• Αποστέρηση τελών από τους Δήμους
  • Μεγάλοι συντελεστές δόμησης
  • Παραχώρηση αιγιαλών και δασών
  • Χαριστικές συμβάσεις και αναγκαστικές απαλλοτριώσεις, είναι λίγα από εκείνα που συνθέτουν το νόμο για εντάξεις εκτάσεων σε Επιχειρησιακά Πάρκα...

Κράτος εν κράτει στους ΟΤΑ τα Επιχειρησιακά Πάρκα

 

  • Αποστέρηση τελών από τους Δήμους
  • Μεγάλοι συντελεστές δόμησης
  • Παραχώρηση αιγιαλών και δασών
  • Χαριστικές συμβάσεις και αναγκαστικές απαλλοτριώσεις, είναι λίγα από εκείνα που συνθέτουν το νόμο για εντάξεις εκτάσεων σε Επιχειρησιακά Πάρκα.

 

Το Νομαρχιακό συμβούλιο της Δευτέρας 29 Ιουνίου, εξελίχθηκε σε μία μακρά προ ημερησίας συζήτηση για τους εργαζόμενους της Δημοτικής Επιχείρησης του Δήμου Αχαρνών που απέλυσε ο Δήμος ως πλεονάζον προσωπικό(!) και αναζητούν εργασία.


Μετά από τρεις ώρες συζήτηση, προχώρησαν στα θέματα της ημερήσιας διάταξης που το πρώτο θέμα ήταν η γνωμοδότηση επί του Σχεδίου Νόμου για τα Επιχειρηματικά Πάρκα. Ενα μείζον θέμα, γιατί και από αυτά που ακούσαμε στο Νομαρχιακό, και αυτά που διαβάσαμε στο Νόμο  2545/97, μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι για άλλη μια φορά τα δίνουν όλα στα μεγάλα κεφάλαια, για την λεγόμενη “ανάπτυξη”.

Γη και ύδωρ στην κυριολεξία αφού τους παραχωρούν αιγιαλίτιδες ζώνες, όπου δεν επιτρέπεται να τους παρεμποδίζει κανένας. Και όποιος τολμήσει να παρακωλύσει το έργο τους(!) θα έχει διοικητικές κυρώσεις!!!


Για γνώση και σκέψη αναφέρουμε ότι οι βιομηχανικές μονάδες θα μπορούσαν να εγκατασταθούν, σε εκτός σχεδίου περιοχές στην Ανατολική Αττική, ελεύθερα αρκεί να υπήρχε οικοπεδική έκταση.

Τον 12ο του 1979 Προεδρικό Διάταγμα (13.12.1979 ΦΕΚ 707/Δ καθορίζει περιοχές του Λεκανοπεδίου χαρακτηρίζοντάς τες με Β, όπου επιτρεπόταν η εγκατάσταση βιομηχανιών.


Το 1997 με το Ν 2545/07 ΦΕΚ 254/Α καθορίζονται διαδικασίες ίδρυσης και οργάνωσης πολεοδόμησης Βιομηχανικών Επιχειρηματικών Πάρκων (Β.ΕΠ.Ε) και ισχύουν μέχρι σήμερα.

Ο Νόμος αυτός υπογράφεται από τους “εκσυγχρονιστές” του ΠΑΣΟΚ:

Υπ. Εσωτερικών Αλέκο Παπαδόπουλο, Υπ. Εθνικής Οικονομίας Γιάννο Παπαντωνίου, Υπ. Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου

ΥΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη

Υπ. Γεωργίας Στ. Τζουμάκα

Υπ. Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλο και Υπ. Εμπορικής Ναυτιλίας Στ. Σουμάκη.

Το σημειώνουμε αυτό για να κατανοήσει ο αναγνώστης ότι δεν είναι ένας νόμος χτεσινός, αλλά έχει ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Τη Νέα Δημοκρατία  τη βόλεψε, τον κράτησε και έτσι φτάσαμε να βλέπουμε δάση και θάλασσες να γίνονται ΜΟΛ!!

