Ανυποχώρητη η στάση του Δήμου στις προτάσεις του για διορθωτικές αλλαγές

Εξαιρετικά μεγάλη η συμμετοχή των δημοτών την  Κυριακή 10 Μαΐου στην ενημερωτική συγκέντρωση,  που οργάνωσε η Δημοτική Αρχή Κορωπίου για το έργο Νέοι Οδικοί Άξονες Αττικής και το σχέδιο Π.Δ για τις ζώνες προστασίας του Υμηττού...

Μεγάλο το ενδιαφέρον για τους οδικούς άξονες στο Κορωπί

 

Ανυποχώρητη η στάση του Δήμου

στις προτάσεις του για διορθωτικές αλλαγές

 

 

Εξαιρετικά μεγάλη η συμμετοχή των δημοτών την  Κυριακή 10 Μαΐου στην ενημερωτική συγκέντρωση,  που οργάνωσε η Δημοτική Αρχή Κορωπίου για το έργο Νέοι Οδικοί Άξονες Αττικής και το σχέδιο Π.Δ για τις ζώνες προστασίας του Υμηττού.

Να θυμίσουμε ότι είχε γίνει και ανοιχτή δημόσια συνεδρίαση, με μεγάλη επίσης, συμμετοχή κόσμου για το ίδιο θέμα. Τότε όμως ήταν δημοτική συνεδρίαση και δεν μπόρεσε να συμμετέχει ιδιαίτερα ο κόσμος.

Επειδή η Δημοτική Αρχή διαπίστωσε ότι ο κόσμος είναι απληροφόρητος γενικότερα, οργάνωσε νέα συγκέντρωση πλέον, όπου δόθηκε και ο λόγος στο ακροατήριο.

Ο Πρόεδρος του δημοτικού Συμβουλίου   Αντώνης Ντούνης και ο Αντιδήμαρχος Τ.Υ.   Σεραφείμ Κόλλιας εισηγήθηκαν, τις βασικές θέσεις του Δήμου.  Παρουσίασαν ενδελεχώς με τη χρήση σύγχρονων εποπτικών μέσων,  τους σχεδιασμούς του ΥΠΕΧΩΔΕ και τις επιστημονικά τεκμηριωμένες προτάσεις του Δήμου.

Επιβεβαιώθηκε, για άλλη μια φορά, ότι το Κορωπί στα δύσκολα είναι ενωμένο. Ομόφωνη ήταν η προηγούμενη απόφαση για τους άξονες και τις ΖΟΕ. Ομοφωνία υπήρξε και μέσα στη συγκέντρωση, την οποία τόνισε ιδιαίτερα ο επικεφαλής της μειοψηφίας Δημ. Κιούσης.

Όλες οι δημοτικές παρατάξεις, που εκπροσωπούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο ευχαρίστησαν τους δημότες,  τους βουλευτές  και τους κοινωνικούς  φορείς για τη στήριξή τους και την ενεργή συμμετοχή του έως σήμερα.

Επανέλαβαν δε τις θέσεις τους για κινητοποιήσεις και σκλήρυνση της στάσης του Δήμου σε περίπτωση αρνητικών εξελίξεων.


Ο Δήμος προτείνει τη ματαίωση μέρους της νότιας χάραξης του οδικού άξονα προς την Λουμπάρδα, και  την αναγκαιότητα υπογειοποιήσεων στη περιοχή Καρελλά. Δηλαδή ζητάει μια άλλη χάραξη (σύμφωνα με τις επεξεργασμένες και τεχνικά-επιστημονικά άρτιες προτάσεις του Δήμου)  που να αντιμετωπίζει αποτελεσματικότερα το κυκλοφοριακό της Αττικής.

 Εγινε αναφορά στις ιδιαίτερες  προτάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για τις ζώνες προστασίας του Υμηττού, που διασφαλίζουν και τον Υμηττό, και τις περιοχές του Δήμου Κρωπίας, που είναι μακριά από το κυρίως βουνό και υπάρχουν γεωργικές-αγροτικές χρήσεις ή έχουν αναπτυχθεί οικισμοί, που αντικειμενικά χρήζουν μιας συγκεκριμένης πολιτικής αντιμετώπισης τους όπως η  Σκάρπιζα, μέρος του Κιτσίου- Βουρβάτσι. Σύμφωνα με τις θέσεις, που αναπτύχθηκαν και τις αποφάσεις του Δ.Σ η γενική τάση είναι να αντιμετωπιστούν με άλλο καθεστώς προστασίας και δόμησης. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει νομιμοποίηση παράνομων οικισμών, αυθαίρετης δόμησης ή άλλων ενεργειών, που έχουν ήδη ή θα επιφέρουν βλάβες στο δασικό πλούτο του Υμηττού και στη γεωγραφική αρτιότητα του βουνού. 


