fotia2.jpgΟι φωτιές μας «χτύπησαν» την πόρτα, όχι απότομα όπως είπε ο Υφ. Εσωτερικών, αφού οι θερμοκρασίες έχουν ανέβει πολύ υψηλά, οι άνεμοι επίσης και οι επιτήδειοι βρίσκουν πεδίο λαμπρό, γιατί η πολιτεία κοιμάται, “αφού έχουμε βροχές!”. Και ποιος θα πιστέψει ότι η φωτιά στον Υμηττό δεν προήλθε από εμπρησμό, όταν καίγεται το κομμάτι αυτό κάθε χρόνο, δύο και τρεις φορές. Ηρθε όμως και στο Κορωπί, και στον Μαραθώνα και…

Οι πρώτες φωτιές του Καλοκαιριού

Χτύπησαν γνωστούς στόχους


Οι φωτιές μας «χτύπησαν» την πόρτα, όχι απότομα όπως είπε ο Υφ. Εσωτερικών, αφού οι θερμοκρασίες έχουν ανέβει πολύ υψηλά, οι άνεμοι επίσης και οι επιτήδειοι βρίσκουν πεδίο λαμπρό, γιατί η πολιτεία κοιμάται, “αφού έχουμε βροχές!”.

Και ποιος θα πιστέψει ότι η φωτιά στον Υμηττό δεν προήλθε από εμπρησμό, όταν καίγεται το κομμάτι αυτό κάθε χρόνο, δύο και τρεις φορές. Ηρθε όμως και στο Κορωπί, και στον Μαραθώνα και…

 

fotia1.jpgΗ πρώτη φωτιά για την Αττική ήρθε για άλλη μια φορά από το ίδιο γνωστό μέρος. Αιξονή Γλυφάδας!

Δεν υπάρχει περίπτωση, τα τελευταία τρία χρόνια τουλάχιστον που το παρακολουθώ να μην «αρπάξει» δύο ή τρεις φορές το χρόνο φωτιά στο συγκεκριμένο κομμάτι της Αιξονής.

Ετσι ακόμη και να θέλαμε να αποδιώξουμε τη σκέψη του εμπρησμού δεν μας το επιτρέπουν τα γεγονότα.

Δευτέρα μεσημέρι και ο Υμηττός καίγεται. Η φωτιά έχει ξεκινήσει ψηλά στην Κ. Αθανάτου αλλά όχι μόνο εκεί. Κάτοικοι της περιοχής βεβαιώνουν – χωρίς ίχνος αμφισβήτησης – ότι είδαν δύο σημεία φωτιάς από την έναρξή της.

Ετσι πολύ γρήγορα εξαπλώθηκε, βοήθησαν και οι άνεμοι, και έφτασε στη Βούλα. Στη Βούλα που η πολιτική της ηγεσία (Δήμαρχος και Αντιδήμαρχος) καθησύχαζαν ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για εμάς!

Κι ενώ βλέπαμε τη φωτιά να αρχίζει να γλείφει τη Βούλα, οι επίγειες δυνάμεις δεν ήταν στα καίρια σημεία.

Η αγωνιώδης κλήση του εθελοντή και προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων της Βούλας Γιάννη Παναγόπουλου, έδειξε να γνωρίζει καλά τον τόπο και το χώρο.

Ζήτησε μέσω του Σκάι να ανέβουν επίγειες δυνάμεις πάνω από το νεκροταφείο γιατί η φωτιά θα ανέβει εκεί και θα κατέβει προς το Κορωπί, όπως και έγινε.

Ηρθε στιγμή, που κινδύνευσε όλο το Πανόραμα, τα σπίτια πνίγηκαν σε έναν παχύ καπνό που έκοβε την ανάσα.

Βέβαια πρέπει να πούμε ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία και οι εθελοντές του ΣΠΑΥ έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους. Όπως και τα πυροσβεστικά αεοροπλάνα που πέταξαν εξαιρετικά χαμηλά προκειμένου να σώσουν τα σπίτια.


Η Νομαρχία ανέβαλε το Νομαρχιακό Συμβούλιο την ημέρα αυτή για να συμβάλλει στο συντονισμό της κατάσβεσης.fotia3.jpg

Ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιάννης Θεοδωρόπουλος, που βρέθηκε μέσα στο μέτωπο της φωτιάς από την πρώτη στιγμή· άφησε αιχμές για εμπρηστική ενέργεια, επικαλούμενος μαρτυρίες πολιτών που άκουσαν συνεχόμενες εκρήξεις, με την έναρξη της πυρκαγιάς σε δύο διαφορετικά σημεία.

