο σχεδιασμό για την διαχείριση απορριμμάτων που το μόνο που κάνει είναι να διαιωνίζει την σημερινή απαράδεκτη διαχείριση του ΕΣΔΚΝΑ, αφού στηρίζεται σε μία παρωχημένη μέθοδο που εγκαταλείπεται διεθνώς, βάζει στο περιθώριο την ανακύκλωση και καταστρέφει δυο μοναδικές περιοχές πρασίνου (Γραμματικό, Κερατέα), συνεχίζοντας όμως την επιβάρυνση που δέχεται η Δυτική Αττική.

3. Εξουσιοδοτεί το Νομάρχη και την Διαπαραταξιακή Επιτροπή για τις απαραίτητες νομικές ενέργειες και τον προγραμματισμό κοινών δράσεων με την Κοινότητα Γραμματικού, τον Δήμο Κερατέας και τους λοιπούς ΟΤΑ.

 

 Είπαν

Αθανάσιος Μπαλής

επικεφαλής μείζονος μειοψηφίας

“Καταγγέλω τον κ. Χιωτάκη, τον κ. Κακλαμάνη και το ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, που μου θύμισε τα ραδιόφωνα της εποχής της Χούντας. Ο Πρωτοσάλτε κατάγγελνε συνεχώς ότι οι κάτοικοι έβαζαν φωτιές. Και δεν άφηνε κανέναν να μιλήσει.

Ο Χιωτάκης κατάγγελνε ότι εν δεχόμαστε τον Περιφερειακό Σχεδιασμό (Π.Σ.). Αυτός τον δέχεται; Αυτός πρώτος δεν τον δέχεται και δεν έχει φτιάξει το χώρο διαχωρισμού στην Κηφισιά, όπως προβλέπει ο Π.Σ.


Δείξαμε στον εισαγγελέα που βρισκόταν εκεί, τις οβίδες που βρίσκονταν μέσα στα σημεία που καίγονταν και δεν μιλούσε...

Είχαμε εκτροπή στο Γραμματικό. Δέρνανε γέροντες 80 ετών, γυναίκες και παιδιά!

 

Ιππ. Κοκκινόπουλος

“Ημουν παρών την Τρίτη το πρωί. Το χαρακτηριστικό ήταν η βαναυσότητα. Ο τρόπος που τα ΜΑΤ χτύπησαν αδιάκριτα τον κόσμο. Είμαστε τυχεροί που δεν θρηνήσαμε θύματα, από την αγριότητα”.

 

Δημ. Κωνσταντινίδης

“Βρέθηκα στη Ζιμπάμπουε την εποχή των ταραχών.

Δεν μπορούσαμε με το Νομάρχη να ανεβούμε στο χώρο της εργασίας, γιατί μας εμπόδιζε ο Ταξίαρχος. Μας πυροβόλησαν με το καπνογόνο και μου ήρθε στο πρόσωπο!

 

Ιωάννα Στεργίου

Είναι υποκρισία για τους βουλευτές, με εξαίρεση πολύ λίγους και από τα δύο κόμματα να βγαίνουν και να λένε διάφορα, όταν και τα δύο κόμματα έχουν ψηφίσει τον Περιφερειακό Σχεδιασμό.

Ο Π.Σ. σε πολύ λίγα χρόνια θα είναι ξεπερασμένος.

 

Δημοσθ. Μπαρούτας, Πέτρος Κατσίκης

1η ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ (Διοίκησης και Οικονομίας)

Στην αρχή της συνεδρίασης τα μέλη της Επιτροπής, νομαρχιακοί σύμβουλοι, Δημοσθένης Μπαρούτας και Πέτρος Κατσίκης, κατέθεσαν στον πρόεδρο της επιτροπής δήλωση στην οποία σημειώνουν ότι:

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη βάρβαρη επίθεση των Μ.Α.Τ. εναντίον κατοίκων του Γραμματικού που διαμαρτύρονται για την έναρξη εργασιών εγκατάστασης χωματερής στην περιοχή, αλλά και σε ένδειξης συμπαράστασης και στήριξης του αγώνα τους δεν θα μετέχουμε στη συνεδρίαση της επιτροπής.