Γιατί, δέχομαι να χαρακτηριστεί μία περιοχή βιομηχανική, η οποία θα βρίσκεται εκτός πόλης και θα πληρεί τις προϋποθέσεις. Αλλά  από αυτό έως να δίνουμε τη θάλασσα των Καλυβίων, τη θάλασσα της Αναβύσσου (αύριο) το δάσος της Πάρνηθας για επιχειρηματικά πάρκα είναι εγκλήματα στο περιβάλλον και στον άνθρωπο.

Γι’ αυτό έχουν ξεσηκώσει την κατακραυγή της κοινωνίας, που κάθε ημέρα που περνάει γίνεται και πιο, βουερή.


Σήμερα λοιπόν έρχεται η κυβέρνηση και φέρνει ένα Νομοσχέδιο και ζητάει διαβούλευση προκειμένου το Σεπτέμβρη να επιφέρει κάποιες αλλαγές.

Ας δούμε όμως τι λέει αυτός ο Νόμος στα κυριότερα σημεία:

Βιομηχανικές και

Επιχειρηματικές Περιοχές (Β.Ε.ΠΕ)


Κατηγορίες Β.Ε.ΠΕ μπορούν να έχουν τις παρακάτω μορφές.

Α. Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙ.ΠΕ.) είναι ο χώρος που καθορίζεται, οριοθετείται και πολεοδομείται προκειμένου να λειτουργήσει ως χώρος υποδοχής κάθε βιομηχανικής και βιοτεχνικής δραστηριότητας.

Β. Βιομηχανικό Πάρκο (ΒΙ.ΠΑ) είναι ο χώρος που καθορίζεται, οριοθετείται και πολεοδομείται προκειμένου να λειτουργήσει ως χώρος υποδοχής κάθε βιομηχανικής και βιοτεχνικής δραστηριότητας μέσης και χαμηλής όχλησης.

Γ. Βιοτεχνικό Πάρκο (ΒΙΟ.ΠΑ) είναι  ο χώρος που καθορίζεται, οριοθετείται και πολεοδομείται προκειμένου να λειτουργήσει ως χώρος υποδοχής κάθε βιομηχανικής ή  βιοτεχνικής δραστηριότητας χαμηλής όχλησης και επαγγελματικών δραστηριοτήτων.

Δ. Τεχνόπολη, είναι ο χώρος που καθορίζεται, οριοθετείται και πολεοδομείται και εγκαθίστανται βιομηχανίες νέας και υψηλής τεχνολογίας, ερευνητικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, καθώς και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών. Οι χώροι αυτοί χαρακτηρίζονται από υψηλή ποιότητα περιβάλλοντος και δύνανται να περιλαμβάνουν οικιστικά συγκροτήματα, στα οποία ενσωματώνονται οι αναγκαίες αστικές λειτουργίες.

Ακόμα όμως κι αυτός ο διαχωρισμός καταστρατηγείται αφού παρακάτω σημειώνει μπορεί μια βαριά βιομηχανία να πάει σε μέσης ή χαμηλής όχλησης αν δεν υπάρχει στην περιοχή ΒΙ.ΠΕ κλπ.


Για κάθε Β.Ε.ΠΕ ιδρύεται ένας φορέας (Ανώνυμη Εταιρία) που θα έχει τη διαχείριση.

Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων εγκρίνεται ύστερα από γνώμη του αρμόδιου Νομαρχιακού Συμβουλίου. (στην πράξη έχει αποδειχθεί ότι δεν τους λαμβάνουν υπόψιν).

Ο συντελεστής δόμησης δεν μπορεί να είναι πάνω από 1,6.

Πρέπει να προβλέπεται περιμετρική ζώνη πρασίνου που θα καλύπτει τουλάχιστον 5% της συνολικής έκτασης.

Ο φορέας Β.Ε.ΠΕ. έχει όλα τα προνόμια (φοροαπαλλαγές, επιχορηγήσεις κλπ.)