Ο δήμαρχος Γλυφάδας, όταν ανέλαβε τη διοίκηση του Δήμου, εντοπισε και αποξήλωσε παράνομες περιφράξεις σε δύο  διαδοχικές φάσεις.

Μετα την πυρκαγιά δήλωσε δε ότι: Η Δημοτική Αρχή είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει σε κανένα  να καταπατήσει έστω και ένα μέτρο  από τον  Υμηττό.


Πάει για άλλη μια φορά το δάσος, ό,τι έχει απομείνει. Πάνε και τα νιοφυτεμένα πευκάκια, που σύσσωμος ο κόσμος της περιοχής ανέβηκε μια Κυριακή και φύτεψε κατά χιλιάδες.

Και για άλλη μια φορά οι υπεύθυνοι θα μείνουν ατιμώρητοι. Και ίσως αν μείνουμε, εμείς οι κάτοικοι, χαλαροί, να δούμε αύριο και πολυκατοικίες στο κομμάτι αυτό. Αλλά δεν πρέπει να το επιτρέψουμε να γίνει, εμείς οι κάτοικοι. Να γίνουμε άγρυπνο μάτι και αυτί, εθελοντές της ημέρας και της νύχτας. Να πεισμώσουμε.


Η πολιτεία κοιμάται…


Ο αρμόδιος αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών βγήκε και δήλωσε ότι η Πυροσβεστική έχει στη διάθεσή της δύο ελικόπτερα για την κατάσβεση γιατί μέχρι χθες έβρεχε!!

Κι ας κηρύσσεται κάθε χρόνο επίσημα, από την επίσημη κυβέρνηση, η αντιπυρική περίοδος από την 1η Μαϊου.

Και στο Μαραθώνα


Την ίδια ημέρα και ενώ δινόταν μάχη με τη φωτιά στη Γλυφάδα – Βούλα, νέο μέτωπο εκδηλώθηκε στο Βρανά Μαραθώνα, κοντά στο Μουσείο. Ευτυχώς ο Δήμαρχος Σπ. Ζάγαρης είχε προλάβει να αποψιλώσει τα ξερά χόρτα γύρω από Μουσείο και η φωτιά σβήστηκε γρήγορα.


Και στο Κορωπί


Κι αφού γλύτωσε το Κορωπί από τη φωτιά που ξεκίνησε από τη Γλυφάδα (είδατε πόσο μικρός είναι ο χώρος μας) την επομένη ημέρα Τρίτη, προκλήθηκε πυρκαγιά στη Λ. Κορωπίου-Μαρκοπούλου στο εκκλησάκι του Αγ. Γεωργίου, αλλά ευτυχώς αντιμετωπίστηκε επιτυχώς από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κορωπίου με επικεφαλής τον Διοικητή της, Αντιπύραρχο Βασίλη Ζήση. 


Και μόλις πήραν μια ανάσα από εκεί, άρχισαν να τρέχουν στον “Παράδεισο” Κορωπίου κοντά στην 7η στάση ΟΑΣΑ στο ύψος της οδού Πράρι στη Λ. Αγίας Μαρίνας σε νέα φωτιά.


Ο προοδευτικός σύλλογος της Αγίας Μαρίνας και κάτοικοι της περιοχής έδωσαν άμεσα σήμα στο 199 και στο Δήμο Κρωπίας για το περιστατικό.

Μεγάλη δύναμη πυροσβεστικών και εδώ με συμπαράσταση από τους όμορους Δήμους και τη Νομαρχία, περιόρισαν τις απώλειες και διέσωσαν κατοικίες. H φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο και ολοκληρώθηκε η κατάσβεση αργά το απόγευμα.


Ισχυρή δύναμη της τροχαίας απέκλεισε την Λ. Αγίας Μαρίνας και συνέδραμε  στην ασφαλή ανάπτυξη των δυνάμεων πυρόσβεσης. Επίσης υπήρχε και όχημα της ΔΕΗ που επέβλεπε την επιχείρηση. 


Σύσσωμη η Δημοτική Αρχή παρούσα από την πρώτη στιγμή συνέδραμε με κάθε τρόπο.


Επικεφαλής  της επιχείρησης κατάσβεσης σ’ αυτή τη φωτιά ήταν ο Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στυλιανός Στεφανίδης.

 

 


Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 158 guests και κανένα μέλος