Δύσκολες οι ψηφοφορίες στους Καλλικρατικούς Δήμους

Δημοτικές Εκλογές 2019

  • • Οι εκλογές για την ανάδειξη των δημοτικών αρχών της νέας δημοτικής περιόδου θα διεξαχθούν την Κυριακή 26 Μαΐου 2019.
  • • Σε περίπτωση μη εκλογής Δημάρχου (50% + 1), θα επαναληφθεί η ψηφοφορία, την επόμενη Κυριακή 2 Ιουνίου 2019.
  • • Η εγκατάσταση των νέων δημοτικών αρχών θα πραγματοποιηθεί την 1 Σεπτεμβρίου 2019 και η θητεία τους θα λήξει την 31 Δεκεμβρίου 2023.

Στις εκλογές αυτές ψηφίζουμε

για την ανάδειξη:

  • δημάρχων
  • • δημοτικών συμβούλων
  • • συμβούλων κοινοτήτων

Εκλογικό δικαίωμα (Ι)

Δικαίωμα ψήφου στις δημοτικές εκλογές έχουν:

α) όλοι οι δημότες του Δήμου που σωρευτικά:

  • έχουν συμπληρώσει το 17 έτος της ηλικίας τους.
  • • είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο του Δήμου.

 

Σε Δήμους που δεν έχουν ενσωματωθεί με άλλους, με το νόμο “Καλλικράτης” τα πράγματα είναι απλά. Ψηφίζουν μόνο δημοτικούς συμβούλους.

Εκεί που μπερδεύονται είναι στους δήμους που έχουν ενσωματωθεί και έχουν δημιουργηθεί Κοινότητες.

Παράδειγμα, ο Δήμος Παλλήνης - Γέρακα, Σπάτων - Αρτέμιδος, ΒΒΒ κ.λπ.

 

Διπλές κάλπες

 

Σ’ αυτούς τους Δήμους θα υπάρχουν διπλές κάλπες. Αλλη για το Δημοτικό Συμβούλιο, άλλη για το Κοινοτικό.

Για να κατανοήσουμε πώς θα ψηφίσει ο ψηφοφόρος σε έναν τέτοιο δήμο θα πάρουμε ως παράδειγμα το Δήμο Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης, ο οποίος έχει Δημοτικό Συμβούλιο και τρία Κοινοτικά συμβούλια.

Στο Δήμο ΒΒΒ κατεβαίνουν 7 παρατάξεις. Οι έξι έχουν και δημοτικά και κοινοτικά ψηφοδέλτια, ενώ η 7η είναι το ψηφοδέλτιο ΜΟΝΟ για την Κοινότητα Βουλιαγμένης.

Ο ψηφοφόρος λοιπόν, για παράδειγμα της Βούλας, θα πάει στο παραβάν να ψηφίσει για το Δημοτικό Συμβούλιο μέχρι 3 σταυρούς από την Ενότητα Βούλας και έχει δικαίωμα να βάλει και έναν σταυρό από μία εκ των δύο άλλων Κοινοτήτων (της Βάρης ή της Βουλιαγμένης). Παράλληλα πρέπει να ψηφίσει για το Κοινοτικό Συμβούλιο της Βούλας έως 2 σταυρούς.

Προσοχή, δεν είναι απαραίτητο να ψηφίσει Δημοτικο και Κοινοτικό υποψήφιο από την ίδια παράταξη. Μπορεί να ψηφίσει σε μία παράταξη Δημοτικό Σύμβουλο και από άλλη παράταξη Κοινοτικό Σύμβουλο.

Ο ψηφοφόρος της Βάρης, θα πάει στο παραβάν να ψηφίσει για το Δημοτικό Συμβούλιο μέχρι 3 σταυρούς από την Ενότητα Βάρης και έχει δικαίωμα να βάλει και έναν σταυρό από μία εκ των δύο άλλων Κοινοτήτων (της Βούλας ή της Βουλιαγμένης). Παράλληλα πρέπει να ψηφίσει για το Κοινοτικό Συμβούλιο της Βάρης έως 2 σταυρούς.

