Για τις χρήσεις γης στη Βούλα έχουμε γράψει πολλές φορές και κατά καιρούς.

Τελευταία ήταν όταν, με πρόταση του δημάρχου του Δήμου ΒΒΒ, πέρασαν από το Δημοτικό συμβούλιο (18.12.2017) απόφαση αλλαγής χρήσης γης σε 16 Οικοδομικά Τετράγωνα στο κέντρο της Βούλας.

Η απόφαση ελήφθη στο 2ο θέμα της συγκεκριμένης συνεδρίαση με τίτλο: “Μελέτη Τροποποίησης Ρυμοτομικού Σχεδίου οδών Ποσειδώνος - Βασ. Παύλου”.

Στην απόφαση αυτή αντέδρασαν ιδιοκτήτες που θίγονται, αλλά και απλοί πολίτες με το σκεπτικό ότι η περιοχή επιβαρύνεται προς το χειρότερο και κατέθεσαν ενστάσεις στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Οι ενστάσεις προς την Αποκεντρωμένη (6.3.18) επεσήμαιναν ότι: «πουθενά, στην ημερήσια διάταξη της συγκεκριμένης συνεδρίασης (18.12.17), που έλαβε την απόφαση, δεν υπήρχε αναφορά θέματος για αλλαγή χρήσης γης. Ότι η συνεδρίαση έγινε χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση και ενημέρωση Συλλόγων και Φορέων, αλλά ακόμη και ειδοποίηση των άμεσα ενδιαφερομένων.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ενήργησε και επέστρεψε την απόφαση στο Δήμο, προκειμένου να ειδοποιηθούν οι ενδιαφερόμενοι και να ξανασυζητηθεί το θέμα σημειώνοντας: «...να ανακληθεί η συγκεκριμένη απόφαση και να επανέλθει το θέμα στο Δήμο, προκειμένου να συζητηθεί μετά από ευρεία γνωστοποίηση».

Το Δημοτικό Συμβούλιο ξανασυζήτησε τις ενστάσεις των κατοίκων, αλλά και πάλι χωρίς καμία ενημέρωσή τους για τη συνεδρίαση, όπως πολύ σωστά ζητούσε με έγγραφό της η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ενώ προς την Αποκεντρωμένη δήλωνε ότι ενημερώθηκαν οι ενιστάμενοι και ότι έγιναν σχετικές δημοσιεύσεις και στον Τύπο.

Στη Δημοτική συνεδρίαση (25.6.18) όμως, όπου συζητήθηκαν και απορρίφθηκαν οι ενστάσεις, κανένας από τους ενιστάμενους δεν είχε ενημερωθεί ότι θα συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπως μας διαβεβαίωσαν.

Δηλαδή, η Δημοτική Αρχή απέρριψε τις ενστάσεις χωρίς να έχει ενεργήσει σε ευρεία γνωστοποίηση των κατοίκων, χωρίς καν να ειδοποιήσει τους ενιστάμενους, όπως ισχυρίζονται οι ίδιοι. Δεν ακολουθήθηκαν οι διατάξεις του αρθ. 154 του Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ.) 14/1999, κάτι που αναληθώς αναφέρει η εισήγηση της υπηρεσίας του Δήμου. Την αλλαγή στις χρήσεις γης η υπηρεσία του Δήμου τη «βάφτισε» «εξειδίκευση».

Με την «εξειδίκευση», που προτείνει η υπηρεσία του Δήμου, νομιμοποιούνται όλες οι παράνομες επιχειρήσεις που κάποιες μάλιστα –κατά δήλωση δημάρχου- βρίσκονται σε διαδικασία να κλείσουν, από την Περιφέρεια, γιατί δεν προβλέπονται.