Ο Σεραφείμ Κόλλιας αναφέρθηκε στις  προτεραιότητες,  που έπρεπε να είχε θέσει το ΥΠΕΧΩΔΕ και η κρατική διοίκηση σε σχέση με τα έργα, που σχεδιάζει να πραγματοποιήσει στην Ανατολική Αττική. Μετέφερε την αγανάκτηση των δημοτών του Κορωπίου για τη χρόνια υποτίμηση και αγνόηση των προτάσεων του Δήμου από τη κρατική διοίκηση και παρουσίασε τις χαράξεις του ΥΠΕΧΩΔΕ, έθεσε τα αδιαπραγμάτευτα αιτήματα του Δήμου και  κάλεσε την  πολιτική ηγεσία να ανταποκριθεί.

 

Διαδημοτικές συνεργασίες

για  την επίλυση των προβλημάτων

 

Ο Δήμαρχος Κορωπίου Θεόδωρος Αθανασόπουλος στη αρχή της τοποθέτησής του παρουσίασε σκληρές πλευρές της σύγχρονης πραγματικότητας στα Μεσόγεια. Η ανάπτυξη,  που τόσο θέλει η περιοχή, ξεκίνησε βίαια μετά την εγκατάσταση του Αεροδρομίου και αντί για πρόοδο έφερε μεγάλα προβλήματα. Κάλεσε τους πολίτες, την Κυβέρνηση, τα κόμματα, κάθε δημότη αλλά και τα μέλη των Αυτοδιοικήσεων να σκεφτούν με πολύ  μεγάλη σοβαρότητα το άμεσο μέλλον του Κορωπίου και της Ανατολικής Αττικής «διότι σ’ αυτό το μέρος μεγαλώνουν νέες γενιές και θα πρέπει να αποφασίσουμε αν αυτή η ανάπτυξη, αν αυτές οι χρήσεις διασφαλίζουν ποιότητα ζωής γι’ αυτές  τις γενιές», τόνισε.

Επισήμανε με έμφαση ότι επιχειρείται να  φτιαχτεί μια νέα Αθήνα με όρους Λεκανοπεδίου. «Θα το επιτρέψουμε; Υπάρχει στρατηγική για την επόμενη μέρα;»

Το 1972 ένας Γερμανός είχε κάνει έναν σχεδιασμό, που έλεγε ότι στην παραλία θα γίνει μία πόλη. Ο δρόμος της παραλίας είναι ο εσωτερικός δρόμος αυτής της πόλης. Πρέπει να γίνει ένας εξωτερικός δρόμος για να καλύψει τη γρήγορη μετακίνηση  των πολιτών που θα εγκατασταθούν εκεί. Και είναι αυτό το κομμάτι της Αγ. Μαρίνας.


Ενημέρωσε ότι: 12 εκατομμύρια κυβικά θα προκύψουν σε υλικά από τις εκσκαφές. 

Ο λόγος είναι ότι πρέπει να ρίξουν 4.500 εκατομμύρια κυβικά μπάζα στο Λατομείο Ζωίτσα. Σε ένα χώρο που ήδη έχει διαμορφωθεί με 185 στρέμματα που θα έπρεπε απολαμβάνουν οι πολίτες του Κορωπίου θα γίνει ένα πάρκο επισκεψιμότητας, να έρχονται οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου, να περνάνε καλά. Τι αντίφαση!

Αλλα 4.500 εκατομμύρια θα πέσουν στο Λατομείο Κυριακού! Σύνολο δηλαδή 9 εκατομμύρια κυβικά.

Ο Δήμος θα χάσει από αυτή τη δραστηριότητα, γιατί τα μπάζα πέφτουν δωρεάν δεν πληρώνονται. Κάποια εκατομμύρια έσοδα.

Και έχουμε ζητήσει επειδή το Κορωπί ενώνεται με την Παιανία, το κομμάτι που είναι από την οδό Πεισιστράτους μέχρι τη Λαυρίου να υπογειοποιηθεί για να μη σπάσει η συνέχεια της πόλης.

Στη συνέχεια  πήρε αποστάσεις, από προτάσεις για δημιουργία επιτροπών αγώνα προκρίνοντας άμεσες μορφές ενημέρωσης – δημοκρατίας, όπου εκεί  θα αποφασίζονται οι περαιτέρω ενέργειες του Δήμου και μετά θα καταλήγουν σε δημοτική απόφαση.