 

Ο ψηφοφόρος της Βουλιαγμένης, θα πάει στο παραβάν να ψηφίσει για το Δημοτικό Συμβούλιο με 1 σταυρό από την Ενότητα Βουλιαγμένης και έχει δικαίωμα να βάλει και έναν σταυρό από μία εκ των δύο άλλων Κοινοτήτων (της Βάρης ή της Βούλας). Παράλληλα πρέπει να ψηφίσει για το Κοινοτικό Συμβούλιο της Βουλιαγμένης έως 2 σταυρούς. Στη Βουλιαγμένη όμως κατεβαίνει και παράταξη ΜΟΝΟ για την Κοινότητα Βουλιαγμένης, η “Βουλιαγμένη αγάπη μου”.

Για τα Κοινοτικά ψηφίζουν μόνο οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους της οικείας κοινότητας.

 

Oλοκληρώνοντας σημειώνουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου ΒΒΒ εκλέγονται: 11 σύμβουλοι από τη Βάρη, 19 σύμβουλοι από τη Βούλα και 3 σύμβουλοι από τη Βουλιαγμένη.

 

Τη δεύτερη Κυριακή

εκλέγουμε Δήμαρχο

 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Την πρώτη Κυριακή, με το νόμο “Κλεισθένη” της απλής αναλογικής, μας δίνεται η ευκαιρία να επιλέξουμε σύμβουλο. Εάν κανένας συνδυασμός δεν λάβει το 50% + 1, επαναλαμβάνονται οι εκλογές ΜΟΝΟ μεταξύ των υποψηφίων δημάρχων των δύο πρώτων αναδειχθέντων συνδυασμών.

Δεν εκλέγονται επιπλέον σύμβουλοι, τη δεύτερη Κυριακή, όπως συνέβαινε στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

 

Στο Δήμο ΒΒΒ όπως διαφαίνεται και όπως “διαδηλώνει” ο υποψήφιος δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλους προηγείται. Επομένως το δεύτερη Κυριακή, αν είναι όπως τα λέει, θα είναι δήμαρχος.

Οι σύμβουλοι όμως θα εκλεγούν την πρώτη Κυριακή. Είναι λοιπόν ευκαιρία να επιλέξουμε, αυτή τη φορά, τους συμβούλους που κρίνουμε μελετώντας τα βιογραφικά τους, και την εν γένει δραστηριότητά τους, από όλους τους συνδυασμούς, για να μας εκπροσωπήσουν επάξια στο Δήμο.

Τη δεύτερη Κυριακή εκλέγουμε δήμαρχο.

 

Ας ψηφίσουμε και μία φορά αξιοκρατικά για το καλό του Δήμου μας.

 

 

Περιφερειακές εκλογές

 

Στην Περιφέρεια Αττικής που ανήκουμε και ιδιαίτερα στην Ανατολική Αττική εκλέγονται 13 περιφερειακοί σύμβουλοι. Ψηφίζουμε μέχρι 4 σταυρούς στο συνδυασμό που επιλέγουμε.

Όπως γράφαμε και στο προηγούμενο φύλλο, από την περιοχή μας συμμετέχουν αρκετοί και ικανοί περιφερειακοί υποψήφιοι σύμβουλοι και καλόν είναι να τους επιλέξουμε.

Ευρωεκλογές

Στις ευρωεκλογές, ψηφίζουμε σε χωριστές κάλπες από τις δημοτικές. Η Ελλάδα εκλέγει 21 ευρωβουλευτές και κάθε παράταξη έχει το δικό της ψηφοδέλτιο σε όλη την επικράτεια.

Ο ψηφοφόρος μπορεί να βάλει μέχρι 4 σταυρούς.

Ψηφίζουν όσοι:

  • • έχουν συμπληρώσει το 17 έτος της ηλικίας τους. Ημερομηνία γέννησης λογίζεται η 1/1/2001.
  • • είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του Δήμου όπου κατοικούν, μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2019.

Αννα Μπουζιάνη

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 323 επισκέπτες και κανένα μέλος