Επιτρέπεται η αναγκαστική απαλλοτρίωση, υπέρ του Φορέα Β.Ε.ΠΕ. και με δαπάνες του, ακινήτων ή η σύσταση δουλείας ή άλλων εμπράγματων δικαιωμάτων  επί ακινήτων που περιλαμβάνονται σ’ αυτήν και των τυχόν εκτός από αυτές. 9 Αρ. 14 παρ. 1)


Η ίδρυση Β.Ε.ΠΕ θεωρείται πάντοτε ότι αφορά δημόσια ωφέλεια. Είναι επίσης δυνατή η κήρυξη επειγουσών απαλλοτριώσεων σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. (Αρ. 14 παρ.2)


Για την πραγμάτωση των σκοπών της Β.Ε.ΠΕ επιτρέπεται η παραχώρηση στο φορέα Β.Ε.ΠΕ. της χρήσης αιγιαλού και παραλίας και του δικαιώματος εκτέλεσης, χρήσης και εκμετάλλευσης λιμενικών έργων ή επέκτασης ήδη υφισταμένων στην περιοχή λιμενικών εγκαταστάσεων. Η παραχώρηση γίνεται για χρονικό διάστημα μέχρι 50 έτη. (Αρ. 14 παρ. 6).

Ο φορέας έχει το δικαίωμα της αποκλειστικής και με αντάλλαγμα χρήσης της ζώνης αιγιαλού – παραλίας ύστερα από άδεια των αρμοδίων αρχών, για λόγους ασφάλειας του κοινού.. Πρόσχωση θαλάσσιου χώρου, επανακαθορισμός του αιγιαλού-παραλίας. (Αρ. 14 παρ. 7).

Η κατά οποιοδήποτε τρόπο χρήση από τρίτους της παραχωρούμενης στο φορέα έκτασης αιγιαλού παραλίας απαγορεύεται

…Οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι υποχρεωμένες να εκδίδουν τις αναγκαίες διοικητικές πράξεις και διαταγές, ώστε να παρέχεται στο φορέα αποτελεσματική προστασία (Αρ. 14 παρ. 8).


19 Δήμοι και Κοινότητες προτείνουν και διαφωνούν


Δεκαεννέα Δήμοι  έχουν ιδρύσει Ενωση εν’ όψει της διαβούλευσης για το Νομοσχέδιο και  βλέπουν κάποια θετικά στο σχέδιο Νόμου, αλλά δεν επιλύονται βασικά προβλήματα των βιομηχανικών περιοχών που ήδη έχουν εγκατασταθεί  σε πάρκα πριν την ισχύ του ν. 2545/97.

Ζητούν ως εκ τούτου να δημιουργηθεί άλλη μια κατηγορία επιχειρηματικού πάρκου που την ονομάζουν ενδιάμεσου βαθμού οργάνωσης και είναι σύμφωνο με το Χωροταξικό άρ. 6 παρ. α, υποδοχέας με ενδιάμεσο βαθμό οργάνωσης, όπου έχουν ήδη εγκατασταθεί και θα μπορούν να εγκαθίστανται μονάδες μέσης και χαμηλής όχλησης.


Ως Φορέα ίδρυσης Β.Ε.ΠΕ. ζητούν να είναι ο Δήμος ή η Κοινότητα σε σύμπραξη με ιδιώτες και φορέας διαχείρισης και συντήρησης των έργων υποδομής ο φορέας υλοποίησης των έργων.

Προτείνουν περιμετρική ζώνη πρασίνου 7μ. αντί 5.

Διαφωνούν κάθετα με την νέα πρόταση το 70% των Δημοτικών ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού να αποδοθεί στους φορείς διαχείρισης της Β.Ε.ΠΕ. (σ.σ. δεν ισχύει στον παρόντα νόμο).

«Η συγκεκριμένη διάταξη καταστρατηγεί τον ανταποδοτικό χαρακτήρα των τελών, δημιουργεί κράτος εν κράτει εντός των Ο.Τ.Α. Είναι απαράδεκτο, προκλητικό και μας βρίσκει πλήρως αντίθετους.

Για τους ΟΤΑ μας είναι όρος αδιαπραγμάτευτος, η απόσυρσή του. Στην περίπτωση που δεν εισακουστούμε θα προχωρήσουμε στο κλείσιμο των Δήμων μας» τονίζουν σε έγγραφό τους που σημειώνουν τις θέσεις τους.

