Σε παραχώρηση των ακτών στους Δήμους και Κοινότητες Α’ βαθμού της χώρας, προχώρησε η κυβέρνηση με τις υπογραφές των υφυπουργών Εσωτερικών Θανάση Νάκου και Οικονομίας και Οικονομικών Αντώνη Μπέζα, αλλά με αντάλλαγμα...

Oι παραλίες στους ΟΤΑ

 

Σε παραχώρηση των ακτών στους Δήμους και Κοινότητες Α’ βαθμού της χώρας, προχώρησε η κυβέρνηση με τις υπογραφές των υφυπουργών Εσωτερικών Θανάση Νάκου και Οικονομίας και Οικονομικών Αντώνη Μπέζα, αλλά με αντάλλαγμα.

Η παραχώρηση δίνει το δικαίωμα της απλής χρήσης κοινόχρηστων χώρων αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών, που βρίσκονται στα όρια της διοικητικής τους περιφέρειας. Το δικαίωμα αυτό επιτρέπεται να μεταβιβαστεί μερικά ή ολικά από κάθε Ο.Τ.Α. σε  δική του αμιγή δημοτική ή κοινοτική επιχείρηση.

Το αντάλλαγμα είναι ποσοστό 20% επί των εσόδων που θα πραγματοποιεί ο ΟΤΑ ή η επιχείρηση τόσο από τη δραστηριότητα που θα ασκεί  όσο και από τα μισθώματα που θα εισπράττει.

Η απευθείας παραχώρηση γίνεται για την άσκηση δραστηριοτήτων που εξυπηρετούν τους λουόμενους ή την αναψυχή του κοινού (όπως εκμίσθωση θαλάσσιων μέσων αναψυχής, καθισμάτων, ομπρελών, λειτουργία τροχηλάτου αναψυκτηρίου κλπ) και ισχύει μέχρι 31-12-2012.

Σύμφωνα με την απόφαση, απαγορεύεται οποιαδήποτε επέμβαση αλλοιώνει τη φυσική μορφολογία και τα βιοτικά στοιχεία των χώρων καθώς  και τον κοινόχρηστο χαρακτήρα τους, όπως η ανέγερση κάθε είδους κτίσματος ή η τοποθέτηση κατασκευής που συνδέεται σταθερά με το έδαφος, καθώς και η τοποθέτηση σκηνών και η στάθμευση τροχόσπιτων, αυτοκινήτων κλπ.

Οι Ο.Τ.Α. υποχρεούνται να μεριμνούν για τον καθημερινό καθαρισμό των κοινόχρηστων χώρων και για την εξασφάλιση της καθαριότητας και της αισθητικής της ακτής και του περιβάλλοντος χώρου, ενώ στις υποχρεώσεις τους εντάσσεται και η χρήση υλικών εναρμονιζόμενων με το περιβάλλον, όπως ξύλο και ύφασμα.

Οι Ο.Τ.Α. τέλος, μέσω των εντεταλμένων οργάνων τους (δημοτική αστυνομία, φύλακες, επιτηρητές, οδοκαθαριστές κλπ) έχουν υποχρέωση, σε κάθε περίπτωση που διαπιστώνουν καταπατήσεις ή αυθαίρετες επεμβάσεις, να ενημερώνουν άμεσα τις κατά τόπου αρμόδιες Κτηματικές Υπηρεσίες, προκειμένου αυτές να προβούν στη λήψη μέτρων προστασίας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην κείμενη νομοθεσία.


Το καινούριο  στην απόφαση αυτή είναι η εισπρακτική του 20% που θα παίρνει το κράτος.. Και όπως λένε οι Δήμαρχοι, τα έσοδά τους είναι πολύ χαμηλά σε σχέση με το κόστος συντήρησης.

Πάντως είναι ευκαιρία για τους ΟΤΑ να αποδείξουν ότι ενδιαφέρονται για τους Δημότες τους και ότι είναι ικανοί να τις διαχειριστούν ορθολογικά και κοινωφελώς ώστε να περιέλθουν πλήρως στην Τ.Α. σε επόμενη φάση. Αξιοποίηση για αναψυχή και άθληση και όχι να γεμίσουν την ακτή ξαπλώστρες…

Καινούριο όμως είναι και η ευθύνη της επιτήρησης από τους ΟΤΑ σε κάθε αυθαιρεσία ή καταπάτηση.

Και αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε, ότι υπεύθυνος εφεξής για τις αυθαιρεσίες στις ακτές, που θα αξιοποιούν οι Δήμοι, θα είναι οι ίδιοι.

Να μη μεταθέτουν ευθύνες…

 


Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 87 guests και κανένα μέλος