Ο Θ. Αθανασόπουλος  επέμεινε στη  εξάντληση των θεσμικών παρεμβάσεων του Δήμου και ενημέρωσε ότι υπηρεσιακοί παράγοντες και άλλα πρόσωπα της πολιτικής ηγεσίας έχουν κατανοήσει τις θέσεις μας και πλέον το λόγο έχει ο Υπουργός για να αποφασίσει τις ενέργειές του.


Κατέστησε σαφές σε όλους ότι για να υποστηριχθούν καλύτερα τα συμφέροντα του Κορωπίου πρέπει να γίνουν τα ακόλουθα :

Να συνεχιστεί με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα η  στρατηγική των  διαδημοτικών συνεργασιών και της διαβούλευσης με τις υπηρεσίες της κρατικής διοίκησης, της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, με τους βουλευτές, τα κόμματα και τους κοινωνικούς φορείς και συλλόγους.

Κάλεσε τα νέα παιδιά του Κορωπίου, ανεξαρτήτως παραταξιακών ή άλλων επιλογών,  να ασχοληθούν με τα δημοτικά πράγματα. Ζήτησε  να προετοιμαστούν νέα στελέχη,  που θα έχουν κατάρτιση και γνώσεις για να προβάλλουν τα αιτήματα του Δήμου και των Μεσογείων με αποτελεσματικότερο τρόπο.


Ο Δημήτρης Κιούσης  μίλησε για ξεπερασμένες μελέτες και χάρτες του 1967 για οικιστικές περιοχές.

Για  ανάγκη κοινωνικής συναίνεσης.  «Δεν μπορεί το ΥΠΕΧΩΔΕ να έρχεται να επιβάλλει τις θέσεις του».

«Συνολικά συμφωνούμε με το έργο. Εχουμε επιμέρους διαφορετικές απόψεις σε συγκεκριμένες χαράξεις. Αυτές οι χαράξεις αφορούν το νότιο κλάδο και την παραλία.

Δεν μπορεί να φορτωθεί μία παραλιακή ζώνη και να καταστραφεί από τους κόμβους.

Θέλουμε να μας ακούσει το Υπουργείο. Εμείς ζητήσαμε δυναμικές κινητοποιήσεις, αν το Υπουργείο δεν κάνει δεκτά τα αιτήματά μας.

Αυτή η σήραγγα θα μεταφέρει το Λεκανοπέδιο στην Ανατ. Αττική», επεσήμανε.


Ο εκπρόσωπος της Ενωσης Εταιριών Ανατ. Αττικής κ. Παπαγεωργίου δήλωσε ότι  η Ενωση συμφωνεί με τις θέσεις του Δήμου Κορωπίου, όσον αφορά τους οδικούς άξονες.

Διαφωνεί όμως ριζικά με τις θέσεις που πήρε ο Δήμαρχος, όσον αφορά τις προτάσεις για τις βιομηχανικές περιοχές της Κορωπίου - Βάρης και του Καρελά.

«Αυτές οι θέσεις είναι σύμφωνες με το Γενικό Χωροταξικό του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Επομένως είστε υποχρεωμένοι να προτείνετε εσείς κάτι καλύτερο», δήλωσε.

Αναφέρθηκε στην ελλιπή καθαριότητα των βιομηχανικών περιοχών, και παράλληλα επεσήμανε τον  κοινωνικό ρόλο που επιτελούν οι επιχειρήσεις στον τόπο που λειτουργούν.

Ο Δήμαρχος έδωσε εξηγήσεις πάνω στο θέμα και τις αποδέχθηκε ο εκπρόσωπος της Ενωσης.

Ο κ. Γιαννόπουλος από το Σύλλογο Χατζέικων, δήλωσε ότι συμπαρίσταται στο Δήμο για ότι χρειαστεί.

Εξέφρασε δε μία εύλογη απορία: Για τη δασική περιοχή εμείς θέλουμε να μείνει ως έχει. Για την αγροτική περιοχή όμως να μην είναι μόνο για πλουσίους. Ενας που έχει 1 στρέμμα χωράφι και έχει παιδιά και δεν έχει σπίτι πρέπει η πολιτεία να μην είναι ανάλγητη. Να του επιτρέψει να φτιάξει ένα σπίτι.

Το θέμα βρίσκεται στην επικαιρότητα από του ΟΤΑ, και αναμένονται εξελίξεις.

 


Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 82 guests και κανένα μέλος