Ο Δήμαρχος Κορωπίου Θ. Αθανασόπουλος ως Αντιπρόεδρος της κίνησης (πρόεδρος είναι ο Δήμαρχος Σπάτων Αθ. Τούντας)   πιστεύει ότι δεν θα περάσει το σχέδιο νόμου γιατί έχει πολλά κενά.


Οι Δήμοι και οι Κοινότητες που υπογράφουν είναι:

Δήμοι Αναβύσσου, Αρτέμιδας, Γέρακα, Γλυκών Νερών, Καλυβίων, Κερατέας, Κορωπίου, Λαυρεωτικής, Μαρκοπούλου, Παιανίας, Παλλήνης, Ραφήνας, Σπάτων και οι Κοινότητες Αγ. Κων/νου, Ανθούσας, Κουβαρά, Παλ. Φώκαιας, Πικερμίου και Σαρωνίδας.

 

Το Νομαρχιακό  Συμβούλιο προτείνει και καταγγέλει


Εχει φτάσει η ώρα 11 το βράδυ της 29.6 στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Τα κεφάλια όλων έχουν γίνει «καζάνι» από την πολύωρη συζήτηση των εργαζομένων, από τις φωνές, τα συνεχή κουδουνίσματα της προέδρου και μπήκαν στο πρώτο και σοβαρό θέμα  το Σχέδιο Νόμου για την Ανάπτυξη επιχειρησιακών πάρκων.


Ο Αντινομάρχης και πρόεδρος της Επιτροπής Χ. Δαμάσκος εισηγήθηκε τις προτάσεις της 3ης Νομαρχιακής Επιτροπής οι οποίες προέκυψαν μετά από διάλογο και ανταλλαγή απόψεων.

Σημειωτέον ότι όπως είπε ο Χαρ. Δαμάσκος το σχέδιο Νόμου το κατέβασαν από το site του Υπουργείου· δεν τους το ενεχείρισε το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να το επεξεργαστούν!

Ο Χαρ. Δαμάσκος εξήγησε ότι το Νομοσχέδιο προσπαθεί να φέρει μία αλλαγή στην αγκύλωση πολλών ετών δημιουργώντας ένα ευέλικτο και σύγχρονο πλαίσιο. Μέχρι σήμερα δεν είχαν κανέναν προγραμματισμό και πολλά ΒΙΟΠΑ έχουν καταντήσει έρημες περιοχές.

Ακόμα και αυτό των Ανω Λιοσίων που έχει προχωρήσει πολύ, και έχει κάνει σημαντικές απαλλοτριώσεις ο Δήμος Ανω Λιοσίων, σήμερα κόλλησε.


Εξήγησε δε τις αλλαγές που προτείνει η Νομαρχιακή Επιτροπή.

– Θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη εξειδίκευση για τα πάρκα ειδικού τύπου.

– Να μην επιτρέπεται η εγκατάσταση δραστηριοτήτων υψηλότερου βαθμού όχλησης σε Επιχειρησιακά Πάρκα (Ε.Π.)  που προβλέπεται χαμηλή ή μέτρια όχληση. (Να εξαλειφθεί από το άρθρο 2 η παράγραφος 3).

– Δεν μπορεί να αποκλείονται  οι Δήμοι που φιλοξενούν τα Ε.Π. από τη χρήση των έργων υποδομής τους (αρ. 4 παρ.4 ).

– Η γνωμοδότηση του Νομαρχιακού Συμβουλίου θα πρέπει να έχει μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο από 40 ημέρες (τουλάχιστον 60).

– Να θεσμοθετηθεί και γνωμοδότηση του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου.

– Θα πρέπει οι προϋποθέσεις καταλληλότητας για τη χωροθέτηση του Ε.Π. να είναι σαφώς καθορισμένες.

– Να διευκρινιστεί επαρκώς για ποιους σκοπούς και υπό ποιες προϋποθέσεις είναι δυνατόν να παραχωρείται ο αιγιαλός και η παραλία για χρήση των Επιχειρηματικών Πάρκων.

