Εκτακτη Γενική Συνέλευση προκάλεσε η Ε.Ε.Σ.Ε.Α.Σ. (Ενωση Εστιατόρων & Συναφών Επαγγελμάτων Ακτής Σαρωνικού) στη Βάρκιζα, με βασικό θέμα ημερήσιας διάταξης τις καντίνες που βρίσκονται κατά μήκος της παραλίας του Σαρωνικού...

Μείωση κερδών από τις καντίνες καταγγέλουν οι καταστηματάρχες

 

Ζητούν αλλαγή του νομικού πλαισίου

Κατηγορούν Δημάρχους για αυθαιρεσίες

 

Εκτακτη Γενική Συνέλευση προκάλεσε η Ε.Ε.Σ.Ε.Α.Σ. (Ενωση Εστιατόρων & Συναφών Επαγγελμάτων Ακτής Σαρωνικού) στη Βάρκιζα, με βασικό θέμα ημερήσιας διάταξης τις καντίνες που βρίσκονται κατά μήκος της παραλίας του Σαρωνικού.

Πρόεδρος της Ενωσης είναι ο Βασίλης Σιαμέτης, ο οποίος καλωσόρισε τους συναδέλφους και τους καλεσμένους, τους οποίους παρουσίασε με τη σειρά προσέλευσης, όπως είπε: ο Αστυνομικός Διευθυντής της Νοτιοανατολικής Αττικής Γ. Μπόμπος, η διευθύντρια της τουριστικής Αστυνομίας Αννα Μιχαηλίδου, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Βάρης Δαρείος Λυκιαρδιόπουλος ο Διευθυντής Εμπορίου της Νομαρχίας Μάγκος, ο κοινοτάρχης Σαρωνίδας Ανδρέας Πέγκας και ο αντιπρόεδρος, ο κοινοτάρχης Φώκαιας Μ. Τσαλικίδης ο Δήμαρχος Βάρης Παν. Καπετανέας και ο δημ σύμβουλος Δημ. Κυπριώτης, η Σοφία Γρίβα από το Δήμο Κρωπίας και  ο Αντιδήμαρχος Καλυβίων Σοφρόνης.

Παρευρίσκοντο ακόμη ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ (Πανελλήνιας Ομοσπονδίας) Γιάννης Τσάκος και ο Γεν. Γραμματέας Γ. Καββαθάς.

«Τέσσερα θέματα είχαμε στην ατζέντα, αλλά πολύ φοβάμαι ότι θα συζητήσουμε το ένα, γιατί και εδώ λειτούργησε η αποχή και οι συνάδελφοι δεν είναι εδώ γιατί  τους απώθησε κάποιο από τα θέματα», είπε ο Β. Σιαμέτης κάνοντας έναν απολογισμό και συνέχισε:

- Οικονομικός απολογισμός δεν υπάρχει γιατί το ταμείο είναι μείον, δεν χρωστάει σε κανέναν, μόνο στο Διοικητικό Συμβούλιο που πληρώνει από την τσέπη του.

Η αστυνόμευση της περιοχής. Στην περιοχή μας ξαναφύτρωσε πάλι το φρούτο των εκβιαστών και δυστυχώς δεν τολμάει κανένας να το αναφέρει. Εχουμε την omerta, κλειστά στόματα, δεν έχει εμπιστοσύνη, πρέπει να τον καταγγείλει ονομαστικά κλπ.

- Ένα άλλο μεγάλο θέμα έχουμε, αυτό των τριών μηνύσεων. Είμαστε ο μοναδικός κλάδος, που όταν κάποιος μας υποβάλει τρεις μηνύσεις, χωρίς να έχουμε δικαστεί, ούτε καν σε πρώτο βαθμό, μας αφαιρείται η άδεια.

Αυτό είναι ένα πρόβλημα που αγωνιζόμαστε να το λύσουμε μέσα από τις ομοσπονδίες μας.

- Μείωση δημοτικού φόρου, πετύχαμε, αλλά δεν πανηγυρίζουμε. Μπορεί να μειώθηκε από 0,5% σε 0,2%, αλλά πρέπει να καταργηθεί.

- Οι καντίνες, έχουμε αγωνιστεί από όταν ιδρυθήκαμε σαν Ενωση.  Από τη Γλυφάδα έως το Λαύριο, μετρώντας είχαμε βρει 48 καντίνες. Εμείς δεν είμαστε εναντίον των καντινών, θεωρούμε συνάδελφο αυτόν που έχει την καντίνα, αλλά δεν τηρείται ο νόμος. Είναι αθέμιτος ανταγωνισμός. Οποιος δεν έχει άδεια τραπεζοκαθισμάτων, δεν πληρώνει δημοτικό φόρο.