 Άννα Μπουζιάνη

 

Σκουπίδια· “παραπροϊόν” του πολιτισμού μας ή ενέργεια;

 

Συνέντευξη τύπου έδωσε την Τετάρτη 15 Ιουλίου ο Πρόεδρος της Κοινότητας Γραμματικού Νίκος Κούκης συνpanel.jpgεχίζοντας τον αγώνα του ενάντια στον σχεδιασμό ΧΥΤΑ στην πόλη του, ενωμένος με την αντιπολίτευση του Γραμματικού κ. Παπαγεωργίου, τον αντινομάρχη Αν. Αττικής Κ. Πλακίτση, τον πρώην Πρόεδρο Βαρνάβα Γιωρ. Κόλια και φυσικά τον Δήμαρχο Κερατέας Σταύρο Ιατρού που έχουν κοινή πορεία στον αγώνα.

Ο Ν. Κούκης επικεντρώθηκε στους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να δημιουργηθεί ΧΥΤΑ γενικότερα αλλά πολύ περισσότερο στη συγκεκριμένη θέση, στο Μαύρο Βουνό του Γραμματικού. Μαζί του και οι υπόλοιποι ομιλητές οι οποίοι μίλησαν για οικονομικά συμφέροντα, επικοινωνιακά ψέματα και τα είπαν «έξω από τα δόντια».

Στη Συνέντευξη Τύπου, παρευρέθηκε και ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Οικονόμου, ο οποίος δήλωσε κατηγορηματικά ότι:
«οποιεσδήποτε απόψεις ακούστηκαν στην Σ.Τ. του Κουβέλη, δεν εκπροσωπούν σε καμία περίπτωση το ΠΑΣΟΚ και είναι προσωπικές του θέσεις. Το ΠΑΣΟΚ ακόμα δεν έχει πάρει επίσημη θέση».

Γιατί λένε ΟΧΙ για τα ΧΥΤΑ

στη θέση ΜΑΥΡΟ ΒΟΥΝΟ του Γραμματικού


- Η θέση που έχει επιλεγεί, είναι προς βορρά του λεκανοπεδίου, οι βόρειοι άνεμοι που φυσούν 220 μέρες το χρόνο θα μεταφέρουν τους αέριους ρύπους του ΧΥΤΑ πάνω από ολόκληρο το Λεκανοπέδιο. Καμία μελέτη διάδοσης αερίων ρύπων δεν έγινε.
- Είναι γνωστό ότι όλη η επιτυχία κατασκευής ενός ΧΥΤΑ, βασίζεται στην εξασφάλιση μιας άρτιας στεγάνωσης του πυθμένα και των πρkoykis.jpgανών του. Κι όμως ο ΧΥΤΑ Γραμματικού χωροθετήθηκε πάνω σε ένα ενεργό σεισμικό ρήγμα. «Σε περίπτωση δραστηριοποίησης του ρήγματος καμία μέθοδος στεγανοποίησης δεν μπορεί να αντέξει» (Πανεπιστήμιο Πάτρας).
- Είναι σε υψόμετρο 400μ και λογική είναι η ύπαρξη κινδύνου μόλυνσης της υποκείμενης Λίμνης Μαραθώνα και μέσω αυτής της τροφικής αλυσίδας ολόκληρου του Λεκανοπεδίου.
- Με απόσταση ενός χιλιομέτρου από τις ακτές του Ευβοϊκού. Υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης των νερών του, από τα στραγγίδια.
- Η οδική πρόσβαση στην περιοχή είναι προβληματική, καθιστά απαγορευτική αυτή τη θέση. Η πρόσβαση γίνεται από 2 οδικούς άξονες, ο βόρειος είναι γεμάτος στροφές ανά 100 μέτρα δρόμου και με συνεχείς αλλαγές κλίσεων σε μεγάλο μήκος της διαδρομής. Ο νότιος άξονας περνάει διαμπερώς από Αγ. Μαρίνα, Ν. Μάκρη, Μαραθώνα. Αν λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ, καθημερινά θα υπάρχουν περίπου 400-500 διελεύσεις βαρέων οχημάτων και ο δρόμος θα είναι πρακτικά απροσπέλαστος για τους γύρω κατοίκους.
Εκτός αυτών, από την νομολογία και σύμφωνα με τις Οδηγίες τις Ε.Ε. βρίσκουμε πολλούς λόγους αποκλεισμού της χωροθέτησης ΧΥΤΑ Γραμματικού.
Ενδεικτικά: - Η περιοχή είναι αναδασωτέα, διασχίζεται από ρέμα μη οριοθετημένο, ο χώρος είναι ορατός από την οδό Βαρνάβα – παραλία Βαρνάβα. Ο χώρος είναι σε απόσταση λιγότερη από 400μ από τον οικισμό Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας.