– Οι συντελεστές κάλυψης και δόμησης είναι σημαντικά υψηλοί και δεν μπορούν να ισχύσουν τουλάχιστον για το Νομό Αττικής. (Από 0,9 που είναι σήμερα προτείνεται 1,6. Και κάλυψη κοινοχρήστων χώρων 20% μέσα στο οποίο συμπεριλαμβάνονται δρόμοι ήδη χαραγμένοι).

– Η πρόβλεψη για ποσοστό κοινοχρήστων και κοινωφελών χώρων στο 20% της συνολικής έκτασης είναι πάρα πολύ μικρό και ειδικά όταν σ’ αυτό περιλαμβάνονται οι ήδη διαμορφωμένοι κοινόχρηστοι χώροι. Είναι προφανές ότι το ποσοστό αυτό σε σχέση με τους όρους δόμησης είναι απόλυτα επιβαρυντικά για το περιβάλλον.

Να μην επιτρέπεται η τμηματική ολοκλήρωση των έργων υποδομής γιατί υπάρχει κίνδυνος να οδηγηθούμε τελικά στην αποφυγή της ολοκλήρωσής τους.

Δεν μπορεί να ρυθμίζεται από τον κανονισμό του Ε.Π. ο τρόπος εκμετάλλευσης των κοινοχρήστων και κοινωφελών χώρων. Είναι σαφές ότι αυτοί πρέπει να παραχωρούνται για εκμετάλλευση στον οικείο ΟΤΑ.

– Στις περιοχές που προβλέπεται λειτουργική – περιβαλλοντική εξυγίανση άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων δεν έχει εξεταστεί τι γίνεται με το θέμα ύπαρξης και άλλων χρήσεων όπως κατοικίες, ενώ και σ’ αυτή την περίπτωση οι συντελεστές δόμησης δεν πρέπει να υπερβαίνουν τους υπάρχοντες.

– Στα μέλη των Οργάνων Ελέγχου ο υπάλληλος της Νομαρχίας δεν έχει νόημα ύπαρξης αφού η Νομαρχία δεν είναι εποπτεύουσα Αρχή.

– Να διασφαλιστεί η προστασία των ιδιοκτησιών που δεν θα ανήκουν στην ΕΑΕΠ και αντί του θεσμού της διαδικασίας της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης να δημιουργείται τράπεζα με σκοπό την αποκατάστασή τους σε γη με ιδιαίτερη έμφαση στα τμήματα γεωργικής εκμετάλλευσης .

– Δεν μπορεί να είναι αποδεκτή η καταστρατήγηση νομοθετημένων διατάξεων και ως προς την πολεοδόμηση των Ε.Π. και ως προς τις υποχρεώσεις των στους οικείους Ο.Τ.Α.


Μετά το πέρας των προτάσεων της Επιτροπής ο Νομάρχης Λ. Κουρής δήλωσε ότι το νομοθετικό πλαίσιο που υπήρχε από την πρακτική φαίνεται αποτυχημένο. Πιστεύει ότι το λάθος έγινε όταν καταργήθηκε η θυγατρική εταιρία της ΕΤΒΑ που ιδιωτικοποιήθηκε. Καταλήγοντας ότι «η προσπάθεια αυτή της Ρηγίλλης έπεσε θύμα μικροκομματικών συμφερόντων και επιλογών».


Ο διευθύνων σύμβουλος του ΒΙΟ.ΠΑ Κερατέας Γ. Παπαγιάννης που παρίστατο ζήτησε το λόγο και υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου.

Ο νόμος 2545 και το καινούριο Νομοσχέδιο έρχεται να συμπληρώσει και θέλει να δώσει, και εσείς κ. Νομάρχα, πρέπει να βοηθήσετε να δώσετε πρωτοβουλία ν’ ανοίξουμε εμείς οι επιχειρηματίες και βιομήχανοι. Υπάρχει παγκοσμιοποίηση των πραγμάτων. Θέλουμε να έχουμε καλό κόστος.

Γι’ αυτό ο ιδρυτής του νόμου, έχω την εντύπωση ότι έβαλε τις ανώνυμες εταιρίες να έχουν καλύτερες υπηρεσίες και χαμηλότερες τιμές. Οι ανώνυμες εταιρίες και οι επιχειρηματίες με το νέο νόμο θα μπορέσουν, τον δυσκίνητο κρατικό μηχανισμό, μέσα στον οποίο είναι και οι ΟΤΑ, να τον προσπεράσουν έχοντας τη διαχείριση.