Σ’ αυτό το κομμάτι είναι και το θέμα της καθαριότητας, των παραλιών και του πράσινου.


Δαιδαλώδες και ασαφές το νομικό πλέγμα


Η διευθύντρια της τουριστικής Αστυνομικής Δ/νσης Νοτ/κής Αττικής Αννα Μιχαηλίδου μίλησε για ασάφεια των νόμων, για αδυναμία  κάλυψης της περιοχής μόνο από την υπηρεσία της, αφού είναι όλοι κι όλοι  8 εργαζόμενοι σε όλη την Νοτιοανατολική Αττική. 

Μιλήσατε για 50 καντίνες. Κάποιες είναι αναψυκτήρια, κάποιες κινητές και κάποιες σταθερές Καντίνες. Οι σταθερές όμως δεν λέγονται από το νόμο σταθερές καντίνες. Λέγονται άδεια άσκησης υπαίθριου πλανόδιου εμπορίου!

Οι κινητές που βάζουν τραπεζοκαθίσματα από μόνες τους και γίνονται πλημμεληματικές τους πάμε κατευθείαν στο αυτόφωρο.

Το κυρίως πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι οι σταθερές καντίνες που παίρνουν άδεια από το Δήμο.

Δεν μπορεί να δοθεί άδεια σταθερής καντίνας με κινητά καθίσματα, με μουσικά όργανα! Εγώ τι να ελέγξω; Απλά ερμηνεύω ότι ο Νόμος είναι λάθος.


Οι συνδικαλιστές αποχωρούν διαμαρτυρόμενοι


Το λόγο πήρε ο Διοικητής του Αστυν. Τμήματος Βάρης Δαρείος Λυκιαρδόπουλος, ο οποίος μίλησε - όπως είπε - σε μια άλλη γλώσσα. Και πράγματι ήταν μία άλλη γλώσσα, που πόνεσε ιδιαίτερα το προεδρείο της ΠΟΕΣΕ,  με  «σεισμικές» δονήσεις στην αίθουσα.

«Να με συγχωρήσετε, γιατί εγώ θα μιλήσω αλλιώς. Για μένα τα πράγματα είναι απλά:

Για ποιο λόγο δεν έχετε υποβάλει μηνύσεις για αθέμιτο ανταγωνισμό στους συγκεκριμένους, ομοειδείς μαγαζάτορες σε κάποια περιοχή; Πόσες και ποιες μηνύσεις έχετε κάνει;

Ποιους Δημάρχους έχετε στείλει κατηγορούμενους για παράβαση καθήκοντος;

Σας μιλάω σαν υπηρεσιακός αξιωματικός.

Είπατε για 2000 τραπεζοκαθίσματα σε 3 καντίνες. Ποιοι είναι αυτοί και τι μηνύσεις έχετε κάνει στον κύριο Εισαγγελέα ονομαστικώς;

Αμεση η αντίδραση του προεδρείου σε έναν διάλογο: «Εμείς είμαστε συνδικαλιστές. Εχετε μπλέξει τα πράγματα τα πάτε εκεί που θέλετε».

Α.Δ. Αφήστε με να τελειώσω. Σαν συνδικαλιστικό όργανο θα πρέπει να έχετε κάποιο νομικό.

Πρ.: Όχι έναν, πολλούς.

Α.Δ. Γιατί δεν βρίσκονται αυτοί οι άνθρωποι εδώ;

Πρ.: Γιατί δεν χρειάζονται, τα ξέρουμε εμείς καλά τα θέματά μας.

Α.Δ.: Δηλαδή εσείς παρουσιάζεστε και γνώστες νομικών θεμάτων που σας διαβεβαιώ…

Πρ.: (φωνές) Θα σας παρακαλέσω να είστε πολύ πιο προσεκτικός.

Εγώ δεν συζητάω σ’ αυτά τα επίπεδα…

Πρόεδρος και Γραμματέας της Ομοσπονδίας αποχωρούν μέσα σε μεγάλη φασαρία από διαφωνούντες.


Ο κοινοτάρχης Σαρωνίδας Ανδρέας Πέγκας, προσπάθησε να τους κρατήσει αλλά δεν τα κατάφερε.

Εριξε δίκιο στους καταστηματάρχες επισημαίνοντας ότι «η καντίνα είναι η χειρότερη μορφή εκμετάλλευσης.  Είναι μαύρο χρήμα, δεν δικαιολογούμαστε με τίποτα. Και δεν δικαιολογούμαστε σαν υπηρεσίες γιατί και εγώ ήμουν Αντινομάρχης  και διευθυντής της Νομαρχίας και δεν ευσταθούν αυτά που λένε. Υπεύθυνοι είναι οι Δήμαρχοι μιας Περιφέρειας.


