Hλεκτρονική δημοσκόπηση που πραγματοποίησε φίλα προσκείμενο προς το Δήμαρχο μάλλον μέσο, από τις 11 Απριλίου μέχρι τα ξημερώματα της 17ης Απριλίου, σε δείγμα 393 ψηφισάντων – καλό δείγμα για τοπική σφυγμομέτρηση – δίνουν αρκετά αληθοφανή αποτελέσματα, για περίοδο σαράντα ημερών προ των εκλογών.

 

Τ’ αποτελέσματα της δημοσκόπησης έχουν ως εξής:

Ψήφισαν: 393 (περίπου 1,5% επί των προσδοκώμενων έγκυρων ψηφοδελτίων).

Έλαβαν (κατά πλειοψηφική σειρά):

――――――――――――――――――――――――――

ψήφοi ποσοστό

――――――――――――――――――――――――――

Γρ. Κωνσταντέλλος «Πόλη για να ζεις» 140 36%

Δημ. Τζώτης «Γαλάζια Δημοκρατία» 117 30%

Δημ. Δαβάκης «Κύμα Ενωμένων Πολιτών» 47 12%

Μαρία Σίνα «Δίπλα σας» 35 9%

Κ. Πασακυριάκος «Λαϊκή Συσπείρωση» 31 8%

Θ. Ματόπουλος «ΡΙ.ΚΙ.Π.» 16 4%

Μαν. Δασκαλάκης «Νέα Πόλη – Μία Πόλη» 8 2%

 

Σε γενικές γραμμές, συσχετίζοντας τ’ αποτελέσματα της σφυγμομέτρησης μ’ εκείνα της Α’ Κυριακής των εκλογών του 2014, βλέπουμε πως το εκλογικό σώμα δεν έχει σοβαρές μετακινήσεις προτίμησης.

Ο Δήμαρχος Γρ. Κωνσταντέλλος τότε είχε έρθει δεύτερος με 34,7%, ενώ τώρα παίρνει 36% πράγμα που σημαίνει πως συν-πλην διατηρεί τις δυνάμεις του.

Το μεγάλο όγκο των ψήφων του Σπ. Πανά, που είχε βγει πρώτος την Α’ Κυριακή του 2014, με 37,55%, αλλά απέχει σ’ αυτές τις εκλογές, τον κερδίζει ο Δ. Τζιώτης, μιας και δεν είναι ουρανοκατέβατος, όταν είχε κερδίσει τη δεύτερη θέση στη Βουλιαγμένη με 34%, επί παντοδυναμίας Δημάρχου Γρ. Κασιδόκωστα.

Τρίτος έρχεται, σε αρκετή απόσταση, με αύξηση όμως των δυνάμεών του, ο Δημ. Δαβάκης με ποσοστό 12%, ενώ το ’14 είχε πάρει 9,3%. Ξεκίνησε καθυστερημένος στην έκκίνηση, αλλά αποκτά πόντους. Αύξησε τη δύναμή του κατά 1/3 περίπου (29%).

Η Μαρία Σίνα ακολουθεί σε μικρή απόσταση, τέταρτη με 9%, ενώ θα περίμενε κανείς ένα υψηλότερο ποσοστό. Φαίνεται πως ο πόλεμος φθοράς που υφίσταται από πλευράς κυρίως δημάρχου, αποδίδει σχετικούς καρπούς, τους οποίους καρπούνται όμως άλλοι, ίσως και για λόγους «χαμηλού προφίλ», που κρατά η ίδια.

Πολύ κοντά ακολουθεί ο Κώστας Πασακυριάκος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και λόγω του ανοίγματος που πραγματοποίησε προς ευρύτερους ιδεολογικούς χώρους, υπερδιπλασιάζοντας έτσι την εκλογική του δύναμη που ανεβαίνει από το 3,3% το 2014, στο 8%!

Δημοσκοπική καθίζηση υφίσταται ένας συνεπής και άοκνος αγωνιστής, ο Θάνος Ματόπουλος (ΡΙ.ΚΙ.Π) ίσως λόγω ΣΥΡΙΖΑ. Μην ξεχνάμε ότι η ΡΙ.ΚΙ.Π., το 2014 συσπείρωνε ένα ευρύτερο φάσμα των λεγόμενων προοδευτικών, που τώρα είναι διασπασμένοι. Έτσι η ΡΙ.ΚΙ.Π. από 7,8% το ’14, πέφτει δημοσκοπικά στο 4%.

Ακολουθεί ο Μαν. Δασκαλάκης, με 2%.

 

ΝΤΕΡΜΠΥ η Β’ Κυριακή

Μετά ταύτα δεν μπορούμε ν’ αποφύγουμε το δημοσιογραφικό πειρασμό να εκφράσουμε κάποιες σκέψεις, υπόνοιες, αλλά και λογικά συμπεράσματα.