Ακράδαντα επιχειρήματα

Με ψέματα τους αντικρούουν


Όπως τόνισε ο Πρ. Γραμματικού στη Συνέντευξη τύπου, «ακόμα κι αν δεχότανε κανείς το ψέμα ότι μιλάνε για εργοστάσιο και όχι για ΧΥΤΑ, στο Γραμματικό και την ευρύτερη περιοχή, από τον νόμο απαγορεύεται κάθε βιοτεχνική ή βιομηχανική δραστηριότητα, ακόμα και η εγκατάσταση συνεργείου αυτοκινήτων. Αυτό δεν ισχύει για το κράτος αλλά μόνο για τους πολίτες;»
Κατηγόρησε τον Υφ. ΠΕΧΩΔΕ κ. Νάκο ότι: «πιέζεται από τους εργολάβους. Δεν ενδιαφέρεται για την πραγματική λύση του ζητήματος. Παραπληροφορεί τον κόσμο και θα βάλει τη χώρα και τη περιοχή μας σε κίνδυνο. Θα καταστρέψει τον πνεύμονα πρασίνου της Αττικής, και τα σκουπίδια θα συνεχίσουν να είναι το αιώνιο πρόβλημα της πόλης. Μας εκθέτει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οφείλει έστω και στην ύστατη αυτή στιγμή να σταματήσει. Ο περιφερειακός Σχεδιασμός σχεδιάστηκε πριν από 15 χρόνια και σήμερα είναι ξεπερασμένος".
Στον Νάκο αναφέρθηκε και ο π. Πρ. Βαρνάβα, λέγοντας ότι “ψεύδεται συνειδητά, αφού η έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων μιλάει για ΧΥΤΑ, όπως και η εργολαβία και άλλα έγγραφα. Ενώ ως αναφορά το εργοστάσιο, βρίσκεται ακόμα στη μελέτη, αν θα υλοποιηθεί, αν θα συνεχιστεί. Άρα μιλάμε για ΧΥΤΑ όχι για ΧΥΤΥ”.

Ο Δήμαρχος Κερατέας Σταύρος Ιατρού, επικεντρώθηκε στα επεισόδια των περασμένων ημερών και όχι στην ιστορία του θέματος, αφού αυτή «λιμνάζει» εδώ και μια 15ετία.
Κατήγγειλε δημόσια ως αυτόπτης μάρτυρας ότι οι συλλήψεις και των 5 ατόμων ήταν προσχηματικές και συνελήφθησαν με ψεύτικες βαριές κατηγορίες για να πετύχουν το σκοπό τους.
Η έναρξη των εργασιών ήταν παράνομη, αφού δεν είχαν άδεια και το ίδιο απόγευμα τρέχανε δύο υπουργοί να υπογράψουνε, ενώ δεν έχουν γίνει καν οι απαλλοτριώσεις. 
Και συνέχισε με έντονο τόνο, λέγοντας ότι: «Δεν είναι αυτοδιοίκηση αυτή που ζω στη χώρα μου… Δεν είναι αυτοδιοίκηση ο Κακλαμάνης όταν λέει ότι χαιρετίζει τα ΜΑΤ μετά τα επεισόδια του Γραμματικού». «Ο ΕΣΔΚΝΑ και ο Νάκος έχουν στηρίξει όλη τους την επιχειρηματολογία σε ψέματα».
Και τελείωσε δίνοντας ραντεβού στο Οβριόκαστρο.