Εδώ μιλάμε για σταθερές καντίνες, για διαφήμιση μέσα στον ίδιο χώρο. Και οι Δήμαρχοι που τα έχουν αυτά είναι και πολύ άνετοι…


«Τους έχουμε μηνύσει και πάνε στον Εισαγγελέα και αθωώνονται», επενέβη η Διευθύντρια της Τουριστικής Αστυνομίας.


«Φέτος έχουν δώσει άδειες για τραπεζοκαθίσματα οι Δήμαρχοι», εξήγησε.

«Επί της διαδικασίας και επί της ουσίας» παρεμβαίνει ο Αστυν. Δ/ντης


Ό,τι λέμε το λέμε καλοπροαίρετα και εδώ ήρθαμε για να θεραπεύσουμε ένα πρόβλημα, τόνισε παίρνοντας το λόγο ο Αστυν. Διευθυντής Γ. Μπόμπος.

Κάποτε δίναμε εμείς τις άδειες και υπήρχαν δέκα προαπαιτούμενα. Σήμερα δεν τις δίνουμε εμείς…

Εδωσε κάποιες κατευθύνσεις στους καταστηματάρχες, εξήγησε πώς λειτουργεί η Αστυνομία και ο κρατικός μηχανισμός (Δήμος, Νομαρχία, Περιφέρεια, Πολεοδομία, Εισαγγελέας).

Ζούμε σε μία συντεταγμένη πολιτεία, μη λέμε δεν υπάρχει κράτος κλπ. Αν φτάσουμε στο σημείο ότι προφανώς και καταφανώς είναι εκτός νόμου, εμείς κάνουμε τη δουλειά μας. Όταν όμως πάμε και μας δείχνει την άδεια. Αδεια μουσικών οργάνων(!) εμείς πρέπει να φύγουμε!

Εμείς από ό,τι βγάλουμε εδώ, θα προωθήσουμε στο Τμήμα Νομοθεσίας και Οργάνωσης του Υπουργείου μας και θα πούμε: μ’ αυτό το θέμα υπάρχει ένα, δύο, τρία, τέσσερα. Δείτε το σε επίπεδο Υπουργείου. Και το Υπουργείο θα τοποθετηθεί. Δεν μπορεί να μην τοποθετηθεί.

Και αυτό θα κάνουμε.

Και κατέληξε: «Η υπηρεσία μας υπερβάλει εαυτόν για την απόδοση του δικαίου. Αν έχουν γίνει αβλεψίες, είμαστε κι εμείς κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Κάνουμε προσπάθειες αυτοκάθαρσης και το ξέρετε»…


Καίνε τον Γκέραλη της Αναβύσσου


Πολλοί, και καταστηματάρχες και κοινοτάρχες μίλησαν για τις καντίνες που έχει αδειοδοτήσει – και είναι πολλές – ο Δήμαρχος Αναβύσσου Σ. Γκέραλης, δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα στην περιοχή.

Ηδη σε μία που ανακατασκευάζεται τώρα σε μεγάλες διαστάσεις, έχει παρέμβει η πολεοδομία και τον έχει σταματήσει. 

Καταστηματάρχης: Εδώ έχει γίνει το άβατο στην παραλία της Αναβύσσου. Λειτουργούν 15 με 20 καντίνες στην παραλία, πουλάνε ποτά σε 15χρονα, βάζουνε μουσική και δεν τους ενοχλεί κανείς. Και μάλιστα έχουν και παρατηρητήριο αν έρχεται η Αστυνομία.

Άλλος καταστηματάρχης: Πέρυσι κάναμε ένα έγγραφο στο Δήμο Αναβύσσου, και ζητούσαμε να μας ενημερώσει με βάση ποιο νόμο έχει δώσει άδεια για καντίνες.

Αντί για απάντηση ο κ. Γκέραλης, έστειλε έγγραφο στον Κοινοτάρχη Σαρωνίδας κ. Πέγκα και ζητούσε να του κατονομάσει ποια μαγαζιά είναι νόμιμα και ποια μη νόμιμα.


Μ. Τσαλικίδης (κοινοτάρχης Φώκαιας): Για τα μαγαζιά της περιοχής είναι τεράστιο το πρόβλημα. Η κατάσταση είναι γνωστή σε όλους, αλλά σε όλους.

Οι  παραλίες μπορούν και πρέπει να είναι καθαρές και ανοιχτές και χωρίς καντίνες.

Το πρόβλημα είναι όταν οι Δήμαρχοι, εμείς οι ίδιοι, ενεργούμε έτσι. Δίνουμε άδεια για μία καντίνα, η καντίνα γίνεται μαγαζί, απλώνει τραπέζια και παγιώνεται μία κατάσταση…


Το ίδιο ισχυρίστηκε και ο διευθυντής του Τμήματος Εμπορίου της Νομαρχίας Μάγκος, που είπε ότι έχουν τον έλεγχο από τη Βούλα ως το Συκάμινο και βγάζουν ένα ζευγάρι την ημέρα για ελέγχους!

