γιααποζημίωση αυθαίρετης χρήσης χώρου αιγιαλού και παραλίας

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σαρωνικού, σε συνεδρίασή του, στις 6 Νοεμβρίου, ένα από τα θέματα που το απασχόλησε ήταν η «Τακτοποίηση οφειλών του Δήμου Σαρωνικού προς την Α.Α.Δ.Ε. για αποζημίωση αυθαίρετης χρήσης χώρου αιγιαλού και παραλίας, σύμφωνα με την 1423/2019 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών».

Ένα καυτό θέμα, αφού η ΑΑΔΕ, χρεώνει το Δήμο και συγκεκριμένα την ΑΔΜΚΕΣ Α.Ε. ( Ανώνυμη Δημοτική Μονομετοχική Κατασκευαστική Εταιρεία Σαρωνικού) το ποσό του 1.2 εκατομμυρίων ευρώ ως πρόστιμα, με άμεσα απαιτητό τα 120.000 ευρώ, που έχουν βεβαιωθεί. Τα πρόστιμα αφορούν τις καντίνες στις Αλυκές Αναβύσσου για το 2015, γι’ αυτό τα βέλη εστράφησαν κατά της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής με δήμαρχο τον Γ. Σωφρόνη, ο οποίος όμως απουσίαζε από τη συνεδρίαση.

Ο δήμαρχος Πέτρος Φιλίππου, τόνισε ότι: Όσοι γνωρίζουν την κατάσταση και τους λόγους για τους οποίους η ΑΔΜΚΕΣ έφτασε στο σημείο, από κερδοφόρα μέσα σε 5 χρόνια, να καταλήξει σε μια χρεοκοπημένη επιχείρηση, στην οποία καταλογίζονται πρόστιμα 1,2 εκατομμυρίων ευρώ, ερμηνεύουν εύκολα την ένοχη σιωπή και απουσία του κ. Σωφρόνη.

Αυτό όμως που πραγματικά προκαλεί αλγεινή εντύπωση είναι ότι ο πολιτικά υπεύθυνος αυτής της τραγικής πορείας της επιχείρησης δεν έχει το θάρρος να αναλάβει τις ευθύνες του έναντι των δημοτών, οι οποίοι επί της ουσίας καλούνται να πληρώσουν το μάρμαρο της κακοδιαχείρισης και των επιλογών του», και όπως ενημέρωσε έχει ξεκινήσει τις επαφές του προκειμένου να δοθεί πολιτική λύση στο πρόβλημα.

Η εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής ήταν να πληρωθεί το κονδύλι για να μη δεσμευθούν τα αποθεματικά του Δήμου.

Στην συνεδρίαση παραβρέθηκε και ο Νομικός Σύμβουλος του Δήμου, ο οποίος απάντησε σε ερωτήσεις δημοτικών συμβούλων, αλλά δόθηκε ο λόγος και στο ακροατήριο καθώς και στον πρώην μισθωτή της καντίνας, που επιβλήθηκαν τα πρόστιμα από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου. Ο πρ. μισθωτής κατέθεσε την αγανάκτησή του για τον τρόπου που χειρίστηκε ο Δήμος στην προηγούμενη δημοτική αρχή, τις μισθώσεις των καντινών.

Ολίγα για το ιστορικό της ΑΔΜΚΕΣ

H ιστορική αναδρομή της ΑΔΜΚΕΣ, φανερώνει ότι η κακή διαχείριση και η αδιαφάνεια ακολουθεί και τις προηγούμενες διοικήσεις της Εταιρείας, δεν είναι φαινόμενο των τελευταίων ετών, (ούτε δυστυχώς του μοναδικού Δήμου).

Αυτό άλλωστε προκύπτει και από την παραίτηση που είχε καταθέσει (8/2/2019) ο Πρόεδρός της Μιχάλης Αδάμης, που είχε αναλάβει τον 2ο του 2017, από τον Μανόλη Χαρίτο, ο οποίος μετά την αντικατάστασή του, ανέλαβε Αντιδήμαρχος, τη θέση που κατείχε ο Μ. Αδάμης, τα προηγούμενα δυόμιση χρόνια!!! Δηλαδή αλισβερίσι...

Ο παραιτηθείς Πρόεδρος, αναφερόμενος (στην παραίτησή του) στο ιστορικό της θητείας του (2 χρόνια), μιλούσε για χρέη που παρέλαβε από τον προκάτοχό του, αλλά κανείς δεν προχώρησε παραπέρα, ούτε ο δήμαρχος Γ. Σωφρόνης, παρ’ ότι είχε μιλήσει για “μαύρη τρύπα” στην ΑΔΜΚΕΣ.

Τον 11ο του 2017, η Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης ζήτησε να διενεργήσει έλεγχο στην ΑΔΜΚΕΣ, κάτι που δεν προχώρησε λόγω κωλυσιεργείας... για να φτάσει πλέον σήμερα, τα χρέη να διογκωθούν με πρόστιμα και άλλα.

Να σημειώσουμε εδώ, ότι ο Δήμαρχος Πέτρος Φιλίππου, σχετικά με τα διεκδικούμενα από την ΕΤΑΔ 10.εκ ευρώ που αφορούσαν στη δική του θητεία, δήλωσε ότι έχουν ζητήσει οι διεκδικητές να αποσυρθεί η υπόθεση από το δικαστήριο, (οι γνωστές δικαστικές διαμάχες με συμφέροντα της παραλίας).

Το Δ.Σ. δεσμεύθηκε

Τελικά ψήφισαν ομόφωνα να μην πληρώσουν το πρόστιμο και δεσμεύθηκαν για:

― Τήρηση της νομιμότητας σε κάθε διαδικασία που αφορά τη Μονομετοχική και τη διαχείριση των παραλιών

― Προάσπιση με κάθε μέσο και τρόπο των δημοτών μας από τις συνέπειες που επιφέρουν οι χειρισμοί και οι επιλογές της προηγούμενης δημοτικής αρχής

― Καταλογισμό των πάσης φύσεων ευθυνών σε όλους όσοι εμπλέκονται με πράξεις ή παραλείψεις στη σκανδαλώδη πορεία της Μονομετοχικής, όπως αποφάσισε και το δημοτικό συμβούλιο.

Οι δεσμεύσεις αυτές - που αποτελούν και πάγιες αρχές μας - δεν ελήφθησαν στο περιβάλλον της πολιτικής αντιπαλότητας.

Οι πολίτες έχουν επιλέξει διοίκηση. Ελήφθησαν υπό το βάρος της υποχρέωσης που έχουμε να πληρώσουμε τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στον Δήμο την περίοδο 2015-2019, λόγω της παράνομης διαχείρισης των παραλιών, με γνώμονα την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος και της νομιμότητας.

Αννα Μπουζιάνη

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 178 guests και κανένα μέλος