Όπως έχουν τα πράγματα και με δεδομένο την απλή αναλογική και της εκλογής όλων των δημοτικών Συμβούλων από την πρώτη Κυριακή της εκλογικής διαδικασίας, έχουμε:

Δήμαρχο ΔΕΝ έχουμε την Α’ Κυριακή και πάμε για επαναληπτικές, γα την εκλογή Δημάρχου στις 2 Ιουνίου.

Με βάση τα παραπάνω ποσοστά της ηλεκτρονικής δημοσκόπησης, η κατανομή των εδρών του κεντρικού Δημοτικού Συμβουλίου θα έχει περίπου την εξής εικόνα:

(Επί προϋποτιθέμενων 26.000 εγκύρων ψηφοδελτίων· (το 2014 είχαμε 23.700 έγκυρα).

――――――――――――――――――――――――――

έδρες ψήφοι

――――――――――――――――――――――――――

Κωνσταντέλλος (το ‘14 είχε 8.203) 12 9.360

Τζώτης 10 7.670

Δαβάκης (το ‘14 είχε 2.195) 4 3.042

Σίνα 3 2.314

Πασακυριάκος 2-3 2.054

Ματόπουλος 1 1040

Δασκαλάκης 0-1 520

 


 

Επομένως τη δεύτερη Κυριακή «όλα παίζονται» και είναι πολύ πιθανόν να έχουμε στο δήμο ΒΒΒ «νέο Δήμαρχο τον... δεύτερο της πρώτης Κυριακής.

Όλα αυτά όμως είναι απλές λογικές εικασίες (...δημοσκοπικές) και ως γνωστόν, οι κάλπες βγάζουν “φίδια”. Το βέβαιο είναι ότι δεν έχουμε βέβαιη εκλογή Δημάρχου από την πρώτη Κυριακή. Κι εδώ, σ’ όποιον αρέσουν τα στοιχήματα, μπορεί να στοιχηματίσει άφοβα.

Βέβαια ο Γρ. Κωνσταντέλλος έχει δείξει μιαν ιδιαίτερη μαχητικότητα, μετά πάθους θα έλεγα και μια ιδιαίτερη ικανότητα ή τύχη1 ν’ απομακρύνει πιθανούς επίφοβους αντιπάλους. Σταχυολογούμε:

l Ο τέως Δήμαρχος, επί σειρά τετραετιών αυτοδιοικητικός και πρώτος υποψήφιος δήμαρχος στις εκλογές του 2014, Σπύρος Πανάς αδρανοποιείται και όλως «παραδόξως» αποσύρεται!

l Ο εμφανισθείς τον περασμένο Δεκέμβριο επικίνδυνος αντίπαλος του Κωνσταντέλλου, πρώην Υπουργός Πέτρος Δούκας, που αγκαλιάζεται από πολλά στελέχη της Ν.Δ., αιφνιδίως αποσύρεται, λόγω αναλήψεως υψηλών θεσμικών καθηκόντων κι αφήνει και πάλι ελεύθερο το πεδίο δράσης του Κωνσταντέλλου. Όμως αυτά τα υψηλά καθήκοντα που δεν του επέτρεπαν να διεκδικήσει το δήμο ΒΒΒ, δεν τον εμπόδισαν να διεκδικήσει το μακρινό δήμο Σπάρτης!

l Ο φέρελπις υποψήφιος Δήμαρχος Δημοσθένης Δόγκας με την τόσο έντονη παρουσία και με βάσιμες ελπίδες αν όχι διεκδίκησης της δημαρχίας, βελτίωσης πάντως της παρουσίας του, αποσύρεται κι εκείνος για να διεκδικήσει μια θέση περιφερειακού συμβούλου!

Το παράδειγμά του ακολουθεί και ο Δημήτρης Κιούκης, που είχε διεκδικήσει και στο παρελθόν τη Δημαρχία.

Να δούμε αν, όλως συμπτωματικώς, ...προαχθούν κι άλλοι, για να μη σταθούν εμπόδιο στην εκλογή του επίζηλου αυτού τίτλου, του Δημάρχου του δήμου ΒΒΒ...

Πρόκειται περί εφαρμογής του νόμου του Parkinson*

 

Kώστας Βενετσάνος

galop

 


 

* Απομάκρυνση ανεπιθύμητων προσώπων δια προαγωγής εις αδρανή συνήθως θέση ή αξίωμα.

  1. Ο Μακιαβέλλι αφιερώνει ολόκληρη κεφάλαιο για την τύχη - το 25ο - που ο Ναπολέων το σχολιάζει ιδιαίτερα έντονα, “Ο Ηγεμόνας”, εκδ. Σκαραβαίος.

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 225 guests και κανένα μέλος