Η νομοθεσία είναι τέτοια που δεν περιορίζει τους χώρους που μπορούν να στηθούν.

Οποιαδήποτε ενέργεια πρέπει να κάνετε εσείς, θα πρέπει να  στραφείτε στους συντάκτες του Νομοσχεδίου, να το αλλάξουν.


Από το Διοικητή Βάρης αναφέρθηκε το όνομα Κων/νος Παναγιωτόπουλος. Τον γνωρίζετε;  (Δεν τον γνώριζε κανένας) Είναι ο εισαγγελέας πλημμελειοδικών για θέματα παραλίας, από τον Φλοίσβο μέχρι το Λαύριο.

Είναι επιφορτισμένος (και κακώς οι άνθρωποι φύγανε), ο κλάδος σας με χίλια δύο προβλήματα.

Πριν φύγει ο πρόεδρος και ο γραμματέας, θα τους έλεγα να πάνε στον κ. Παναγιωτόπουλο σαν Ομοσπονδία.

Ο άνθρωπος αυτός σίγουρα δεν γνωρίζει τίποτα απ’ αυτά.


Και βέβαια μιλούσαν για κινητές, τροχήλατες καντίνες και όχι σταθερές.

Οι σταθερές καντίνες ανήκουν σε άλλη υπηρεσία, Πολεοδομία, Διεύθυνση Υγείας Περιφέρεια κλπ.

Κάποιες απ’ αυτές έχουν άδεια αναψυκτηρίου, οπότε είναι άλλο θέμα, όπως είπε ο εκπρόσωπος της Νομαρχίας.

Η λύση είναι μία: κατεβάζουμε τον ΕΦΕΤ και τρεις καντίνες την ημέρα τους στέλνουμε στον Κορυδαλλό, αλλά έχουν παιδιά κι εγγόνια και θα μας καταριούνται… τόνισε ο Βασίλης Σιαμέτης.

 

Η συνέλευση έκλεισε χωρίς να δοθεί κάποια λύση. Βέβαια πήραν κατευθύνσεις για το πώς πρέπει να κινηθούν ως Σωματείο και όχι μεμονωμένα ο καθένας ως κατάστημα, που εγκυμονεί κινδύνους αντεκδίκησης και για τον ίδιο.


Ξεκάθαρος ο Δήμαρχος Βάρης


Ο Δήμαρχος Βάρης Παν. Καπετανέας, δήλωσε ότι δεν έχει δώσει καμία άδεια. Αυτές που έχουν δοθεί και λειτουργούν από προηγούμενα χρόνια (είτε από Δήμαρχο, είτε από Νομαρχία) είναι παλιές υποθέσεις.

Οι περισσότερες είναι στην Ανατολική παραλία και έχουν πάρει άδεια από τη Νομαρχία και ο χώρος τοποθέτησης από τα ΕΤΑ Α.Ε.

Η ΕΤΑ ενοικίασε το χώρο.

Αρα κατά πρώτον τη ζημιά την κάνει η ΕΤΑ και θα πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να συνεχίσει το δρόμο που ακολουθεί και κατά δεύτερον οι Νομαρχίες που δίνουν άδειες.

Εμείς, όποτε έχουν έρθει μηνύσεις από το Αστυν. Τμήμα έχουμε ενεργήσει. Το Λούνα Παρκ το κλείσαμε, κάποιο κατάστημα που μας έστειλε παρεμβήκαμε.

Ο Δήμος Βάρης δεν θα γίνει το μπαλάκι κανενός και δεν είμαι διατεθειμένος να πάω για παράβαση καθήκοντος.

 

Δυναμικότερη παρέμβαση από το Σωματείο


Εύλογη η διαπίστωση καταστηματάρχη. Ότι δεν έχουμε ενεργήσει σωστά σαν Σωματείο, όταν μία γυναίκα στην Ανάβυσσο έχει καταφέρει μέσα σε τρεις μήνες να σταματήσει τρεις καντίνες (πολεοδομικά), να πάνε για παράβαση καθήκοντος δημόσιοι εκπρόσωποι, και να τους έχει τρελάνει. Κάπου εμείς δεν έχουμε κινηθεί σωστά, έχει δίκηο ο διοικητής.


Δήμοι, Νομαρχίες και Λιμενικά Ταμεία οι ένοχοι!


Συμπερασματικά: Το Σωματείο μπορεί και πρέπει να παρεμβαίνει. Μπορεί να στείλει ένα Δήμαρχο για παράβαση καθήκοντος, για παράδειγμα, και θα έχει και μεγαλύτερη βαρύτητα.

 


Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 94 guests και κανένα μέλος