Κραυγή αγωνίας από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων παιδιών με συγγερνείς καρδιοπάθειες “Η Αγία Σοφία”

 
“Επί ξύλου κρεμάμενα” 60 παιδιά περιμένουν τη σειρά τους για θεραπεία ή να χειρουργηθούν, τη στιγμή που το μοναδικό δημόσιο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο της Ελλάδος κλείνει να ανακαινιστεί για τουλάχιστον 4 μήνες!
Με επιστολή του ο Σύλλογος απευθύνει κραυγή αγωνίας προς τον αρμόδιο Υπουργό γράφοντας:
Χωρίς καμία ενημέρωση προς τις 60 και πλέον οικογένειες που βρίσκονται σε λίστα αναμονής χειρουργείου καρδιάς του παιδιού τους, απαξιώνοντας τελείως τον Σύλλογό μας, που αγωνιώντας για την ζωή των καρδιοπαθών παιδιών ζητούσε επίμονα συνάντηση με τον Διοικητή και χωρίς καλά-καλά να τεθεί εις γνώσιν των ίδιων των γιατρών του Κέντρου, η Διοίκηση του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» «σταυρώνει» πάλι το μοναδικό δημόσιο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο της Ελλάδος, επομένως και τα παιδιά μας!
Μόλις προ ημερών ακούσαμε για την επικείμενη πολύμηνη παύση παροχής υπηρεσιών από 16 Σεπτεμβρίου έως 20 Δεκεμβρίου προς την πληθώρα των καρδιοπαθών βρεφών-παιδιών της πατρίδας μας, που παρακολουθούνται στο μοναδικό δημόσιο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο του ΕΣΥ. Η αιτιολογία: “Εργασίες συντήρησης και ανακαίνισης”. Ομως, οι εργασίες δεν γίνονται στον χώρο του Ε.Κ.Α.Σ.ΚΑ.Π., αλλά σε υπερκείμενο όροφο (κλείνει…προληπτικά;;;). Επομένως, η Διοίκηση μάς επιφυλάσσει νέο κλείσιμο όταν θα έρθει η στιγμή «ανακαίνισης» των ορόφων που περιλαμβάνουν το ίδιο το Κέντρο.
Εύλογα αναρωτιόμαστε, εφόσον δεν έκλεισε καμία άλλη μονάδα/κλινική σε περίοδο «ανακαίνισης», αλλά υπήρξε εσωτερική κάλυψη μέσω άλλων τμημάτων του Νοσοκομείου, γιατί πρέπει να κλείσει οπωσδήποτε αυτή, που είναι μοναδική στο ΕΣΥ και στην οποία υπάρχει τόσο μεγάλη λίστα αναμονής;; Γιατί δεν προγραμματίστηκαν αυτές οι εργασίες έστω μέσα στην καλοκαιρινή περίοδο, που το Κέντρο, ούτως ή άλλως, ήταν κατά περιόδους κλειστό, αλλά η Διοίκηση επέλεξε την αναστολή μέσα στην πιο δύσκολη περίοδο, αυτή του Σεπτεμβρίου, κατά την έναρξη της νέας χρονιάς;
 
Δεν είναι η πρώτη φορά που ως γονείς πρέπει να στραφούμε σε καταγγελίες για να προστατέψουμε τις ζωές των παιδιών μας από τις εγκληματικές αυθαιρεσίες της Διοίκησης. Από το 2011 ως το 2013 βρεθήκαμε στους δρόμους, όταν άδικα έκλεισαν το ίδιο Κέντρο, συκοφαντώντας τους άξιους γιατρούς του. Όμως, ακόμα και μετά το άνοιγμά του (μετά από παρέμβαση εισαγγελέως), από το 2013 ως σήμερα, ο Διοικητής κάνει ό,τι μπορεί για να καταστεί το Κέντρο δυσλειτουργικό: δίνει ελάχιστες ημέρες χειρουργείου (μία την εβδομάδα!), έχει ανοίξει 3 από τα 10 κρεββάτια της καρδιοχειρουργικής εντατικής, η καρδιολογική κλινική δεν βρίσκεται σε δικό της, ανεξάρτητο χώρο όπως παλιά, αλλά ανάμεσα σε άλλες κλινικές, ο μαγνητικός τομογράφος (δωρεά του ΟΠΑΠ το 2013) δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καρδιολογικά περιστατικά, καθώς η Διοίκηση δεν έχει εκπαιδεύσει χειριστή(!), δωρεά μηχανημάτων αξίας 200.000 ευρώ που έγινε πέρσι από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών κατόπιν μεσολάβησης του Συλλόγου μας έκανε 4 μήνες να την κάνει δεκτή και παραλίγο να την χάσουμε...
Η λίστα αναμονής που έχει ξεπεράσει τα 60 παιδιά που αναμένουν χειρουργείο δεν συγκινεί κανέναν αρμόδιο; Ανάμεσα δε στα περιστατικά αυτά, υπάρχουν επείγουσες περιπτώσεις, που μετά από μήνες βρέθηκε τώρα συμβατό ομοιομόσχευμα και η συγκυρία του κλεισίματος φέρνει σε απελπισία τους γονείς, διότι θα χάσουν και το μόσχευμα και δεν ξέρουν πού, πότε και από ποιους θα χειρουργηθούν τα παιδιά τους! Μέσα στην αγωνία μας, βρεθήκαμε πολλές φορές αυτές τις μέρες στο υπουργείο υγείας, ελπίζοντας να έχουμε κάποια απάντηση. Δυστυχώς, η Διοίκηση απαξίωσε να επικοινωνήσει ακόμα και με το Γραφείο Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας, στο οποίο απευθυνθήκαμε, χωρίς να έχουμε τελικώς απάντηση στα καυτά ερωτήματά μας…
 
Κύριε Υπουργέ,
Νιώθοντας ακόμα νωπές τις μνήμες των υπεράνθρωπων αγώνων που δώσαμε ως γονείς για δύο περίπου χρόνια (2011-2013), μέχρι να επαναλειτουργήσει το Ε.Κ.Α.Σ.ΚΑ.Π όταν άδικα, εν μια νυκτί, έκλεισε από την ίδια Διοίκηση για «Αναβάθμιση» τον Οκτώβριο του 2011 (ενώ θρηνήσαμε ακόμα και θανάτους αθώων παιδιών...), έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι η «τρίμηνη» παύση υπηρεσιών υγείας λόγω ανακαίνισης άλλου ορόφου είναι μία πρόφαση για μία επ΄αόριστον διακοπή λειτουργίας του «Ειδικού Κέντρου Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών στα Παιδιά» (Ε.Κ.Α.Σ.ΚΑ.Π).
[...]
 
Ελπίζουμε στο ειλικρινές ενδιαφέρον σας και για τα καρδιοπαθή παιδιά μας, τα οποία, ως γονείς, εμπιστευόμαστε στο δημόσιο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», όχι μόνο επειδή παρέχει δωρεάν περίθαλψη, αλλά και επειδή θεωρείται ο καταλληλότερος και καλύτερος φορέα υγείας.
 
Την επιστολή υπογράφουν:
η Πρόεδρος Χρυσάνθη Μιχαλοπούλου-Κοκολάκη
η Γραμματέας Παναγιώτα Δούναβη

 

 

 

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 453 επισκέπτες και κανένα μέλος