Εσείς πάτε να μας κόψετε τα φτερά κόβοντας μας τη διαχείριση. Εσείς λέτε ότι γίνεται κράτος εν κράτει.

Θα παίρνει 30% ο Δήμος χωρίς να κάνει τίποτα και 30% ο Φορέας Διαχείρισης. Αν πάρουν τη διαχείριση οι Δήμοι, έτσι όπως κωλυσιεργούν, δεν πρόκειται να γίνει τίποτα.


Η Ιωάννα Στεργίου θεωρεί ότι τα Ε.Π. «είναι κράτος εν κράτει. Ιδρύεται μία Ανώνυμη Εταιρία που θα φτιάξει πάρκα, θα υπάγεται σε επιδοτήσεις (μόνο 25% ίδια κεφάλαια). Δεν λέει πουθενά τι γίνονται αυτές οι επιδοτήσεις αν δεν γίνει το πάρκο! Φωτογραφίζεται η “Τεχνόπολις” των Αφιδνών, φωτογραφίζεται η Ανάβυσσος κ.ά. Είναι πολύ πονηρό, είναι ένα δώρο στα μεγάλα φιλέτα της Αττικής και στο κεφάλαιο. Δεν μπορεί μία ανώνυμη εταιρία να κάνει ένα ΜΟΛ και να κάνει εκεί μέσα ό,τι θέλει».

Ο Ν. Στεφανίδης εξέφρασε την απορία πώς δεν ενημερώθηκε η Νομαρχία λέγοντας χαρακτηριστικα: «Λίγο πριν τις εκλογές ο κ. Βλάχος κάλεσε κάποιους ΟΤΑ (16/5) για δημόσια διαβούλευση για τα επιχειρησιακά πάρκα. Εγώ τότε έψαξα να βρω αν έχουν κληθεί άλλοι φορείς (επαγγελματικά σωματεία κ.ά) και είχα την εντύπωση ότι θα είχε στείλει κάτι και στη Νομαρχία, αλλά δεν είχε.

Ψάχνοντας στο site  της Γεν. Γραμματείας Βιομηχανίας, βρήκα ότι αυτή η ιστορία έχει ξεκινήσει από το 2007. Είναι αναρτημένο από τότε στο site. Γράφει μάλιστα

 

Για παράταση προθεσμίας μέχρι 28/8/2008!

…»Δεν είναι έκπληξη αυτή η διαδικασία. Ερχεται να εφαρμόσει μέσα από το εθνικό χωροταξικό και τα επιμέρους που συζητούνται στο παρασκήνιο ή σε δημόσια διαβούλευση, την κυρίαρχη πολιτική της Ε.Ε. και της κυβέρνησης στο χώρο της Πολεοδομίας».


Υπάρχει από το Μάρτιο ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ για την πολεοδομική οργάνωση των εμπορευματικών κέντρων, που σύμφωνα με πληροφορίες μου και αυτό πάει να γίνει Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) και έχει μία αλυσίδα και με το θέμα που συζητάμε.


Ο Θ. Μπαλής μίλησε για δύο σχέδια νόμου. Ένα τον 6/3/2009 και ένα τον  2/2007. Οι διαφοροποιήσεις δεν είναι τόσο σημαντικές, όσο είναι ότι αφήνει την Τοπική Αυτοδιοίκηση απέξω. Αρμοδιότητες των ΟΤΑ καθημερινά συρρικνώνονται. Να γίνει «εξ’ υπαρχής διαβούλευση με τα όργανα των ΟΤΑ», κατέληξε.


Ο Στ. Τόλιας μίλησε με θετικά λόγια για το Νομοσχέδιο τονίζοντας ότι «δίνει τη δυνατότητα στους επιχειρηματίες να παίξουν σε σωστούς κανόνες και όρους και να διαχειριστούν τα χρήματά τους. Είναι αναγκαιότητα αυτό το σχέδιο και το επικροτώ».


 


Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 406 guests και κανένα μέλος