Στο εισηγητικό δε της υπηρεσίας του Δήμου, αιτιώνται ότι «ουδεμία τροποποίηση χρήσεων γης επέρχεται με την εν λόγω απόφαση. Παρά μόνον εξειδικεύονται οι ήδη επιτρεπόμενες και υφιστάμενες χρήσεις γης, δηλαδή τα ήδη επιτρεπόμενα καταστήματα στις θέσεις οι οποίες έχουν ήδη καθοριστεί με το ΦΕΚ 716Δ/1985». (σ.σ. δηλαδή τα παράνομα, κατά το δήμαρχο).

Ο Κώστας Δούκας, ένας εκ των ενισταμένων, ζητώντας το λόγο επεσήμανε ότι: «Η δικαιολογία ότι έτσι νομιμοποιούνται οι παράνομες εμπορικές χρήσεις της Βασ. Παύλου είναι αφελής έως ανήθικη. Πού ακούστηκε να θες να νομιμοποιήσεις σούπερ μάρκετ με άδεια ψητοπωλείου πουλερικών ή γυμναστήριο με παράνομη άδεια μη επιτρεπόμενης χρήσης και επιπλέον 600 τμ αυθαίρετης δόμησης ή κλείσιμο πιλοτής ή μετατροπή μη δομούμενων οικοπέδων σε δομήσιμα ή παλαιότερα κατάργηση οδών και προσκύρωση τεράστιων οικοπέδων κλπ κλπ».

Παρά ταύτα, η απόφαση ελήφθη εκ νέου από το Δημοτικό Συμβούλιο. Έτσι οι κάτοικοι προσφεύγουν και πάλι στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση (2.7.18), με υπεύθυνες δηλώσεις ότι δεν έλαβαν καμία γνώση.

Η Αννα Σκουλούδη, ενεργό μέλος της κοινωνίας με πολλές “περγαμηνές” στο ενεργητικό της, πρωτοστατεί και πηγαινέρχεται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, μαζί με ενιστάμενους, καταθέτοντας τις ενστάσεις.

Αρχικά η Αποκεντρωμένη ως απάντηση στις νέες ενστάσεις, τους επισύναψε την απάντηση του Δήμου, ότι δηλαδή έχει κάνει όλες τις νόμιμες ενέργειες, πράγμα που οι ενιστάμενοι αρνούνται και αντέδρασαν προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Κάτω από μεγάλες πιέσεις των ενισταμένων να στείλει (ο Δήμος) τα αποδεικτικά στοιχεία, η Αποκεντρωμένη τους κοινοποίησε νέο έγγραφο που απέστειλε προς το Δήμο ΒΒΒ (3.7.19, αρ. πρωτ. 57808/ 15989), όπου του ζητάει να τεκμηριώσει ότι «ακολουθήθηκαν οι διαδικασίες δημοσιοποίησης που προβλέπονται στο αρθρο 154 του Κώδικα Βασικής Πολεοδομικής Νομοθεσίας, όσον αφορά την υπ. αρ. 579/2018 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου σας, η οποία σχετίζεται με την έγκριση της μελέτης με τίτλο “Μελέτη Τροποποίησης Ρυμοτομικού Σχεδίου οδών Ποσειδώνος - Βασ. Παύλου” και να μας αποστείλετε τα κάτωθι στοιχεία:

  1. Τις κλήσεις των ενδιαφερομένων πολιτών, σύμφωνα με τις σχετικές για την κοινοποίηση διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
  2. Βεβαίωση για την πρόσκληση όλων των ενδιαφερομένων
  3. Δημοσίευση της τροποποίησης δύο συνεχόμενες φορές σε δύο τοπικές εφημερίδες»

Αναμένουμε με ενδιαφέρον την εξέλιξη, και από πλευράς Δήμου και από πλευράς Αποκεντρωμένη Διοίκησης, για να δούμε αν τελικά το “κράτος” δουλεύει ρολόι ή κάπου “σκοντάφτει” τελικά...

Αννα Μπουζιάνη

 

 

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 498 επισκέπτες και κανένα μέλος