Προτείνουν λύση

Έχουν επαννειλημένα προτείνει ως λύση τη μελέτη του Πανεπιστημίου Κρήτης την οποία εγκρίνει και το Τεχνολογικό Επιμελητήριο Ελλάδας και μιλάει για διαχείριση των απορριμμάτων εκτός Αττικής, ή τις πρακτικές που εφαρμόζονται εδώ και χρόνια στις πρωτεύουσες μεγάλων πόλεων της Ευρώπης, αλλά η κυβέρνηση δεν κάνει καν διάλογο. Προσπαθεί να υλοποιήσει ένα Περιφερειακό Σχεδιασμό που έγινε πριν από 15 χρόνια κατασκευάζοντας στην ουσία μια χωματερή, την στιγμή που η Ευρώπη παράγει ενέργεια από τα σκουπίδια… και φυσικά τις έχει καταργήσει και πλέον δεν τις χρηματοδοτεί.

Πρότυπο η Mallorca της Ισπανίας

Κατέρρευσαν τα στερεότυπα περί της καύσης των απορριμμάτων

 

Κλιμάκιο της ΤΕΔΚΝΑ επισκέφθηκε το τεχνολογικό πάρκο της Μαγιόρκα όπου και συμμετείχε ο πρόεδρος του Γραμματικού Ν. Κούκης.
Παρακολούθησε από κοντά τις σύγχρονες μεθόδους διαχείρισης των απορριμμάτων και διαπίστωσε ότι οι μονάδες αξιοποίησης των απορριμμάτων είναι κοντά στους τόπους διάθεσης των αξιοποιήσιμων προϊόντων, (περίπου 2χλμ από την πόλη της Μαγιόρκα).
Οι συμμετέχοντες της αποστολής διαπίστωσαν ότι, μια ολόκληρη μονάδα διαχείρισης προβλέπει και εργοστάσιο αποτέφρωσης, που είναι αναγκαίο και απαραίτητο για την αξιοποίηση των μη ανακυκλώσιμων προϊόντων και την παραγωγή ηλεκτρικής ή και θερμικής ενέργειας.
Ειδικοί επιστήμονες τόνισαν ότι, οι ρύποι ενός εργοστασίου αποτέφρωσης, είναι λιγότεροι από τους καθημερινούς συμβατικούς ρύπους των άλλων μεθόδων παραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας. 
Κατέρρευσαν τα στερεότυπα και οι δογματισμοί όπως ειπώθηκε από πολλούς ότι η καύση των απορριμμάτων ταυτίζεται με την εκπομπή καρκινογόνων και θανατηφόρων ουσιών, ότι το κόστος επεξεργασίας – 131 ευρώ ο τόνος στην καύση – είναι πολύ ψηλό, όταν στην Ελλάδα το θάψιμο κοστίζει 140 ευρώ.
«Είναι πλέον καιρός, οι μεγάλοι Δήμοι και κυρίως οι δήμαρχοι Αθηνών και Πειραιώς, να εφαρμόσουν εντός των ορίων τους το μοντέλο διαχείρισης της Μαγιόρκας και όχι να επιμένουν στον αδιέξοδο σχεδιασμό των γνωστών συμφερόντων», κατέληξε ο πρόεδρος του Γραμματικού.                   

  Ηλέκτρα Βενετσάνου

 

Φράσεις που ξεχώρισαν


plakitsis.jpg

 

Ο αντινομάρχης Κ. Πλακίτσης απάντησε σπαρτιάτικα: “Μολών λαβέ”

 

 

iatrou.jpg

 

Ο Στ. Ιατρού μιλώντας για τα συμφέροντα και τις γνωστές - άγνωστες εταιρείες που εμπλέκονται: “Μπορεί να πάμε για κακούργημα, αλλά θα τους πάρουμε μαζί μας.

 

kolias.jpg

 

“Το τεχνολογικό Επιμελητήριο Ελλάδας - που είναι στην ουσία ο σύμβουλος του κράτους - εγκρίνει την μελέτη του Παν/μίου Κρήτης. Η κυβέρνηση γιατί δεν την ακολουθεί;” Ερωτά ο Γεωρ. Κόλιας.

 

 


Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 256 guests και κανένα μέλος